50 ilde otomobil stokçuluğu operasyonu: 51 gözaltı kararı


AhmetCakmak

Yönetici
Katılım
17 May 2017
Mesajlar
5,792
Tepkime puanı
8,370
Konum
İstanbul
İsim
Ahmet Çakmak
Stokçuluğa yönelik operasyonlara bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İzmir’de bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle 545 bin 550 TL ceza kesildiği açıklanmıştı. Bugün ise, Karabük merkezli, toplamda 50 ili kapsayan araç stokçuluğu hakkında gözaltı kararları geldi.
Buna göre, Karabük merkezli 50 ilde, "bayilerdeki araçları toplayarak tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri" gerekçesiyle 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Henüz önceki gün, TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle stokçulukta para cezasının üst sınırı da 2 milyon TL olarak belirlenmişti.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda ülke genelinde gerek yazılı gerek görsel medyadaki "sıfır kilometre otomobillerin bayilerde bulunamadığı, bayilerde olması gereken otomobillerin galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler tarafından bayilerden toplanarak stoklandığı ve 'sıfır kilometre' otomobil piyasasında tekel oluşturulduğu, tekel oluşturulan piyasada bayilerden toplanarak stoklanan otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde manipülasyon yapılarak fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmak suretiyle haksız kazanç elde edilmeye çalışıldığı ve vatandaşların mağdur edildiği" haberleri üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube görevlilerinden kurulan özel ekibin talimatlar doğrultusunda rapor hazırladığı aktarılan açıklamada, "Raporda; araç fiyatlarındaki artışın mevcut enflasyon ve döviz kurlarındaki artışların çok üzerinde olduğu, Otomotiv Distribütörleri Derneğinin yayınladığı raporlara göre 2021 yılında (aralık ayı hariç) 675 bin 107 sıfır kilometre otomobil satıldığı, 2021 yılında satılan otomobillerin 60 bin 216'sının ise kasım ayında satıldığı, 2021 yılı satış rakamları son 10 yılın satış rakamlarıyla karşılaştırıldığında fiyatlardaki artışın serbest piyasa ekonomisi gereğince arz talep ilişkisiyle açıklanamayacağı, otomobil arzında 2018 yılında toplam 620 bin 937, 2019 yılında toplam 479 bin 060, 2020 yılında toplam 772 bin 788 otomobil satıldığı hususları göz önünde bulundurulduğunda önceki yıllara nazaran kayda değer bir eksiklik bulunmadığı anlaşılmıştır." ifadesine yer verildi.

226 şüpheli ifadeye çağrıldı, 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi

Açıklamada, mevcut fiyat artışının vatandaşın talebinden veya arz yönündeki eksiklikten kaynaklanmadığı, aksine galericiler veya gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler tarafından bayilerden otomobillerin toplanarak tekel oluşturulan piyasada araçların fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmasından kaynaklandığına işaret edilerek şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz genelinde soruşturmaya konu otomobil markalarının bayilerinde otomobil bulunmadığı, sıfır kilometre otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde kalan bedelle ilan verilerek satış sunulması nedeniyle ikinci el otomobil fiyatlarının dahi aynı marka ve model sıfır kilometre otomobil fiyatlarının üzerine çıktığı tespit edilmiştir.

Tespitler neticesinde galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişilerin, bayilerdeki otomobilleri toplayarak piyasada tekel oluşturdukları, tekel oluşturdukları piyasada vatandaşın bayiden otomobil alma imkanını ortadan kaldırıp stokladıkları otomobilleri bayi liste fiyatlarının çok üzerinde ilan sitelerinde satışa sunarak fiyatların yükselmesine neden olmak şeklindeki hileli hareketleriyle 'fiyatları etkileme' suçunu işlediklerinin tespit edilmesinin değerlendirilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından verilen talimatla ülkemiz genelinde eş zamanlı olarak Karabük dahil 50 ilde tespit edilen 226 şüpheli talimatla ifadeye çağrılmış, 51 şüpheli hakkında ise SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla ifadesi alınmak üzere gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma işlemleri devam etmektedir."

TRT
 

İç mihraklarla mücadele tiyatrosu

Bayiler listesinden 615 bine 1000 kamyon rline 1.0 golf getirdik dese?
Alacak olan varmı ki ?
700 bin fiyat yazan alsatçılara savaş açmışlar?

€ 16,5
Vergi %112 (ötv + kdv)

Kaç olmalıydı rline 1.0 golf ?

150 bin lira mı?
 
Vw almanya satış fiyatı
€ 16,50 den 480 bin vergisiz fiyata gümrüğe gelir
Bide %112 vergi alırsan
1 milyonu deviriyor.

Döviz kuru / vergi kutsal
Alsatçilar günahkar
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2021-12-15-16-20-18-121_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-15-16-20-18-121_com.android.chrome.jpg
    79.4 KB · Görüntüleme: 9
kardesim indir otv'yi iste tatava yapma. domino taşı etkisiyle hepsinin elinde patlayacak ne güzel...

 
Bence güzel bir uygulama. Zaten fiyatlar yeterince yüksek bir de bunlar yüzünden araba alacak insanlar araba bulamıyor.
Bütün araçları ellerinden alsınlar gram üzülmem.
Fırsatçılık, stokçuluk, karaborsa hem dinimizde hem kültürümüzde yok.
 
Çanakkale köprüsü
Güncel geçiş
15€ * 16,60 = 250 lira

Mart ta ? xxx

Yüzme bilmeyen adam bile yüzerek geçmeyi tercih eder
Osmangazi için de benzer durum vardı ama kullanılıyor. Bu da kullanılacaktır ama parası olan kullanacak işte. Hizmet cebinde parası olana yapılmış oldu. %90 bir kesim ne yazık ki gönül rahatlığı ile bu hizmetten faydalanamayacak.
 
Osmangazi için de benzer durum vardı ama kullanılıyor. Bu da kullanılacaktır ama parası olan kullanacak işte. Hizmet cebinde parası olana yapılmış oldu. %90 bir kesim ne yazık ki gönül rahatlığı ile bu hizmetten faydalanamayacak.
Sıkıntı parası olmayanın kullanmaması değil, sıkıntı kullanmasa da vergileri ile parasını ödemesinde, geçiş garantilerinde, yolcu garantilerinde, diğer alternatiflerin de fiyatını yükseltmesinde. Ülkenin gelirini ve parasını sağlayan %90 lık kesim herşeyin parasını ödüyor ama kullanamıyor, aç ve zor durumda. Yeterli eğitimi alamıyor, çalışacak iş bulamıyor. Yapılan ve çok az kişinin kullanacağı o havalanı, köprü ve yolların parası ile yüzlerce fabrika kurulurdu, binlerce aç insanın karnı doyardı. O zaman insanlar stoktan para kazanmak yerine üretmekten ve emekten para kazanırdı. Ne dolar 15TL olurdu ne asgari ücret 200$ olurdu.
Bizim insanımıza müstahak böyle yönetilmek ama sıkıntı kurunun yanında yaş da yanıyor.
 
yakında stokçuluk vs işe yaramayacak.Yükselen akaryakıt fiyatları,araçların piyasasını düşürür hale gelecektir.Alım gücü şimdi pek anlaşılmıyor diye düşünüyorum ama 2022 ilk çeyrekte boğaz sıkacak seviyeye ulaşacak
 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
Yıllardır bas bas bağıra bağıra gelen kriz. Başa geldi; çekilecek. Stokçuluk şu bu hikâye.

Bir ülkede tepeden tırnağa tüm kurumların altını boşaltırsanız, liyakatı yok ederseniz, milleti birbirine düşman ederseniz bu olanlar az bile. Türkiye'ye has bir durum değil bu. Bunu, bu kadar uzun süreyle, bu kadar istikrarlı bir şekilde dünyanın en güçlü ülkesine de yapsanız, gelişmiş, gelişmemiş, gelişmekte olan herhangi bir ülkeyi bu şekilde "yönetirseniz" çöker çöker çöker. 2 kere 2 dört.

Alıntı yapmayı pek sevmem ama Gazi Mustafa Kemal'in bir cümlesi var: "Toplumsal gelişmenin de, çürümenin de temelinde, yöneticilerin tavırları yatar."

Devlet aygıtı yıllardır çalışamaz hâldedir. Türk halkının büyük bir kısmı bunu onayladı ve kabul etti; belki anladı, belki anlamadı. Ama ses çıkarmadı. Başa geldi; çekelim bakalım nasılmış...
 

Geri
Üst Alt