Golf 8 (2022) Elektrikli Park Freni Hatası - Arka Balata Değişimi Sonrası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Oxej
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Oxej

Yeni Üye
İsim
Muhammet
Araç
Golf MK8
Merhaba arkadaşlar,

2022 model Golf 8 1.0 TSI manuel aracımın bu yılki bakımını ilk kez yetkili servis yerine özel serviste yaptırdım.

Yapılan işlemler:
  • Shell 0W-20 ECT motor yağı kullanıldı. (Hep Castrol LL IV 0-20W kitapçıkta yazan gibi kullanılmıştı şimdi marka değişti ECT kullanıyoruz dediler, iyi mi ettim kötü mü ettim?)
  • Yağ,Hava,Polen filtreler değişti.
  • 3 adet buji değişti.(NGK Marka)
  • Haberim olmadan arka fren balataları değiştirilmiş. Sonradan ödeme kısmındayken bilgim oldu, arka balataların tamamen bittiğini söylediler ve Textar marka balata takmışlar. Bu Textar marka kaliteli midir ?

Arka balatalar değiştikten sonra yaklaşık 15 km kullandım. Aracı park edip kontağı kapattığım anda ekteki "Elektrikli park freni - Servis" hatasını aldım.
Buna rağmen aracı boşa alıp itebildim, elektronik park frenini çektiğimde ise aracı normal şekilde tuttu.

Servisi aradığımda bana şu açıklamayı yaptılar:

"2020 sonrası VAG araçlarda balata değişimi için bir kilit/şifre sistemi var. Yetkili servis bunu online açabiliyor. Biz elektrik motorunu mekanik olarak boşa alıp balata değişimini yaptık. Değişim sırasında hava kalabiliyor. 1 hafta, en geç 10 gün içinde hata kendiliğinden geçer. Daha önce geçmeyen araç görmedik."

Servis aracı tekrar getirmemi söyledi ancak "bir süre bekleyelim, büyük ihtimalle kendiliğinden düzelecek" dedikleri için şu an bekleme aşamasındayım.
Açıkçası bu açıklama bana çok teknik gelmedi.

Ben elektronik kökenliyim ve aklıma şu sorular takıldı:
  • Bahsedilen "şifre/kilit" aslında SFD güvenlik sistemi mi? Bu durum doğru mu sizce?
  • Golf 8'lerde arka balata değişiminden sonra elektronik park freni için Basic Settings (temel ayar) veya adaptasyon yapılması gerekiyor mu?
  • Eğer hata geçmez de bilgisayarla sadece silinirse, bu doğru prosedür müdür? Yoksa sadece uyarı ekranı mı kaldırılmış olur? Yani silmek güvenlikli mi yoksa bi bildikleri var Alman mühendislerinin bilerek mi yapılmış sorun çıkarsa böyle olsun diye?
  • Elektronik park freni sistemi yeni balataları veya kaliper motorunun konumunu öğrenen bir kalibrasyon yapıyor mu?
  • Ustanın söylediği "sistemde hava kalıyor" açıklamasının elektronik park freni arızasıyla teknik olarak bir ilgisi var mı? Bildiğim kadarıyla park freni elektrik motoruyla çalışıyor.

Bir de dikkatimi çeken başka bir konu var. Arka balatalar tamamen bitmiş denildi ancak ön balataların yaklaşık 1 yıl daha kullanılabileceği söylendi. Önler değişmeden arkaların önce bitmesi Golf 8'lerde normal bir durum mudur?

Konuya hâkim olan, ODIS/VCDS/OBDeleven kullanan veya aynı durumu yaşamış arkadaşların yorumlarını rica ederim. Sonuçta konu fren sistemi olduğu için doğru prosedürü öğrenmek istiyorum.
1.jpeg

Öncelikle geçmiş olsun.

Park freni arızası vermesinin sebebi fren balatası değiştiği için mi yoksa kronik olan problem mi onu öğrenmek gerekiyor. Çünkü bizim Goflerimizde 7 veya 8 olsun fark etmez bu arıza karşımıza çıkıyor. Belki mekanizmada belki tuşta belki de yazılımsal olarak yapıyor olabilir. Kronik bir problemdir.

Diyelim ki fren balatası değiştiği için olsun. Ben acemi bir çırağım ancak ben bile birkaç defa elektromekanik olan araçların fren balatasını değiştirdim daha önce hiçbir zaman hiçbir araçta böyle bir arıza ile karşılaşmadım. Yani ön veya arka olsun fark etmez bu arızayı vermesi öncelikle NORMAL DEĞİL.

Servisin dediği olay kağıt üstünde doğrudur o konuda şüpheniz olmasın, zaman geçtikçe düzelme durumu vardır, gerçektir ama yine söylüyorum böyle bir arıza vermesi normal değil bir şeyler eksik yapılmış ki bu arızayı veriyor. Zaten siz de park freninizin tuttuğunu söylemişsiniz mekanizmada sorun olmadığını varsaymak istiyorum. Araç ekstra olarak auto hold arızası vermiyorsa zamanla geçecektir bu arıza sorun yok. Biraz kullanıma devam edin geçmezse soluğu yine serviste alabilirsiniz.

Shell 0W-20 ECT motor yağı kullanıldı. (Hep Castrol LL IV 0-20W kitapçıkta yazan gibi kullanılmıştı şimdi marka değişti ECT kullanıyoruz dediler, iyi mi ettim kötü mü ettim?)

Eğer yağın ECT olduğundan eminseniz aracınıza VW 508-509 onayı olmayan yağ konulmuş ancak viskozitesi doğrudur, kullanımda veya motor sağlığı açısından bir problem teşkil etmez. Ancak motorun tam gücünü ve yakıt performansını bu yağda göremeyebilirsiniz. Çok uzun süreçte kurum birikmesi vs gibi problemlerle karşılaşılabilir. ( Tsi gibi kurum biriktirmeyi seven motorda bu tarz işlere gerek yoktur).

Aralarında fiyat farkı 4 litrede 400-500 lira gibi bir ücrettir bundan dolayı onaysız yağ kullanmanın lüzumu yok. Kendi aracımda castrol edge yerine magnatec (sanayide ford-peugeot yağı deriz) kullandım tek seferlik herhangi bir farkı hissetmedim ancak ne gerek var, onaysız yağ kullanmaya ???

Aracınıza Shell marka yağ kullanılacaksa Shell Helix Pro 0w20 AV-L serisi olmalıdır. VW tarafından 508-509 onayı olan yağ budur.

Haberim olmadan arka fren balataları değiştirilmiş. Sonradan ödeme kısmındayken bilgim oldu, arka balataların tamamen bittiğini söylediler ve Textar marka balata takmışlar. Bu Textar marka kaliteli midir ?

TEXTAR markası kaliteli ve güzel markadır. VW grubu araçlarda kullanımı yaygındır. Bazı kullanıcılar ötme sesi olduğunu söylüyor, ben daha hiç denk gelmedim açıkçası.

Ek olarak her ne kadar özel servis de dahi olsa bu tarz işlemlerde size haber vermeleri gerekir. Belki benim cebimdeki son nakiti bakıma vereceğim, sen ekstradan bana balata ücreti çıkarıyorsun. Yapılanın yanlış olduğu kanaatindeyim.

Bir de dikkatimi çeken başka bir konu var. Arka balatalar tamamen bitmiş denildi ancak ön balataların yaklaşık 1 yıl daha kullanılabileceği söylendi. Önler değişmeden arkaların önce bitmesi Golf 8'lerde normal bir durum mudur?

Arka balatalar her zaman önlere göre daha ince yapıya sahiptir fabrikasyon olarak çıktığında araç. Ortalama ön ve arkanın tükenim süresi birbiri ile aynı veya ön balatalar, arka balatalardan daha erken bitmektedir.

Fren balatası kullanım ömrü için yıl vermek çok saçma ve mantıksız. Kullanım biçimi ve yapılan km önemlidir. Benim balatalalarımı 80 bin kmden fazladır kullanıyorum, aracı alırken ekspertizde bir sonraki bakımda değişimini önerdiler ancak ben aracı alalı 40 bin km olacak ve balatalarım eksperde nasılsa hala öyle :)

Benim verdiğim bilgiler biraz sanayi ortamından geldiğim için biraz karadüzen bilgilerdir ancak tecrübeyle sabittir. @forzaGilles hocam işin bilimsel ve teknik detaylarını daha iyi anlatır size. Ben sanayi ağzıyla konuştum biraz :)

3 adet buji değişti.(NGK Marka)
Keşke buji değişimini yetkili serviste yaptırsaydınız. Sizin cebiniz açısından çok daha hesaplı ve 2 bakımda 1 buji değiştirmek yerine 4 bakımda 1 buji değişimi yapacaktınız.

Upvote 0
Öncelikle geçmiş olsun.

Park freni arızası vermesinin sebebi fren balatası değiştiği için mi yoksa kronik olan problem mi onu öğrenmek gerekiyor. Çünkü bizim Goflerimizde 7 veya 8 olsun fark etmez bu arıza karşımıza çıkıyor. Belki mekanizmada belki tuşta belki de yazılımsal olarak yapıyor olabilir. Kronik bir problemdir.

Diyelim ki fren balatası değiştiği için olsun. Ben acemi bir çırağım ancak ben bile birkaç defa elektromekanik olan araçların fren balatasını değiştirdim daha önce hiçbir zaman hiçbir araçta böyle bir arıza ile karşılaşmadım. Yani ön veya arka olsun fark etmez bu arızayı vermesi öncelikle NORMAL DEĞİL.

Servisin dediği olay kağıt üstünde doğrudur o konuda şüpheniz olmasın, zaman geçtikçe düzelme durumu vardır, gerçektir ama yine söylüyorum böyle bir arıza vermesi normal değil bir şeyler eksik yapılmış ki bu arızayı veriyor. Zaten siz de park freninizin tuttuğunu söylemişsiniz mekanizmada sorun olmadığını varsaymak istiyorum. Araç ekstra olarak auto hold arızası vermiyorsa zamanla geçecektir bu arıza sorun yok. Biraz kullanıma devam edin geçmezse soluğu yine serviste alabilirsiniz.

Eğer yağın ECT olduğundan eminseniz aracınıza VW 508-509 onayı olmayan yağ konulmuş ancak viskozitesi doğrudur, kullanımda veya motor sağlığı açısından bir problem teşkil etmez. Ancak motorun tam gücünü ve yakıt performansını bu yağda göremeyebilirsiniz. Çok uzun süreçte kurum birikmesi vs gibi problemlerle karşılaşılabilir. ( Tsi gibi kurum biriktirmeyi seven motorda bu tarz işlere gerek yoktur).

Aralarında fiyat farkı 4 litrede 400-500 lira gibi bir ücrettir bundan dolayı onaysız yağ kullanmanın lüzumu yok. Kendi aracımda castrol edge yerine magnatec (sanayide ford-peugeot yağı deriz) kullandım tek seferlik herhangi bir farkı hissetmedim ancak ne gerek var, onaysız yağ kullanmaya ???

Aracınıza Shell marka yağ kullanılacaksa Shell Helix Pro 0w20 AV-L serisi olmalıdır. VW tarafından 508-509 onayı olan yağ budur.

TEXTAR markası kaliteli ve güzel markadır. VW grubu araçlarda kullanımı yaygındır. Bazı kullanıcılar ötme sesi olduğunu söylüyor, ben daha hiç denk gelmedim açıkçası.

Ek olarak her ne kadar özel servis de dahi olsa bu tarz işlemlerde size haber vermeleri gerekir. Belki benim cebimdeki son nakiti bakıma vereceğim, sen ekstradan bana balata ücreti çıkarıyorsun. Yapılanın yanlış olduğu kanaatindeyim.

Arka balatalar her zaman önlere göre daha ince yapıya sahiptir fabrikasyon olarak çıktığında araç. Ortalama ön ve arkanın tükenim süresi birbiri ile aynı veya ön balatalar, arka balatalardan daha erken bitmektedir.

Fren balatası kullanım ömrü için yıl vermek çok saçma ve mantıksız. Kullanım biçimi ve yapılan km önemlidir. Benim balatalalarımı 80 bin kmden fazladır kullanıyorum, aracı alırken ekspertizde bir sonraki bakımda değişimini önerdiler ancak ben aracı alalı 40 bin km olacak ve balatalarım eksperde nasılsa hala öyle :)

Benim verdiğim bilgiler biraz sanayi ortamından geldiğim için biraz karadüzen bilgilerdir ancak tecrübeyle sabittir. @forzaGilles hocam işin bilimsel ve teknik detaylarını daha iyi anlatır size. Ben sanayi ağzıyla konuştum biraz :)

Keşke buji değişimini yetkili serviste yaptırsaydınız. Sizin cebiniz açısından çok daha hesaplı ve 2 bakımda 1 buji değiştirmek yerine 4 bakımda 1 buji değişimi yapacaktınız.
Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Benim de aklıma yatan, arızanın normal olmadığı ancak işlem sırasında eksik bir prosedür uygulanmış olabileceği. “Hava kalıyor, zamanla geçer” açıklaması teknik olarak bana çok oturmadı. İlk fırsatta hata kodunu okutacağım.

Bir de yağ konusunda haklısınız, açıkçası Shell’in tam ürün kodunu bilmiyorum. Sadece “0W-20 ECT” denildi. Yani kutusunu görmedim çok fazla insan aracını bırakıyor veya bekliyor dinlenme alanında herhalde doğrudur diye düşündüm diye düşündüm bide otomasyon sistemleri varmış şase kodunu yazıp araca uygun ürünler otomatik listeleniyormuş tabi insanlara belli olmaz ama içime kurt düştü şimdi. Ayrıca VW 508 00 / 509 00 onaylı değilse uzun vadede sorun oluşturur mu, Daha önce hep castrol edge normal yetkili servis ne kullandıysa o kullanıldı. Gelecek sene eskisine yağ markasına (onaylı VW) dönsem dahada mı kötü olur sürekli değiştiği için?

Upvote 0
2025 yılında leon aracımla tatil dönüşü burdur da yolda kaldım. burdur sanayide debriyaj baskı balata değiştirdiler. bitmiş balata hem de daha 50.000 km de.
neyse sakarya' ya dönüyoruz yola çıktık. ışıklarda bir baktımki elektronik el freni arabayı bırakmıyor. gaza basıyorum araç kalkamıyor. fren sıkıyor arabayı. sonra otomatik freni iptal ettim. o şekilde sakarya ya geldim.

sakarya da gezmediğim özel servis kalmadı. hiç birisi arızayı çözemedi. baskı balata yanlış diyenler bile oldu. oysa ben otomotiv yedek parçacıyım parça numarasını kendim de teyit etmiştim. sonra arkadaşlar yetkili servise arabamı bıraktım. 2 saat sonra aradılar arabanız hazır gelebilirsiniz. aracıma yazılım atmışlar. 5000 tl ye hallettiler işimi.

uzun lafın kısası iyi bir özel servis ustası tanımıyorsanız kesinlikle yetkili servise gidin. balata değişimi için bile.

Upvote 0
Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Benim de aklıma yatan, arızanın normal olmadığı ancak işlem sırasında eksik bir prosedür uygulanmış olabileceği. “Hava kalıyor, zamanla geçer” açıklaması teknik olarak bana çok oturmadı. İlk fırsatta hata kodunu okutacağım.
Dediğim gibi kodu taratıp arızanın sebebi ne onu bulmak lazım. Yazılımsal olma ihtimali de var. Çok sebepli bir şey
Ayrıca VW 508 00 / 509 00 onaylı değilse uzun vadede sorun oluşturur mu, Daha önce hep castrol edge normal yetkili servis ne kullandıysa o kullanıldı. Gelecek sene eskisine yağ markasına (onaylı VW) dönsem dahada mı kötü olur sürekli değiştiği için?
Bu saçmalığı kim çıkardı bilmiyorum ama sürekli yağ markası değiştirmenin kötü olduğuna inananlar ve inançlarının altında en ufak bir mantıklı açıklama yok.

Öncelikle yağı doğru viskozitede ve kaliteli marka kullandıktan sonra dert edilecek bir şey yok. Bir gün Shell kullanın diğer gün Motul kullanının diğer gün Castrol kullanın. Doğru yağ olduğu sürece bir şey olmaz.

Diğer bakıma kadar bu yağı kullanabilirsiniz sorun yok. Kullanılan yağ yanlış yağ değil, dediğim gibi üretici onayı yok sadece. Dediğim gibi parçacımda Castrol edge olmadığı için Castrol magnatec aldım 16 bin km kadar kullandım sonra tekrar edge e döndüm.

Zaten piyasada gördüğünüz golflerin yarısında Vw onayı olmayan ancak doğru viskoziteli yağlar kullanılıyor. Usta eski kafayla devam ediyor, müşteri de aracını olduğu gibi ustaya emanet ediyor ne yapıldı diye sormuyor.

Öyle korku veya sıkıntı teşkil ettirecek bir durum yok. Diğer bakıma kadar kullanın.

Upvote 0
Yeni model vw aracınız varsa elinizden geldiğince yetkili servisten kopmamaya çalışın. Servisler bir şekilde kendine bağlıyor. Bu sistemin parçası olmaya mecbur kalıyoruz bir nevi. Meselenin garanti bitene kadar servise gitmek olmadığını anlıyoruz. Misal akü konusunda kodlama olayları vardı şimdi de arka fren balatasında şifre muhabbeti ortaya çıktı. E tabii bir de iyi niyet durumları var. Şahsen bakımı özel serviste normal fiyattan ödedikten sonra sancılanmaktansa servise 2x 3x ödeyip kafa rahatlığını tercih ederim.

Upvote 0
Geçmiş olsun.

Elektronik el freni olan araçlarda cihazla el freni servis moduna alıp balata vs değişim yapılıyor. Benim bu zamana kadar bildiğim gördüğüm bu şekilde.

Hava kalma olayını anlamadım, hava kalma olayı hidrolik değişiminde olursa olur. Cihazla yapılsa zaten olmazda.

Textar balata iyidir.

Filtreleri ne marka takmışlar?

Yağı bence değiştirin dolayısıyla buna paralel yağ filtresini de. 508 00 - 509 00 onayı lazım.

İstanbul da hangi yakadasınız? Avrupa yakasında bakımdayız.com , anadolu da Rese garaj tercih edilebilirdi . İstanbul için geçen başka iyi özel servislerde var, başka konularda arkadaşların önerdikleri özeller vardı.

Upvote 0

Geri