0W-20 Motor Yağı Ana Konu (1.0 / 1.5 TSI motor için)

0-20 w yağ icin yazılanları uygulamak lazım . Yağ eksilmelerini ekrandan + varsa çubuktan 15 günde bir kontrol faydalı olur. Devamlı uzun yol yapanlarda 150-160 hızlarda ince yağın silindir blogundaki sürtünme mukavemeti falan önemli ayrıntılar.

Yağ ince işte....

Dikkat etmek gerekli...

5-30 yağ ile 18 ay-20 ay / 19.000 km deneyimlerim oldu geçmiste (motul 5-30)

0-20 yağ kullansaydım bu kadar esnek takılmazdım .

(Bana göre) 0W-20 yağın ömrü maksimum 7-8 bin km’dir, Yanlış anlaşılmaması açısından tekrar ediyorum bu tamamen (benim görüşümdür),

Bu yağ ile yüksek devir çevirmek, ani hızlanmalar yapmak (orta - uzun vadede) araç sahibine tamir masrafları olarak yansıyacaktır,

(Sakin kullanımlarda) maksimum 10 bin km dayanabilir,

Bu motorlarda 0W-30 kullanılabilir mi..?
-açıkçası 0W-30 kullanıldığında aracın mevcut olan OPF filtresine (uzun vadede) zararı olur mu malesef bilmiyoruz,

Evet 0W-30 yağlarda da hem DPF hem de OPF uyumludur,

Fakat 0W-20 yağlarda kullanılan katkı paketi TSI motordaki OPF filtresinin ömrü bakımından daha mı uyumlu yoksa 0W-30 ile arada hiç bir fark yok mu, bunu bilebilmek için motor yağı üreticisi markalarında kimyager olarak çalışanlar ancak bilebilir :)

Ayrıca bilindiği gibi dizel motorların DPF filtresi çok pahalıdır, fakat TSI motorların OPF filtresi pahalı mı değil mi açıkçası merak edip fiyatını hiç sormadım,

OPF konusunu hariç tutarsak elbette 0W-30 yağlar motoru hiç kuşkusuz daha iyi koruyacaktır,

Ancak bahsettiğim OPF filtresi mevzusu örneğin yeni nesil eTSI motorlu bir araç almış olsam ben bu riske girerim 0W-30 kullanırım, bana göre motoru korumak —> OPF filtresinden çok daha önemlidir, ama bunu başkasına tavsiye etmem.
Üstat şimdi performanssız kullanan (çok arada bir kaç dakika sıkıştırıyorum aracı ama gözüm hep yağ su sıcaklığında olur) ve yılda 8 bin km bile yapmayan ben için 0w20 sıkıntı yaratır mı?

Üstat şimdi performanssız kullanan (çok arada bir kaç dakika sıkıştırıyorum aracı ama gözüm hep yağ su sıcaklığında olur) ve yılda 8 bin km bile yapmayan ben için 0w20 sıkıntı yaratır mı?
Antalya, Adana, İzmir gibi yazın çok sıcak olan bir şehirde yaşamıyorsanız, sizin sürüş tarzınıza göre bir sıkıntı yaratmayacaktır.

1.5 Tsi 2020 model aracım var0-30 alacağım sorun olmaz dimi şimdiye kadar 5-30 kullanıyordum 1.2 Tsi eski aracımda

0W-8 viskoziteden bahsediyor :D

Bu olayın neden kaynaklandığını daha iyi anlayabilmek için dünya otomobil tarihinde yaşanan bazı olayları hatırlatmakta fayda var,

Japonlar bu işi çok abarttı, Peki neden..? Satış anlamında en büyük pazarları USA olduğu için (rekor seviyede minimum emisyon) hedefliyorlar, USA ‘daki potansiyel müşteri kitlesi de artık bu durumu çok önemsiyor,

Olayın sebebini daha iyi anlayabilmek için şimdi biraz tarihi olaylardan bahsedelim;
1973 ‘te yaşanan 1. petrol krizi, ve hemen arkasından 1979 ‘da yaşanan 2. petrol krizi Amerikalı araç üreticilerine çok büyük darbe vurmuştur,

Avrupa’lı ve Japon üreticiler bu petrol krizlerimden daha az etkilenmiştir, çünkü eskiden beri hem büyük hacimli motorlarda, hem de küçük hacimli motorlarda uzmanlaşmışlardır, Fakat Amerikan üreticiler eskiden beri V6 / V8 gibi büyük hacimli motorlarda uzmanlaşmış olduğu için, bu duruma hazırlıksız yakalanmış yaşanan kriz 1970’li ve 1980’li yıllarda satışlarına çok büyük darbe indirmiştir,

Öncesinde 1950 ve 1960 ‘lı yıllarda tam anlamıyla Amerikan rüyası yaşanmış her aileye 1 araba sloganıyla satışlar rekorlar kırılmış, amerikan rüyası iliklere kadar yaşandığı dönemler, gazetelerde dünya çıldırmış halde başlıkları, genç nesil Rock N Roll ‘un etkisinde… :) ama tabi her şeyin bir sonu olduğu için bu amerikalı üreticiler de oyunun kurallarını onlar belirlediği için bu rüyanın devam edeceiğini düşünerek ilersini ön göremiyorlar,

Zaten geçmişten gelen gelenekleri gereği küçük hacimli motorlardan yüksek güç elde etme mantığını kavrayamadıkları için bunu benimsememişlerdir, Kendilerine hep neden küçük hacimli motor üretelim ki, benzin zaten ucuz, gelir seviyemiz yüksek ve en önemlisi kapilatist ekonomi dev petrol şirketlerinin yüksek satış / yüksek kâr elde etme mantığı gibi etkenler ve üreticilerin de bunu ayak uydurması gibi etmenler ard arda 2 kez yaşanan petrol krizi en çok onlara darbe indirir,

Bu krizden çıkış yolu olarak EPA (Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı) —>Avrupa’lı ve Japon üreticilere çok katı emisyon kuralları getirir, bu sayede Avrupa’lı ve Japonların satışlarına kısıtlayarak krizden çıkacaklarını zannederler,

Ancak Japonlar ve Avrupalı üreticiler (özellikle Almanlar) bu durumdan neredeyse hiç etkilenmezler, çünkü küçük hacimli motorlarda 1930 yıllardan beri çok başarılı işler çıkarmış, büyük tecrübeleri uzmanlıkları vardır,

Yaşanan olaylar falan derken artık Alman’ların devri başlamıştır, Panzelerin isimlerini altın harfler ile kazıyacakları döneme girilmiştir, Japon’lar ise heniz o yıllarda öğrenme aşamasını tamamlamış olmalarına rağmen halen Almanların gerisindedirler ancak kanın kokusunu bir kere almışlardır, işin peşini bırakmaya hiç niyetleri yoktur pay kapma uğraşındadırlar,

Bu konu 1988 Oscar Ödüllerinde en iyi film dahil 4 Oscar kazanan benim çok sevdiğim Rain Man filminde bu konu hafiften bahsedilmektedir,

Filmde kibirli bir otomobil satıcısı olan Tom Cruise, genellikle (grey market) spor otomobiller satan bir kişiyi canlandırıyor, Tom arabaların ödemesini almıştır ancak araçlar EPA (Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı) yaptığı emisyon testlerini geçemez, çünkü araçlar grey market (Euro specs.) olduğu için testlerden kalır :)

EPA arabaların emisyon testlerinden geçip Lisans alabilmesi için arabalarda tadilat yapılmasını şart koşar, ancak tadilat masrafları çok ciddi yülsek maliyetlidir. Arabalar için çok önceden kapora vermiş olan alıcılar vardır ve yine ödemesini yapmış alıcılar Tom ‘u iyice köşeye sıkıştırır, ve işler karışır……

İşte şuan geldiğimiz 2026 yılında Avrupa’lı ve Japon üreticilerin neden 0W-16 / 0W-20 gibi yağlar kullanmak zorunda kalıyorlar size kısa bir özetini geçtim..,

Her zaman derim otomobil sadece otomobilden ibaret değildir.

1.5 tsi aracım için bu yağdan sipariş verdim daha önce 1.2 tsi aracımda 3 yağ değişimi üst üste shell tercih etmiştim ne eksilme ne de gürültülü çalışma sorunu yaşamadım aracım elektirikli gibi çalışırdı shell den çok memnun kaldım yine tercih ediyorum.
1768813619318.png

1.5 tsi aracım için bu yağdan sipariş verdim daha önce 1.2 tsi aracımda 3 yağ değişimi üst üste shell tercih etmiştim ne eksilme ne de gürültülü çalışma sorunu yaşamadım aracım elektirikli gibi çalışırdı shell den çok memnun kaldım yine tercih ediyorum.
1768813619318.png
bu niye bu kadar ucuz yav? insan kuşkulanıyor

golf 1.5 tsi 150 beygir motor kodunu bilmiyorum ruhsata yazmıyor
Ruhsatta yazan motor numarasının (ilk 3 harfine) bakınız,

Aracınız için Shell marka olarak en iyi yağ Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 yağdır,

Sipariş verdiğiniz Shell Helix Ultra ECT C2 / C3 0W-30 bu yağ Shell ‘in alt segmentte olan yağıdır. Ayrıca 5 Litre yağın 1.600 liraya satılması demek, ihtimaller ya bu yağ çok eski tarihli ondan dolayı bu kadar ucuza satıyor, veya sahte olma şüphesinuyandırıyor, 1 yıl önce bile bu yağ bu kadar ucuz değildi.

Ruhsatta yazan motor numarasının (ilk 3 harfine) bakınız,

Aracınız için Shell marka olarak en iyi yağ Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 yağdır,

Sipariş verdiğiniz Shell Helix Ultra ECT C2 / C3 0W-30 bu yağ Shell ‘in alt segmentte olan yağıdır. Ayrıca 5 Litre yağın 1.600 liraya satılması demek, ihtimaller ya bu yağ çok eski tarihli ondan dolayı bu kadar ucuza satıyor, veya sahte olma şüphesinuyandırıyor, 1 yıl önce bile bu yağ bu kadar ucuz değildi.
ali abi uzun uzun kitap gibi yazıyon maaşallah tebrikler. Allah sabrını arttırsın :)

Geri