RAVENOL Motor Yağları [Ana Konu]

Engine flush için neden böyle düşünüyorsunuz,merak ettim doğrusu,biraz açarmısınız hocam?
Bunu daha önce pek çok kez dile getirmiştim, Engine flush gibi ürünlere gerek yoktur, motor yağlarının içinde zaten ihtiyaç duyulan temizleyici - deterjan katkı paketleri mevcuttur,

Bu tür ürünler agresif ürünlerdir, motor yağının içine katıldığında yağı inceltir, temizlik esnasında motor rolantide çalışsa da yağ çok inceldiği için riskler barındırır,

50-60 bin km’deki araçlarda zaten engine flush kullanmak, bir nevi temiz yıkanmış halde dolapta duran bir kıyafetinizi, daha da temiz olsun diye bu sefer (çamaşır suyu da) ekleyerek yeniden yıkamaya benzer,

150 bin km veya yüksek km araçlarda engine flush kullanmak ise hali hazırda oluşan sağlıklı kurum tabakası, bu sağlıklı kurum tabakası aşınmış segman ve contaların etrafını doldurarak "yalancı bir sızdırmazlık" sağlar, Engine flush gibi ürünler bu sağlıklı kurum tabakasını söker ve motorun kompresyonu düşer ve motor yağ yakmaya başlaması gibi riskleri beraberinde getirir,

Engine flush kullanıldı, sonra yağ boşaltılıp tahliye edildi zannediyordanız yanılırsınız,

Bu durumu yine bu konuda daha yeni açıkladım,
mesaj #167 okursanız ne demek istediğimin mantığını anlayabilirsiniz https://www.golftutkusu.com/topic/28514-ravenol-motor-yaglari-ana-konu/post-486265

motor yağını boşalttığınızda siz isterseniz 1 saat yağın süzülmesini bekleyiniz, motorun içinde halen 300 ml ile 1 Litre arası yağ içerde kalır, motorun içinde mimarisi gereği %10–15 arası halen içerde eski yağ kalır - kalması da zorunluduri. Mühendisler motoru yağ değişiminde bile içerde yağ kalacak şekilde tasarlarlar - bu mecburiyettir.

Senaryonun devamı ise daha da vahim bir hal alır, yeni yağı doldurdunuz Ancak içeride, eski yağla karışmış ve o yağı halihazırda bozmuş olan engine flush kimyasalı pusuya yatmış şekilde bekler, Yeni yağı doldurduğunuzda etkileşime girer. Sonuç olarak, daha ilk kilometrede yeni motor yağınızın vizkozitesi - akışkanlığı, kimyasal yapısı ve vadettiği koruma performansı olumsuz etkilenir.

Bunu daha önce pek çok kez dile getirmiştim, Engine flush gibi ürünlere gerek yoktur, motor yağlarının içinde zaten ihtiyaç duyulan temizleyici - deterjan katkı paketleri mevcuttur,

Bu tür ürünler agresif ürünlerdir, motor yağının içine katıldığında yağı inceltir, temizlik esnasında motor rolantide çalışsa da yağ çok inceldiği için riskler barındırır,

50-60 bin km’deki araçlarda zaten engine flush kullanmak, bir nevi temiz yıkanmış halde dolapta duran bir kıyafetinizi, daha da temiz olsun diye bu sefer (çamaşır suyu da) ekleyerek yeniden yıkamaya benzer,

150 bin km veya yüksek km araçlarda engine flush kullanmak ise hali hazırda oluşan sağlıklı kurum tabakası, bu sağlıklı kurum tabakası aşınmış segman ve contaların etrafını doldurarak "yalancı bir sızdırmazlık" sağlar, Engine flush gibi ürünler bu sağlıklı kurum tabakasını söker ve motorun kompresyonu düşer ve motor yağ yakmaya başlaması gibi riskleri beraberinde getirir,

Engine flush kullanıldı, sonra yağ boşaltılıp tahliye edildi zannediyordanız yanılırsınız,

Bu durumu yine bu konuda daha yeni açıkladım,
mesaj #167 okursanız ne demek istediğimin mantığını anlayabilirsiniz https://www.golftutkusu.com/topic/28514-ravenol-motor-yaglari-ana-konu/post-486265

motor yağını boşalttığınızda siz isterseniz 1 saat yağın süzülmesini bekleyiniz, motorun içinde halen 300 ml ile 1 Litre arası yağ içerde kalır, motorun içinde mimarisi gereği %10–15 arası halen içerde eski yağ kalır - kalması da zorunluduri. Mühendisler motoru yağ değişiminde bile içerde yağ kalacak şekilde tasarlarlar - bu mecburiyettir.

Senaryonun devamı ise daha da vahim bir hal alır, yeni yağı doldurdunuz Ancak içeride, eski yağla karışmış ve o yağı halihazırda bozmuş olan engine flush kimyasalı pusuya yatmış şekilde bekler, Yeni yağı doldurduğunuzda etkileşime girer. Sonuç olarak, daha ilk kilometrede yeni motor yağınızın vizkozitesi - akışkanlığı, kimyasal yapısı ve vadettiği koruma performansı olumsuz etkilenir.
Mantık çerçevesi içinde bakıldığında söylediğiniz tüm şeyler akla yatkın,mantıklı şeyler gibi duruyor.Söylediklerimiz dışında benim 1-2 şey aklıma yatmıyor ama.

Mesela koca Liqoi Moly eğer bu riskler varsa neden bu topa giriyor,zaten diğer birçok ürünle voleyi vurmuş durumda.Düşünsenizya bu katkı kaynaklı bir sürü motor kırıldu,ve bu durum bu katkıdan olduğu için ıspat edildi,firma bu durumda pazarda büyük darbe yiyecek,dolayısıyla ne gerek var maceraya?

Bir diğeride,madem bu riskler var neden bu konu daha agresif bir şekilde tartışılmıyor otomobil dünyasında,yada en azından ben denk gelmedim.Varsa gördüğümüz bildiğiniz kaynaklar paylaşırmısınız?Sizin fikrinizi eleştirmek değil niyetim bu arada,yanlış anlamayın,benim derdim olayı kafamda netleştirmek,çünkü ben bu temizliyiciye hiç bu düşüncelerle yaklalmamıştım ki,hatta 85 bindeki aracımın son yağ değişiminde kullanmıştım.
Amacım kalıcıcı olarak Liqoi Moly'ye geçmek olduğundan önceki yağ değişmlerinde diğer yağlardan kalan atıkları motordan arındırmaktı,ve bir daha kullanmayı düşünmüyordum aslında.

Acaba Liqoi Moly yağ ve Liqoi Moly FLUSH ilişkisi diğer YAĞLAR ve LM Flush ilişkidinden farklımıdır?Buda kafamı kurcalamıyor değil.

yağ işi her zaman kafa kurcalayan bir mesele olmuştur benim için ortalama 7000-8000 km de bir yani yıldan yıla yağ ve filtre değişimi yaparım o yüzden kafam biraz rahat

Motor yağını doğru ve kaliteli ; yağ filtresini de orta-üst markalarla değiştirdiğiniz zaman motorla alakalı dert edilecek bir sorun yaşamazsınız.

Soğuk çalıştırmada kolaylık sağlasın diye kullanılan katkılar, motor temizleme katkıları vs gibi şeyler kullanmak fuzuli masraf ve boşa vakit kaybıdır.

Belki eski kafalıyımdır, yüksek kmleri gören araçlarım da oldu daha en ufak bir sorun yaşamıyorum.

Doğru kullanım ve bakıma riayet ettikten sonra bindiğiniz her aracın fabrikasyon hatası yoksa Minimum 400-500 bin kmleri görmeniz işten bile değil.

Mantık çerçevesi içinde bakıldığında söylediğiniz tüm şeyler akla yatkın,mantıklı şeyler gibi duruyor.Söylediklerimiz dışında benim 1-2 şey aklıma yatmıyor ama.

Mesela koca Liqoi Moly eğer bu riskler varsa neden bu topa giriyor,zaten diğer birçok ürünle voleyi vurmuş durumda.Düşünsenizya bu katkı kaynaklı bir sürü motor kırıldu,ve bu durum bu katkıdan olduğu için ıspat edildi,firma bu durumda pazarda büyük darbe yiyecek,dolayısıyla ne gerek var maceraya?

Bir diğeride,madem bu riskler var neden bu konu daha agresif bir şekilde tartışılmıyor otomobil dünyasında,yada en azından ben denk gelmedim.Varsa gördüğümüz bildiğiniz kaynaklar paylaşırmısınız?Sizin fikrinizi eleştirmek değil niyetim bu arada,yanlış anlamayın,benim derdim olayı kafamda netleştirmek,çünkü ben bu temizliyiciye hiç bu düşüncelerle yaklalmamıştım ki,hatta 85 bindeki aracımın son yağ değişiminde kullanmıştım.
Amacım kalıcıcı olarak Liqoi Moly'ye geçmek olduğundan önceki yağ değişmlerinde diğer yağlardan kalan atıkları motordan arındırmaktı,ve bir daha kullanmayı düşünmüyordum aslında.

Acaba Liqoi Moly yağ ve Liqoi Moly FLUSH ilişkisi diğer YAĞLAR ve LM Flush ilişkidinden farklımıdır?Buda kafamı kurcalamıyor değil.
50-60 yıl eskiye dayanıan bir olaydan bahsediyoruz, o zamanlar bu tip katkılar çok popülerdi, benzinlik raflarını peynir ekmek gibi satılıyor,

Özellikle 1. ve 2. Petrol Krizinde zirve yapıyor, yağ üreticileri için ikinci bir gelir kapısı oluşturdu, şuan ise çok popüler olmasa da üreticiler eski geleneklerini devam ettiriyorlar,

O zamanlarda teknolojinin geldiği son nokta mineral yağlardı, mineral yağlar şimdiki gibi uzun km’ler dayanmıyordu. yağ değişim periyodları çok kısaydı,

O dönem ki mineral motor yağlarının ömrü o kadar kısaydı ki her köşe başında bakkal gibi küçük yağ değişim tamirhaneleri olurdu, bu tür katkılar o yıllarda mucizevi bir iksir mişş gibi pazarlandı,

Bundan dolayı katkı kullanımı çok popülerdi, aradan geçen 40-50 yılda motor yağları çağ atladı, çok ciddi değişimler yaşandı.

Örneğin savaşlarda ilk zamanlar uçaklar sadece düşman ordularını ve düzenini keşif için kullanılyırdu, aradan geçen 25 yılda jet motorlu savaş uçakları ortaya çıktı, hemen ardından ses hızını aşabilen (supersonik savaş uçakları) ortaya çıktı, motor yağlarında da böyle devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı, bunu bu şekilde düşünün,

"Mühendislikte motor gibi mekanik bir sistemi eğer komple söküp dağıtmayacaksanız, en iyi temizlik yine o mekanik aletin çalışmasını sağlayan ana sıvısı neyse onunla yapılır. Mekaniğin altın kuralı; Sistemi en iyi, onu yaşatan sıvı temizler.

Eğer siz motoru korumak ve uzun yıllar sağlıklı çalışmasını sağlamak istiyorsanız yağ değişim kilometrenizi daha erkene çekmeniz çok daha faydalı bir yöntemdir.

ravenol markası iyi olabilir ama kurtarıcı gibi görmek ne kadar doğru sonuçta diğer markalarda kaliteli yağ üretiyorlar doğru şartları sağlayan yağ olduktan sonra çok fark yaratmaz yada ne kadar yaratabilir onu da kullananlar söylesin

ravenol markası iyi olabilir ama kurtarıcı gibi görmek ne kadar doğru sonuçta diğer markalarda kaliteli yağ üretiyorlar doğru şartları sağlayan yağ olduktan sonra çok fark yaratmaz yada ne kadar yaratabilir onu da kullananlar söylesin
tabiki de kurtarıcı değil. İnsanlar yıllardır bu araçlarına castrol koyuyor. Servisler castrol koyuyor. Ne oldu hepsi yatak mı sardı? Yoksa erken mi bitti motorları?
Hiçbir şey de olmadı. Ama ben şöyle düşünüyorum. Bir araç ortalama kalite bir yağ ile 300 bin km dayanıyorsa iyi kalite bir yağ ile 350 veya 400 bin km dayanır.
Veya aracında ilave performans artırıcı yazılım big turbo vesayre vardır. O yüzden daha kalitelisini kullanıp en az motor aşınmasını sağlamak olur. Benim aracım 1.4 tsi normalde 125 beygir ama stage1+ yazılımla 180 beygir şeklinde kullanıyorum. Aracım 177 bin km de ve yazılımdan itibaren 4200 liquimoly kullanıyorum. yaklaşık 25 bin km oldu ve motor sağlığımda herhangi bir değişiklik vesayre görmedim gayet memnunum. Ama ravenol daha iyisini getirdiyse tabiki denemek isterim çünkü ben aracıma yazılım ile binmeye devam etmek istiyorum. Ne zaman aracım yağ eksiltmeye başladı o zaman dur derim o işe. Ama bu yıpranmayı maksimum geciktirmek istediğim için kaliteli yağ kullanmaya özen gösteriyorum.

Dönem dönem bazı ürünler, bazı markalar fetiş haline geliyor, getiriliyor. Benim de bir dönem kapıldığım oldu. Fabrika standardındaki araçlar için bu tür "fetiş" mamullere gerek yok. Çok iyi faydalı bir şey olsa fabrika toptan ucuz aalıp koyardı. :) Anlamlı bir fark sağladığını zannetmiyorum.

Yetkili servis Castrolü sonrası bir dönem Motul Specific kullandım. Sonra onu yurtdışından temin etme yolu kapanınca Amazon.com.tr ve Cleanpex üzerinden Mobil 1 ESP'ye döndüm. Son derece memnunum. Ortalama 10bin km'de bir değiştiriyorum. İlk günden beri hep kaliteli yağ kullandım ve sık değiştirdim, motor iç temizleyicis açmalığına hiç ihtiyacım yok.

Ravenol VMP 5w30 yağı özellikleriyle dikkatimi çekti. İyi bir yağ olduğu besbelli. Lakin, 50 bin km'ye kadar gider denilen ve 5000+ TL'ye satılan bu yağı alıp da 10 bin'de bir değiştirmem saçmalık olur. 20 bin km değişim için makul gibi. Ama onun yerine 2500-3000 liralık Mobil 1 ESP alıp 10bin'de 1 değiştirsem hem motor hem de bütçem için çok daha faydalı.

İfrat-tefrit durumu her işte olduğu gibi burada da var. "Tevatür" ile pazarlama yapan duble şişirilmiş fiyatlı markalar yerine belli başlı malum kaliteli markaların uygun spektli ve fabrika onaylı orijinal yağları ile mümkünse bir tık erken değişim yapmak kanaatimce çok daha faydalı olacaktır.

Çok iyi faydalı bir şey olsa fabrika toptan ucuz aalıp koyardı. :) Anlamlı bir fark sağladığını zannetmiyorum.
Hocam fabrika ne zaman iyiliğimizi düşünmüş:) Adamlar arabaya zarar vermeyecek şartları sağlayan en ucuz şeyleri yapıyorlar

Geri