@onestar
Selam, eski notlarımdan paylaşıyorum,
TDI yakıt filtresi değişimi:
Öncelikle eczaneden (mama tipi) enjektöre ihtiyacınız olacak, en büyük boy 50-60cc veya daha büyük varsa ondan (mama tipi - iğnesiz) enjektör alınız, hatta 2 adet alınız çünkü kazanın içindeki eski mazotu çekerken rahat çekiliyor ama çekilen mazot enjektörden boşaltmak istediğinizde silindirin içindeki conta mazot yüzünden enjektörün contasını şişirip bozduğu için zor tahliye ediyor, bazen enjektör elinizde kalabiliyor, yani elinizde yedek olması şart.
Marketten 5 Litre’lik pet şişe su alınız, 5’lik bidonun içindeki suyu evdeki su şişelerine doldurduktan sonra bidonu (toz olmayan bir odada ve yerden yüksek bir sehpa veya tezgahta kapağı açık şekilde içini kurumaya bırakınız), bidonun etiketini sökünüz, bu sayede ertesi gün içinde su damlacıkları kalmış mı kontrol etmenize yardımcı olur, en ufak su damlacığı olmaması lazım, bazı insanlarda görüyorum bu işlem için eski kola şişesi veya fanta şişesi gibi şişelere dolduruyorlar o şişeleri onlarca kez defalarca su ile çalkalasanız yine de bu iş içim sağlıklı değildir, kesinlikle bu tür şişeler kullanmayınız..!! Yalnızca pet su şişesi kullanınız,
Sonrasında benzin istasyonundan bir miktar mazot almanız lazım ancak öncelikle bunun için en yakın karakoldan (aracın bakımı için mazot filtresi) değişecek bunun için taze-yeni mazot lazım diye yazı almanız gerekiyor, ben istediğimde sıkıntı çıkarmadan veriyorlar,
Yaklaşık 500-600 ml. yetiyor ama benzin istasyonu sanırım en az 1 Litre veriyor,
Alacağınız mazotu mutlaka içi temiz bir şişeye veya yakıt bidonuna doldurunuz, en önemli kriter mazotu dolduracağınız şişe bidon vs.. içi temiz olmalı, bazı istasyonlar kırmızı yakıt bidonu olmadan vermiyorlar..!!
Karakoldan yazı aldıktan sonra benzinlikteki pompacının yanına gidiyorum bak görüyorsun benim kırmızı yakıt bidonum var ama sen şimdi yakıt bidonuna doldurursan da ben senin gözünün önünde bunu pet su şişesine doldurcam beni uğraştırma, bidon arabada kokuyor evde de hanım kokuyor diye söyleniyor diyorum, böyle diyince sesini çıkarmıyor (5 Litre pet su bidonuna) 1 Litre mazot alıyorum, Neden 5 Litre pet su bidonu çünkü mazot tabancasının ağızı geniş olduğu için ancak 5’lik pet su bidonlarının geniş olan ağızına sığıyor.
Bunu yapmamızdaki amaç çünkü küçücük filtre kazanına (kademeli olarak ve acele etmeden ve kontrollü olarak yakıtı doldurmak) gerekecek eğer bu işlemi kocaman yedek yakıt bidonu ile yapmaya kalkarsak sakin bir şekilde kademeli olarak kazanın içinde yeni filtre olacağının sakin şekilde doldurmak zorlaşır, yakıtı yavaş şekilde doldurmak gerekiyor.
Mazot alırken pompaya ve tabancaya özellikle dikkat ediyorum çünkü pompacı arabaya dolum yapmadığı için kafası karışıp yanlışlıkla benzin falan doldurur diye mazot tabancasını mı eline aldı diye o esnada kontrol ediyorum.
Yakıt filtresini değiştirmeden önce nemli bez ile filtre kazanı ve kapağının tozunu kirini elimden geldiğince siliyorum, burada amaç tozdan uzak bir ortamda çalışmak hatta ben genelde komple nemli bezlerle motorun tozunu alırım ama her zaman vakit olmadığı kazanın dışını ve kapağını silerim, ve o gün orada kazanın dışını silerken kullandığım bez artık ıskartaya alırım o gün o bez filtre kazanının içine asla girmez,
Mazotumuzu aldık, mama tipi enjektörlerimizi aldık, ve filtreyi değiştirirken 2-3 adet (temiz bez) ihtiyacımız olcak bez için temiz derken gerçekten çok temiz bezlerden bahsediyorum, bezlerden 1 tanesi (nemli bez) olacak,
Bir de filtreyi değiştirirken kazanın içini de düzenli temizlerseniz dibinde öyle çıkmayan kir leke falan pek birikmez. Ama eğer filtre değişirken içi temizlenmiyorsa, çıkmayan kirler vs.. bir balata temizleyici (genel temizlik spreyi) bulundursanız çok iyi olur. Eğer balata spreyi kullanırsanız ardından kuru bezle içini siliniz,
Kazanın üst kapağının civatalarını sökmek için 1 tane Torx T20 veya Torx T25 torna vidaya ihtiyacınız olacak, ölçüsünü şuan hatırlamıyorum ama iki ölçüyü de almanız iyi olur çünkü T25 olanı zaten her türlü Hava filltresini sökmek için lazım olacak,
Kazanın etrafını çaput veya eski bezler ile sarıyoruz, ve kazanın sağ tarafındaki boşluğa bir tane yeni market poşeti açıp oraya geçici olarak sabitliyoruz,
Kazanın üst kapağını söküyoruz, vidalaralaro düşürmemeye dikkat ediniz, kapığı söktükten sonra üst kapağın üzerinde bir delik olur, o delikten bir ip veya yaylı kanca geçirip kaputun bir boşluğuna geçici olarak sabitleyin,
Kapağı ters bükmeyiniz çünkü yakıt hortumları zarar görür ve çok pahalıdır ve tek tek satışı yoktur komple set halinde satıldığı için aşırı pahalıdır.
Kapağı açtıktan sonra üst kapaktan bir niktar nazot damlayabilir bunun için ben (V kayışı) gibi riski bölgelere damlamaması için (bir tane sıfır market poşetini kapağın ağzına geçirip poşetin ağızını bağlıyorum,
Eski mazot filtresini hafiften söker gibi yapıp yukarı kaldırıp süzülmesini bekledikten sonra hemen kazanın sağındaki boşluğa hazır duran poşetin içine etrafa mazot damlatmadan içine koyup poşeti oradan alıp ağzını bağlayınız,
Sonrasında kazanın içine telefon feneri ile vb fener ışık tutun mazotun rengini gözlemleyiniz ve dibinde tortu veya kaba kir var mı kontrol ettikten sonra mama tipi enjektör ile eski mazotu çekiniz, enjektör ile yakıtı çekerken kolay çekecek ama boşaltmaya çalıştığınızda zorlanmanıza sebeb olabilir,
Eski yakıtı çektikten sonra kazanın içini ve dibini (temiz ve tüy bırakmayan nemli bez) ile güzelce temizledikten sonra ardından kuru bez ile silip ıslaklığını gideriniz,
Bu aşamaya gelene kadar yeni yakıt filtresini kutusundan çıkarmayınız veya kutusunda bile olsa yere koymayınız,
Ardından filtreyi kutusundan çıkartıp yerine takınız, ve 5 Litre’lik bidondaki mazotu yavaş yavaş sakince ve acele etmeden kazanın içini dolduruyoruz ANCAK yakıtı domdururken filtrenin ortasındaki delikten kesinlikle doldurmayınız..!!
Ortadaki delikten (filtrelenmiş mazot) yüksek basınç pompası vasıtasıyla yakıt hattına ve enjentörlere gittiği için filtrelenmemiş mazotu orta delikten doldurmuyoruz bunun yerine filtrenin etrafındaki boşluklardan doldurunuz, buradaki amaç doldurduğunuz yakıtın bile filtre kağıdının emerek —>filtrelemesi sağlamak
Kazanı doldururken filtre kağıdının ıslanması ve yakıtı süzerek emmesi vakit alacağı için yakıtı sakin ve acele etmeden doldurunuz, ara sıra delikten bakarak doluluk seviyesini kontrol ediniz,
Orta deliğin en üst kısmına kadar yatkıt dolduktan sonra, filtrenin contalarıını (mazot ile ıslatınız), bu sayede contalar sızdırmazllık sağlar,
Bu sekilde yaparak sistemin içinde minimum hava kalmasını sağlıyoruz., bıçu sayede ilk marş esnasında yüksek basınç yakıt pompası ve enjektörler zorlanmaz.,
Hiç bunları yapmayanlar da var mı var., napıyor ağzına kadar mazot koymuyor., sistemde oldukça fazla hava kalıyor., böyle yapınca marş esnasında araba cayır cayır ciyaklıyor., enjektörlerin anası ağlıyor., yakıt pompası gereksiz yere zorlanıyor., araba zar zor çalışıyor yada ilk denemede hiç çalışmıyor., çok zararlı bir uygulamadır.,
Sanayideki ustalar sana bunları kim anlattı, kazanın içini yakıt doldurmaya gerek yok, yakıt filtresi değişimi sonrası kontağı 3-4 kez aç kapa yaparak düşük basın pompası devreye girer ve sistemin havası alınmış olur diye söyleyen cahiller vardır ama o ustalar genelde öğrenmeye açık olmayan, eski bilgileri ile iş yapan insanlar olduğu için neyin ne olduğundan habersizler., Evet eskiden (2009 model ve öncesi araçlarda) kontağı aç-kapa yaptığımızda deponun içinde üdüşük basınç yakıt pompası devreye girer ve sistemin içindeki hava tahliye edilirdi.,
Ancak (2009 model ve sonrası) araçlarda bu özellik kalktı., yani kontağı aç-kapa yaptığımızda yakıt pompası aktif olmamaktadır..!!
Son olarak dikkatlice kazanın kapağının alt kısmındaki çıkıntı kısmın filtrenin deliğine gelecek şekilde takıp, vidaları yenine oturtup (çapraz şekilde) sıkınız, vidaları sıkarken kesinlikle cır-cır anahtar kullanmayınız, Torx tornavida ile sıkınız çünkü cır-cır anahtar sıkarken vidaların ne kadar sıktığınız hissetmenizi engeller, ve vidalar 5 Nm ± 1 gibi sıkma değeri olduğu için fazla sıkılmaya gelmez ama az sıkarsanız da yeteri kadar iyi sızdırmazlı k sağlanmaz,
Bunun için Tornavida “hissederek” sıkmanızı sağlar, tabii elinizde tork anahtarı varsa o zaman işler değişir ama 5 Nm gibi küçük değerleri sıkmak için herkes küçük Nm değerleri sıkan tork anahtarı satın almaz.
Bazı ıstalar veya kendi bakımını kendi yapan insanlar hem yağ değişimi yapar, hem de yakıt filtresi değişimi yaptıktan sonra da aracı çalıştırır, bu çok yanlış bir uygulamadır, yağ pompaso yağı basana kadar henğ kup kuru yağ filtresi ıslanıp rahat akış sağlayana kadar geçen kısa sürede bir yandan da mazot filtresi kazanını ne kadar yakıt ile doldurdanızda yakıt hattı içine giren minimal hava yüzünden silimdir odasına geciklmeli gelecek yakıt yüzünden motor hem yakıt yüzünden hem de yağ yüzünden sersemletmek sağlıklı değildir,
Yağ değişimi yaptıysanız motoru biraz rolantide çalıştırıp yağlama yapmasına müsade ediniz,
Önce yakıt filtresini değiştirirseniz ( motor yağı) soğumuş olur ve yağın akışkanlığı azalır, bu istenmeyen bir durum olduğu için önce yağ “halen sıcakken” yağ değişimi yapılmalıdır.
Yakıt filtresi değiştikten sonra aracı kısa bir süre rolantide çalıştırarak kazanın kapağının sızdırmazlığını kontrol ediniz,
Umarım yardımcı olmuştur.