0W-20 Motor Yağı Ana Konu (1.0 / 1.5 TSI motor için)

@dmnynsn
Selam,
Anladığım kadarıyla filtreleri ve motor yağını kendiniz satın alarak dışarda bakım yaptırmaktan vazgeçtiniz sanırım ve yetkili serviste bakımı yaptırdınız,

Paylaştığınız faturada herşey normal gözüküyor,

Türkiye’de yağ filtresi olarak 04E 115 561T (markası: FiL Filtre / Made in Turkey) kullanıyorlar,

Avrupa’da yağ filtresi olarak 04E 115 561AC (markası: Mann Filter / Made in Germany) kullanıyorlar,

Biri diğerinden pahalı da değil, Her ikisi de aynı fiyat,

Türkiye’de yetkili serviste ben özellikle 561AC kodlu olan filtreyi istiyorum derseniz kullanıyorlar,

Tabii anladığım kadarıyla 561AC kodlu filtrenin stoklarını eritip, sonrasında siparişe kapatacaklar, sadece 561T kullanılsın diye muhtemelen Türkiye üretimi olan yerli filtre üreticisinin talebi üzerine bu yola gidecekler,

Hayırlı olsun. :)

Son düzenleme:

0-20 yagdan 0-30 yağa kendi hür iradesiyle gönüllü geçen bizzat tecrübe eden birinin yorumları olsaydı iyi olurdu ?

Yani tavsiye üzerine 0-20 den 0-30 yağa geçecek birinin 0-20 ile aşırı yağ eksiltmesi lazım ki bu işe girebilsin.

Şu an sanırım kaptunda 508-509 / 0-20w yazan herkes bu yagdan devam edecek gibi duruyor.

Ama bir kisi 2-3 yıl tecrübe edip 0-30 yağ kullansa gerisi gelir

Gönüllü "Fedai" lazım.

Edit : fabrikasyon fren hidroligini halen hiç degistirmedim . Araç 9 yaşında

Marifet mi ? Degil tabiki

Ama 2 yılda bir fren hidroliği degistirenler boşuna degistiriyor.

Abartmadan 4 yılda bir kurtarırmı ?

Bilmem ? Denemek lazım

Ben 9 yıl denedim
Hocam bu konudaki fedai adayı ben oldum sanırım

2020 DPC 1.5tsi motor a3'e 0W-20 koymadım. 0W-30 koydum.

Araçta kat iptal yani downpipe vardı. Stage1+ yazılım vardı.

Eksiltme yaşamamak adına bunu yaptım bir de zaten kat olmadığı için 0W-30'un opf/katalizörde tıkama yüksek kurum birikmesi gibi bir durum olmayacağını düşünüyordum.

2021 eTsi 1.5 DFY kodlu motora 0W-20 koydum. Araçta yine egzoz sistemi, yine yazılım mevcuttu . Araç çok çabuk şişiyordu, Yağ sıcaklığı çok seri yükseliyordu. Öteki bakıma kadar araç kalsaydı istisnasız 0W-30'a çıkardım

0W-20'nin emisyon namına olduğunu düşünürsek uygun olduğu gerekçesiyle 0W-30 koymanın bir zarara yol açacağını düşünmüyorum şahsen.

Hocam bu konudaki fedai adayı ben oldum sanırım

2020 DPC 1.5tsi motor a3'e 0W-20 koymadım. 0W-30 koydum.

Araçta kat iptal yani downpipe vardı. Stage1+ yazılım vardı.

Eksiltme yaşamamak adına bunu yaptım bir de zaten kat olmadığı için 0W-30'un opf/katalizörde tıkama yüksek kurum birikmesi gibi bir durum olmayacağını düşünüyordum.

2021 eTsi 1.5 DFY kodlu motora 0W-20 koydum. Araçta yine egzoz sistemi, yine yazılım mevcuttu . Araç çok çabuk şişiyordu, Yağ sıcaklığı çok seri yükseliyordu. Öteki bakıma kadar araç kalsaydı istisnasız 0W-30'a çıkardım

0W-20'nin emisyon namına olduğunu düşünürsek uygun olduğu gerekçesiyle 0W-30 koymanın bir zarara yol açacağını düşünmüyorum şahsen.

Güzel örnekleme.

Bende 1.5 tsi + 1,5 etsi + 1.0 etsi araclarda farketmeksizin en ufak yağ eksiltme gözlemliyorsam fabrikanın 0-20 kuralını yakıp direk 0-30 a gecerdim

Ben araç garantisi bittikten sonra geçiş yapacağım geçen serviste istedim aslında kabul etmediler…

Ayrıca yabancı dili iyi bir arkadaş kısaca tercüme yapabilir mi…

1.5 tsi veya etsi aracım olsun. 0W20 yağ varken her 5 bin kmde 1 litre yağ eksiltiyor olsaydı direkt 0w30 a yağa geçerdim. Çünkü ben her bakımdan bakıma yağ kapasitesi 4 litre olan araca 3 litre yağ ekleyecek olsaydım sıfır araba tercih etmezdim. Yağ eksilmenin de bir adabı olmalı.

Elimizde 2 araç var 1.2 puretech eat8. Bu iki araç birebir aynı motora, şanzımana ve model yılına sahip. Ancak trafiğe çıkış tarihi yaklaşık 2 ay daha erken bir araçta fabrikasyon 0w20 yağ ile gelirken, trafiğe geç çıkan araçta fabrikasyon 5w30 yağ geliyor. İki aracın da motorunu incelediğimde her şeyin birebir aynı olduğunu gördüm.

Ben uzun vadede bile olsa dahi kurum problemi hariç başka bir zararı olacağını düşünmüyorum. Ancak kurum temizliği isterken araç, hala kullanmaya devam edilirse üst kapak yaptırmak zorunda kalabilirsiniz. Üst kapak problemini de çok çok yüksek kmlerde yaşarsınız bu arada minimum 250-300 bin km

• Beğen
Tepkiler: SCC
Bakıcam ozaman en yeni tarihli kimde var ise 5lt alarım…

ANLAS​

ANLAS ANADOLU LASTİK SAN. ve TİC. A.S.
Ahi Evran Cd. 42 Maslak Ofis 1 Kat:3 No:2
Maslak Sarıyer Istanbul
Telefon: (0212) 265 06 80

BAROTO​

BAROTO
Karadenizliler Mah. Haci Idris Sok. No: 24/1
41140 Basiskele / Kocaeli
Telefon: 0 (850) 549 7007

EGEMOT​

Egemot Otomotiv
Anadolu Cad. No: 13/5 A Cinarli Konak / IZMIR
Telefon: +90 232 435 8483

GRUPOTO A.S.​

Barbaros Cad. Beyit Sok. No 17 Kat 3 Y. Dudullu Ümraniye
34775 Istanbul
Fax: +90 216 415 00 54
Phone: +90 216 314 00 50

Depo Motor – Motorlu Araçlar Yan Sanayi Ürünleri​

Maslak Mah. AOS 26. St. Nr.: 1106/1
Sariyer / Istanbul
Phone: + 90 (535) 586 1353

HİMPEKS​

HİMPEKS OTOMOTİV SAN. ve TİC. A.Ş.
Deliklikaya Mah. Sapanca Cad. No: 8A
Hadimkoy / Arnavutkoy 34555
İstanbul / Türkiye
Phone:+90 212 633 22 07
Arabada yağ seviyesi —>yağ seviye sensörü tarafından okunduğu için, bu Mk8,5 araçlarda yeni yağ dolumu yapılırken tek seferde 4,3 Litre yağ doldurulmamalıdır..!!

Önce 4 Litre yağ doldurulacak, araç bir süre 3-5 dk. rolanttide çalıştırılacak, sonra stop edip sensör okuması sağlandıktan sonra kalan dikkatli şekilde 0,3 Litre yağ ilave edilmelidir,

Yanlışlıkla el ayarı kaçıp 4,4 veya 4,5 Litre yağ doldurulmamasına özeliklle dikkat edilmelidir,

Ek not: Liqui Moly marka yağların 5 Litre’lik bidonlarında ne kadar doldurulduğunu görmek için (yan tarafına basılan) miktarı izleme baskıları biraz sıkıntılıdır, örneğin LM ‘nin 5 ‘lik bidonlarında TDI motora 4,7 Litre koymaya çalışırken çok zorluk yaşanıyor ve miktar tam ayarlanamıyor, bu sebebten 4+1 Litre olarak satın almanızı öneririm, bu sayede net seviye ayarlaması yapılabiliyor, 5 ‘lik bidonlarda bu mümkün değildir, 100ml. ‘lik ayarlama mümkün değildir, her seferinde (eksik veya fazla) hatalı dolum oluyor, yok ben dikkat ederim miktarı tam olarak ayarlayabilirim diyenler ısrarcı olmamasını öneririm çünkü mümkünatı yoktur. Ben bu durumu kafaya takıp kimyevi malzeme satan yerden (ölçü kabı) alıp, bidondan 0,3 Litre kadar yağı üzerinde milimetrik miktarlar yazılı ölçü kabına boşaltıp bidondaki geriye kalan yağı doldurduk, buna rağmen yağ seviyesi %100 doğrulukta olmadı, çözümü 4+1 Litre yağ almak ile bulduk.

Arabada yağ seviyesi —>yağ seviye sensörü tarafından okunduğu için, bu Mk8,5 araçlarda yeni yağ dolumu yapılırken tek seferde 4,3 Litre yağ doldurulmamalıdır..!!

Önce 4 Litre yağ doldurulacak, araç bir süre 3-5 dk. rolanttide çalıştırılacak, sonra stop edip sensör okuması sağlandıktan sonra kalan dikkatli şekilde 0,3 Litre yağ ilave edilmelidir,

Yanlışlıkla el ayarı kaçıp 4,4 veya 4,5 Litre yağ doldurulmamasına özeliklle dikkat edilmelidir,

Ek not: Liqui Moly marka yağların 5 Litre’lik bidonlarında ne kadar doldurulduğunu görmek için (yan tarafına basılan) miktarı izleme baskıları biraz sıkıntılıdır, örneğin LM ‘nin 5 ‘lik bidonlarında TDI motora 4,7 Litre koymaya çalışırken çok zorluk yaşanıyor ve miktar tam ayarlanamıyor, bu sebebten 4+1 Litre olarak satın almanızı öneririm, bu sayede net seviye ayarlaması yapılabiliyor, 5 ‘lik bidonlarda bu mümkün değildir, 100ml. ‘lik ayarlama mümkün değildir, her seferinde (eksik veya fazla) hatalı dolum oluyor, yok ben dikkat ederim miktarı tam olarak ayarlayabilirim diyenler ısrarcı olmamasını öneririm çünkü mümkünatı yoktur. Ben bu durumu kafaya takıp kimyevi malzeme satan yerden (ölçü kabı) alıp, bidondan 0,3 Litre kadar yağı üzerinde milimetrik miktarlar yazılı ölçü kabına boşaltıp bidondaki geriye kalan yağı doldurduk, buna rağmen yağ seviyesi %100 doğrulukta olmadı, çözümü 4+1 Litre yağ almak ile bulduk.

Çok haklısın 4+1 lt alacağım ve geçenlerde aklıma geldi benimde hatta https://ty.gl/4fmki7p3d5ztd ilana denk geldim bunun plastiğini alacağım… hatta bu işimi görür https://ty.gl/pf32dngo6wx0n

Çok haklısın 4+1 lt alacağım ve geçenlerde aklıma geldi benimde hatta https://ty.gl/4fmki7p3d5ztd ilana denk geldim bunun plastiğini alacağım… hatta bu işimi görür https://ty.gl/pf32dngo6wx0n
Yağı 4+1 olarak aldıktan sonra ölçü kabı almanıza gerek yoktur, 4+1 olarak aldığınızda zaten 4 litre bidonu tamamen dolduruyorsunuz, geriye kalan 1 lik olan ile (milimetrik hassasiyette) dolum yapmaya imkan veriyor,

Şimdi siz ölçü kabı alsanız ve bu ölçü kabını hassas dolum yapmak için ustaya verseniz, Usta ne yapar ne eder bir şekilde kabı kirletir ve o içi kirlenmiş, tozlanmış ölçü kabına 300ml. yağı boşaltarak motora dokdurmaya kalkar, 15 senedir bu ustaları tanıyacak kadar tecrübe edindim, ve bunu yaparken normal bir insanın hiç aklına gelmeyecek şekilde (istem dışı) olarakta olsa yapıyorlar,

Motor yağını 4+1 olarak aldığınızda buna zaten gerek kalmayacak çünkü 1 Litre’lik yağın (kenarındaki yarı saydam çizgiler) size en hassas şekilde dolum yapma imkanı verecektir,

1’Litre’lik yağın kenarındaki (yarı saydam) çizgiler %100 doğrulukta dolum yapmaya imkan vermektedir, kendimce test edip onaylanmıştır :)

Yağı 4+1 olarak aldıktan sonra ölçü kabı almanıza gerek yoktur, 4+1 olarak aldığınızda zaten 4 litre bidonu tamamen dolduruyorsunuz, geriye kalan 1 lik olan ile (milimetrik hassasiyette) dolum yapmaya imkan veriyor,

Şimdi siz ölçü kabı alsanız ve bu ölçü kabını hassas dolum yapmak için ustaya verseniz, Usta ne yapar ne eder bir şekilde kabı kirletir ve o içi kirlenmiş, tozlanmış ölçü kabına 300ml. yağı boşaltarak motora dokdurmaya kalkar, 15 senedir bu ustaları tanıyacak kadar tecrübe edindim, ve bunu yaparken normal bir insanın hiç aklına gelmeyecek şekilde (istem dışı) olarakta olsa yapıyorlar,

Motor yağını 4+1 olarak aldığınızda buna zaten gerek kalmayacak çünkü 1 Litre’lik yağın (kenarındaki yarı saydam çizgiler) size en hassas şekilde dolum yapma imkanı verecektir,

1’Litre’lik yağın kenarındaki (yarı saydam) çizgiler %100 doğrulukta dolum yapmaya imkan vermektedir, kendimce test edip onaylanmıştır :)

Yok daha almadım… 😅 almam da…

Ben araç garantisi bittikten sonra geçiş yapacağım geçen serviste istedim aslında kabul etmediler…

Ayrıca yabancı dili iyi bir arkadaş kısaca tercüme yapabilir mi…

Honor Aİ ile sesli çevirdim ,
Türkce Düz yazıya döktüm

Adam 12 dakikada tek birseye odaklandı

Eger isveç / norveç gibi soguk ülkelerde yaşıyorsanız !?

0-30 un ultra soguklarda akıskanlığının daha az olması dışında bi engel yok dedi bu geciste

Bizde Tropikal türkiyede yasadıgımıza göre sorun yok.

Birde 0-20 den 0-30 a geciste biraz yakıt artabilir falan bunu kabulenin diyor .

Ne kadar artar ?

Deneyen Görür ne kadar artacağını ?

bir yağ değişimi bu kadar karöaşık olmamalı doldurup geçmemiz gerek 0-30 ile 5-30 arasında çok fark yok 0-20 yerine 0-30 da koysan hiçbirşey olacağı yok

bir yağ değişimi bu kadar karöaşık olmamalı doldurup geçmemiz gerek 0-30 ile 5-30 arasında çok fark yok 0-20 yerine 0-30 da koysan hiçbirşey olacağı yok
( 0W-20 yerine 0W-30 koysan hiç bir şey olacağı yok )

Msj.ımı alıntıladığınız yazıda böyle bir iddaam yoktur,

(Hiç bir şey olacağı yok) ifadesi olumlu-olumsuz ucu açık bir konudur, sadece bu kadarını söylebilirim.

çok teşekkür ederiz yorumların icin. bu acıklayıcı ve ikna edici yorumunuz icin tekrardan teşekkürler. yorumunuz sayesinde 0 20 ile 0 30 farkının olmadığını öğrendik.

Son düzenleme:

Dostlar 1.5 tsi daki opf(GPF) mevzusuna değinecek olursak. Önceki sayfalarda da bahsedilmişti kafa karışıklığı olmuş dpca motorların tamamında bu var. Ama ayrı bir kazan olarak değil. Katalizörün içine entegre edilmiş bir şekilde var dıştan bakınca gözükmüyor. Katalizörün içinde giriş tarafında kalıyor. Ayrıca 1.5 tsi evo2 motorlarda bu değişti tamamen 2 ayrı büyük kazan oldu ve opf yi daha da geliştirdiler ( aşağıda detaylı fotoğrafını koydum)
OPF li araçlarda 0w30 veya 5w30 yağ kullanımına gelcek olursak da 504/507 onaylı 5w30 yağlar veya 0w30 yağlar zaten opf ye uygun olarak üretilmiştir low saps yani düşük kül oranlı üretilmiştir aynı şekilde 0w20 508/509 yağ da böyle üretilmiştir. Ki zaten 0w20 nin kül oranı 0.7-0.8 değerleri arasındayken aynı şekilde 504/507 olan 5w30 unda bıraktığı kül oranı 0.7-0.8 değerindedir. Yani sırf opf var diye 0w30-5w30 konmaz gibi yanlış bir algı oluşmasın. Vw in spesifikasyonu gereği zaten 504/507 onayı bulunan yağlar yüksek kül oranlı olamaz. 120 bin km ye kadar orijinal 5w30 konulan bir dpca motorda hiçbir sorun yok. Aklınızda bir soru olursa en detaylı ve teknik bir şekilde yardımcı olurum

Ekli dosyalar

• IMG_6411.jpeg
    IMG_6411.jpeg
    96 KB · Görüntüleme: 17

Geri