Normal şartlarda dediğiniz gibi hiç bir kalite farkı olmaması gerekir fakat Türkiye üretimi olanlar ile Yurtdışı Üretimi olanların Technical Sheet ‘lerini incelediğimizde aralarında farklar olduğunu görebilirsiniz,
1) BP —>Türkiye den çekildi,
Bursa/Gemlik ‘te üretilen yağlarda son 15+ senedir şu şekilde yazmaktaydı;
Türk Malı (TR01) Tescilli marka sahibi Castrol Limited ile imzalanan lisans sözleşmesiyle, BP. Petrolleri A.Ş. tarafindan Ata Mahallesi, Liman Caddesi No:8 Gemlik/Bursa Türkiye adresinde üretilmiştir.
FAKAT
Castrol ‘ün de sahibi olan BP markası 2 yıl önce aldığı karar ile Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu, Bursa / Gemlik ‘teki yağ üretim tesisi de kapatıldı diye hatırlıyorum
2) Made in EU yazıyorsa nerede üretildiği nasıl öğrenilir..?
bidonun ön tarafında (en aşşağı kısmında)
veya
bidonun arka tarafında (en aşşağı kısmında) rakam ve harflerden oluşan bir kod bulunur,
Bu kod TR ile başıyorsa Made in Türkiye
DE ise: Almanya
AT ise: Avusturya
BE ise: Belçika
IT ise: İtalya vs.. vs..
TR kodlu bidonlarda (ön —>en aşşağı kısmında yazar)
Not: TR kodlu bidonlarda ön kısımda değil de arka kısımda yazıyorsa, O yağda sıkıntı var demektir,
Yurt Dışı üretim olanlarda
AT 01 kodlu ve BE 02 kodlu bidonlarda her zaman arka tarafta yazar/yazması gerekir (arka —>en aşşağı kısmında yazar)
Not 2: bu bilgiler (2012 - 2024) yılları arasında Castrol Edge ve Edge Professional yağlarını kullandığım zamanlardaki bilgilerimi kapsamaktadır,
Örnek resimler: