Elektrikli Araç Bilgi ve Tüketim Verisi Paylaşımı [ANA KONU]

Hocam ben bir yerde yorum gördüm doğruluğunu teyit eder misiniz ?

Mesela Ankara-İstanbul yolunda istanbul istikameti için. 1 tane dinlenme tesisinde çok sıra var millet kuyrukta beklemiş saatlerce ama ondan 1 önceki dinlenme tesisinde şarj kuyruğu yokmuş. Sebebi ise kuyruk olan dinlenme tesisinde kwh ücreti sadece 1-2 lira daha düşük olduğu içinmiş. Yani insanlar gerçekten 1 depodaki 100 liralık fark için mi kuyruklarda bekliyor, Gerçekten böyle bir şey var mı ?

Elektrikli araç sahibi olmadığım için hiçbir konusuna vakıf değilim.
benim de elektirikli aracım yok ki bende olana bir soru sormuştum

Hocam ben bir yerde yorum gördüm doğruluğunu teyit eder misiniz ?

Mesela Ankara-İstanbul yolunda istanbul istikameti için. 1 tane dinlenme tesisinde çok sıra var millet kuyrukta beklemiş saatlerce ama ondan 1 önceki dinlenme tesisinde şarj kuyruğu yokmuş. Sebebi ise kuyruk olan dinlenme tesisinde kwh ücreti sadece 1-2 lira daha düşük olduğu içinmiş. Yani insanlar gerçekten 1 depodaki 100 liralık fark için mi kuyruklarda bekliyor, Gerçekten böyle bir şey var mı ?

Elektrikli araç sahibi olmadığım için hiçbir konusuna vakıf değilim.
Evet bunu kesinlikle yapıyorlar, hatta aynı dinlenme tesisinde 9,90 ₺/kwh olan istasyonda kuyruk varken karşısındaki 13-14 ₺/kwh istasyonlar boş olduğu oluyor.

Evet bunu kesinlikle yapıyorlar, hatta aynı dinlenme tesisinde 9,90 ₺/kwh olan istasyonda kuyruk varken karşısındaki 13-14 ₺/kwh istasyonlar boş olduğu oluyor.
Peki bu fiyat farkı tek depoda ne kadar fark ettiriyor ? Şu an ki tesla aracınız üzerinden örnek verebilirsiniz.

250 TL için değer mi saatlerce kuyrukta beklemek. Bizim insanımız 10 Milyon'a lüks elektrikli alır 3 Lira'nın hesabını yapar. Bir arpa boyu yol alamıyoruz alamayacağız da.

Peki bu fiyat farkı tek depoda ne kadar fark ettiriyor ? Şu an ki tesla aracınız üzerinden örnek verebilirsiniz.
Genelde komple boş gitmeyeceğimiz için %10-80 arası doldurmak istesek 42 kw doldurabiliriz. Bu da 4 ₺ fark olan istasyonda kabaca 170 ₺ fark atar :) 170 ₺ vs 1 saat beklemek 😁

Ne bir saati hocam o haberi bende gördüm sadece 2 istasyon var sırada bekleyen 10 araç var en kötü her araç için 20 dk şarj süresi desek 200 dk ee bir de kendi aracını şarj edecek oldumu sana 230 dk. En az 4 saati orada gidecek adamın bir de %1 şarjı kalmış onu da gösteriyor. :)

Abi 50 kw batarya olsa 4 lira fark olsa 200 TL fark ettirir o sıra onun için :)
Genelde komple boş gitmeyeceğimiz için %10-80 arası doldurmak istesek 42 kw doldurabiliriz. Bu da 4 ₺ fark olan istasyonda kabaca 170 ₺ fark atar :) 170 ₺ vs 1 saat beklemek 😁
Hiçbir kuvvet beni öyle boş yere uzun yolda şarj süresinin yanında ekstra 1 saat bekletemez vallahi.

Ben acaba şarj istasyonlarının kalitesinden dolayı mı böyle sıra bekliyorlar diye düşünüyordum.

Ne bir saati hocam o haberi bende gördüm sadece 2 istasyon var sırada bekleyen 10 araç var en kötü her araç için 20 dk şarj süresi desek 200 dk ee bir de kendi aracını şarj edecek oldumu sana 230 dk. En az 4 saati orada gidecek adamın bir de %1 şarjı kalmış onu da gösteriyor. :)
Doğrudur hocam normal zamanlar için 1 saat demek istedim. :) Her marka aracında hızı aynı olmuyor geçen gün gittiğimde Peugeot E3008 vardı, 29 dk'dir istasyonda şarjdaydı ve şarjı %68 olmuştu. Ben 18 dk de +%52 şarj tamamlayıp çıkıyordum.Hele ki önünüzde öyle DC şarj hızı yavaş araçlar var ise vay halinize 😁

250 TL için değer mi saatlerce kuyrukta beklemek. Bizim insanımız 10 Milyon'a lüks elektrikli alır 3 Lira'nın hesabını yapar. Bir arpa boyu yol alamıyoruz alamayacağız da.
ne ilgisi var insanlar ekonomik şarj etmek istiyorsa vakti varsa bir arpa boyu yol alamıyormuyuz şimdi

ne ilgisi var insanlar ekonomik şarj etmek istiyorsa vakti varsa bir arpa boyu yol alamıyormuyuz şimdi
Hocam lafım orta gelirli olup elektrikli araç alanlara değil lafım 10 Milyon üstü araç alıp 100-200 Lira kar yapacağım diyenlere. Bu şeye döndü Ferrari alıp tüp taktırmak. Size mantıklı geliyor mu sizce böyle düşünen insanlar yüzünden bir arpa boyu yol alabilir miyiz. Mesela şarj istasyonlarına fosil yakıtlı araçlarını park eden insanlarla bir arpa boyu yol alabilirmiyiz?

Hocam lafım orta gelirli olup elektrikli araç alanlara değil lafım 10 Milyon üstü araç alıp 100-200 Lira kar yapacağım diyenlere. Bu şeye döndü Ferrari alıp tüp taktırmak. Size mantıklı geliyor mu sizce böyle düşünen insanlar yüzünden bir arpa boyu yol alabilir miyiz. Mesela şarj istasyonlarına fosil yakıtlı araçlarını park eden insanlarla bir arpa boyu yol alabilirmiyiz?
yavaş yavaş ta olsa bir gün düzelecek kendisi de bekleyecek orada anlayacak yanlış yere park ettiğini biz böyle öğreniyoruz başımıza gelince empati yapıyoruz

yavaş yavaş ta olsa bir gün düzelecek kendisi de bekleyecek orada anlayacak yanlış yere park ettiğini biz böyle öğreniyoruz başımıza gelince empati yapıyoruz
Maalesef herkes senin düşüncen de değil hocam. Umarım bir gün bu dediğin olur.

Elektriklide kaliteli istasyondan beklenti tepe akıma en kısa sürede çıkması. Böylece aracı hızlıca şarj edebilmek. Tabi burada araç özellikleri de etkili olabiliyor. Ama eğer istasyon 320 kw yazıyor diye oraya gittiğimde 60-70 kw yı geçemiyorsa ya da dalgalanma oluyorsa sinir ediyor. Ayrıca uygulamaların hızı, cihazların sorunsuz bağlanması, hatta direk şarja başlaması da beklediğim özelliklerden.

Belirli istasyonlara insanların yığılmasına sebep olan bir faktörde bu alandaki kapsayıcı uygulama eksikliği. Voltla, abrp gibi uygulamalar tüm istasyonları göstermiyor. google map de henüz kapsamıyor. yakında güncelleme ile rota ve şarj planlamasını birleştireceği söylentisi var.

9 günlük bayram tatili boyunca İstanbul-Bodrum-Kaş-İstanbul arası yaklaşık 2600 km yol yaptım. 2600 km'nin toplam şarj maliyeti 4800 ₺ olmuş. Ortalama şarj istasyonlarında kalma sürem 21 dakika olmuş. İstasyonların bazıları tam güç veremezken bazıları sorunsuz verdi. Toplam 18 şarj (17 DC - 1 AC) işlemi yapmışım hiç birinde sıra beklemedim, tatil boyu sosyal medyadan uzak kaldım bilemiyorum yine şarj kuyrukları oldu mu olmadı mı ancak muhakkak olmuştur. 2600 km'nin km maliyeti 1,85 ₺ olmuş beni gayet memnun etti. Bu arada 9 günlük tatilin toplam 2 günü sürüş olarak geçmiş :)

1780296437165.png

Rota ise bu şekilde oldu;

1780297117257.png

Meraklısına ek bir bilgi :) Bu 9 günlük tatil boyunca Tesla'nın kamp modunu kullanarak konakladık. Bunun maliyeti ise ek olarak 615 ₺ olarak gerçekleşti. Gece boyu klima ortamı 22.5 derecede tuttu ve gerektiğinde dışarıdan temiz hava sirkülasyonunu sağladı.

Datça-2.jpegDatça-1.jpeg
Her şey güzel.
Özellikle kamp modu bence gerçekten Otomotiv camiası için bir inovasyon.

Ancak 2600 km için 18 şarj olacak iş değil :)

Geri