Golf 8.5 Yıllık Bakım

Taş izidir onlar, büyük şehirlerde kentsel dönüşüm yüzünden kamonlar tırlar günüm her saatinde sürekli şehir içindeler,

Taş izi olan yerde boya kalkarsa genelde altı siyah olmaz, kırmızı gibi koyu renkli araçlarda boya kalkarsa aktı siyah gözükür,

Siyah izler reçine veya asfalt yenileme yüzünden zift lekesi olabilir
Tam emin değilim dediğiniz gibi zift lekesi de olabilir hocam noktalar siyah renkte çünkü. Peki servis bu konuda yardımcı oluyor mu bilginiz var mı

Aracınızda hangi motor var hocam? 6 yıl dediğinize göre tüm tsi motorlarda böyle bir durum var diyebilir miyiz
Düz1.5 tsi veya 1.5 etsi fark etmiyor. Bu motorda kullanıcıların yüzde 80 i yaşıyor yağ eksiltmeyi. Her TSİ motor bir miktar yağ eksiltir bu normaldir. Ancak 1.2 tsi golfüm 150 bin km de ve bazen mecburiyetten bakım aralıklarını 16-17 bin kmlere çıkmasına rağmen bırakın yağ uyarısı vermeyi çubuktaki yağ yarıdan fazlaydı.

Yağ eksiltmeyi Takibini yaptığınız sürece bir sorun olarak görmeyin. Öyle olsa İstanbuldaki Egea 1.4 motorlu taksiler, taksi olarak kullanılmazdı. Dert edilecek şeyler değil bunlar. Ama tabii her 3-4 bin kmde uyarı veriyorsa orada sorun ararım.

Hanımefendi bir iş arkadaşımın 1.4 tsi golfünde araç sarı yağ lambası uyarısı vermiş dikkat etmemiş, kırmızı yanıp araç sesli uyarı verene kadar yağın eksik olduğunu anlamamış. Tesadüftür ki aracına beraber bindiğimizde kırmızı uyarıyı verdi ki anladık. Yoksa yeni bir motor sahibi olacaktı.

Aracınızda hangi motor var hocam? 6 yıl dediğinize göre tüm tsi motorlarda böyle bir durum var diyebilir miyiz
1.5 tsi 150 ps DPCA motor var. Bütün bakımları yetkili serviste yapılıyor. Başka yağ markası ya da farklı standartlarda yağ kullanılmadı yani.

Tam emin değilim dediğiniz gibi zift lekesi de olabilir hocam noktalar siyah renkte çünkü. Peki servis bu konuda yardımcı oluyor mu bilginiz var mı
Arabanın rengi ne renk?

Zift lekesi ise servise gidip zaman kaybetmenize ve lekeleri temizler misiniz diye ricada bulunmanıza gerek yok, bunu yapsanız bile servistekiler orada en vasıfsız stajere temizlik tineri vs.. ağır kimyasal içeren bir ürünle temizlemeye kalkarlar,

Detailing ürün grubuna ait zift lekesi temizleyici diye geçen boya atölyesinin kullandığı agresif ürünlere göre daha güvenli ürünler var, bu ürünle kendiniz bu lekeleri (daha güvenli) şekilde kolayca çıkarabilirsiniz;

Zift temizleyici güvenli ürünler;
Carpro TarX 500 ml (zift ve yapışkan temizleyici)
Gyeon Tar Redefined 500 ml (zift ve yapışkan temizleyici)

Arabanın rengi ne renk?

Zift lekesi ise servise gidip zaman kaybetmenize ve lekeleri temizler misiniz diye ricada bulunmanıza gerek yok, bunu yapsanız bile servistekiler orada en vasıfsız stajere temizlik tineri vs.. ağır kimyasal içeren bir ürünle temizlemeye kalkarlar,

Detailing ürün grubuna ait zift lekesi temizleyici diye geçen boya atölyesinin kullandığı agresif ürünlere göre daha güvenli ürünler var, bu ürünle kendiniz bu lekeleri (daha güvenli) şekilde kolayca çıkarabilirsiniz;

Zift temizleyici güvenli ürünler;
Carpro TarX 500 ml (zift ve yapışkan temizleyici)
Gyeon Tar Redefined 500 ml (zift ve yapışkan temizleyici)
Üstadım selam.

Bu ürünleri nasıl uygulamamız gerekiyor ? Bez mi, sünger mi, yoksa kendine ait ped mi var ?

Üstadım selam.

Bu ürünleri nasıl uygulamamız gerekiyor ? Bez mi, sünger mi, yoksa kendine ait ped mi var ?
Boya yüzeyi sıcak değilken, zift bulaşan yüzeye sprey şeklinde püskürtüyoruz, 1-2 dk. bekledikten sonra ziftlerin çözülüp aktığını görürsünüz,

Bu aşamada eski bir beze (eski olsa da bez temiz olmalı) bu beze hafiften yine zift temizleyici sıkıp yüzeyi siliyorsunuz, silerken çok aşırı baskı yapmıyorsunuz, çünkü ziftlerin içinde sadece katran bulunmaz aynı zamanda asfalt yüzeyinde gelen partüküller ve küçük toz partükülleri ve ince kum taneri bulunur bezle silerken çok aşırı baskı uygularsanız boyayı çizer, normal düzeyde baskı yeter,

Yüzeyi sildikten sonra, bezin kuru olan arka tarafıyla veya başka bir bezle yeniden silip üzerinden geçiyorsunuz,

Sonrasında yüzeye biraz su döküp bezle (sadece ı bölgeleri siliniz) ardından çok fazla beklemeden 2-3 saat içinde aracı yıkayınız veya yılamacıda yıkatınız,

Zift temizliğinde kullandığınız bezleri tekrardan kullanmayınız ve çamaşır makinesinde yıkamayınız, bez yerine tek kullanımlık sünger ped ‘lerinden de kullanabilirsiniz, ama bez daha güvenlidir veya bezin yüzey alanı daha fazla olduğu için daha fazla alanda kullana imkanı verir, daha rahat çalışma imkanı verir, zift temizliği sonrası elinizi sabunla iyice yıkayınız veya tek kullanımlık eldivenlerden kullanınız,

Kendiniz yıkayacaksanız aracın tamamına ön yıkama köpüğü veya sprey şeklinde de kullanılabilen ön yıkama ürünleeinden sıkıp 5-6 dk. bekledikten sonra aracı durulayınız, ardından kova şampuanı ile kova içinde hazırlayacağınız şampaunlı su karışımı ile yıkama eldiveni ile aracı yıkayınız ve durulayınız.

Not: zift temizliğinde: tiner, temizlik tineri, sentetik tiner, gaz yağı, mazot vb. ürünler de kullanılabilir ancak bu ürünler boya yüzeyinde daha doğrusu vernik tabakasında gerilme-stres yaratır ve matlaştırır, çünkü bu ürünler çabuk uçucu özelliği olan ve aniden soğuyan maddeler olduğu için boya yüzeyinde gerilme-stres yaratırlar.

Boya yüzeyi sıcak değilken, zift bulaşan yüzeye sprey şeklinde püskürtüyoruz, 1-2 dk. bekledikten sonra ziftlerin çözülüp aktığını görürsünüz,

Bu aşamada eski bir beze (eski olsa da bez temiz olmalı) bu beze hafiften yine zift temizleyici sıkıp yüzeyi siliyorsunuz, silerken çok aşırı baskı yapmıyorsunuz, çünkü ziftlerin içinde sadece katran bulunmaz aynı zamanda asfalt yüzeyinde gelen partüküller ve küçüm toz partükülleri ve ince kum taneri bulunur bezle silerken çok aşırı baskı uygularsanız boyayı çizer,

Yüzeyi sildikten sonra, bezin kuru olan arka tarafıyla veya başka bir bezle yeniden silip üzerinden geçiyorsunuz,

Sonrasında yüzeye biraz su döküp bezle (sadece ı bölgeleri siliniz) ardından çok fazla beklemeden 2-3 saat içinde aracı yıkayınız veya yılamacıda yıkatınız,

Zift temizliğinde kullandığınız bezleri tekrardan kullanmayınız ve çamaşır makinesinde yıkamayınız, bez yerine tek kullanımlık sünger ped ‘lerinden de kullanabilirsiniz, ama bez daha güvenlidir veya bezin yüzey alanı daha fazla olduğu için daha fazla alanda kullana imkanı verir, daha rahat çalışma imkanı verir, zift temizliği sonrası elinizi sabunla yıkayınız veya tek kullanımlık eldivenlerden kullanınız,

Kendiniz yıkayacaksanız aracın tamamına ön yıkama köpüğü veya sprey şeklinde de kullanılabilen ön yıkama ürünleeinden sıkıp 5-6 dk. bekledikten sonra aracı durulayınız, ardından kova şampuanı ile kova içinde hazırlayacağınız şampaunlı su karışımı ile yıkama eldiveni ile aracı yıkayınız ve durulayınız.
Eski bez ile yapmak daha mantıklı kalıyor o halde hocam.

Kendim yıkamayı daha çok tercih ediyorum aracı kendim yıkarım. Yıkama günü ile denk getirmem lazım o halde.

Ek olarak kova imkanım vs yok Akaryakıt istasyonlardaki yıkama yerlerinde araç yıkamaktan başka bir çarem olmadığı için mecbur oranın köpük ve suyunu kullanıyorum. Ancak tabii kireçli su değil tabii, suyu temiz olan yerleri tercih ediyorum.

Teşekkürler sağolun

Eski bez ile yapmak daha mantıklı kalıyor o halde hocam.

Kendim yıkamayı daha çok tercih ediyorum aracı kendim yıkarım. Yıkama günü ile denk getirmem lazım o halde.

Ek olarak kova imkanım vs yok Akaryakıt istasyonlardaki yıkama yerlerinde araç yıkamaktan başka bir çarem olmadığı için mecbur oranın köpük ve suyunu kullanıyorum. Ancak tabii kireçli su değil tabii, suyu temiz olan yerleri tercih ediyorum.

Teşekkürler sağolun
Yıkama alanlarındaki suyu ve köpüğü kullanın,

1 milyonculardan basit bir kova alabilirsiniz, 8-10 litrelik orta boy, detaycılar için satılan pahalı kovalara ihtiyacınız yoktur,

Ardından Carpro Reset veya başka bir markanın kova şampuanı (cilasız / cila ve parlatıcı içermeyen bir şampuan) ile aracı güzelce yıkayınız

Geri