Golf 8 Alternatör/Akü arızası

sparklez

Yeni Üye
İsim
Mehmet
Araç
Golf 8 Style 1.0eTSI
Merhabalar, ben bir 2021 Golf 8 1.0eTsi kullanıcısıyım. Birkaç gün önce 12V akü uyarısı almaya başladım arıza açıklamasında sürüş işletiminde şarj edin vb. diyordu belli bir yerden sonra bu 48v akü besleme sorunu gibi bir uyarıya dönüştü ama yaklaşık 10 dakikalık bir sürüşten sonra kayboluyordu. Bir sonraki gün ise alternatör arızası vererek aracı kullanmayınız açıklamalı bir arıza çıktı. Aracımı son bir haftadır her sabah çalıştırdığımda direksiyon ısıtma ve koltuk ısıtma açarak kullandım bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ertesi gün aracımı Ankara Arca'ya götürdüm (ertesi gün uyarı sönmüştü) aküyü 8-12 saat gibi bir süre şarj edip beni ertesi gün bilgilendireceklerini söylediler fakat arabayı bıraktıktan tam 2 saat sonra telefonumdaki volkswagen uygulamasına "Ek Onarım İhtiyacı" adı altında 112bin liralık fatura yansıtıldı akü ve alternatör değişimi için. Ben sorunun bu kadar büyük olduğunu düşünmüyorum, muhtemelen parçayı değiştir sorun çözülsün gibi bir politikaları var ayrıca parçalar dışarda orjinal bir şekilde 40bin tlye bulunabiliyor 2-3 kat işçilik ücreti alıyorlar sanırım anlamadım. Sorunu daha önce yaşayan veya çözüm önerisi olan bilgilendirirse sevinirim.

Edit: Parça dışarda bulunamıyor ve servis dışında yazılımsal destek verilmesinin mümkün olmadığını öğrendim yani parça değişimi durumunda yetkili servise mahkumsunuz. Ben sorunun aküden kaynaklı olduğunu düşünüp bir oto elektrikçiye gittim, akünün ömrünün bittiğini ve berbat durumda olduğunu söylediler ardından yeni bir 60ah EFB akü taktık ve test yaptık söylediklerine göre alternatör gayet sağlıklı çalışıyormuş akım seviyeleri olması gerektiği gibiymiş. Neredeyse 1 yıldır devamlı kullanıyorum bir arıza yaşamadım o günden beri. Akünün ömrü bitmeye yakın bu tarz besleme arızaları verebiliyor, eğer sorgulamayıp servisi dinleseydim sapasağlam alternatörden ve 112bin tlden olacaktım, çözüm odaklı değil de sömürü odaklı çalıştıklarını bir kez daha anlamış oldum. Arızayı yaşadığımda 37-38bin kmdeydi araç şu an 54bin kmde.

Son düzenleme:

Bugün bir akücüye gittim. Varta efb 60amper 5500TL, varta agm 9500TL ama dediğiniz gibi kodlamadan haberleri yok, gerekte yok diyorlar. İnternetten reklamlarında Aydelen servisi görmüştüm orayı aradım. Varta 60amper Agm akü kodlaması dahil 14500TL dedi. Şarj edip kodlayip takiyorlarmis 1 saatlik işlemmiş.

Aracım 75binde ilk aküsü şükür sıkıntısı yok. En fazla 90binde satmayı düşünüyorum. Sizce hangisini tercih etmeliyim?

9.500 tl olan agm alip disarda 500-1000 tl akuyu kodlatirdim

Onceden sarj edip teslim ediyoruz 1 saatlik is sallamasyon gereksiz aradaki fiyat farki cok 14.500 vermezdim yetkili serviste bile bu kadar fiyat cikmayabilir yetkili servisten mutlaka fiyat alin

Akuyu yuksek amper ile sarj edip vermelerini ben tercih etmezdim

Upvote 0

Bugün bir akücüye gittim. Varta efb 60amper 5500TL, varta agm 9500TL ama dediğiniz gibi kodlamadan haberleri yok, gerekte yok diyorlar. İnternetten reklamlarında Aydelen servisi görmüştüm orayı aradım. Varta 60amper Agm akü kodlaması dahil 14500TL dedi. Şarj edip kodlayip takiyorlarmis 1 saatlik işlemmiş.

Aracım 75binde ilk aküsü şükür sıkıntısı yok. En fazla 90binde satmayı düşünüyorum. Sizce hangisini tercih etmeliyim?
Aydeleni ben de duymuştum. Ama aradaki 5 bin tl kodlama fiyatı resmen. Bülent abinin dediği gibi servise de sorulabilir. Agm akü takınca elbet kodluyordur servis.

Bu sfd kilitleri kodlama rakamlarını abarttırdı iyice :/

Upvote 0

Bir akünün kodlamasına 5 bin TL vereceğime açarım öğrenirim gerekirse.

Aydelen, yetkili servismiş gibi uçuk fiyatlar veriyor, fiyat politikalarını bence gözden geçirmeleri lazım.

İşçilikleri iyidir, kim gittiyse memnun kaldı. Ankara içinde triger değişiminden korkanlar varsa burayı tercih edebilirler, triger işçilikleri çok iyidir.

Upvote 0
14500 e yetkili servis tüm işlemleri yapar, Aydelenler uçmuş.
Satacakta olsam binecekte olsam Efb takar geçerim. (Zaten Efb aküyü yeni taktım).
Aracı satacak olsam sonraki alıcıya 14500 lük agm jestini yapmam. Her türlü zarar yazarım, akü araya kaynar gider

Upvote 0
Akü kodlamasında bir şey yok ki. Uyguna hallederim :D
Akü tipi ve büyüklüğü dışında bir ayar yaptıklarını sanmıyorum.

Upvote 0
Akü şarj ve kodlama için 650 bin TL ye malzeme almışlar ondan yüksekmiş fiyat. 1000 civarı olsa kodlama yaptıracağım 10500 tutacak ama efb den devam edecek gibiyim.

Upvote 0
Arkadaşlar merhaba, aracımda bu sorun olmamasına rağmen bu başlığı göre göre korkmaya başladım ya olursa diye :)
Hazır henüz başıma gelmemişken daha önce tecrübesi olan arkadaşlar bu sorunu yaşamamam için kullanırken nelere dikkat etmem gerekir acaba, dsg daha uzun ömürlü olsun diye şehir içinde S modunda kullanıyorum mesela, bu arızanın başıma gelmemesi için günlük kullanımda dikkat etmem gereken noktalar var mıdır acaba şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Upvote 0
Arkadaşlar merhaba, aracımda bu sorun olmamasına rağmen bu başlığı göre göre korkmaya başladım ya olursa diye :)
Hazır henüz başıma gelmemişken daha önce tecrübesi olan arkadaşlar bu sorunu yaşamamam için kullanırken nelere dikkat etmem gerekir acaba, dsg daha uzun ömürlü olsun diye şehir içinde S modunda kullanıyorum mesela, bu arızanın başıma gelmemesi için günlük kullanımda dikkat etmem gereken noktalar var mıdır acaba şimdiden tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Arabanız mavi sanırım:D

S modu, gereksiz aç kapatmaları engellemek için gereken yerlerde pedal shiftten vites düşürmek(motor kapanmaz), akü seviyesini düşürmeden erken değişim, aracı uzun süre yatırmamak falan fistan

Upvote 0
Sırf şehir içi diye sürekli S moduna almanıza gerek yok. Sadece çok yoğun dur kalk trafiğe girince S modu kullanmanız iyi olabilir. Normalde her zaman D modu.

Akünüzü iyi durumda tutmak. Değişeceğiniz zaman AGM ile değiştirmek.

Başka bir şeye gerek yok.

Upvote 0

15 bin km sonra 1-2 sene içinde satacağınız arabaya AGM takayım uzun ömürlü olsun diye sağda solda acaba kime yaptırabiliriz bu kodlamayı diye uğraşmaya gerek yoktur,

Çünkü söylediğinize göre en fazla 15 bin km binip aracı satacağınızı söylüyorsunuz, EFB taktırıp geçin,

Sadece aküyü değiştirirken dikkat etmeniz gerekenler;

1) akünün yan duvarında (14 haneli rakam ve harflerden oluşan bir kod) bulunur, aynı kod garanti kartında da yazar, bu kod ile akünün ütetim tarihi eski mi - yeni mi kontrol etme imkanı verir, 4-5 aydan daha eski tarihli akü almayınız, Aksini söyleyen esnaflara da itibar etmeyiniz, Ayrıca akünün yan duvarındaki 14 haneli kod ile garanti kartındaki birbiriyle eşleşiyor mu kontrol ediniz..!! Bu 14 haneli kodu paylaşırsanız akünün üretim tarihini (gün/ay/yıl) olarak size söyleyerbiliriz, veya Varta’nın resmi ithalatçısı olan karat güç ‘ün sitesine girerek 14 haneli kodu giriniz, üretim tarihini (gün/ay/yıl) olarak göremezsiniz ama örneğin 2026 yılı 1.ci çeyrek, veya 2.ci çeyrek dönemi üretilmiş gibi şekilde size bilgi verir,

2) Eski aküyü sökmeden önce (aracın enerjisinin kesilmemesi) için eski aküyü sökmeden (seyyar akü) bağlasınlar ki enerji kesintisi olmasın, aksi halde aracı çalıştmak istediğinizde 15-20 tane arıza uyarıları ile karşı karşıya kalırsınız,

Aküyü takan esnaf size abi bişey olmaz o uyarı lambalarının hepsi sen biraz yol yaptıktan sonra sönecek diye sözler söyleyebilir, Evet bazıları kısa sürede söner bazıları ise daha uzun süre sonra söner, fakat araçrqnsizin kaydettiğiniz ayarlar ve diğer şeylerin kayıtları gider, cam açma otomatiklerinin ayarları bozulur, tekrarfan kaiblere etmeniz gerekir vs.. ayrıca bu araç standart TSI motor değil, eTSI motorlardan eskiye nazaran çok daha fazla elektronik parça var, en önemlisi 48V batarya var, arabada bu kadar varsa elektronik parça varken enerji kesilmemesi sizin yararınıza olur, Seyyar akü bağlamadan eski aküyü sökmelerine müsade etmeyiniz,

Peki yetkili servis bu işlemi yapsaydı aracın enerjisini kesmeyrcek miydi..? Evet kesecekti ama onlar yeni aküyü taktıktan sonra yeni akünün kodlamasını yapıp aküyü aracantınatacaklar, ardından kalibrasyonu bozuulan cam otomatiği ve diğer herşeyin gerekli ayarlamalarını yeniden yapacaktı, arıza uyarı ışıllarınn hepsini kontrolü sağlayıp kayıtları silecekti vs.. yani üreticinin önerdiği değişim yönergesine uyacaktı,

3) seyyar akünün bağlarması 10! sn.ye sürecek çok basit bir işlemdir, Normalde eski model araçlarda artı (+) kutup artıya, eksi (-) kutup ise motor bloğunda metal bir yüzeye bağlanır, Ancak VW Golf gibi modern araçlarda seyyar akünün eksi (-) kutbu akünün hemen arka kısmında —-> fren hidrolik kabının hemen yanındaki bulunan aracın (topraklama saplamasına) bağlanması gerekir..!!

Bu topraklama bağlantısının görevi olası kısa devreyi önlemek, potansiyel kaçak akımı önlemek, ve potansiyel statik elektriği önleyerek aracın elektronik devreleri ve diğer elektronik aksamını korumaktır..!!

Ustalar eski alışkanlıkları gereği topraklama saplaması (toptaklama hattına) bağlamayı alışkanlık edinmedikleri için veya cehaletlerinden kullanmazlar, bunun yerine eksi (-) kutbu motor bloğuna veya aracın kaportasına tuttururlar, bu yöntem yeni nesil araçlarda kabul edilemez bir durumdur risk artar, bu yöntem çok faza elektronik olmayan eski nesil araçlarda kabul edilebilir olsa da ancak teknoloji geliştikçe araçlardaki elektromik devreler de artığı için aracın pahalı elektronik devrelerini ve sensörlerini vs.. korumak için artık araç üreticileri araçlara topraklama saplaması (topraklama bağlantı noktası) koymuşlardır.

Upvote 0
Sırf şehir içi diye sürekli S moduna almanıza gerek yok. Sadece çok yoğun dur kalk trafiğe girince S modu kullanmanız iyi olabilir. Normalde her zaman D modu.

Akünüzü iyi durumda tutmak. Değişeceğiniz zaman AGM ile değiştirmek.

Başka bir şeye gerek yok.
AGM nedir hocam akü modeli falan mı oluyor

Upvote 0

Geri