Golf 8'den 8.5'a geçen bir kullanıcının detaylı izlenimleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan omer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sosyal medyadaki ASMR videolarındaki ürünler gibi resmen 😁
Başka türlü anlatamazdım ;)

Rodaj ya da alışma süreci, yalnızca motorlara özgü bir kavram değildir.
En basit CNC ile üretilmiş iki metal parça dahi, ölçüleri birebir doğru olsa bile ilk montajda yüzey tepe–çukur temasları nedeniyle akıcı çalışmaz.
Çünkü bu işlemlerin tamamı, parçaların birbirine alışmasını sağlamak için yapılır.
Bu gerçek, görüş değil imalat fiziğidir.

e9f8477e-d51a-49a3-bf2e-4d84168b46ac.jpgd3735fab-71cc-4968-8d2a-9b6f45dd9d6f.jpg74625c5c-f40c-4d93-a041-e303fb27c57f.jpg15fceb1c-0c7a-451e-b7bc-669899a7b75b.jpg
Ben 20 senemi bu işe vermişim türkiyenin en büyük firmasında 10 sene imalat 10 sene teknik kısmında

Aşağıda basit bir CNC kesim ürünü yer almaktadır. Görsel olarak bakıldığında birçok kişi tarafından kusursuz ve oldukça düzgün algılanabilir.

Ancak bu parçanın ölçüsel ve yüzeysel uyumu hatalıdır; montaj sırasında sıkı geçme oluşmaktadır. Parçanın işlevsel hâle gelebilmesi için WD-40 ile yağlanarak en az 500 kez elle ileri–geri hareket ettirilmesi gerekmektedir.

Buradan çıkan sonuç şudur: Bu parça, alışma sürecini tamamlamadan istenilen pürüzsüzlüğe ve çalışma karakteristiğine ulaşamamaktadır.

Yani parça, teknik olarak rodaj (alışma) sürecine ihtiyaç duymaktadır.

( isteyen 1 kişiye bunu hediye edebilirim bu arada )

açıklamaya katılıyorum ilgili video açıklamanızı desteklesin diye ekledim 😀

Rodaj kalkalı yıllar oldu çünkü fabrika üretim teknikleri o kadar mükemmel hale geldi ki artık mikron düzeyinde boşluklarla üretim yapılabiliyor. Maalesef, biz de eskiden kalma bilgilerle hâlâ rodaj olduğu iddia ediliyor.

Benim son 15 yıldır kullandığım tüm araçlarda sıfır kilometre ile ilerleyen kilometreler arasında en ufak yakıt farkı olmadı.

Rodaj kalkalı yıllar oldu çünkü fabrika üretim teknikleri o kadar mükemmel hale geldi ki artık mikron düzeyinde boşluklarla üretim yapılabiliyor. Maalesef, biz de eskiden kalma bilgilerle hâlâ rodaj olduğu iddia ediliyor.

Benim son 15 yıldır kullandığım tüm araçlarda sıfır kilometre ile ilerleyen kilometreler arasında en ufak yakıt farkı olmadı.
rodaj kalkalı yıllar olduysa neden şuan çoğu spor araçta kitapçıkta rodaj var? amcam revuelto aldı 2 3k km sonra lambo arayıp rodaja çağırıyor. bmw de m makinelerinde rodaj bakımına çağırıyor. bunu açıklar mısını? yoksa ben 15 senedir rodaj yapmıyorum siz de yapmayın diye bir argümana devam mı

rodaj kalkalı yıllar olduysa neden şuan çoğu spor araçta kitapçıkta rodaj var? amcam revuelto aldı 2 3k km sonra lambo arayıp rodaja çağırıyor. bmw de m makinelerinde rodaj bakımına çağırıyor. bunu açıklar mısını? yoksa ben 15 senedir rodaj yapmıyorum siz de yapmayın diye bir argümana devam mı
Bugün düz arabadan gram anlamayan birine bile sıfır balata değişince bile tamirci saf olduğunu anlayıp
Abi ilk 500 km dikkat et diyor 😂 neden diyor bunu mesela
Yahu sıfır lastik alıp otobanda 1500 km de olan bir araçla yanyana fren testi yapılsa bile rodajsız lastik bile fark yaratır
Mühendisliğe fiziğe aykırı çünkü

Rodaj parçaların alışma sürecidir yakıt farkı için yapmıyor kullanıcılar.

Yolunuz avrupa yakasında bayrampaşaya düşerse beklerim örnekleri ile gösterebilirim

dm iletişim yazarsanız

Selamlar, konu hoş bir yere gelmiş. Rodaj, her mekanikçinin korkulu rüyası ve kalıpçıların olmazsa olmaz alıştırma operasyonları. Otomotivdeki motorlar üretilirken işleme tezgahlarının, katerlerinin, soğutma sıvılarının, kesici uçların kabiliyetleri ve kalitecilerin kontrol sıklıkları arttıkça hassasiyetler arşa çıkıyor. Artık uzay teknolojilerini ve işleme hassasiyetlerini konuşur olduk. Kayar otomatlara bayılıyorum mesela...

Motorlardaki boşlukları kabaca belirtmek isterim. (Alıntıdır bu arada)
  • Küçük benzinli otomotiv motorları (dökme demir veya Al silindirli modern alüminyum piston): her taraf 0.03–0.10 mm (0.0012–0.004 inç); toplam diyametral boşalma 0,06–0,20 mm.
  • Daha büyük benzinli motorlar, daha yüksek performans veya termal genleşme için daha gevşek başlangıç uyumu: her taraf başına 0,05–0,15 mm (0,002–0,006 inç).
  • Dizel motorlar (daha yüksek sıcaklıklar, daha ağır pistonlar, daha yüksek basınçlar): her taraf 0,08–0,25 mm (0,003–0,010 inç).
  • İki zamanlı motorlar (daha yüksek termal büyüme, daha az kontrollü yağlama): her taraf 0.10–0.30 mm (0.004–0.012 inç).
  • Küçük model veya minyatür motorlar: her taraf için 0.01–0.04 mm (0.0004–0.0016 inç).
  • Yüksek hassasiyetli kompresörler, hidrolik veya hava yataklı pistonlar: mikrona kadar boşluklar, genellikle tasarımcı tarafından belirlenir.
Onur bey'e katılıyorum ancak çokta rodajın tek başına işleme ve geçmeler ile alakalı olmadığını düşünen taraftayım. Yukarıdaki geçme toleranslarının sizin de bahsettiği gibi CNC tezgahlarında alınabilindiğini hepimiz görmüşüzdür. (Yağ kalınlaştıkça Dizel motorlarda 0,08–0,25 mm)

Bana göre Rodaj daha çok, motorda çalışma esnasında olabilecek çapakların yağa karışması ve sonrasında duvarı çizmesi, iklimlendirme sonrasında oluşan ölçü değişimleri ve komponentlerin birbirleri ile uyumu, fren disklerinin ve pedlerin birbirine alışması, lastik ile yer teması nedeniyle oluşabilecek riskleri azaltmak amacıyla fabrikaların kullanım kitaplarına soktuğunu düşünüyorum. Son kullanıcı isterse bu tip riskleri göze alabilir ve motorunu gönül rahatlığı ile açabilir. Eskisi gibi motor piston sarması gibi sorunlar görülmeyecektir. Yakıt sarfiyatı bunun en güzel örneği...

Güzel bilgiler ellerinize sağlık…

geçen yıl merak edip sormuştum bana verilen cevap bu idi, bunu forumda da paylaşmıştım bizler bildiğimiz yola devam ederiz, yok olsa da bizim için vardır 😉

https://www.golftutkusu.com/topic/23335-golf-8-5-impression-retrofit/page/8

resmi cevaptır.
IMG_3438.jpeg

Aynı başlıkta bir arkadaşımızın paylaştığı manuel araç olması gerek kitapcıktan alıntı…

IMG_3437.jpeg

bu forumda aracını sevmeyen yoktur diye tahmin ediyorum, hani derler ya aracı bayandan aldım:) araç bayandan alınmaz aracını seven beylerden alınır…

bizler dikkat ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz, yeni nesilde evet rodaj yok, var diyen vw ile yazışsın burada paylaşsın benim paylaştığım gibi…

ama biz aracını sevenler topluluğu olarak, aracımızı dikkatli kullanıyoruz, bakımlarını zamanından 1.5-2bin km önce yapıyoruz, ilk bakımda hava filtresi değişmez yeni nesil araçta, deseler bile ben istiyorum sen tak diye değiştirtiyoruz, hiç bir şeyi eksik etmiyoruz, böylece aracımıza uzun yıllar sorunsuz biniyoruz…

insan sevdiğine :) kıyarmı…

herkes istediği gibi yapsın. ben 5 6k vererek yağı ve filtreyi değişirim. kafam rahat olur.

Sürtünmenin olduğu yerde alışma süreci vardır, alışma sürecinde temkinli olmak her zaman iyidir.
Bu sürtünme ortamına yeni lastik, balata yada yeni toplanmış motor gibi örnekleri verebiliriz.

geçen yıl merak edip sormuştum bana verilen cevap bu idi, bunu forumda da paylaşmıştım bizler bildiğimiz yola devam ederiz, yok olsa da bizim için vardır 😉

resmi cevaptır.
IMG_3438.jpeg

Aynı başlıkta bir arkadaşımızın paylaştığı manuel araç olması gerek kitapcıktan alıntı…

IMG_3437.jpeg

bu forumda aracını sevmeyen yoktur diye tahmin ediyorum, hani derler ya aracı bayandan aldım:) araç bayandan alınmaz aracını seven beylerden alınır…

bizler dikkat ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz, yeni nesilde evet rodaj yok, var diyen vw ile yazışsın burada paylaşsın benim paylaştığım gibi…

ama biz aracını sevenler topluluğu olarak, aracımızı dikkatli kullanıyoruz, bakımlarını zamanından 1.5-2bin km önce yapıyoruz, ilk bakımda hava filtresi değişmez yeni nesil araçta, deseler bile ben istiyorum sen tak diye değiştirtiyoruz, hiç bir şeyi eksik etmiyoruz, böylece aracımıza uzun yıllar sorunsuz biniyoruz…

burda arabasını seven değer veren kişilerle olmak mutluluk veriyor.
herkes kendi tecrübe ettiğini paylaşıyor başkasına fayda sağlıyor.
isteyen istediği gibi kullanabilir.
diyecek söz yok artık

resmi cevaptır.
IMG_3438.jpeg

IMG_3437.jpeg

Şimdi baktım aynı bu görsel var benim kitapçıkta. Hatta frenlerin bile rodajını söylüyor. Hala rodaj yok diyen kendi bilir tabi

Şimdi baktım aynı bu görsel var benim kitapçıkta. Hatta frenlerin bile rodajını söylüyor. Hala rodaj yok diyen kendi bilir tabi

İşte sorun burada sen kitapçığa basıyorsun evet var dikkat et diyorsun, lakin yetkili ağızdan yok diyebiliyorsun…

Eski düzen bildiğimiz yoldan şaşmamak gerek…

İnan bana şu forumdaki bilgi ve bilgili insanlar vw de hizmet verse araçlar taş gibi olur tadından yenmez… 🤗

Geri