RAVENOL Motor Yağları [Ana Konu]

Zaten sizin aktardığınız bilgileri doğrultusunda araştırma yapıp bu yağı tercih ettim. Bugün birkaç servis gezdim Ankara’da. Bir aksilik olmazsa Erwin Otoda trigerini yaptıracağım. Mustafa abi elektronik sente cihazımı çıkarıp gösterdi sağolsun. Kendi aldığım trigeri iade edeceğim. Yağ ve filtreleri herhangi bir shell liftini kullanarak kendi tork anahtarımla yaparım :)
Bu motorda devirdaim pompası trigerden bazımsız motorun farklı bir yerindedir,

Aklınızda olsun (devirdaim değişecek ise), sizin araca uyunlu olan antifriz tipi G12 EVO tip antifrizdir,

Aşşağıdaki antifriz tipleri size uyumlu değildir, ve Ustalar bazen alışkanlıkları gereği uyumlu olmamasına rağmen (sırf renkleri aynı) diye aşşaığıdaki antifriz tiplerini kullanmaya yönelebiliyorlar,
G12
G12+
G12++
G13

Bir süre hizmet vermiş olsa bile sağlıklı bir antrizin rengi pembe renkli olmalıdır, eğer ki sıvının rengi pembe - turuncu arası bir renk veya turuncu bir renk ise artık antifrizin ömrü dolmuştur,

Böyle bir antifriz sıvısında yapılan ölçümlerde (donma koruması) iyi olsa bile bu sıvı sadece donmaya karşı koruma sağlamadığı için korozyon koruması ömrünü doldurmuş demektir.

Triger seti markası olarak INA ve ContiTech (Continental) en kaliteli markalardır,

Yağ değişimi için (karter tapası ve tapa pulunu) yetkili servisten temin etmenizi öneririm. Dışarda satılanlar ile serviste orjinali arasında fiyat yok denecek kadar azdır.

Özellikle VSE bekleyip tercih etme sebebim soğuk havalarda (-25 civarları) azami korumayı sağlamaktı. Siparişi verdikten 21 saat sonra direkt elime ulaştı. Yağı koymayı heyecanla bekliyorum diyebilirim :) aracım şu anda benden uzakta.
Hayırlı olsun Hocam, aracınız nedir. Bende de 1.5 tsi İmpression var.

Ben de sizin yağı almayı düşünüyordum. Aldığınız yeri paylaşabilir misiniz?

@forzaGilles Üstadım, ben yağ değişimi için sizin önerinizle Ravenol VSE 0W-20 almayı planlıyorum.

Aracım 2024 1.5 TSI Impression. Normalde 4.3 litre alıyor. Bu durumda en fazla kaç litre kullandırmalıyım? Sanırım siz bir konuda biraz eksik doldurmayı önermiştiniz.

Bir de bu yağ kullanıldıktan sonra servis kilometresini uzatmaya gerek var mı? Ben genel olarak çok sakin, ekonomik odaklı kullanışa sahip biriyim. Uzun dönem ortalamam 4 litre. Aracım ağırlıklı uzun yolda kullanılıyor, maksimum 2 kişi olacak şekilde yükü var.

Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_9291.jpeg
    IMG_9291.jpeg
    515.6 KB · Görüntüleme: 9
@forzaGilles Üstadım, ben yağ değişimi için sizin önerinizle Ravenol VSE 0W-20 almayı planlıyorum.

Aracım 2024 1.5 TSI Impression. Normalde 4.3 litre alıyor. Bu durumda en fazla kaç litre kullandırmalıyım? Sanırım siz bir konuda biraz eksik doldurmayı önermiştiniz.

Bir de bu yağ kullanıldıktan sonra servis kilometresini uzatmaya gerek var mı? Ben genel olarak çok sakin, ekonomik odaklı kullanışa sahip biriyim. Uzun dönem ortalamam 4 litre. Aracım ağırlıklı uzun yolda kullanılıyor, maksimum 2 kişi olacak şekilde yükü var.

Teşekkürler.

Selam, sorduğunuz soruya istinaden,

Yağ miktarı hakkında ve bakımlarda doğru yağ dolumu yöntemi nasıl olmalıdır;

4,3 Litre yağ kapasitesi olan 1.5 TSI ve eTSI motora için,

Öncelikle;
Aracınızın markası veya motor tipi ne olursa olsun, doğru yağ dolum yöntemi hiçbir zaman fabrikanın belirttiği miktarı (tek seferde) motora boşaltmak şeklinde olmamalıdır..!!

Özellikle sizin aracınız gibi fiziksel bir yağ çubuğu olmayan, yağ seviyesini elektronik sensörler yardımıyla ölçülüp media ekranından kontrol edildiği için. Bu durum yağ dolum stratejisini daha da önemli hale getirimektedir.

Peki neden tek seferde tam dolum yapılmamalı? diye insanın aklına gelebilir değil mi :)

Yeni nesil araçlar eskiye nazaran çok fazla elektronik sistemlerle donatılmıştır. Bu nedenle zaman zaman 2 elektronik parça arasında milisaniyelik (iletişim - veri transferi) kopuklukları yaşanabiliyor veya sistem geçici ve önemsiz arıza kayıtları oluşturabiyor.

Örneğin aracınızı bilgisayara (diyagnoz cihazına) bağlasanz ekranda farklı farklı arıza kodları görebilirsiniz; bunların büyük kısmı bu anlık veri - transfer akışı kopukluklarından kaynaklanan önemsiz log’lardır,

Ancak yağ seviyesi motor için hayati bir durum olduğu için, sistem olası bir veri transferi kopukluğunu veya data akışında yaşanan iletişim eksikliği yüzünden yanılgıya düşerek "kritik arıza" sınıfına sokup kendi database’ine kalıcı veya önemli arıza olarak kaydedebilir.

Bu sebebten siz tek seferde 4.3 litrenin tamamını koyduğunuzda, sensör anlık bir hata verip "motorda fazla yağ var" yanılgısına düşebilir.

Aslında siz herhangi bir hata yapmamışsınızdır ama sensörün kısa süreli veri transferi kopukluğu veya data akışında yaşanan bir sıkıntı yüzünden hatayı silmekle uğraşmak zorunda kalırsınız.

Bu gibi durumların önüne geçebilmek için;

-Karter tapası açılır ve eski yağın dibine kadar iyice süzülmesi için bir süre bekliyorsunuz,

-Ardından yağ filtresi değiştirilir ve yeni karter tapası ve tapa pulu takılır.

-Yağ dolumu esnasında önce önerilen miktardan (%5 ‘i kadar) az yağ koyulur, yani ilk aşamada 4 Litre yağ dolumu yapılır, bu sayede sensör yağı okur ve anlık olarak veri kopukluğu yaşansa bile hataya düşmesi engellenir,

Sonra araç 4-5 dk. rolantide çalıştırılır ve stop edilir, bu sayede herhangi bir yerde yağ sızıntısı vs. var mı gözlemlenmiş olunur, yağın sirkülasyon yapılarak motorda dolaşımı sağlanır, hem de sensörün ihtiyaç duyduğu motor yağının ısınmasını sağlanmış olursunuz, bundan sonra Media ekranından yağ seviyesi ölçümü yapılır,

Ardından üreticinin önerdiği ideal miktar ne ise ona uygun oranda yağ eklenir, devamında ilave edilen yağın karışması için kısa süreli 40-50 sn. motor çalıştırılıp stop edilir ve nihai-son yağ ölçümü yapılır.

Bu şekilde yeni yağ dolumu yapıldığında yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmiş olursunuz.

Şuan yazdığıma benzer önceden yazdığım bir yazımı galiba okudunuz, Niçin - neden sebebini şuan daha net anlatabilmişimdir sanırım :)

Sorduğunuz diğer soru: (Bir de bu yağ kullanıldıktan sonra servis kilometresini uzatmaya gerek var mı? Ben genel olarak çok sakin, ekonomik odaklı kullanışa sahip biriyim. Uzun dönem ortalamam 4 litre. Aracım ağırlıklı uzun yolda kullanılıyor, maksimum 2 kişi olacak şekilde yükü var.)

Cevap;
Son 2-3 sayfayı okursanız bununla ilgili bazı şeyler paylaşmıştım, burdan bir çıkarım yapabilirisiniz, piyasadaki HC (Group III) yağlar, zayıf moleküler yapıları yüzünden erkenden yaşlanır ve kararsız hale gelirler. Ravenol VSE 0W-20 gibi PAO sınıfı yağlar ise yüksek ısı dayanımı ve yağ eksiltmeye karşı direnci çok yüksek moleküler kararlılıkları vardır.

Ayrıca bu yağı nereden alacağınızı sormuşsunuz., Ravenol yağları arada aracı firma, üçüncü taraf satıcılar vs. olmadan doğrudan Türkiye distribütöründen alabiliyoruz https://shop.egemot.com.tr/

Son düzenleme:
@forzaGilles Üstadım her yağ değişiminde karter tapası değişimi gerekli değil miydi?

Benim araç için aldığım mailde doğuş oto teklifte karter pulu yoktu.

Bir de aracım 2 yaşını geçmek üzere, ravenol vse 0w20 yağı kendim dışardan getirsem servis kabul eder mi?

Benim daha önce yetkili servis ustası ( ki kendisinden memnun kalmıştım, işçilik ve yaklaşımı ve benim talepleri dikkate almasından ötürü) özel servis açmış. Acaba ravenol yağımı alıp diğer malzemeleri de servisten alarak dışarda yer açan ustama mı götürsem, yoksa yağı kendim getirmek koşuluyla yetkili servise devam mı?

Aracım 2024 1.5 tsi impression olduğu için kronik sayılabilecek bir sorunu da olmayacağını varsayarak dışarıda güvendiğim yetkili servisten ayrılma ustama mı götürsem?

Bir de rica etsem bana karter pulu ve yağ filtresi sıkma torklarını paylaşabilir misiniz? Bunları dışardaki ustalar tork anahtarı ile işlem yaparlar mı acaba?

Ravenolu bize tanıttığınız için teşekkürler...

@forzaGilles Üstadım her yağ değişiminde karter tapası değişimi gerekli değil miydi?

Benim araç için aldığım mailde doğuş oto teklifte karter pulu yoktu.

Bir de aracım 2 yaşını geçmek üzere, ravenol vse 0w20 yağı kendim dışardan getirsem servis kabul eder mi?

Benim daha önce yetkili servis ustası ( ki kendisinden memnun kalmıştım, işçilik ve yaklaşımı ve benim talepleri dikkate almasından ötürü) özel servis açmış. Acaba ravenol yağımı alıp diğer malzemeleri de servisten alarak dışarda yer açan ustama mı götürsem, yoksa yağı kendim getirmek koşuluyla yetkili servise devam mı?

Aracım 2024 1.5 tsi impression olduğu için kronik sayılabilecek bir sorunu da olmayacağını varsayarak dışarıda güvendiğim yetkili servisten ayrılma ustama mı götürsem?

Bir de rica etsem bana karter pulu ve yağ filtresi sıkma torklarını paylaşabilir misiniz? Bunları dışardaki ustalar tork anahtarı ile işlem yaparlar mı acaba?

Ravenolu bize tanıttığınız için teşekkürler...
Selam,
Yetkili servisler TSI motorlarda karter tapasını 2 bakımda bir değiştirir, tapa pulunu her bakımda değiştirir (bahsettiğim motorlar 1.0 / 1.2 / 1.4 / 1.5 TSI ve eTSI motorlar)

TDI motorlarda ise karter tapası ve tapa pulu her bakımda ikisi aynı anda değişir, zaten TDI motor için bu iki parça tek bir parçaymış gibi satılır.

Bir karter tapası 2 bakım idare edebilir, ancak istisnasız her tapa söküldüğünde tapa pulu yenisi ile değişmesi şarttır.

İsterseniz tapayı da her bakında değiştirebilirsiniz buna engel bir durum yoktur, serviste orjinal tapa pahalı bir parça değildir, dışarda parçacılar sattığı tapaya abi bizdeki de orjinal gibi söylemlerine itibar etmeyiniz, onların sattığı en iyi ihtimalle kaliteli bir yan sanayi tapa olabilir, arada fiyat farkı olmadığı için veya küçük rakamlar olduğu için dışardan almanın bir mantığı yoktur,

Eski tapa kullanılacak ise burada dikkat edilmesi gereken şey 1 yıl kullanılan tapanın tekrardan kullanılacak ise temiz bir bez ve balata spreyi ile temizlendikten sonra takılmasıdır,

Servisler dışardan yağ kabul ediyor mu..?
Evet yağı bizim getirmenizi kabul eden servisler vardır, Örneğin VW Erel ‘in kabul ettiğini duymuştum,

Serviste yağlarınu kendileri alıp serviste bakım yaptıranlar var, bakımını yaptırırken kendi yağını alıp faturasıyla beraber götürüyor, başka kabul eden servisler de var, kabul etmeyenler de var,

Bunu öğrenmek telefonda randevu oluşturan personele sorulabilir veya en net cevabı servis danışmanları verecektir,

Dışarda yaptıracaksanız diğer malzemeleri hepsini servisten almanıza gerek yoktur, Servisten sadece yağ filtresi, karter tapası ve tapa pulu alınır, geriye kalan hava filtresi ve polen filtresi dışardan Mann - Mahle Hengst gibi kaliteli filtre markalarından alınması daha mantıklıdır, yağ filtresi kritik önemi olduğu için servisten alınır ancak hava filtresi ve polen filtresine serviste 4-5 kat fazla ödemeye gerek yoktur.

2024 model Golf Mk8.,5 1.5 TSI Impression Manuel vites bir aracın Alternatör, 48V batarya ve DSG gibi arıza çıkartabilecek donanımları olmadığı için, bu size dışarda bakım yaptırmayı tercih etiğinizde servise bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, Aracınız manuel olmasından daha az elektronik olması arıza riskini düşürdüğü bir gerçektir,

Bakımları motor yağını sizin almanızı kabul eden servisler mi yoksa sanayide güvendiğiniz bir ustaya mı yaptırmalıyım..?

Bu karar; bütçeniz ve ustanın işçilik kalitesi gibi 3-4 farklı kritere göre şekilenecek bir karardır, bu karar hakkında benim bir tavsiye vermem yerine bu noktada son kararı tamamen sizin önceliklerinize göre vermeniz en doğrusu olur diye düşünüyorum :)

Her ikisininde (yetkili servis veya dışarda tanıdık güvenilir usta) artıları - eksileri olmak ile beraber sanayide veya serviste çalışan bir ustanın el becerisi ve işçiliği iyi olduktan sonra nerede çalıştığının bir önemi yoktur,

TSI motorların yağ filtresi sıkma torku 25 Nm diye hatırlıyorum, zaten filtrenin metal gövdesinde yazar,

TSI motorun yağ filtresi metal gövdeli olduğu için genelde el yordamıyla sıkmak bile yeterlidir,

TSI motor yağ filtresinde eski filtreyi sökerken ve yeni filtreyi takarken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bazı cahil insanlar bu metal gövdeli filtreyi sökerken veya yenisini takarken; zincirli filtre sökme-takma anahtarı veya kayışlı filtre sökme-takma anahtarı gibi çağ dışı aparatlar veya anahtarlar kullananlar halen ara sıra gördüğüm oluyor,

Bu tür çağ dışı anahtarlar, filtrenin metal gövdesinin ezilmesine veya içerdeki filtre kağıdının ezilmesine ve içerdeki bypass valfine zarar verebilir,

Doğru yöntem:
Filtrenin kafasına geçen ve çapı uygun ölçüde olan (14 köşeli tas tipi adaptör) bu adaptör tork anahtarına takılır ve önerilen tork değerinde sıkılır, veya filtre hiç bir alet kullanılmadan el yordamıyla sıkılır.

Metal gövdeli filrrelerde el ile sıkmak kabul edilen bir yöntemdir, ancak TDI motor gibi (kartuş tipi yağ filtrelerinde) tork anahtarı tek seçenektir.

Yabancılar bu adaptöre cup style oil filter wrench - oil filter socket wrench gibi isimler kullanırlar.

Karter tapası için TDI motorun karter tapası sıkma torku 30 Nm ‘’dir. TSI motorunda muhtemelen aynıdır, öğrenmesi zor değildir. Basit bir internet araştırmasıyla veya servisten bile öğrenilebilir.

Tork anahtarı artık pek çok sanayi ustasında bulunmaktadır ancak ustaların bunu kullanmayı tercih etmemesindeki temel sebeb eski alışkanlıklarını devam ettirmesi veya normal cır-cır anahtar ile sıkarken hislerine ve haddinden fazla tecrübelerine güvenmeleridir, Esas sebebi ise sürekli kullanılan bir tork anahtarının zamanla kalibrasyonunu kaybetmesi yüzünden tork anahtarının yeniden kalibre edilmesi için anahtara yapılacak bakım masrafı maliyetinden kaçmak istemeleridir,

Aslında usta bu anahtarı her kullanım sonrası en düşük Nm konumuna getirip anahtar üzerindeki stresi boşaltsa anahtarın kalibrasyon ayarı uzun süre bakım istemeden hizmet vereceklerdir ancak üşengeç olmalarından ve eski alışkanlıkları değiştirmek zordur.

Zamanla bu yanlış alışkanlıklar azalıyor ancak halen eline ve hislerine güvenenler mevcuttur :)

@forzaGilles çok çok teşekkür ederiz değerli üstadım. Bu kadar değerli bilgileri paylaşmanız her türlü takdirin üzerinde. Yani çok tecrübeli, bilgi birikim noktasında sizin gibisini görmedim desem yeridir. Golf tutkusunu sizin gibi ayakta tutan 3-5 tane üstadımızdan birisisiniz. Müteşekkirim aydınlattığınız için.

Geri