Yol bilgisayarı yakıt verisi problemi


Serkanasn

Katılımcı Üye
 
Katılım
2 Tem 2018
Mesajlar
2,214
Tepkime puanı
1,181
İsim
Serkan
Merhabalar; 1.4 TSI 125 bg aracımın bugün deposunu doldurdugumda bir problemle karşılaştım, gidilen km 635 alinan yakit fiyat 280 TL 46,97 LT bilgisayar verisi 6,5 litre fakat alinan yakita gore hesapla 7,30 lt tuketim var, bilgisayar verisinin bu kadar şaşmasi mumkun mu? Eger 6,5 dogru olsa 41,27 litre yakit almasi lazim 46,97-41,27: 5,70 lire yakit farki var, ki bu %15 civarinda fark eder, ya bilgisayar kafayi yemiş yada yakit yerine hava bastilar.

 
Hocam normal bir durum. Makine tamamen uygulamalı değil teorik hesapladığı için tüketim düşük gibi gözükebiliyor. Yakıt tüketimi gösteren her araçta bu şekilde oluyor.

Buna benzer bir diğer durum ise hız göstergesidir. Örneğin karlı bir zeminde gaza birden asılırsanız hız ibresi birden 70-80-90 vs civarı bir hız gösterebilir. Bunun nedeni tekerleğin saniyede dönme sayısına vs göre hızın teorik olarak hesaplanmasıdır.

Kısacası, teknolojiye değil aklınıza güvenin. :)  

 
@Serkanasn 

Hocam merhaba. @AhmetCakmak hocamın dedigi gibi yaklaşık bi veri gostermektedir.

Gectiğimiz yaz Tekirdağ-Fethiye arası yolculuğumda ekrana göre 5.0 litre gosteriyordu. Yola çıkmadan fullemiştim, fethiyede de fulleyip hesapladiğimda 5.5 litre yaktigi ortaya çiktı. Matematik yalan söylemez 😊..

IMG-20180805-WA0007.jpeg

 
%1 in altinda hata payi ile olcum yapan araclarimda oldu, volkswagen basit bir yakit olcumunu bile yapamiyor desenize, o vakit bosuna ortalama yakit fotolari paylasiyor herkes, ne de olsa %15 in uzerinde hata payi ile calisan bir sistemden bahsediyoruz, ben aracim 6,5 lt yakiyor diye bosuna hesap yapiyorum meger arac 7,5 yakiyormus, hemde 50 km ortalama hiz ile sehir içi bile olmayan bir guzergahta, ki bu sartlarda 1.4 tsi golf 7 piyasanin en cok yakan araci oluyor 1.6 102 bg golf 4 ten de fazla yakiyor demek oluyor.

 
@Serkanasn hocam en son dizel sıkandalından sonra sadece vw değil hiçbir markaya güvenmiyorum son yıllarda sürekli yarış halinde bg tork artıp yakıt yüketimi düşüyor yollar 1.0 1.2 hacimli motorlarla doldu  arada 1.2 tsi araç kullanıyorum 1.6 tdi aracımın değerini bir türlü yakalayamadım kışın ort şehir içi 9lt benzin tüketimi var 5.5 lt şehir içi tüketen arkadaşlar nasıl hesap yapıyorlar gerçekten bilmiyorum. 1.6tdi golf 6.5 lt kış tüketimim keyfe keder kullanım bazen 4k devir yaparım

 
O zaman bu paylaşılan fotoğraflardaki yakit verilerine en az %15 eklemek lazım, şehiriçinde 7,5 yakan arabaya binmekte akıl karı değil, yılsonu kampanyaları bitsinde satıp az yakan, ve verilen paranın karşılığını veren bir araba alalım.

 
Vurun kırbacı gitsin şehiriçi en kötü 7 klimalı trafikte ise 8 yakar normal şartlarda daha ne olsun üstelik dsg şanzıman keyfini çıkarın bence 😎

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaten problem orada başlıyor, aracım manel ve ortalama km 50 civarında yani şehiriçi bile değil, 635 km boyunca 10-15 defa anca ışıklarda beklemiştir, bu km git gel 30 km ve gidiş dönüş birer den iki ışık olan guzergahta geçti ve çoğu zaman ışıklarda durmaya bile gerek kalmadı.

 
Hocam şöyle bir durum olabilirmi acaba.İlk yakıt aldığınızda pompa görevlisi pompa atınca durdurdu ve kapağı kapattı diyelim 50tl aldı.Mesafe yaptınız tekrar yakıt aldınız pompa attı görevli dolana kadar depo biraz daha doldurdu bu sefer 55 tl ye doldu.Bende birçok kez denedim tam ölçme yapıyor.

SM-E500H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Kodlama ile sapma ayarlanabiliyor . Genelde pompa ile bilgisayar yakın ölçüyor yakıt aldığınız istasyonu değiştirip deneyin derim .

 
Genelde sapma az da olsa oluyordu, mesela bilgisayar 5.5 iken pompa da 5.6-5.7 çıkıyordu, bu kadar fark hiç olmamıştı iki ihtimal var; ya bilgisayar yanlış ölçüyor yada hava basıyorlar.

 

Geri
Üst Alt