Oxej
Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
2022 model Golf 8 1.0 TSI manuel aracımın bu yılki bakımını ilk kez yetkili servis yerine özel serviste yaptırdım.
Yapılan işlemler:
Arka balatalar değiştikten sonra yaklaşık 15 km kullandım. Aracı park edip kontağı kapattığım anda ekteki "Elektrikli park freni - Servis" hatasını aldım.
Buna rağmen aracı boşa alıp itebildim, elektronik park frenini çektiğimde ise aracı normal şekilde tuttu.
Servisi aradığımda bana şu açıklamayı yaptılar:
Servis aracı tekrar getirmemi söyledi ancak "bir süre bekleyelim, büyük ihtimalle kendiliğinden düzelecek" dedikleri için şu an bekleme aşamasındayım.
Açıkçası bu açıklama bana çok teknik gelmedi.
Ben elektronik kökenliyim ve aklıma şu sorular takıldı:
Bir de dikkatimi çeken başka bir konu var. Arka balatalar tamamen bitmiş denildi ancak ön balataların yaklaşık 1 yıl daha kullanılabileceği söylendi. Önler değişmeden arkaların önce bitmesi Golf 8'lerde normal bir durum mudur?
Konuya hâkim olan, ODIS/VCDS/OBDeleven kullanan veya aynı durumu yaşamış arkadaşların yorumlarını rica ederim. Sonuçta konu fren sistemi olduğu için doğru prosedürü öğrenmek istiyorum.

2022 model Golf 8 1.0 TSI manuel aracımın bu yılki bakımını ilk kez yetkili servis yerine özel serviste yaptırdım.
Yapılan işlemler:
- Shell 0W-20 ECT motor yağı kullanıldı. (Hep Castrol LL IV 0-20W kitapçıkta yazan gibi kullanılmıştı şimdi marka değişti ECT kullanıyoruz dediler, iyi mi ettim kötü mü ettim?)
- Yağ,Hava,Polen filtreler değişti.
- 3 adet buji değişti.(NGK Marka)
- Haberim olmadan arka fren balataları değiştirilmiş. Sonradan ödeme kısmındayken bilgim oldu, arka balataların tamamen bittiğini söylediler ve Textar marka balata takmışlar. Bu Textar marka kaliteli midir ?
Arka balatalar değiştikten sonra yaklaşık 15 km kullandım. Aracı park edip kontağı kapattığım anda ekteki "Elektrikli park freni - Servis" hatasını aldım.
Buna rağmen aracı boşa alıp itebildim, elektronik park frenini çektiğimde ise aracı normal şekilde tuttu.
Servisi aradığımda bana şu açıklamayı yaptılar:
"2020 sonrası VAG araçlarda balata değişimi için bir kilit/şifre sistemi var. Yetkili servis bunu online açabiliyor. Biz elektrik motorunu mekanik olarak boşa alıp balata değişimini yaptık. Değişim sırasında hava kalabiliyor. 1 hafta, en geç 10 gün içinde hata kendiliğinden geçer. Daha önce geçmeyen araç görmedik."
Servis aracı tekrar getirmemi söyledi ancak "bir süre bekleyelim, büyük ihtimalle kendiliğinden düzelecek" dedikleri için şu an bekleme aşamasındayım.
Açıkçası bu açıklama bana çok teknik gelmedi.
Ben elektronik kökenliyim ve aklıma şu sorular takıldı:
- Bahsedilen "şifre/kilit" aslında SFD güvenlik sistemi mi? Bu durum doğru mu sizce?
- Golf 8'lerde arka balata değişiminden sonra elektronik park freni için Basic Settings (temel ayar) veya adaptasyon yapılması gerekiyor mu?
- Eğer hata geçmez de bilgisayarla sadece silinirse, bu doğru prosedür müdür? Yoksa sadece uyarı ekranı mı kaldırılmış olur? Yani silmek güvenlikli mi yoksa bi bildikleri var Alman mühendislerinin bilerek mi yapılmış sorun çıkarsa böyle olsun diye?
- Elektronik park freni sistemi yeni balataları veya kaliper motorunun konumunu öğrenen bir kalibrasyon yapıyor mu?
- Ustanın söylediği "sistemde hava kalıyor" açıklamasının elektronik park freni arızasıyla teknik olarak bir ilgisi var mı? Bildiğim kadarıyla park freni elektrik motoruyla çalışıyor.
Bir de dikkatimi çeken başka bir konu var. Arka balatalar tamamen bitmiş denildi ancak ön balataların yaklaşık 1 yıl daha kullanılabileceği söylendi. Önler değişmeden arkaların önce bitmesi Golf 8'lerde normal bir durum mudur?
Konuya hâkim olan, ODIS/VCDS/OBDeleven kullanan veya aynı durumu yaşamış arkadaşların yorumlarını rica ederim. Sonuçta konu fren sistemi olduğu için doğru prosedürü öğrenmek istiyorum.