Güncel Bakım Masrafları

Ankara’da yaşayıp da bakımı nerede yaptıracağı konusunda yer arayan arkadaşlara ekstra bir mekan hakkında bilgi verelim.

Şaşmazda ASM Teknik var. Araçlara bakım kampanyası adı altında bakım fiyatlarını paylaşmışlar.

2020 öncesi vw golf için Castrol yağ+ Mann filtre ile yağ bakımı 6 bin TL

2020 sonrası için ise Castrol Yağ+Mann filtre bakım 7 bin TL

Eğer aracınız dizel ise bu rakamların üstüne 1000 TL daha ekleyeceksiniz

Mann değil de Filtron kullanmak isterseniz de toplam fiyattan 500 TL düşeceksiniz.

Fiyatlar ne çok uçuk ne de çok düşük orta şekerli fiyatlar verilmiş dilerseniz biraz pazarlık yapıp daha da düşürebilirsiniz.

Bakım (yağ+balata+disk gibi) için gidenler memnun ancak arıza çözmesini bilemem.

Ahahahhahahaha, tek ben yiyorum, bizim hanım yemiyor fazla :)

Bir de kilo vermek lazım 103 kilolardan 95 lere düştük biraz daha forma girmem lazım hocam 😬😬
Et yiyerek mi düştün :) Adana ya beklerim o kiloları geri aldırmak lazım sana abi :)

Et yiyerek mi düştün :) Adana ya beklerim o kiloları geri aldırmak lazım sana abi :)
Öğünlerin miktarı aynı hocam ancak ara vakitlerde yemeyi kestim. Bir de üstüne üstlük hareketimiz arttı iş sebebiyle, işe gitmediğim günlerde de günlük minimum 10 bin adım atıyorum.

Baştacısınız hocam, inşallah bir gün 🙏🏻

Sizi de Ankara’ya bekleriz.

Öğünlerin miktarı aynı hocam ancak ara vakitlerde yemeyi kestim. Bir de üstüne üstlük hareketimiz arttı iş sebebiyle, işe gitmediğim günlerde de günlük minimum 10 bin adım atıyorum.

Baştacısınız hocam, inşallah bir gün 🙏🏻

Sizi de Ankara’ya bekleriz.
Herşeyin başı sağlık. Gerisi önemli değil. Teşekkür ederim hocam gelme niyetim var Anıtkabir ziyareti için. Müsaitlik durumuna göre elbet yan yana gelebiliriz.

Temmuz 2026 Kartal Doğuş Oto Fiyatları

Aracım: 2015 Golf 7 1.2 DSG Comf.
KM: 99.xxx

Adsız.png

Temmuz 2026 Kartal Doğuş Oto Fiyatları

Aracım: 2015 Golf 7 1.2 DSG Comf.
KM: 99.xxx

Adsız.png
Selam,
bu helikoil (helicoil) işlemi neden yapıldı..?

Umarım karter yağ boşaltım deliği için yapılmamıştır.

Selam,
bu helikoil (helicoil) işlemi neden yapıldı..?

Umarım karter yağ boşaltım deliği için yapılmamıştır.
Evet karter için yapıldı. Yalama olduğunu söylemişlerdi, onun için yaptılar sanırım. Çok fazla bilgi sahibi değilim bu işlem ile ilgili. Bir problem mi teşkil ediyor ?

Evet karter için yapıldı. Yalama olduğunu söylemişlerdi, onun için yaptılar sanırım. Çok fazla bilgi sahibi değilim bu işlem ile ilgili. Bir problem mi teşkil ediyor ?
Evet bu çok ciddi bir problem teşkil ediyor malesef,

Helikoil (helicoil) işlemi yalama olan bölgeye yeni diş (yeni yiv) açma için kullanılır,

Ancak bir aracın motorunda 500 bin km boyunca yıpranma kaynaklı yaşanacak metal aşınmanın (metal talaşlarının) helikoil yapıldığı anda (tek bir seferde) bu aşınmanın yaklaşık 10-15 katı kadar fazlasını yağ karterinin içine metal kıymıkları ve metal çapağı olarak sokmuş olursunuz,

Motor 500 bin km boyunca aşınır ve metal talaşı üretir,

Metal talaşı ne demek..? gözle görülmesi zor olan mikro düzeyde aşınmalara denir,

Metal kıymıkları ve metal çapakları ne demek? Gözle görülmesi kolay olan eliniz ile ellediğinizde elinize batacak kadar iri yapılı metal parçaları demektir,

Peki bu yağ karteri boşaltım deliği (karter tapasının vidalandığı delik) neden yalama olur..?

Bakımı yapan usta veya eleman her bakımda bu tapayı haddinden fazla sıktığı için zamanla karterin yivleri yalama olur ve yağ sızdırması başlar, gün geçtikçe sızdırma azalsın diye karter tapası daha da fazla sıkılarak sızdırmayı sağlama mantığı yüzünden artık bir süre sonra yağ sızdırması artar ve bu sefer usta karter tapasına (teflon bant) çekerek karter tapasını sıkıp sızdırmazlığı kesmeye çalışır,

En sonunda da artık yağ sızdırması arttığı için iş helikoil açma ile sonuçlanır,

Fakat yukarda da söylediğim gibi motor on yıllar içinde 500 bin km boyunca yıpranma-aşınma kaynaklı gözle görülmesi zor metal talaşları üretiyorken,

Bu helikoil işlemi sonrası gözle görülmesi kolay olan eliniz ile ellediğinizde elinize batacak kadar iri yapılı metal parçaları motorun içine sokmuş olursuz,

İşte bu durum motorun fişini çekmekten farkı yoktur, bu iri yapılı metal kıymıklar ve çapaklar, karterin içindeki yağ pompasını bozar, yağ pompası süzgecini tıkayarak tıkanma kaynaklı motorun yağ basıncı düşer, pompa basınç altında yağı —> yağ filtresine gönderirken, bu iri ve keskin çapaklar filtre kağıdını yırtarak motorun silindir duvarı gibi hayati bölümlerine ulaşarak geri dönüşü olmayan zararlar verir.

Bu yüzden iş güzar ustaların haddinden fazla tapayı sıkmasını önlemek için tapa fazla sıkılmamalı ve tapayı sıkarken mutlaka tork anahtarı kullanılmalı, tork anahtarı uygun sıkma torkunda tapayı sıkar ve fazla sıkılmasının önüne geçer, ancak sizin dırumunuzda bu durum yaşanmış artık iş işten geçildiği için helikoil açmışlar,

Böyle bir durumda helikoil ile günü kurtarmak yerine çünkü bu size ciddi tamirat masrafları olarak geri dönecek, bunun yerine (kanayan bölgeye pansuman yapmak) yerine kesinlikle (yeni sıfır karter) ile değişimi yapılmalıdır.

Kusura bakmayın canınızı sıkmak istemem ama işin özü budur,

Aksini söyleyen ustalar olacaktır, yok efendim biz helikoil açarken çok dikkat ediyoruz falan diyecek laf ebeliği yapacaklardır

Yahu sen bir kere çok dikkatli olsaydın zaten o karterin deliğini yalama yapmazdın,

Çekmeceden (Tork Anahtarını) çıkarmaya üşendiğin için ve esas sebebi ise tork anahtarının kullanma kaynaklı zamanla kalibrasyonunun kaybedip yeniden kalibre ettirmek için masraf yapmak istemediğin için o arabanın karteri yalama oldu.,

Yağ pompasının bile çok pahalı ve değişimi zahmetli olduğu ve işçilik ücretinin de yüksek olduğu ortamda, yağ basıncı düşerse neler yaşanacağı bilinen birşeyken, daha da riskli olanı motora açacığı masrafı tahmin edersiniz

Verilen düşüncenin aksine ben işçiliğin gayet yerinde yapıldığını düşünüyorum, ne uzun vade de ne de kısa vadede sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Karter değişimi de yapılabilirdi tabii. En temiz yoldur fiyat olarak da karter değişimi uygun fiyata sahiptir.

Çünkü tapa yeri yalama olan bir araçta mecburiyettten Helicoil işlemi uygulanmakta. Şu an sanayide yaptırmak isterseniz 400-500 TL gibi ücreti var, yetkili servis de çok uçuk olmayan bir fiyat vermiş.

Ben aynı zamanda birçok aracıma da yaptırdım daha şuana kadar en ufak bir sorun dahi yaşamadım.

2022 de opel insignia aracıma 170 bin kmde yaptırdım satarken 325 bin km de idi motorla alakalı bir sorun yaşamadım. Sanayide yaptırdım

2024 te diğer opel insignia aracıma 200 bin de yaptırdım satarken 240 binde idi yine bir sorun yoktu

Ali abi biraz korku iklimi yaratmış elbet bildiği vardır ki haklıdır da ancak sanayide siz aracınızı bakıma verdiğinizde dil bozuksa her türlü helicoil işlemi yapılıyor sürekli...

Verilen düşüncenin aksine ben işçiliğin gayet yerinde yapıldığını düşünüyorum, ne uzun vade de ne de kısa vadede sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Karter değişimi de yapılabilirdi tabii. En temiz yoldur fiyat olarak da karter değişimi uygun fiyata sahiptir.

Çünkü tapa yeri yalama olan bir araçta mecburiyettten Helicoil işlemi uygulanmakta. Şu an sanayide yaptırmak isterseniz 400-500 TL gibi ücreti var, yetkili servis de çok uçuk olmayan bir fiyat vermiş.

Ben aynı zamanda birçok aracıma da yaptırdım daha şuana kadar en ufak bir sorun dahi yaşamadım.

2022 de opel insignia aracıma 170 bin kmde yaptırdım satarken 325 bin km de idi motorla alakalı bir sorun yaşamadım. Sanayide yaptırdım

2024 te diğer opel insignia aracıma 200 bin de yaptırdım satarken 240 binde idi yine bir sorun yoktu

Ali abi biraz korku iklimi yaratmış elbet bildiği vardır ki haklıdır da ancak sanayide siz aracınızı bakıma verdiğinizde dil bozuksa her türlü helicoil işlemi yapılıyor sürekli...
Yalama olan karter deliği yuvası
yapılan yanlışı tekrardan benzer pansumanlar yaparsanız bu çözüm değil başka sıkıntılar doğurur, Örneğin o kartere artık standart bir karter tapası artık uyum sağlamaz,

karter tapası ömürlük bir parça olmadığı için her yıl veya 2 yılda bir değişmesi gerekir,

Standartlara uymayan başla bir uydurma tapa ile idare edilmesi gerekir ve bu tekrarlayan başka sıkıntılara yol açar.

Kangren olan kola pansuman yapılmaz., şayet yapılırsa sonuçları bellidir :)

Geri