TSI Motorlardaki Kurum Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Bdog
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bdog

Üye
İsim
Berkay
Araç
Golf 7.5 1.5TSI
Merhabalar,

Son günlerde oldukça gündemi meşgul eden “kurum temizleme makinesi” ve kurum temizliği konusu dikkatimi çekti ve biraz araştırma yapma isteği hissettim. Öğrendiklerimi ve bulduklarımı da burada sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle kurumun neden oluştuğundan bahsedelim. Dizel motorlarda kurum problemini duymaya alışkınız, ancak benzinli motorda bu bizde şaşkınlık yaratabilir. Peki, şaşırtmalı mı? Maalesef hayır, şaşırtmamalı.

Kurumun temel sebebi, TSI motorlarda da kullanılan enjeksiyon sistemi: Direct Fuel Injection (DFI).
Yanma esnasında oluşan basıncın bir kısmı krank tarafına gidiyor. Bu basıncı oluşturan kirli (yağlı ve nemli) hava, hava atma hortumu ile tekrar emme manifolduna gönderiliyor. Bu da yağ buharı, yakıt kalıntıları ve su buharının emme subaplarının üzerine ulaşmasına sebep oluyor. Bahsettiğim kalıntılar burada birikerek kurum oluşmasına yol açıyor.

Port Fuel Injection sisteminde (görece daha eski tip enjeksiyonlu motorlarda) enjeksiyon emme valfleri üzerine yapıldığı için hava–yakıt karışımı subapları adeta yıkıyor. Bu nedenle subaplar genellikle temiz kalıyor ve emme manifoldu sökülüp temizleme gerekmiyor. Buraya kadar kurum oluşumunun sebeplerini kısaca anlatmaya çalıştım.

Kurum Önlenemez mi?

3000–4000 devir çevirmek, her 40–50 dakikalık sürüşte bir veya iki kez redline görmek (“VTEC Honda sürücüleri gibi biraz vututu çakmak”) işe yaramıyor maalesef.

Birkaç önleyici uygulamaya denk geldim ve bunların verimliliğini araştırdım:

1. Oil Catch Can (Yağ Yakalama Konservesi :) )

Krank tarafındaki hava atma hortumu, bu yağ yakalama kabının bir ucuna bağlanıyor; diğer ucu emme manifolduna gidiyor. Kabın amacı, yağı içinde tutup çıkış tarafındaki filtre ile temizlenmiş havayı emme manifolduna ileterek kurum oluşumunu azaltmak.

Dezavantajları:

• Filtreleme yetersizse, harcanan para boşa gider. (MANN-HUMMEL markasının dizel araçlar için geliştirdiği bir oil catch can ürününe denk geldim ancak benzinli araçlara uygulanabilir mi detaylı bilgiye sahip değilim.
  • Kap dolarsa veya tıkanırsa, krank basıncı atılamaz ve zarar verebilir. Bu nedenle hazneyi sık kontrol etmek ve biriken yağı boşaltma gerekli.
  • Laboratuvar analizlerinde, yağ yakalama kutusunda biriken sıvının %70’i su çıkmış. Soğuk iklimde donması ciddi sorun yaratabilir.

2. Buharlaşma Kaybı (Evaporation Loss – NOACK)

Motor yağı buharlaştığında, emme subaplarına ulaşan kirli hava miktarı artıyor ve bu da kurum oluşumunu tetikliyor. Kurt NOACK isimli bir abimizin adıyla anılan bu değerin nasıl ölçüldüğünü anlatıp daha da uzatmak istemiyorum yazıyı. Tabii bu NOACK değerinin %8 ya da %13 olması kurum oluşumuna ne kadar etki eder açıkçası bunun cevabını verebilcek bir test bulmayı zaten beklemiyordum ancak teorik makaleler de bulamadım. Sadece bu değerin %10dan düşük olmasına ve VW spesifikasyonlarını sağlamasına dikkat ederek yağ seçmenin hiçbir dezavantajı bulunmamakta :)

• NOACK değeri düşük motor yağları buharlaşmayı azaltır.
  • Modern motor yağları %5–%13 arası NOACK değerine sahip olmalı.
  • Kullandığım Liqui Moly yağında %9.5 NOACK değeri görmem açıkçası beni mutlu etti, bu değer benim için artık önemli bir kriter.
  • Bir çok motor yağının teknik spesifikasyonunu inceledim ancak maalesef NOACK değeri görebildiğim, teknik spesifikasyon pdf sayısı, bir elin parmağını geçmez :(

3. Katkılar

Bazı makalelerde, subap yüzeyinde ince bir katman oluşturan katkıların kurum oluşumunu azaltabileceği belirtilmiş. Ancak bazı katkıların kurum oluşumunu artırabileceği de aynı makalenin birinde özellikle belirtilmiş.

• Polyetheramine (PEA) ve benzeri solventler içeren katkıların önleyici bakım için etkili olabileceğinden bahsedilmiş ancak kimya bilgilerimi tazeleyip öylesine detaylı bir araştırmaya girmeye pek de mecalim yoktu açıkçası :) Bu konuda güvendiğim tek bir marka var, onun bazı ürünlerini kullanmayı düşünüyorum.

Sonuç

Kendi aracım için Oil Catch Can gibi modifikasyonları gereksiz buluyorum bunun sebebi işe yaramaz bulmam değil:
  • Kaliteli bir kit ve montaj maliyeti 20.000 TL civarında hatta daha maliyetli olabilir.
  • Kurum temizliği ihtiyacı genellikle 100.000 km üstü araçlarda ortaya çıkar; mekanik temizlik maliyeti daha uygun.
  • Modifikasyonun riskleri ve sök-tak işlemleri konforu azaltır.
Benim uygulayacaklarım:

1. NOACK oranı düşük, VW spesifikasyonlu motor yağı kullanmak (yağ değişimimi 10.000 km’de tutuyorum).
  2. Liqui Moly’nin subap ve yakıt sistemi temizleyicisini sık olmamak kaydıyla kullanmak.
  3. Triger kayış değişim zamanı geldiğinde emme manifoldunu da söktürüp fiziksel kontrol sağlanmasını talep etmek ve gözle kontrol sağlamak.
  4. Kurum temizliği gerekiyorsa, emme manifoldu sökülerek mekanik temizleme yapmanın tek tedavi yöntemi olduğunu kabul etmek. Geri kalan uygulamalar sadece önleyici olabilir.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar da, kendi tecrübelerini, uygulamalarını ya da araştırma çıktılarını paylaşırlarsa güzel bir bilgi birikimi ortaya çıkar diye düşünüyorum. İyi forumlar dilerim herkese, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Müsait yolda ve hız sınırını geçmeden, düşük vites yüksek devirde (tdi'lerde dpf temizliği gibi), 39-40 dakikalık sürüş kurumu yakmaz mı? Yoksa onca paraya yazık!

Upvote 0

Subap temizliği için aykan kayseri yetkili servisi aradim bana verdikleri cevap tespit ucreti 5500 yaptırmam derseniz alıyoruz yaptırırsaniz almıyoruz gibi bisey kurum temizligi yapip yapmadıkları meşhul fiyatta söylemiyorlar tespitlik bisey yok ben kurum temizletmek istiyorum dedim bu sekil olduğunu söylediler kaca yapıyorlar bilmiyorum atiyorum 30 bin deseler yaptırmam diyecem 5.5 lira çöpe gidecek anlamadım gitti
Yetkili servis harici güvenilir yerler bulmak daha mantıklı gibi gözüküyor. Ama anlaşılan İstanbul harici biraz zor...

Upvote 0
Acarlar a ben götürdüğümde subap temizliği yapamıyoruz motoru açmamız gerekiyor demişti😀 Enteresan bir servis
Çoğu yetkili servis arıza olmadan subap temizliğine yanaşmayabiliyor. Yaşadığım probleme istinaden yapmış olabileceklerini düşündüm açıkcası. Avek i aradığımda onlar da subap temizliğini arıza olmadan yapmıyoruz dediler :)

Upvote 0
Arkadaslar kayseride temizlik yapan ozel servia buldum gidip konustum 10 bin liraya yapariz 1gun surer vs dedi 1 2 hafta icinde Gidecem yapay zeka ile de konusuyorum

acmisken yag sogutucu enjektorler aciga cikiyor bir sorunum yok ama ilerde olmadan sogutucu degisikligi ve enjektor bakimi yapsak nasil olur arac golf 7 1.2 tsi 130 binde bu km belki azda olabilir yilda 5 6 bin anca yapiyorum belki buralarin ariza vermesi yillar da alabilir yakin zamanda da Cortlayabilir sizin fikirlrinizi almak istiyorum

Upvote 0
Arkadaslar kayseride temizlik yapan ozel servia buldum gidip konustum 10 bin liraya yapariz 1gun surer vs dedi 1 2 hafta icinde Gidecem yapay zeka ile de konusuyorum

acmisken yag sogutucu enjektorler aciga cikiyor bir sorunum yok ama ilerde olmadan sogutucu degisikligi ve enjektor bakimi yapsak nasil olur arac golf 7 1.2 tsi 130 binde bu km belki azda olabilir yilda 5 6 bin anca yapiyorum belki buralarin ariza vermesi yillar da alabilir yakin zamanda da Cortlayabilir sizin fikirlrinizi almak istiyorum
Bence sorun olmayan yerleri kurcalatma.

Upvote 0
@Backup bende öyle düsünüyorum aslinda ama işte ilerde arıza çıkarırsa maliyeti yüksek olur mesela ön arka diskler balatalar degişti poryaya bakmadılar muhtemelen aractan gelen ses poryadan bi daha sökülecek şimdi ben her zaman ariza vermeden biseylerin degismesi taraftariyim bazende daha kötü oluyor calisiyorsa elleme de diyorum kendime

Yakın zamanda bir sefer misfire verdi 7 bin de yag lambasi yandi en azindan bunlar icin buji bobin kontrol ettireyim yag yakmasi varmi baksin digerleini ustaya danisayim

kullanan arkadaslar sogutucu ve Enjektorlerin belli kmlere kadar ariza vermedigini yazarsa iyi olur aslinda

Upvote 0
@Backup bende öyle düsünüyorum aslinda ama işte ilerde arıza çıkarırsa maliyeti yüksek olur mesela ön arka diskler balatalar degişti poryaya bakmadılar muhtemelen aractan gelen ses poryadan bi daha sökülecek şimdi ben her zaman ariza vermeden biseylerin degismesi taraftariyim bazende daha kötü oluyor calisiyorsa elleme de diyorum kendime

Yakın zamanda bir sefer misfire verdi 7 bin de yag lambasi yandi en azindan bunlar icin buji bobin kontrol ettireyim yag yakmasi varmi baksin digerleini ustaya danisayim

kullanan arkadaslar sogutucu ve Enjektorlerin belli kmlere kadar ariza vermedigini yazarsa iyi olur aslinda
Aracın 2014 1.2 tsi sanırım. Bu motorlarda yağ eksiltmesi kroniktir. Buji bobin ile çözemezsin. HPFP dediğimiz Yüksek basınç benzin pompasını kontrol ettir ilk öncelikle. Bu parça arızalandığında motor yağı ile benzin karışıyor. Özelliğini kaybeden yağ ise eksiliyor.

HPFP'yi nasıl kontrol ederiz ?

Bunun ilk basit yöntemi yağ çubuğunu çekip koklamaktır. Bariz benzin kokusu gelirse, bingo! HPFP arızalı olma ihtimali 80%'dir.
Bir diğer yöntem ise bujileri söküp dibinde yakıt, yağ gibi olmaması gereken sıvıların kontrolünü yapmaktır.

Eğer HPFP olması gerektiği gibi çalışıyor ve yine de yağ eksiltiyorsa aracınız geçmiş olsun. Motor üstten açılıp segmanlar değişecek. Contanın durumuna göre rektefe yada piston kolu, piston kafası değişimi de yapılabilir.

Yağ soğutucu bizim araçlarda kolay bozulmaz. Yağ soğutucu bozulursa bariz yağ kaçağı olur yada motor suyuna yağ karıştırır. Yağ, yoğunluğu gereği suyun üstüne çıktığından, en yüksek konum olan soğutma suyu kabında yağı görürsünüz. Bunun kontrolü için ise soğutma suyu kabını açıp elinizi daldırın. Eliniz simsiyah olmadıysa yağ soğutucunuz çalışıyordur.

Upvote 0
@Backup cevaplar icin teşekkur ederim senin mesajlarında dahil forumu epey araştırdım ki motordan da anlarım zaten ama her araç farkli tabii buji kompresyon vs yaptırıp eksiltip eksiltmedigine baktiracam neden diyeceksin pcv valfini yakin zamanda değiştim arızali olup olmadığına bakmadan turbo üstünde altinda yag vardı kaçak yapmış ne kadar bilemem arti turbo boru oringlerini de degistim şuan oralardan eksiltme olduysa bunu kestigimi düsünuyorum

Hpfp için geçen sene çubuğu çekip kokladigimda bariz benzin kokusu vardı dolum kapağı da öyle 300 km uzun yol yaptım yine kokladim aynı kokuyor Kayseri'ye döndüğumde bir ustaya uğradım kokladilar koku yok ariza kodu aradılar ariza yok o zamandan beri arada koklarim koku gitti ama hpfp değiştirmeyide düşünüyorum zaten pahali felan ama sanayide fiyatını sorup ustayla istisare edip degistirecem

Upvote 0
Bugün itibariyle sanayiye götürdüm kurum temizliği yapıldı motor kulaklarını gösterdim çökme var demişlerdi evet çökmüş dedi 2 sini almami söyledi alttaki dedim ona gerek yok olsa zaten vurur vs dedi bir parcaci söyledi gittim lemforder olarak 2 kulak aldim tabii içine bakmadım bende hata takıldıktan sonra üzerinde qr kod vardı okuttum google da karşılığı yok parça üstünde V amblemi var ne markaysa artık ustayla istişare yaptım o dükkana özellikle gönderdim kurumsal onlar çakma vs olmaz dedi inceledi etti lemforder olduğuna dair bişey goremedim yapay zekaya sordum vika marka diyor parçacıya gittim bizde böyle bişey olmaz dedi başka parça aldi eline lemforder kutusundaki logoyu gösterdim parçalarda o yok ya l yazıyor ya v yada koddan bakıyorlar incelerken kazınmış yeri gördüm vw logosunun piyasaya satilan ürünlerde kazinmasi olayi var görünce biraz içim rahatladı ama yan sanayide de isterse kazıma yapar dedim aklimda kaldı usta ben kontrol ettim altında yag haznesi var yan sanayilerde olmaz vs dedi o şekil kapattık konuyu

yag olarak wolf diye bir marka vardi bilmiyorum bunu dedim mobil vardı vw onayi yok wolfta 504 onayi vardı bu Belçika mali dedi neyse onu kullandık yağın içine temizlik katkısı koydu biraz çalıştı sonra boşaltıp yeni yag 4lt olarak koydu yanimda malzemem yoktu yağ filtresi mann varmı dedim man yokta mahle olurmu dedi mahle taktırdım ustanın dükkanda bişey yok bu şekil böyle oldu artik

subaplar bayağı kurum bağlamış sıfır gibi oldu araç şuan bir öksürük gibi anında çalışıyor titreme bitti çekişi arttı yag gibi kayıyor

Ekli dosyalar

• 7112.jpg
    7112.jpg
    115.7 KB · Görüntüleme: 20
  • 7132.jpg
    7132.jpg
    252.9 KB · Görüntüleme: 20
  • 7086.jpg
    7086.jpg
    262.1 KB · Görüntüleme: 20
  • 7050.jpg
    7050.jpg
    172.2 KB · Görüntüleme: 20
Upvote 0
Bugün itibariyle sanayiye götürdüm kurum temizliği yapıldı motor kulaklarını gösterdim çökme var demişlerdi evet çökmüş dedi 2 sini almami söyledi alttaki dedim ona gerek yok olsa zaten vurur vs dedi bir parcaci söyledi gittim lemforder olarak 2 kulak aldim tabii içine bakmadım bende hata takıldıktan sonra üzerinde qr kod vardı okuttum google da karşılığı yok parça üstünde V amblemi var ne markaysa artık ustayla istişare yaptım o dükkana özellikle gönderdim kurumsal onlar çakma vs olmaz dedi inceledi etti lemforder olduğuna dair bişey goremedim yapay zekaya sordum vika marka diyor parçacıya gittim bizde böyle bişey olmaz dedi başka parça aldi eline lemforder kutusundaki logoyu gösterdim parçalarda o yok ya l yazıyor ya v yada koddan bakıyorlar incelerken kazınmış yeri gördüm vw logosunun piyasaya satilan ürünlerde kazinmasi olayi var görünce biraz içim rahatladı ama yan sanayide de isterse kazıma yapar dedim aklimda kaldı usta ben kontrol ettim altında yag haznesi var yan sanayilerde olmaz vs dedi o şekil kapattık konuyu

yag olarak wolf diye bir marka vardi bilmiyorum bunu dedim mobil vardı vw onayi yok wolfta 504 onayi vardı bu Belçika mali dedi neyse onu kullandık yağın içine temizlik katkısı koydu biraz çalıştı sonra boşaltıp yeni yag 4lt olarak koydu yanimda malzemem yoktu yağ filtresi mann varmı dedim man yokta mahle olurmu dedi mahle taktırdım ustanın dükkanda bişey yok bu şekil böyle oldu artik

subaplar bayağı kurum bağlamış sıfır gibi oldu araç şuan bir öksürük gibi anında çalışıyor titreme bitti çekişi arttı yag gibi kayıyor
Soba borusundan, aynaya dönüş desek biraz abartıp yanlış anlaşılmaz umarım 😂
Fotoğraflar için ve bu konuya yaptığınız ekleme için çok teşekkür ederim.

Motor kulağında ustanızın sürekli çalışığı bir parçacıysa özellikle yanlış yapmamışlardır diye düşünmek istiyorum. Varsa elinde lemförder motor kulağı olan arkadaşlar foto atıp karşılaştırabilirsiniz ya da başka bir parçacıya gidip foto çekip kıyaslayabilirsiniz içinizi rahatlatmak için. Kalitesiz bir marka da olsa geri dönüşü olmayan bir yere gitmeyecektir konu.

Ancak araca konulan yağın ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok ilk defa bu mesajla tanışıyorum kendisiyle. Ben motor yağı, filtre vb konularda biraz kıl bir tip olduğum için yağı en kısa zamanda değiştirirdim sanırım.

Upvote 0
@Bdog valla yağ konusu benimde içime sinmedi ama bmw porche birde vw 504 507 onayi olunca olsun dedim mobilin onayi yoktu sıkıntı olacağını sanmam usta kendini geliştirmemis temizlik makinası almış ama dükkanda uag filtre vs yok sanırım en azından yag filtre vs olsa iyi olurdu

kulak için başka bir parçacıya gittim bakmak istedim alıcı olmadığımi anladi şimdi yukardan indirtme dedi herhangi bir kutu lemf verdi L logosu var kodu var

ben lemforder olsam simgemi veya lemf bile olsa yazarim ama çakma olsa L yazarim neden V yazayim oda var dedim

insanların aklini niye karıştırıyorsunuz dedim usta sana 3 yıl ben garanti veriyorum dedi her zaman aldığım yer kurumsal onlar çalışan zaten dukkan sahibi değil dedi

aklında olsun o zaman 2 gün sonra patlarsa gelirim dedim

Ekli dosyalar

• 7312.jpg
    7312.jpg
    72.5 KB · Görüntüleme: 4
Upvote 0
@La1end Markası Corteco

Bu marka genelde oem contaları üretir. Bir çok Volkswagen araçta da bu markanın contalarından bulunur. Birde elring var.

Motor kulağı ürettiklerini bilmiyordum. Ancak onun da içerisi kauçuk olduğu için sonuç olarak adamların uzmanlık alanı.

Yinede lemförder değil sonuç olarak.

Upvote 0
@Bdog valla yağ konusu benimde içime sinmedi ama bmw porche birde vw 504 507 onayi olunca olsun dedim mobilin onayi yoktu sıkıntı olacağını sanmam usta kendini geliştirmemis temizlik makinası almış ama dükkanda uag filtre vs yok sanırım en azından yag filtre vs olsa iyi olurdu

kulak için başka bir parçacıya gittim bakmak istedim alıcı olmadığımi anladi şimdi yukardan indirtme dedi herhangi bir kutu lemf verdi L logosu var kodu var

ben lemforder olsam simgemi veya lemf bile olsa yazarim ama çakma olsa L yazarim neden V yazayim oda var dedim

insanların aklini niye karıştırıyorsunuz dedim usta sana 3 yıl ben garanti veriyorum dedi her zaman aldığım yer kurumsal onlar çalışan zaten dukkan sahibi değil dedi

aklında olsun o zaman 2 gün sonra patlarsa gelirim dedim
Onaylı yağ olayına pek takılmıyorum. Şu an birçok Euro 5 Euro 6 tsi tdi motora castrol üzerinden örnek verecek olursak edge yerine magnatec kullanıyor ustalar. Çok da sıkıntı edilecek bir durum değil. Ancak her marka için geçerli değil bu dediğim. Vag grubu, opel, psa 1.5 hdi için kullanmış birisiyim. Bende farklı tiplerde yağ kullandım. Özellikle 2.0 cdti insignia da 140 bin km’den 320 bin km ye kadar hiçbir sorun sıkıntı yaşamadım. O km ye rağmen yağ eksiltmem 15 bin bakım aralığına rağmen 500 ml civarlarıydı.

Kullanılan marka olan wolf çok üst segment değil ancak 1 bakım için idare eder sorun olmaz. Kullanabilirsiniz

Upvote 0

yeni nesil 1.5 (ea211 evo2) motorlarda bu sorunu çözdüler

Upvote 0

Geri