Yıllardır süregelen Volkswagen sevdam son araç değişikliğimde son buldu. Son dönem Volkswagen'leri tasarım, motor seçenekleri ve fiyat olarak bana hitap etmiyor.
Son VW aracımı satma sebebim yüksek bakım maliyetleri ve bir önceki kasasından boyut olarak büyüsede iç hacminin daha küçülmesi ve kronik trim sesleri.
Elektrikli araçlar ÖTV anlamında daha avantajlılar, bu tercih edilme sebeplerinden birisi, diğeri ise yakıt bir diğer tabirle elektrik masrafları neredeyse 1/3 fiyatında, evden şarj ediyorsanız daha da avantajlı.
Donanımsal olarak çoğu elektrikli araç halk dilinde ''gırtlak dolu'' tabirinde oldukça donanımlı. Bu da opsiyonculuk olayının önüne geçiyor.
Öncelikle kendi içinizde elektrikli araca geçmek için cevaplamanız gereken sorular;
-Memlekete olan uzaklık kaç km ? Acil bir durumda tek şarj gidebilir miyim ya da yol üzerinde istasyon var mı?
-Yılın kaç günü şehir içi kullanıyorsunuz kaç günü şehir dışına çıkıyorsunuz ?
Eğer bu kriterler sizin için uygunsa elektrikli araç almanızı tavsiye ederim. Tesla olmaz başka marka olur fark etmez.
Tesla'ya gelecek olursak benim tercih etme sebeplerim ;
1- Verdiğim fiyata aldığım donanım ve kalite yüksek.
2- Şehir içi ağırlıklı kullandığım için elektrik benim için daha mantıklı, motor ısınma derdi yok, yakıtlı araçtan daha ekonomik. Gerektiğinde tek şarjla köye memlekete gidip gelebiliyorum.
3- Belirli bir periyodik bakımı yok, bundan dolayı bakım ücreti yok.
4- Yalın ve sade tasarım anlayışını seviyorum.
5- Yazılımsal güncellemeler ve oyuncaklarının bol oluşu beni çeken hususlar.
6- İç hacim büyük.
Sevmediğim veya daha iyi olabilir dediğim yanları;
1- Fren hissiyatı normal araçlardan farklı, biraz sert. Ancak çoğu zaman fren pedalına ihtiyaç duyulmuyor.
2- Satın alma aşaması, zor, stresli, nispeten uzun.
3- Torpidosu çok sert kapanıyor.
Eğer geleneksel ve analog tarza çok alışkınsanız Tesla kullanmakta en başta biraz zorluk çekebilirsiniz lakin yeniliğe açığım derseniz son derece basit aslında.
İnternet üzerindeki bir çok yorumuna katılmıyorum, tavsiyem yabancı kaynaklar veya dergiler. Türkiye'de çekilen videolar genellikle ilk heyecanla çekilen videolar, ya çok övülüyor ya da çok gömülüyor. Objektif değil bir çoğu.
Ben 2023 Style Caddy den Tesla Model Y Juniper'a geçtim, konfor olarak ben memnunum, bir önceki aracım sert olduğundan bu araç bana söylenilenin aksine yumuşak bile geldi diyebilirim.
İç kalite premium hissiyatı veriyor, deri göğüs ve 4 koltuk ısıtma, 2 koltuk soğutmalarda göz önünde bulundurulduğunda.
Tercih sizin, daha iyi anlamınız için varsa tanıdık birinde ondan fikirlerini alıp gerçek olarak deneyimleyin ya da bazı şehirlerde test araçları var onları deneyimleyin.
Piyasası ise şuan malum sitede 0 fiyatından daha yükseğe satan insanlar var. Bende alırken 2.el alıp beklemeden almayı da düşündüm lakin aradığım ilanların bir çoğu benden ekstra aksesuar parası talep etti, bundan dolayı 3 hafta bekleyip 0 olarak aldım.
Bu arada bana bu konuda büyük yardımcı olan, ne zaman ne sorsam üşenmeden anlatan
@Oswinaldo abime teşekkürü borç bilirim.