- Katılım
- 22 Kas 2024
- Mesajlar
- 2,745
- Tepkime puanı
- 2,527
- İsim
- Burak
- Araç
- Golf 8.5 Impression
Benim serinin devamı gelmişGeçen yıl uzun yolda soğutma sistemine hazır içme suyu eklemek zorunda kalmıştım. Sonra ustamda antifriz eklettim fakat aracı ben almadan önce yetkilide konan antifriz ile dışarıdaki antifriz karıştığı için içim rahat etmemişti.
Geçen hafta hergün yaptığım yolda aracı park ettikten sonra fanın devreye girdiğini görünce ve haftaya bayramda uzun yola çıkacağım için soğutma sistemindeki suyu "flush" yaparak değiştirmeye karar verdim. Yetkilide de sanayide de bu işlemi yaptırmak istemedim zira vakitleri olmadığı için sistemde eski sudan bırakacaklarından emindim; eski sıvıyla yeni karışınca da bir anlamı olmuyor.
Yetkili servis dışarı sıvı satışı yapmadığı için Volvo onayını Liqui Moly'de buldum ve sistem 12 litre olduğu için Egemot'tan 6 litre antifriz ile 3 kez flush yapmak için 15 litre saf su aldım. Yapılan işlem soğuk motorda boşaltma yapıp saf su ilave ettikten sonra 15-20 dakika kalorifer en sıcakta düşük üflemeye çalıştırarak sistemde yeni suyu gezdirmek suretiyle motor soğuyunca işlemi tekrarlamak kısaca.
Radyatör alt hortumunu sökerek yapmayı planlıyordum fakat sökmem mümkün olmadığı için radyatör gider tapasıyla işlemi yaptım ve bu tapa hem plastik hem de yerinden çıkmayan, tırnaklı ve sadece gevşeyip sıkılan acayip bir sistem olduğu için çok uğraştım ve radyatörü elime almanın ucundan döndüm. Bir daha orayı kesinlikle ellemeyeceğim. Büyük tecrübe oldu. Zaten komple flush yapma amacım da soğutma suyuna 4-5 yıl hiç dönüp arkama bakmamak.
Arabanın altına gire çıka elim kolum boynum tutuldu fakat içime sindi. Zira olması gereken renk mavi veya yeşil olmalıyken muhtemelen bu ikisi karıştığı için mor bir sıvı çıktı. 3. işlemin sonunda sistem artık temiz göründüğü için yeni (mavi) antifrizi ekleyerek işlemi tamamladım.
Aracın sistemdeki havayı kendi aldığı söylense de hortumlara da masaj yaparak havasını olabildiğince aldım. Şimdi ilk birkaç sürüş su seviyesini takip ederek azar azar antifriz ilave etmek kaldı.
Şu an 186.400 kilometredeyiz. 200.000'de triger seti ve şanzıman yağı değişimi olacak; bu sefer ben yapmayacağımO kadar da değil.
Eline emeğine sağlık Serhat hocam. Gerçekten kendiniz yapmanız her şeyi çok güzel. Forumda bence en güzel konulardan biri.
Ben bisikletin göbeği dağıtırken bile 3 saat araştırma yapıyorum benim gibi kıl kuyruklar böyle bakım yapsa abooo. El becerim var ama işte zihinde bitiyor iş. Sürekli içime kurt düşüyor düzgün topladım mi? Düzgün kapadım mı? Şu vidayı az sıktıysam nolur? Bunu aşmanın bu yolu yok mu yaaavv
Nice sorunsuz bakımlara inşallah


