Güncel Bakım Masrafları

Son bakımın üstünden 14 ay geçti ancak yapılan km 10 bin sorun var mı biran önce bakım yapılmalı siz bekletiyor musunuz

Aracım 2024 Ağustos çıkışlı, 1.5 TSI. Ekranda bu şekilde bir bilgilendirme var. Ancak yağ seviyesine 12 gün kalmışken, periyodik bakım zamanı 67 gün olarak gösteriliyor. Konu ile ilgili bilgisi olan...
Benim aracım da ağustos çıkışlı ve benimki de haziran gösteriyordu. Araçlar haziran üretimli muhtemelen bayi teslim etmeden önce bakım uyarısını sıfırlamayı unuttu.

Bari malzemeleri kendiniz sağlam bir yerden satın alın.
Ustanın takacağı filtrelerin kalitesine emin olamayacaksınız.

Antifriz ve fren hidroliğinde de volkswagen yetkili servisinden alınma orjinal ürün tercih edin. Sonra pişmanlık olmasın.
Hocam bilgilendirme için teşşekürler. Bir arkadaş vasıtasıyla ustayı bulduğum için problem çıkmayacağını düşünüyorum. Yine de motor yağını kendim aldım. Ancak diğer parçalarda servisler hangi marka model kullanıyor bilemedim bu işlerden çok anlamıyorum. Öneri varsa açığım

Son bakımın üstünden 14 ay geçti ancak yapılan km 10 bin sorun var mı biran önce bakım yapılmalı siz bekletiyor musunuz
Km 5 - 6 bin olsa birkaç ay daha erteleyin diyecektim ama 10 bin km doldu ise bence yakın zamanda yaptırın.

Ben de sizin gibi az kullanıyordum aracımı, ortalama 7-8 bin km dolunca değiştiriyordum.

Hocam bilgilendirme için teşşekürler. Bir arkadaş vasıtasıyla ustayı bulduğum için problem çıkmayacağını düşünüyorum. Yine de motor yağını kendim aldım. Ancak diğer parçalarda servisler hangi marka model kullanıyor bilemedim bu işlerden çok anlamıyorum. Öneri varsa açığım

Genellemek istemem ama ustalar marka ve kaliteden ziyade kârlılığa bakar, hangi filtre markasını yedek parçacı daha iyi fiyata veriyorsa onu alır takar. Bazen araçla birebir uyumlu olmasına da gerek yoktur. Yerine bir şekilde uydu mu oturdu mu takar geçer, her araç sahibinin sonuçta bu konularda yeterince fikri olmaz, açıp kontrol edemez, sahtesiyle orjinalini ayırt edemez...

Filtre mann marka olabilir, polen filtresini karbonlu yada anti alerjik hepafiltre özellikli tavsiye ederim, hangisi size uyarsa.

Yağ Tapası ve pulu da yetkili servis parça bölümünden alınabilir. Aracınızın ruhsatına göre doğru olanı sistemden bakıp verirler.

Km 5 - 6 bin olsa birkaç ay daha erteleyin diyecektim ama 10 bin km doldu ise bence yakın zamanda yaptırın.

Ben de sizin gibi az kullanıyordum aracımı, ortalama 7-8 bin km dolunca değiştiriyordum.
Hocam aracın 3. Bakımı olacak iyi niyet garantisi vs gibi sorunlar çıkarmaz dimi bakım erteleme işleri, bu arada haftaya bakım yaptıracağım ama aklıma takıldı 14 ay olmuş falan diye sonradan önüme çıkmasın

Hocam aracın 3. Bakımı olacak iyi niyet garantisi vs gibi sorunlar çıkarmaz dimi bakım erteleme işleri, bu arada haftaya bakım yaptıracağım ama aklıma takıldı 14 ay olmuş falan diye sonradan önüme çıkmasın
İyi niyet falan hikaye işlerine geldiği gibi hareket ediyolar haberiniz olsun . Bugün gittim 80 bin kmde aracım full yetkili servis bakımlı 50 bin fiyat çektiler bende full yrtkili Bakımlı iyi niyet falan uygulanmıcak mı dedim yok iyi niyet kalktı artık dedi

Piyasada çok fazla sahte filtre mevcut, sanayideki ustalar bile bazen sahte olup-olmadığının farkına varamıyorlar,

Filtreleri kendiniz Mann Filtre yetkili satıcılarından temin etmenizi öneririm,

Mann filtre yetkili satıcısı: filtremarketim.com

1.0 TSI filtre kodları:
Yağ filtresi: Mann W712/95
Hava Filtresi: Mann C22035
Polen filtresi: Mann CUK26009 veya Mann FP26009

Piyasadaki her antifriz aracınıza uyumlu değildir, aracınıza uyumlu olan antifriz tipi: G13 ve G12 Evo tip antifrizlerdir,

Liqui Moly KFS13 (G13) https://shop.egemot.com.tr/liqui-moly-radyator-antifrizi-kfs-13-g13-tl774j-kirmizi-1-l-21139

Liqui Moly KFS12 Evo (G12 Evo) https://shop.egemot.com.tr/liqui-moly-radyator-antifrizi-kfs12-evo-1-l-21740

Antifriz değişimi esnasında yaklaşık 3-4 Litre antifriz ihtiyacınız olacak, ve yaklaşık 8-10 Litre (Saf Suya) ihtiyacınız olacak,

Fren hidroliği değişimini / buji değişimi gibi işlemleri yetkili serviste yaptırmanız dışarıya göre daha hesaplı veya aynı rakamlara gelecektir, Yetkili Serviste (yedek parça ve işçilikte) %30 Zubizu indirimi hakkınız olduğu için fren hidroliği değişimi, buji değişimi gibi işlemler y.servislerde uyguna gelmektedir,

Ayrıca y.servislerde fren hidroliği değişimi için özel cihaz ile yapılır, fren hidroliği değişimğnde en büyük risk —>değişim esnasında fren sisteminde hava olmasdır, bu cihaz ile sıfır hata ile sistemin içine hava kalmadan değişim gerçekleşir, Fren sisteminde hava kalırsa ani fren ihtiyacı anında ciddi tehlikeler yaşanır..!! Bu cihaz pahalı olduğu için sanayideki tamirhaneler bu cihazı kullanmazlar, eski usul frene bas-çek bas-çek şeklinde işlemi gerçekleştirirler, bu esnada her yer hidrolik sıvısı sıçrar, fren hidrolik sıvısı çok tehlikelidir boyaya sıçradığı anda anında müdahele edilmez ise aracın boyasını çözer, bu sebebten fren hidrolik sıvısı değişimini özel cihaz ile değiştirmenizi tavsiye ederim,

Ayrıca yağ değişimi esnasında (karter tapası ve tapa pulu) değişir, karter tapası ve tapa pulunu boşu boşuna sanayiden veya dışardan almaya çalışmayınız, Peki neden..? Çünkü y.serviste orjinal karter tapası ve tapa pulu ile dışarda satılan yan sanayi tapa pulu arasında 50-60 lira gibi cuzi bir fiyat farkı vardır.

Yetkilide devam edecekseniz bakımları, 12 ay kuralına dikkat edin.
İyi niyetten yapacakları bir şey varsa da bunu bahane edip yapmayabilirler.
Bakım ertelemeye o anlık birşey demeseler bile, ilerde yan çizebilirler.

Ha yağımı filtremi kendim alayım sağlam bir yerde değiştirteyim, aradaki fiyat farkını ilerde olabilecek büyük masraflar için kenara koyayım derseniz o da mantıklı olabilir.

2.4 D5 Volvo XC70 bakımı:

Castrol 0-30 A5/B5 6 Litre yağ + orijinal Volvo mazot, yağ, hava ve kabin filtreleri = 7500 TL
İşçilik = 500 TL
İskonto = 1500 TL (İlk bakım ve tanıdık tarifesi diye)

Toplam: 6500 TL
(Yetkili servis 2 ay önce 18.500 TL demişti)

Know-how alındı :) Mazot filtresini sökmek ve kabin filtresini takmak biraz uğraştırıcı fakat ilk seferde acemiliği atarım gibi...

Fakat aracımla ilgilenen yetkili servis eski usta başının dikkat ettiği noktalar (doğru çözünürlükte, miktarda ve Volvo onaylı yağ seçimi, antifriz ölçümü, fren ve direksiyon hidroliği kontrolü vs.) ve tavsiyeleri ve hoşsohbeti nedeniyle gitmeye devam edebilirim; göreceğiz...

2. yıllık bakımda periyodik haricinde fren hidroliği gibi sıvılar değişiyor mu, vw uygulamasından fiyat hesaplattığımda 16.xxx gibi bir rakam veriyor ama net rakam olmadığı da belirtilmiş.

2023 VW Caddy 2.0TDI DSG 28.000 kmde.

2. yıllık bakımda periyodik haricinde fren hidroliği gibi sıvılar değişiyor mu, vw uygulamasından fiyat hesaplattığımda 16.xxx gibi bir rakam veriyor ama net rakam olmadığı da belirtilmiş.

Değiştirmeye çalışıyorlar ama istemezseniz çıkarırlar. Ben çıkartmıştım yaklaşık 4k ₺ farketmişti.

boşversene ya 2yıl 30k da değişirmi 60-70e kadar fren hissiyatı değişene kadar devam. balata bitmeden hidrolik değiştireceğimi sanmıyorum.

Arkadaşlar Merhaba,

Dışarıda Manuel debriyaj balatası değişimi yaptıracağım LUK almayı düşünüyorum (Sachs da olabilir servistekiler LUK takalım dedi) Araba 2014 CLHA 1.6 TDI. Tavsiyeniz ne olur online yedekparçadan almayı düşünüyorum şimdilik. Şanzıman yağı ne almak lazım. Memleketimde 2 adet Bosch car service var birinde yaptıracağım tanıdık olduğu için kabul ediyorlar dışarıdan malzeme fakat sorumluluk ve garanti vermiyorlar tabiki. Şanzıman yağı onlardan mı olsun?
2. Sorum ise triger devirdaim seti almıştım Ina set 3 sene oldu evde bekliyor set :S kauçuk malzeme ama streçle sarılı bir şekilde beklettim bir durum olur mu? Rafta da dursa haberimiz olmaz diye düşünüyorum sadece kayışı yeniden almalı mıyım?
3. Sorum Egemotdan Kfs 13 alacağım 4 litre. Servise bırakırım saf su ile onlar karıştırır artık nasıl yaparlarsa değişimini kısmetimize servis tanıdık ama ustalarını tanımıyorum.
Bunları alırken indirim kazanabileceğim avantajlı bir fiyat alacağım yer var mı ? Herhangi bir grup indirimi var mı? Dikkat etmem gereken bir durum var mı? Şase üzerinden almayı düşünüyorum başka da bir fikrim yok malesef. Debriyaj çatalı falan da varsa setde onu tercih ederim belki.
Enjektörlerim de arıza var gibi ama onu öteleyeceğim şimdilik tamire 20 bin değişime 60 bin TL fiyat aldım. Benimkileri bırakma kaydı ile. Geri dönüş valflerinde bozukluk var gibi dediler kışın çok kötü çalışıyodu araba (geç çalışıyordu kızdırma bujileri değiştik hala aynı motor soğuk iken çok tekledi) Ama havalar ısınınca araba düzgün çalışıyor anlayamadım motor sıcak iken zaten sıfır şakırdama sıfır geç çalışma kendim ayrıyeten enjektörcüye gitmeyi de düşünüyorum bu ustalar da cihazla bir bakarız dediler km 100 bin şu an. İlk triger ilk baskı balatası.

Arkadaşlar Merhaba,

Dışarıda Manuel debriyaj balatası değişimi yaptıracağım LUK almayı düşünüyorum (Sachs da olabilir servistekiler LUK takalım dedi) Araba 2014 CLHA 1.6 TDI. Tavsiyeniz ne olur online yedekparçadan almayı düşünüyorum şimdilik. Şanzıman yağı ne almak lazım. Memleketimde 2 adet Bosch car service var birinde yaptıracağım tanıdık olduğu için kabul ediyorlar dışarıdan malzeme fakat sorumluluk ve garanti vermiyorlar tabiki. Şanzıman yağı onlardan mı olsun?
2. Sorum ise triger devirdaim seti almıştım Ina set 3 sene oldu evde bekliyor set :S kauçuk malzeme ama streçle sarılı bir şekilde beklettim bir durum olur mu? Rafta da dursa haberimiz olmaz diye düşünüyorum sadece kayışı yeniden almalı mıyım?
3. Sorum Egemotdan Kfs 13 alacağım 4 litre. Servise bırakırım saf su ile onlar karıştırır artık nasıl yaparlarsa değişimini kısmetimize servis tanıdık ama ustalarını tanımıyorum.
Bunları alırken indirim kazanabileceğim avantajlı bir fiyat alacağım yer var mı ? Herhangi bir grup indirimi var mı? Dikkat etmem gereken bir durum var mı? Şase üzerinden almayı düşünüyorum başka da bir fikrim yok malesef. Debriyaj çatalı falan da varsa setde onu tercih ederim belki.
Enjektörlerim de arıza var gibi ama onu öteleyeceğim şimdilik tamire 20 bin değişime 60 bin TL fiyat aldım. Benimkileri bırakma kaydı ile. Geri dönüş valflerinde bozukluk var gibi dediler kışın çok kötü çalışıyodu araba (geç çalışıyordu kızdırma bujileri değiştik hala aynı motor soğuk iken çok tekledi) Ama havalar ısınınca araba düzgün çalışıyor anlayamadım motor sıcak iken zaten sıfır şakırdama sıfır geç çalışma kendim ayrıyeten enjektörcüye gitmeyi de düşünüyorum bu ustalar da cihazla bir bakarız dediler km 100 bin şu an. İlk triger ilk baskı balatası.
Debriyaj baskı-balatası manuel VW ‘lerde fabrikada Sachs marka takılıyor diye hatırlıyorum, LUK veya Sachs her ikisi de kaliteli markadır,

Manuel şanzıman yağı (forumda daha önce de yazmıştım) hassas bir konudur, doğru şekilde ve doğru yağ ile değişmez ise sıkıntı çıkarır,

Golf Mk7 kasada kullanılan manuel şanzıman bloğu 15-20 yıldır geçmişten günümüze kadar kullanılan bir şanzıman tipidir,

Golf Mk5 / Mk6 kasalarda aracın platformu gereği şanzımanın montajı ile Golf Mk7 ‘de tamamen yeni MQB platforma geçiş yapıldığı için (şanzımanın eğim açısı) değişmiştir,

Bu şanzımanda şanzıman yağı tahliye tapası ve yağ dolumu tapası olmak üzere 2 tane yağ tapa deliği mevcuttur, Ancak söylediğim gibi (şanzımanın eğim açısı) değiştiği için geçmişteki araçlarda kullanılan şanzıman yağı (yağ dolum tapası) işlevini kaybetmiştir..!! tapa halen yerinde durmaktadır ancak üretici herhangi bir revizyon yapmamıştır,

Eğer ki bu işlevini yitirmiş olan (yağ dolum tapasından) yağ dolumu yapılır ise koyulacak yağ henüz yeteri kadar dolmadan geri akmaya başlayacaktır ve sonuç olarak şanzıman olması gerekenden daha az yağ ile çalışmaya maruz kalacaktır, yaklaşık 500-600ml. eksik yağ dolumu yapılmış olur, yani %35 civarı eksik yağ koyulmuş olacaktır, bu ciddi bir orandır,

Araç üreticisi MQB platforma sahip araçlarda şanzıman yağı değişiminde yeni yağ dolumu için motorun sağ tarafında hava filtre kutusunun alt kısmında konumlandırılmış geri vites müşürü sökülerek oradaki küçük delikten yeni yağ dolumu yapılması gerekmektedir. Küçük bir delik olduğu için akvaryum hortumu ve küçük bir huniye ihtiyacınız var ve delik küçük okduğu için sabır yani biraz da zaman almaktadır,

2. önemli husus doğru şanzıman yağı kullanmaktır, eğer ki sanayide kulaktan dolma abi bu uyar vs.. cümlelere itibar ederek aslında uyumlu olmayan bir yağ kullanırsanız vites geçişlerimde sıkıntı yaşarsınız, yeniden yağ değişimi yapmanız gerekir.!!

1.6 TDI 5 ileri Manuel (0A4 tip şanzımanlar) için uyumlu yağ tipleri (2014 model yılı ve devamında üretilen araçlar için);

Not: 3 Aralık 2013 yılına kadar üretilen araçlarda farkı şanzıman yağı, 4 Aralık 2013 yılından itibaren üretilen araçlarda farklı şanzıman yağı kullanılmaktadır.!!

Yağ kapasitesi:
2014 model 1.6 TDI 105ps CLHA motor için
0A4 tip şanzıman yağı kapasitesi: 1,8 - 2 Litre

(VW G 052 527 onayı olan) şanzıman yağları kullanılması gerekir,

Yağın viskozitesini tam olarak bilemiyoruz çünkü VW —>orjinal şanzıman yağının üzerinde yağ viskozitesini uzun zamandır belirtmiyor,

VW G 052 527 onayı bazı yağ üreticisi markalarda 70W-75W , bazı yağ markalarında 75W olarak geçiyor,
Diğer seçenek yetkili servisten orjinal şanzıman yağını temin etmek ancak malesef ucuz bir yağ değildir,

Yetkili servisten almak isterseniz parça kodu: G052527A2 (2 adet ihtiyacınız olacak) ancak yetkili servisten alırsanız siz yine de aracın şasi numarasıyla sorgulama yaparak almanızı öneriirim,

Not 2: piyasada Febi marka olarak çok fazla sahte yağ mevcuttur, Febi marka yağ almaya karar verirseniz çok dikkat edin sahte yağ başınızı çok ağrıtır durup dururken masraf açar..!!

Yetkili serviste aldığınız fiyat üzerinden (yedek parça ve işçilikte) %30 indirim yapılır, motor yağında da %16 indirim yapılır,

Dışarda bakım yaptıracaksanız fiyat karşılaştırması yapıp ona göre değerlendirme yapmanız yararınıza olacaktır,

Ayrıca önemli bir husus eğer (fren balatasını) dışardan alacaksanız, dışarda satılan fren balatalarının pek çoğu (%80 ‘i) kalite olarak serviste datılan orjinal balataya göre kalitesi vasattır, ses problemleri yaşabilirsiniz, bu problemleri yaşamamak için Ate, Hella-Pagid, Textar gibi kaliteli markaları tercih etmeniz ve güvenilir yetkili satıcılardan almanızı öneririm,

Fren balatası olarak Bosch, Ferodo ve yerli malı balatalardan uzak durmanızı öneririm,

Son olarak fren balatası değişimi öncesi (fren pistonu geri itilirken) fren hidrolik sıvısı —>hidrolik kabından taşma yapmaması için işlem öncesi bir miktar sıvı boşaltılmalıdır..!!
Ferodo orijinal kalitesinde değil mi öyle biliyorum ama

Geri