2021 Golf 1.0 Life Paket Motor Değişimi

Hayırlısı olsun. Yakıttan kaynaklı olsa bile gerekli testler yapılabilirdi, ısrarla yakıttan kaynaklı dava açın vs diyerek akıllarınca kendilerini aklamaya çalışmışlar. Daha 5 yaşındaki bir araç kolay kolay motor yemeyeceğini herkes biliyor. Yinede siz uğraşmamayı seçmişsiniz, bir açıdan iyi olmuş. Dava açıp yıllarca sonuçlanmasını beklemek de ayrı bir sinir stres harbi. Gerekli bilgileri Shell'e iletin bakalım ne diyecekler.
Bu işler nasıl yürür bilmiyorum ama eski yakıtı döküp yeni yakıtla denemeleri, kanıtı ortadan kaldırmak gibi geldi bana. Sorun yakittaysa servis niye bunu yapmış???

Bu işler nasıl yürür bilmiyorum ama eski yakıtı döküp yeni yakıtla denemeleri, kanıtı ortadan kaldırmak gibi geldi bana. Sorun yakittaysa servis niye bunu yapmış???
bayrama girmeden birkaç gün önce yaşadım bu durumu, adım adım ilerlediklerini söylediler. servise gittiğimde aracın içinden çıkan yakıt bidonlara doldurulmuş kenarda duruyordu. bu tür durumlarda şahitli numune alınması gerekiyormuş (en azından kamyon gibi büyük araçların sürecinde öyleymiş). bayi bu şekilde zaten yol almıyormuş, ben de tabi depo sökülecek vs deyince olur verdim. e bu yakıtı alıp tahlile yollasam bile ilk sorulacak soru bidondaki yakıtın bizden alındığı ne malum diyeceklerdi (en azından ben öyle yorumladım kendimce) kimsenin başına gelmesin tabi ama benzer bir durumda depo sökeceğiz vb derlerse (süreçler nasıl işliyor bilmiyorum tabi) bu işi şahitli yapmak mantıklı. e hadi bunu da yaptık ve yakıttan kaynaklanmadığı söylendi, bundan önceki alınan yakıtlardan kaynaklanmadığı ne malum? yine cevapsız kalan sorulardan biri daha. ezcümle, iki tarafın da kendini bir şekilde aklama olasılığı yüksek. sürücünün hatası yok denilen bir ortamda yine ihale araç sahibine kesiliyor. evden ırak olsun..

bayrama girmeden birkaç gün önce yaşadım bu durumu, adım adım ilerlediklerini söylediler. servise gittiğimde aracın içinden çıkan yakıt bidonlara doldurulmuş kenarda duruyordu. bu tür durumlarda şahitli numune alınması gerekiyormuş (en azından kamyon gibi büyük araçların sürecinde öyleymiş). bayi bu şekilde zaten yol almıyormuş, ben de tabi depo sökülecek vs deyince olur verdim. e bu yakıtı alıp tahlile yollasam bile ilk sorulacak soru bidondaki yakıtın bizden alındığı ne malum diyeceklerdi (en azından ben öyle yorumladım kendimce) kimsenin başına gelmesin tabi ama benzer bir durumda depo sökeceğiz vb derlerse (süreçler nasıl işliyor bilmiyorum tabi) bu işi şahitli yapmak mantıklı. e hadi bunu da yaptık ve yakıttan kaynaklanmadığı söylendi, bundan önceki alınan yakıtlardan kaynaklanmadığı ne malum? yine cevapsız kalan sorulardan biri daha. ezcümle, iki tarafın da kendini bir şekilde aklama olasılığı yüksek. sürücünün hatası yok denilen bir ortamda yine ihale araç sahibine kesiliyor. evden ırak olsun..
İğrenç bi durum dinlerken midem bulandi

Geçmiş olsun.
Araç km?
Aracın ilk sahibi sizmisiniz?
Sizden önce araca yazılım, katkılı yakıt (ethenol) vs. yapılmış olabilir mi?
Araç kullanma alışkanlıklarınız nedir? (Yüksek devirli veya sürekli 150 km/s üzeri)
Bunları merak ettim çünkü pompa benzin ile ilk kez silindir başı eridiğini görüyorum. Çoğunluğumuz Shell kullanıyoruz.

Yapacağım ilk iş; tespit edilen bu sorunu ve görselleri dışarda iyi bir motor ustasına sormak olurdu,
Ethenol den şüphelenme sebebinizi öğrenebilir miyim? Ben kullanırım ara sıra bildiğiniz bir durum varsa dikkat edeyim.

geçmiş olsun, yeni aracınız hayırlı olsun. gerçekten çok can sıkıcı bir durum.
sorununuzu ve fotoğrafları gemini'ya yorumlattım, aşağıya bırakıyorum.
aslında forumdaki arkadaşların da dediği gibi bayii başından savmış, bu durum yakıtla ilgisi olma ihtimali çok düşük.

Bayinin direkt topu yakıta atıp "dava açın" demesi, bu tür büyük motor hasarlarında distribütörlerin ve yetkili servislerin kendilerini garanti yükümlülüğünden kurtarmak için başvurduğu klasik bir reflekstir. Ancak 1.0 eTSI (EA211 evo) gibi modern, yüksek basınçlı, direkt enjeksiyonlu ve aşırı beslemeli (turbo) küçük hacimli motorlarda bu hasarın arkasında yakıttan çok daha güçlü yapısal/kronik şüpheler bulunur.

Gerçek nedenin ne olabileceğine dair teknik senaryoları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Enjektör İşemesi (Arızası) - En Güçlü Şüpheli​

Modern direkt enjeksiyonlu motorlarda enjektörler, yakıtı silindir içine çok yüksek basınçla ve milisaniyelik hassasiyetle "sis" halinde püskürtür.

• Ne olmuş olabilir? Silindirlerden birinin enjektörü açık kalmış (işemiş) veya yakıtı pülverize etmek yerine doğrudan piston kafasına doğru damlatmış/işemiş olabilir.
  • Sonuç: Zengin karışım nedeniyle o silindirde kontrolsüz ve aşırı yüksek bir sıcaklık meydana gelir. Bu sıcaklık, alüminyum alaşımlı piston kafasını ve sübap çevresini eritecek düzeylere (yaklaşık 600-700°C ve üzeri) rahatlıkla ulaşır. Servisin ilk başta "yakıt arıza sistemi hata veriyor" deyip depoyu sökmesi de aslında enjeksiyon/yakıt kütle hattında bir basınç veya kontrol hatası yakaladıklarının göstergesidir.

2. LSPI (Low-Speed Pre-Ignition / Düşük Hızda Erken Ateşleme)​

Küçük hacimli, turboşarjlı ve direkt enjeksiyonlu (TGDI) motorların en büyük baş belası LSPI fenomenidir.

• Ne olmuş olabilir? Motor düşük devirdeyken ve yük altındayken (örneğin rampada veya sollamaya çıkarken), buji daha ateşleme yapmadan silindir içindeki yağ buharı veya kurum parçacıkları nedeniyle kontrolsüz bir erken patlama meydana gelir.
  • Sonuç: Bu patlama motorda çok şiddetli bir vuruntuya (detonasyon) yol açar. Duyduğunuz "tırtırtır" sesi muhtemelen bu şiddetli vuruntunun ve ardından pistonun/sübapların hasar görme sesidir. LSPI, piston kafasını saniyeler içinde eritebilir veya kırabilir.

3. Aşırı Fakir Karışım (Hava/Yakıt Oranı Bozulması)​

Motorun silindir içine giren hava miktarına oranla çok az yakıt püskürtmesi durumudur.

• Ne olmuş olabilir? Yakıt pompasındaki bir basınç düşüşü, yazılımsal bir hata, sensör arızası (MAF/MAP veya Oksijen sensörü) veya bir hava kaçağı nedeniyle motor fakir karışımda kalmış olabilir.
  • Sonuç: Fakir karışım, yanma odası sıcaklıklarını ekstrem düzeylere çıkarır. Bu durum da doğrudan sübapların ve piston tepelerinin erimesiyle sonuçlanır.

4. Yakıt Kalitesi (Bayinin İddiası)​

Yakıtın oktan sayısının çok düşük olması veya içine başka bir kimyasal/su karışmış olması da vuruntuya (detonasyon) sebep olabilir. Ancak:

• Hep aynı kurumsal pompadan (Shell) yakıt alıyorsanız, o istasyondan yakıt alan diğer yüzlerce araçta da benzer durumların yaşanmış olması gerekir.
  • Kötü yakıt genellikle tek bir silindiri veya belirli bir noktayı değil, tüm silindirleri benzer oranlarda etkiler ve motor beyni (ECU) vuruntuyu algıladığı an avansı kısarak motoru korumaya almaya çalışır. Direkt erime seviyesine gelmesi için yukarıdaki mekanik/elektronik arızaların eşlik etmesi çok daha olasıdır.

Özetle; Görsellerdeki (image_2df302.png) hasar yapısı tipik bir "aşırı ısınma ve vuruntu" hasarıdır. Bu durum %80 ihtimalle enjektör işemesi, anlık yağ eksiltmeye bağlı LSPI veya sensör/yazılım hatası kaynaklı parça arızasından; %20 ihtimalle ise çok ekstrem derecede kusurlu bir yakıttan kaynaklanmıştır. Haklılığınızı kanıtlamak için servisin sözlü beyanına değil, mahkeme kanalıyla atanacak bağımsız bir makine mühendisinin bilirkişi raporuna ihtiyacınız var.

Geri