TSI motorların yağı ne kadar yorduğunun bir kanıtı. Yağ bayağı okside olmuş, yorulmuş gibi. (Elbette lab. analizi ile tespit en doğrusu). Her zaman dediğim gibi uzun dönemde turbo benzinli araçlarla sorun yaşamamak için 7500 km iyi değişim aralığı.
TSI motorların yağı ne kadar yorduğunun bir kanıtı. Yağ bayağı okside olmuş, yorulmuş gibi. (Elbette lab. analizi ile tespit en doğrusu). Her zaman dediğim gibi uzun dönemde turbo benzinli araçlarla sorun yaşamamak için 7500 km iyi değişim aralığı.
Aynen hocam. Yapılan km ve saat, ayrıca ne kadar sıcak soğuk çevrim geçirdiği, ne kadar kısa mesafe kullanılıp kontak kapatıldığı (nem birikimi) çok önem arz eder. Arabanın garajda 1 ay beklemesi yağı eskitmez ancak özellikle soğuk havalarda kısa mesafe yapılıp kontak kapatılan araba için durum çok çok farklı.@Lycian
Peçete testiyle birlikte destekleyici olur
7 eylül 2020 de motul koyduk 1.2 tsi jettaya ...yapılan km 11 bin
Bayram sonrası 7 mayıs 2022 de yağı degistircez.
20 ay olacak süreç (24 aya kasmıycaz )
Yağ durumuna bakıyorum son 6 aydır. Bana göre ATEŞLE oynamıyoruz. 20 ayda Yapılan az km ilk güvencemiz.
Çıkan yağın bardak görünümü + pecete testlerini koyarım buraya
Ortadakine good oil demiste ? Pecete durumuna da bakmak lazım
![]()
Başkan iki yilda o yağ vişne reçeli kıvamında olur...@Lycian
Peçete testiyle birlikte destekleyici olur
7 eylül 2020 de motul koyduk 1.2 tsi jettaya ...yapılan km 11 bin
Bayram sonrası 7 mayıs 2022 de yağı degistircez.
20 ay olacak süreç (24 aya kasmıycaz )
Yağ durumuna bakıyorum son 6 aydır. Bana göre ATEŞLE oynamıyoruz. 20 ayda Yapılan az km ilk güvencemiz.
Çıkan yağın bardak görünümü + pecete testlerini koyarım buraya
Ortadakine good oil demiste ? Pecete durumuna da bakmak lazım
![]()
Fiyatlar makul mü hocamBaşakşehir'de Pars Car Service var hocam. @metinkar abinin dostu, ben de kendisinin önerisiyle tanışmıştım ve pek çok kez araç götürdüm. İstanbul'da güvendiğim tek Vag ustası. https://www.instagram.com/parscarservice/
Arayıp fiyat alabilirsiniz. Çok uyguna yapıyorum diyen yerlere dikkat edin, sahte yağ filtre vs kullanıyorlar.Fiyatlar makul mü hocam
Sayın @Savatage hocam, aynen oksidasyon elbette durduğu yerde de oluyor ancak sizinde izah ettiğiniz gibi çok çok daha az.Sayın @Lycian
Belli ki bu islere lisans / yüksek lisans düzeyinde alakalı sekilde egitim almış bilgidesiniz.
Almamışda olabilirsiniz
Olay lise düzeyinde kimya egitimine dayanıyor aslında
Aşagıda linkini (wikipedi) verdigim şekilde
Oksidasyon reaksiyonunda
Reaksiyon hızına etkiyen etmenler seklinde cok güzel bir acıklama var
Gelelim motor yağının oksidasyon tepkimelerine
Arac km yapmadan bir motor yagının Karter havuzunda durdugu yerde zamana / aya/ yıla bağlı olarak oksidasyona maruz kalması (karterde karter havalandırma ile hep havaya oksijene temaslı bir sistem var orası sabit)
Yani motor yağının kimyasal yapısı icinde bulunan
Fe (demirin) , demiroksit
Mg (magnezyumun) magnezyum oksit
Pb (kursunun) kurşunoksit
Al (Alüminyumun) alüminyum oksit
Vsvsvsvs.....
Seklinde osidasyonu icin arac yatar sekilde ve normal dıs ortam hava sıcaklıgında (20 derecede) iken
Oksidasyona 1 birim dersek
Arac calışırken , yakıt kaynaklı yanma sonucu motor ici sıcaklığının ve yağ sıcaklığının 90-110 derecelere cıktığı ortamda
Motor yağı oksidasyonu logaritmik artışla 3 birim değil 30 birim olur
+ Reaksiyon basıncı ?
Motor çalışırken Silindir yüzeyi arasındaki motor yağının maruz kaldığı yüksek basınç malulumuz
Yatan aracla yürüyen araç arasında
Motor yağı oksidasyon hızı arasında
Böyle bir fark var sonuçta
Reaksiyon hızına etkiyen etmenler icin
https://tr.wikipedia.org/wiki/Reaksiyon_hızı
Dizeller bu konuda daha kötü,TSI motorların yağı ne kadar yorduğunun bir kanıtı. Yağ bayağı okside olmuş, yorulmuş gibi. (Elbette lab. analizi ile tespit en doğrusu). Her zaman dediğim gibi uzun dönemde turbo benzinli araçlarla sorun yaşamamak için 7500 km iyi değişim aralığı.
hocam araçta spor yay coil vs var mı . 2018 araç aldığımda alt takımdan ses gelmiyordu yayları değiştirip 19 jant taktımDün vermiş olduğum 2017 DSG TDI aracımın 49000 km bakımını Bursa Doğuş Oto’da yaptırdım ve aracımı bugün teslim aldım. Bayram öncesi yoğunluk olduğu için 1 gün sürdü. Servis danışmanlarım Hasan ve Can bey de sağolsun aklıma takılan birkaç konuda yardımcı oldu. Bakımda salıncak burçları alt takımdan gelen sesten dolayı yağlandı ve kabin içinde rüzgar/uğuldama sesi için kapı filtrelerinde yağlama yapıldı. Fatura ekte.