Elektrikli Araç Bilgi ve Tüketim Verisi Paylaşımı [ANA KONU]

Her şey güzel.
Özellikle kamp modu bence gerçekten Otomotiv camiası için bir inovasyon.

Ancak 2600 km için 18 şarj olacak iş değil :)
Aslında 18 şarjın sebebi şöyle; kamp modunda gece belli bir miktar elektrik harcıyor. Araç içerisinde de gıda türü şeyler olduğundan bozulmasın diye klimayı açık bıraktığımda oluyor bir de çok köy içlerine koylara gittiğimden sürekli kendimi sağlama alarak gittim. Yoksa tabi ki o km için 18 şarj abartı ancak aldığım enerjiler km yapmak için değildi :)

Golf 1.0 TSI'dan elektrikli araca geçişte 1.yılım olması sebebiyle kabaca bir son 1 yılın maliyet karşılaştırmasını yapmak istedim. Sonuç aşağıdaki tablodaki gibi çıktı. Burada toplam 21.200 km yaptım, şarj maliyetim %32 evden gerisi dışarıdan, benzin birim fiyatını temmuz 2025-haziran 2026 ortalaması olarak 58 ₺/lt aldım. Ayrıca Golf'ü satarken ortalamam 6.5 lt/100 km idi bu veriyi kullandım. Kasko-sigortada Tesla'ya geçişimde +10k ₺ fark olduğunu gözlemledim bunu da tabloya ekledim. Yıllık bakımda yetkili serviste 15k₺ olarak aldım.

Bu veriler yoruma açık tabii ki evden daha fazla şarj etsem daha düşerdi, Golf bakımı özel serviste olsa daha düşerdi gibi gibi. Ancak bu tamamen benim son 1 yılımda elektrikle yaptığım harcamalar vs Golf olsaydı yapacağım harcamalar üzerine oluşturulmuş bir tablo.

ElektrikBenzin
Toplam Tüketim ₺35.320 ₺79.924
Kasko-Sigorta Farkı ₺10.000 -
MTV ₺14.500 ₺5.300
Yıllık Bakım - ₺15.000
Toplam ₺59.820 ₺100.224

Golf 1.0 TSI'dan elektrikli araca geçişte 1.yılım olması sebebiyle kabaca bir son 1 yılın maliyet karşılaştırmasını yapmak istedim. Sonuç aşağıdaki tablodaki gibi çıktı. Burada toplam 21.200 km yaptım, şarj maliyetim %32 evden gerisi dışarıdan, benzin birim fiyatını temmuz 2025-haziran 2026 ortalaması olarak 58 ₺/lt aldım. Ayrıca Golf'ü satarken ortalamam 6.5 lt/100 km idi bu veriyi kullandım. Kasko-sigortada Tesla'ya geçişimde +10k ₺ fark olduğunu gözlemledim bunu da tabloya ekledim. Yıllık bakımda yetkili serviste 15k₺ olarak aldım.

Bu veriler yoruma açık tabii ki evden daha fazla şarj etsem daha düşerdi, Golf bakımı özel serviste olsa daha düşerdi gibi gibi. Ancak bu tamamen benim son 1 yılımda elektrikle yaptığım harcamalar vs Golf olsaydı yapacağım harcamalar üzerine oluşturulmuş bir tablo.

ElektrikBenzin
Toplam Tüketim₺35.320₺79.924
Kasko-Sigorta Farkı₺10.000-
MTV₺14.500₺5.300
Yıllık Bakım-₺15.000
Toplam₺59.820₺100.224
Güzel veriler ama yakıt tüketimi konusuda Model Y ve Golf karşılaştırılması biraz haksızlık.
Model Y kocaman neredeyse D segment bir SUV.
benzer bir benzinli araç ortalama 8-9lt yakar.

Ayrıca mtvde de haklsızlık olmuş, oradaki fark muadil araç için 5bin tl civarı.
Kasko keza benzer çıkar,(not tiguandan geçmiştim)

ElektrikBenzin
Toplam Tüketim₺35.320₺79.924
Kasko-Sigorta Farkı₺10.000-
MTV₺14.500₺5.300
Yıllık Bakım-₺15.000
Toplam₺59.820₺100.224
10 yılda 400.000 tl yapar
Muhteşem bir ekonomiklik yok
Yinede güle güle kullanın

10 yılda 400.000 tl yapar
Muhteşem bir ekonomiklik yok
Yinede güle güle kullanın
Yıllık bakım benzinlide her ay 15 bin de değil ama. Kavrama balata değişimleri falan fistan

2 katı olsun 800 bin. Batarya 10 sene sonra ölür mü? Bu da önemli. Ayrıca 2. Elde fiyat olarak da daha ölü fiyata gideceği de kesin. Hem teknoloji geliştiği için hem de 2. El batarya sonuçta. Günün sonundaki uzun vadade aşırı farketmiyor, en azından şimdilik

Yıllık bakım benzinlide her ay 15 bin de değil ama. Kavrama balata değişimleri falan fistan

2 katı olsun 800 bin. Batarya 10 sene sonra ölür mü? Bu da önemli. Ayrıca 2. Elde fiyat olarak da daha ölü fiyata gideceği de kesin. Hem teknoloji geliştiği için hem de 2. El batarya sonuçta. Günün sonundaki uzun vadade aşırı farketmiyor, en azından şimdilik
Elektrikli araçta tasarruf hikayesi, ikinci elde değer kaybı ile bitiyor.
Şarj bekle, menzil hesapla, batarya düşün Araba mı kullanıyoruz, proje mi yönetiyoruz.
Bir ürünün avantajını anlatmak için 10 yıllık excel tablosu gerekiyorsa, avantaj o kadar da büyük olmayabilir.

Elektrikli araçta tasarruf hikayesi, ikinci elde değer kaybı ile bitiyor.
Şarj bekle, menzil hesapla, batarya düşün Araba mı kullanıyoruz, proje mi yönetiyoruz.
Bir ürünün avantajını anlatmak için 10 yıllık excel tablosu gerekiyorsa, avantaj o kadar da büyük olmayabilir.
Sırf şehir içi kullanacaksam, kapıda şarj imkanım varsa anca öyle kârlı. Uzun yol için mantıksız

Geri