1.5 eTSI 116 ps / 1.5 eTSI 150 ps

@omer senin dosyayı yapıştır gelsin buraya, ben atacaktım da doğru olmaz
Doğru olmayan nedir ? Doğru belgeyse yükleyin lütfen ama sizinde sahibi olduğunuzu söylediğiniz pdf ''555VW Motor1.5L 96.110kW EA211EVO'' fransızca eski motor tasarımı.Bu pdf'i indirmek scribd'den zor ama bahsettiğiniz belge yanlış daha doğrusu eski.Ben size olanı söyleyeyim bence vw bu evo motordaki farklı motor tasarımından vazgeçmiş evo2 ile hepsini aynı 150'likteki tasarıma geçmiş diğer plug-in olanda aynı ve güç farkını yazılımla değiştirmiş.Bunu da indirebilirseniz SSP00074820-Nr 748 The Tiguan 2024 açıkça yazmış. ''The differences in power are achived with the software.'' 150'lik olan dosyayı gdrive a yükledim.Tiguan dosysının ekran görüntüsünüde ekledim inanıp inanmamak size kalmış.
https://drive.google.com/file/d/1lMDd475M3nzI3CwMifYECEpWzonoMkjG/view?usp=sharing
116'lık olanınında tasarımı aynı ancak farklılılar olması muhtemel ama 2024 tiguandaki gibi 130'luk ve 150'lik motordaki gibi yazılımsal olduğunu gösteren net bilgi yok .

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2026-02-15 145015.png
    Ekran görüntüsü 2026-02-15 145015.png
    191.2 KB · Görüntüleme: 7

Hocam merhaba
Benim bu konuda bir iddam yok ancak benim şahsi düşüncem örneğin ford tarafında 1.5 ecoboost st gibi gibi farklı kategoride bir modelse bu tarz şeylere girer firmalar ama 130 hp motoru 150 hp yapmak için turbo ve soğutma sistemi upgrade etmez diye düşünüyorum yazılımla turbo basıncı kısar veya arttırır hızı limitler ateşlemeyi belki enjektörleri değiştirebilir ancak 130 ve 150'lik için enjektörlerde aynıdır diye düşünüyorum ki teknik dökümanda açıkça güç farkının yazılım farkı olduğu yazıyor ama bu bizi ilgilendirmeyen bir detay ancak beni ilgilendiren ve bir çok arkadaşı ilgilendiren konu 116 -150 farkı ki bununla ilgili net bir şeye rastlayamadım bir kaç rus forumu var bu işlere kafa yoran açıkçası uğraşamadım. 116 ve 150 beygir şanzımanlar aynı bir kaç arkadaş soruyordu.Ancak bu 1.5 motorların max güç çıkışları baya iyi . Pdf dosyasını yüklemeye izin vermiyor sanırım pps-733 dosya numarası.

1.6 Tdi 90'lık midline plus ile 105/110/115 arasındaki fark yazılımdı mekanik bir fark yoktu

1.4 tsi 122/125 ve 140/150'lik mekanik ve teknoloji farklı

1.5 tsi 116 ile 130 ortak platform ancak ikisinin de mekaniği 150'lik ile farklı.

Bir çok markada teknolojik olarak değişiklikler mevcut aynı motorun farklı güçlerinde

1.3 tce 1332cc renault meganede 140 hp ile geliyor türkiye şartlarında
1.3 tce 1332c mercedes A200 ve CLAda 163 hp ile geliyor
Şanzımanları aynı ancak iki motorun mekaniği farklı ateşleme teknolojisi vs bir çok farklılıklar var bu da farklı bir örnek.

Benzinli 150'likler evet dq381-7F şanzımanla geliyor.Bu şanzımanı işte 150'lik golfe koy değil mi :)
golfün life 204'lüğüne koymuşlar mesela. Ben dq200 kullandığım dönem dq381 olduğu için formentor göz kırpıyordu ancak dq381'de silkeleme titreme gibi sorun yaşayanları duydukça bi acaba dedirtti. 60.000de bir şanzıman yağı da değişmeliymiş buradan not olsun kullanıcısı varsa :)

Doğru olmayan nedir ? Doğru belgeyse yükleyin lütfen ama sizinde sahibi olduğunuzu söylediğiniz pdf ''555VW Motor1.5L 96.110kW EA211EVO'' fransızca eski motor tasarımı.Bu pdf'i indirmek scribd'den zor ama bahsettiğiniz belge yanlış daha doğrusu eski.Ben size olanı söyleyeyim bence vw bu evo motordaki farklı motor tasarımından vazgeçmiş evo2 ile hepsini aynı 150'likteki tasarıma geçmiş diğer plug-in olanda aynı ve güç farkını yazılımla değiştirmiş.Bunu da indirebilirseniz SSP00074820-Nr 748 The Tiguan 2024 açıkça yazmış. ''The differences in power are achived with the software.'' 150'lik olan dosyayı gdrive a yükledim.Tiguan dosysının ekran görüntüsünüde ekledim inanıp inanmamak size kalmış.
https://drive.google.com/file/d/1lMDd475M3nzI3CwMifYECEpWzonoMkjG/view?usp=sharing
116'lık olanınında tasarımı aynı ancak farklılılar olması muhtemel ama 2024 tiguandaki gibi 130'luk ve 150'lik motordaki gibi yazılımsal olduğunu gösteren net bilgi yok .
doğru yukarıda eski 1.5 motor ssp si atılmış. bende ssp 733 var o en güncel 1.5 motordan bahsediyor. ben tüm belgelerş kaynakları birleştirip kendimce rapor oluşturmuştum. @Brk34 ondan bahsediyor. ben de 116 lık ile 150 lik farkını kaynaklarımda bulamadım ama illa turbo vs fark vardır diye düşünüyorum

evet 130 ile 150 aynıymış yazılımsal olarak fark varmış. aynısını 1.0 motorda da görmüştük. biri 90 diğeri 110 hpdi sanırım (tam emin değilim ama ssp de yazılımsal fark vardır yazıyordu). 116 ile 150 arasında tam farkları keşke bulabilsek. tüm interneti taradım yok. en son wolfsburgdaki istihbaratımı kullanacağım 😁

Peki Golf aracında motor kodu DX ile başlayan kimse var mı? Bildiğim kadarıyla Golflerin motor kodları DP,DG,DL,DF vs.
Konumuz golf mü, tiguan mı. :LOL:

2025 yılı içerisinde belki 150hp golf satın alan birisi varsa bize motor kodunu söyleyebilir.

Peki Golf aracında motor kodu DX ile başlayan kimse var mı? Bildiğim kadarıyla Golflerin motor kodları DP,DG,DL,DF vs.
Konumuz golf mü, tiguan mı. :LOL:

2025 yılı içerisinde belki 150hp golf satın alan birisi varsa bize motor kodunu söyleyebilir.
Bir şey diyeceğim de ortalık daha çok kızışacak :D

DXD-U ve DXD-A kodlu 150'lik A3 ve 8.5 R line ruhsatına da denk geldim DXD-A kodlu 116'lık style ruhsatına da

Yani kod olarak yaklaşım sergilersek ortalık yangın yeri 116 ile 150 de aynı motor var gibi olacak

Bir şey diyeceğim de ortalık daha çok kızışacak :D

DXD-U ve DXD-A kodlu 150'lik A3 ve 8.5 R line ruhsatına da denk geldim DXD-A kodlu 116'lık style ruhsatına da

Yani kod olarak yaklaşım sergilersek ortalık yangın yeri 116 ile 150 de aynı motor var gibi olacak

Hocam 2023 sonrası bir işler karıştırdıkları kesin ancak belirsiz. Şimdi tiguan belgesine bakıyoruz DX kodlu 130 ve 150 motorların sadece yazılım farkı olduğu yazıyor evet. Passat belgesine bakıyoruz aynı 150 ve 175 motorların yine sadece yazılım farkı olduğu yazıyor.

O zaman bu adamlar ayrı ayrı motor toplamak yerine bir tane motor yaptı 130hp den 175hp ye kadar aynı motoru kullandı. Teknik olarak mümkün mü? Evet.

Ancak bir önceki neslinde piston gömleğini bile düşünen adamlar ne yapıyor yani şimdi araçlara fabrikada stage1 yapıp öylemi satıyor.

ssp 1 den 767 ye kadar arşivde dökümanlar var ancak sadece Motor hakkında yayınlanan son belge 1.5tsi evo1 130/150hp ve 1.5tsi evo2 150hp bunlardan sonra 1.5tsi için başka motorlara yönelik bir belge çıkmadı. Araçlara ve teknolojiye yönelik yayınlar var ve motor hakkında üstün körü bilgi veriyorlar.

Son düzenleme:
2025 1.5 eTSI DXD-N motor kodu.

Hocam 2023 sonrası bir işler karıştırdıkları kesin ancak belirsiz. Şimdi tiguan belgesine bakıyoruz DX kodlu 130 ve 150 motorların sadece yazılım farkı olduğu yazıyor evet. Passat belgesine bakıyoruz aynı DX kodlu 150 ve 175 motorların yine sadece yazılım farkı olduğu yazıyor.

O zaman bu adamlar ayrı ayrı motor toplamak yerine bir tane motor yaptı 130hp den 175hp ye kadar aynı motoru kullandı. Teknik olarak mümkün mü? Evet.

Ancak bir önceki neslinde piston gömleğini bile düşünen adamlar ne yapıyor yani şimdi araçlara fabrikada stage1 yapıp öylemi satıyor.

Teknik açıdan mümkün ama benim aklıma şunu getiriyor bu 1.5 tsi'ın 150 liğinin turbosu zaten çok kolay şişiyor performans olarak sadece yazılımlı araçlarda değil stock araçlarda bile erkenden kaba tabirle ciğeri soluyordu yani 175 gibi bir versiyon nasıl aynı motor olabilir fabrikasyon abt falan yapmaları lazım anca :D

1.5 tsi 130hp'lik versiyon 2024 öncesine kadar re-map edilse bile stock turbosuyla 150-155hp civarı bir gücü türkiye şartlarında E15 E20 çözeltiyle anca alabiliyorken, aradaki farkın yazılımsal olduğunu söylemek bana garip geliyor.

2024 yılında 116'lık kompakt bir şekilde tamda belirttiğiniz gibi piston gömleği sıvı soğutma hattı eksantiriğine kadar yeni bir argeyle bir motor çıkardılar. Bu 116'lık motor ile 130'luğun aynı platform motor olduğu söyleniyordu. Şimdi nasıl oldu da 2024 sonrası 116 ile 130 aynı platformdayken 130 ile 150 aynı motor oldu nasıl tek fark yazılımsal oldu bunu anlamadım açıkçası bende.

Sizin fikrinize sonuna kadar katılıyorum ve 150 liği kısıp 130 hp olarak satışa sunmalarına pek şaşırmam ne yalan söyliyim. Belki bir ihtimal 116'lığı yazılımsal bir değişiklikle 130 olarak sunmuşlarsa kabul edilebilir ancak 175 durumu çorba ediyor vallahi

2025 1.5 eTSI DXD-N motor kodu.
O zaman motor koduna göre muamele yapacapız artık. Demekki VW evo2 motorları yavaş yavaş dağıtmaya başladı. Çünkü bazı 2024 Golflerde henüz DXD yok. Ancak bazı 2023 troc, tiguanlar da var.

Teknik açıdan mümkün ama benim aklıma şunu getiriyor bu 1.5 tsi'ın 150 liğinin turbosu zaten çok kolay şişiyor performans olarak sadece yazılımlı araçlarda değil stock araçlarda bile erkenden kaba tabirle ciğeri soluyordu yani 175 gibi bir versiyon nasıl aynı motor olabilir fabrikasyon abt falan yapmaları lazım anca :D

1.5 tsi 130hp'lik versiyon 2024 öncesine kadar re-map edilse bile stock turbosuyla 150-155hp civarı bir gücü türkiye şartlarında E15 E20 çözeltiyle anca alabiliyorken, aradaki farkın yazılımsal olduğunu söylemek bana garip geliyor.

2024 yılında 116'lık kompakt bir şekilde tamda belirttiğiniz gibi piston gömleği sıvı soğutma hattı eksantiriğine kadar yeni bir argeyle bir motor çıkardılar. Bu 116'lık motor ile 130'luğun aynı platform motor olduğu söyleniyordu. Şimdi nasıl oldu da 2024 sonrası 116 ile 130 aynı platformdayken 130 ile 150 aynı motor oldu nasıl tek fark yazılımsal oldu bunu anlamadım açıkçası bende.

Sizin fikrinize sonuna kadar katılıyorum ve 150 liği kısıp 130 hp olarak satışa sunmalarına pek şaşırmam ne yalan söyliyim. Belki bir ihtimal 116'lığı yazılımsal bir değişiklikle 130 olarak sunmuşlarsa kabul edilebilir ancak 175 durumu çorba ediyor vallahi

Hocam şimdi tekrar göz attım ve anladığım kadarıyla DX öncesi 1.5 150 evo1 motorlar ile DX itibari 1.5 150 evo2 motorlar çok farklı. Mesela evo1 150 motorlarda basınç atık valfi ile kontrol edildiği yazıyor. evo2 150 de ise basınç dizel motorlardaki gibi değişken geometri ile kontrol edildiği yazıyor ve 2.6bar max diye belirtmişler.

116 olanı bence ayrı konu. Ne eski nesilde, nede yeni nesilde 130 yada 150 motorlarla aynı olduğunu düşünmüyorum. Eski nesildeki 130 ve 150 zaten oldukça farklı bu gayet açık. Ancak yeni nesilde galiba ortalama bir motor yaptılar ve gerektiğinde gücünü kısıp, gerektiğinde gücünü arttırıp öyle kullanıyorlar. Bir de artık hybride sistemlerle satıldıkları için yük paylaşımı nedeniyle belkide çok fazla sağlam olması gerektiğini düşünmüyorlar.

Eğer gerçekten yeni motorlarda herşey yazılımdan ibaretse sahipleri için güzel haber. Yazılım yaptırma konusunda çekinmeye gerek yok.

Son düzenleme:
O zaman motor koduna göre muamele yapacapız artık. Demekki VW evo2 motorları yavaş yavaş dağıtmaya başladı. Çünkü bazı 2024 Golflerde henüz DXD yok. Ancak bazı 2023 troc, tiguanlar da var.

Hocam şimdi tekrar göz attım ve anladığım kadarıyla DX öncesi 1.5 150 evo1 motorlar ile DX itibari 1.5 150 evo2 motorlar çok farklı. Mesela evo1 150 motorlarda basınç atık valfi ile kontrol edildiği yazıyor. evo2 150 de ise basınç dizel motorlardaki gibi değişken geometri ile kontrol edildiği yazıyor ve 2.6bar max diye belirtmişler.

116 olanı bence ayrı konu. Ne eski nesilde, nede yeni nesilde 130 yada 150 motorlarla aynı olduğunu düşünmüyorum. Eski nesildeki 130 ve 150 zaten oldukça farklı bu gayet açık. Ancak yeni nesilde galiba ortalama bir motor yaptılar ve gerektiğinde gücünü kısıp, gerektiğinde gücünü arttırıp öyle kullanıyorlar. Bir de artık hybride sistemlerle satıldıkları için yük paylaşımı nedeniyle belkide çok fazla sağlam olması gerektiğini düşünmüyorlar.

Eğer gerçekten yeni motorlarda herşey yazılımdan ibaretse sahipleri için güzel haber. Yazılım yaptırma konusunda çekinmeye gerek yok.

[/URL]
Tek tip motora geçildiyse kullanıcılar için çok iyi olur . Hocama bana sorarsanız golfün 116 olarak gelmesi yani daha doğrusu farklı kısıtlı bir motor olması saçmalık. Tek tip olması en azından yazılımla baskılanması daha makul . En azından dayanımının yüksek olduğunun bir göstergesi olur .

Bir de bilmediğim için bir şey sormak istiyorum 2023 ün özellikle son 4 ayında tr'ye gelen araçlarda DXD kodlular var mı ? Daha doğrusu formentorda olduğunu duymuştum ben daha önce benim golfe talipli arkadaş söylemişti dxd motor olduğu için yazamıyoruz arabayı vs diye donanımlı bir arkadaştı oda bilgiliydi epey ama DXD benim aklımda yeni jenerasyon motor olarak kaldığından dxd'nin formentor ve aynı şanzıman kombinine sahip tiguanda o dönemde geldi mi bilginiz var mı ?

Geri