Hocam ben geçen manifold temizlettim söktürmeden sistemi temizlediler g13 antifriz koydum febi marka 1.5 litre antifriz üstünü saf su olarak koydum ancak cihazla havası alınmadı seviyede eksilme artma vs yok yine de yarın cihazla havasını aldırayım mı?
Selam,
TDI motor için özellikle yapılması gereken rutin bir prosedürdür. Üretici bu motor için bu işlemi şart koşuyor,
Hatta işlem bittikten sonra bile ekranda (info) olarak “sistemin havasının alınması” normal sürüş koşullarında 250-500 km daha devam edecektir diye bir bilgi ekranı çıkar, Kaç km yazıyordu hatırlayamadım ama ekranda böyle bir bilgi ekranı çıkar,
Not: son bir kaç yıldır (antifriz) dahil Febi ürünlerinde çok fazla sahtesi oluyor dikkat ediniz!
Ayrıca G13 tip antifrizin orta vadede yaşanan problemleri yüzünden VW tamamen terk etti, G12 Evo tip antifrize geçildi, G13 antifrizin içersindeki bazı maddelerin zamanlar tortu ve jelleşme yaptığı fark edildi,
İkinci problem - (Silikat / Silica Gel Bag sorunu)
G13 antifriz sürekli silikat takviyesine ihtiyaç duyar, Bu sebebten o dönemler genleşme kablarında (silikat poşeti) entegre edildi, Aracınızın genleşme kabı (silikatlı genleşme kablarından) olduğu için genleşme kabının içindeki silikat poşeti zamanla yırtılıyor, poşetin içindeki binlerce (silikat kristalleri) soğutma sistemini, kalorifer ve radyatör peteğini tıkamaktadır, bundan kaynaklı ciddi maliyetli onarım masrafları açmaktadır,
Genleşme kabınızı (silikat içermeyen) yeni seri olan ile değiştirmenizi öneririm, genleşme kabınız üzerinde (mit silikat) yazıyorsa değişmesi gerekir, Dışardan Febi / SWAG marka genleşme kablarına da para kaptırmayın, serviste orjinal genleşme kabı pahalı değildir.
Bazı araç sahipleri genleşme kabı içersindeki (silikat poşetini) çıkartıyorlar, ancak bu poşet ulaşılması oldukça zor bir bölgede olduğu için poşetin çıkartmak isterken yırtılırsa sıkıntı çıkar, uğraşmaya değmez yenisi ile değiştiriniz,
Genleşme kabınızı değiştiriniz, ardından da bilgisayar ile sistemin havasını aldırınız,
Not 2:
geçen gün yazıcaktım sonra bişey demek istemedim, Valeo marka yakıt filtresinden uzak durumuz, Allah aşkına sizin gibi enjektörden çok çekmiş bir insan, ne işiniz var hocam böyle markalarla, ben bu Valeo’nun henüz kaliteli birşey ürettiğine şait olmadım, bu markanın notunu çok önceden 2004 yılında vermiştim,aradan geçen 22 yılda değişen birşey olmadı.
Yakıt filtresinde TDI motor için en kaliteli filtre Mahle dir. Mahle KX 386 (Knecht KX 386)
Diğer markalar filtreleri yakıtıı kağıt filtre ile süzerek filtrelerken, Mahle ‘de kağıt ffiltrenin üzerine meltblown adı verilen mikro liflerden oluşan ek biir katmanla kaplanır, bu katman sayesinde diğer markaların filtrelerine göre gözle görülmeyen daha küçük partikülleri de filtreleme imkanı verir.
Bilindik filtre markalar filtreleme olarak 20-30 mikron seviyesinde kalırken, Mahle ‘deki meltblown katmanı sayesinde 10 mikrondan daha küçük partikülleri filtreleme imkanı sunar,
Yakıt filtresinde kalite olarak;
1. sıra) Mahle
2. sıra) Mann ve Hengst
Hava filtresinde kalite olarak;
1. sıra) Mann
2. sıra) Hengst ve Mahle
Filtre olarak; Valeo, Wunder, UFi, Bosch, Purflux, Framm, Filtron, Sofima gibi markalardan bir bekletiniz olmazsın, vakit ve nakit kaybıdır,
İçlerinden bazıları (UFi ve Purflux) istisnai araçlara klasik Ferrari’ler için orta-iyi arası filtreler üretse de, Ferrari bile olsa kalitesinden ziyade italyan milliyetçiliği ve Fiat grubu bünyesinde olması yüzünden buna mecburlardı, yıllarca pistlerdeki en büyük rakipleri olan Mercedes, Porsche, Audi (Auto Union) gibi markaların pistlerde kurduğu dominasyon ve
mühendislik üstünlüğü yüzünden Alman ekolü filtre üreticilerine kapılarına açamazdı.
TDI motor gibi hassas bir enjektör sistemi olan araçlarda Mann, Mahle, Hengst gibi markalardan şaşmayın. Bu üç marka dünyanın en iyi filtrelerini üretir.