RAVENOL Motor Yağları [Ana Konu]

@Merttr
@tt70
@UBC53
@polowner

Arkadaşlar bazı şeylerin açıklığa kavuşması için bu mesajı yazıyorum, aslında zaman zaman bu konuda ve diğer konularda buna değiniyorum ama sanırım bazen unutuluyor veya gözden kaçabiliyor. Bu yüzden hafızaları tazelemek istedim :)

Öncelikle X marka bir yağdan Y marka bir yağa geçtiğinizde, insanlar yeni geçilen motor yağı markasından motora olumlu etki etmesi için aşşağıdaki gibi bazı beklentileri olur;

-İki yağ değişimi arasındaki o 10-15 bin kilometrelik periyotta, yağın eskimesine bağlı viskozite durumu

-Yağ sıcaklık değerleri

-Performans değerleri

-Motor sesinde azalma veya artış

-Yakıt tüketimine olumlu-olumsuz etkisi:
Bu kriter bence ön planda tutulmamalıdır. Çünkü bir yağ, yakıt tüketimini düşürme vaadiyle öne çıkıyorsa; getirdiği bu avantajın yanında, motor koruması gibi daha kritik ve hayati yönlerden ödün veriyordur, yani getirisinden çok götürüsü oluyor demektir. Motor yağı dünyasında kusursuz ve her yönden mükemmel bir yağ yoktur, yakıt ekonomisi odaklı tasarlanan bir yağ, motor ömrü boyunca koruma sağlama “uzun ömürlülük” yeteneğinden taviz vermek zorunda kalır, yağ dünyasında herşey bir tavizdir. Bu ne demek..? Bir motor yağında (yakıt tasarrufunu) artırırsanız, yüksek sıcaklıkta parçaları koruyan yağ filmi (motor korumasından) taviz verirsiniz..!!

-Araç km yaptıkça, örneğin bir yağ ile 10 bin km yaptıkça yağın rengi ve akışkanlığı durumu: siz bir motor yağı ile 10 bin kilometreyi devirdiğinizde, yağın rengi ve akışkanlığı doğal olarak değişir.

Burada, yağın rengi ve kararması hakkında bilinen bir yanlışı düzeltmek isterim: Bilinenin aksine, motor yağının kararması kötü değil, aksine iyi bir şeydir. Yağın içindeki temizleyici katkı paketleri motorun içindeki kurum ve pislikleri temizlediği için yağ kararır; yani yağ görevini yapıyor demektir. Esas önemli olan durum ise yağ eskidikçe yaşanan termal yaşlanmadır. Zamanla yüksek sıcaklık ve sürtünmeye maruz kalan yağın kimyasal yapısı ve moleküler kararlılığı bozulmaya başlar. İşte tam bu noktada, kullanılan yağın “baz yağ kalitesi” büyük önem kazanır.

Baz yağ ne demek..?
Baz yağ, bir motor yağının yaklaşık %70-80'ini oluşturan ana gövdesidir, temel sıvısıdır,

Formülde geriye kalan kısım ise temizleyici ve koruyucu katkı maddeleridir, Kısacası baz yağ kavramı içine kimyasal katkılar eklenmeden önceki, yağın kendi asıl gövdesidir, ısıya ve aşınmaya karşı direncin temel belirleyicisidir.

HC Synthetic (Group III sınıfı) yağlar bu termal yaşlanmaya karşı bir noktadan sonra direnemezler. PAO (Group IV sınıfı) yağlar devreye girdiğinde bu durum tamamen değişir. PAO yağlar yapıları gereği termal yaşlanmaya karşı kimyasal yapısını ve moleküler kararlılığını korumaya istikrarlı bir şekilde devam eder.

HC Synthetic (Group III) yağlar, ham petrolün ağır kimyasal işlemlerden geçirilerek işlenmesiyle üretilir; bu nedenle moleküler kararlılıkları zayıftır.

PAO (Group IV) yağlar ise laboratuvar ortamında sıfırdan molekül molekül tek tek inşa edilir, Yağın molekülleri aynı boyutta, aynı ağırlıkta ve kusursuz bir simetride üretilir, bu moleküllerin birbirine bağlanmasıyla, kusursuz saflıkta ve simetrik yapıda zincirleme bağlar oluşturulur. İşte bu moleküler bağlar motor yağına kararlılığı bozulmayan muazzam bir termal yaşlanma direnci kazandırır.

Umarım buraya kadar anlatmak istediğim anlaşılmıştır,

Şimdi esas anlatmak istediğim konuya gelelim:
Arkadaşlar, siz motor yağını değiştirdiğinizde, yağın saatlerce süzülmesini bekleseniz bile eski yağın önemli bir kısmı hâlâ içeride kalır.

Aslında bu durum, motorun sağlığı açısından teknik bir zorunluluktur. Çünkü yağ değişimi sonrası ilk marşa bastığınızda, yağ pompası karterdeki yeni yağı filtreye pompalar. Ancak filtre kağıdı henüz kuru olduğundan, tam anlamıyla ıslanana kadar bir direnç gösterir ve yağın diğer tarafa transferini geciktirir. Buna bağlı olarak, ilk aşamada motor içinde istenen yağ basıncı hemen sağlanamaz. İşte tam o kritik saniyelerde içeride kalan o eski yağ motoru yağlamaya devam ederek hayat kurtarıcı bir rol üstlenir.

Yağ değişimi sonrası işte motorun içerisinde kalan o eski yağ, ilk marş anında hayat kurtarıcı olarak aşşağıdaki bileşenlerinde kalır:

-Motor bloğunun ana yağ galerilerinde
-Piston segmanları ve silindir duvarlarında
-Egsantrik mili ve yataklarında
-Hidrolik subap iticilerinde
-Krank mili gibi hayati parçalarda
-Yağ soğutucusu ve kanallarında
-Yağ pompasında ve dişlilerinde

Bu bölgelerde motorun tipine göre en az (300 ml ile 1 Litre) kadar içerde yağ kalması teknik bir zorunluluktur, diğer bir deyişle yağ değişimi sonrası içerde %10-15 arası halen eski yağ bulunur,

Bu hayatı bölgelerde içerde eski yağdan bir miktar olmasaydı, usta yeni yağı doldurup aracı çalıştırdığında motoru kucağınıza almış olurdunuz,

Peki ben bunları neden anlattım..?
Şunu vurgulamak için:
X marka bir yağdan Y marka bir yağa geçtiğinizde ilk değişimde mucize beklemeyiniz. Bu hususta yağın markası ne olursa olsun, ilk yağ değişimi sonrası yapacağınız gözlemler; eski yağın hâlâ ciddi oranda içeride olmasından —yani motor içinde her zaman bir yağ bakiyesi kalmasından— kaynaklı olarak yeni yağın vadettiği performans etkilerini ve potansiyelini tüm dinamiklerini görmeniz konusunda sizi yanıltır. Bu evreye geçiş aşaması denir. sağlıklı bir gözlemleme yapma imkanınız ancak ikinci yağ değişiminden sonra mümkündür.

Not: Araç üreticileri yağ değişimi sonrası seviyenin %100 dolu olmasını hiç bir zaman hedeflemez yada seviyenin yağ çubuğunda tam ortada olması ideal durum değildir. Üreticilerin asıl hedeflediği ve motor için en sağlıklı olan yağ seviyesi oranı, yağ seviyesinin %80-90 civarında dolu olmasıdır.

Bu konu aslında tamamen Triboloji (sürtünme ve yağlama bilimi) ile alakalıdır,

Örneğin Mars gezegeninde geceleri yaşanan -80°C ile -100°C arasındaki o ekstrem soğuklara karşı, NASA'nın keşif araçları (rover'lar) bozulmadan görevlerini yerine getirebilsin diye üretilen uzay teknolojisi o özel akışkanları - sıvıları - yağları vs.. kendi araçlarımızda bile kullanmış olsak; ilk yağ değişimi sonrasında o vaat edilen performansı ve olumlu yönleri gözlemlemek mümkün değildir. Ancak ikinci yağ değişiminden sonra eğer X-Y-Z marka yağda gerçekten bir kalite farkı varsa bunu ancak o zaman net bir şekilde hissetmeye başlarsınız.

Abi harika yorumlar için teşekkürler. Herhangi bi konudaki yorumunu okumak çok zevkli. Dmaxta tadilat tamirat izliyor gibi hissediyorum. :)
Direkt yaşayarak öğreniyorum çoğu yazdığın şeyi.
Kararma kısmı mesela, daha 1000 kilometre olmadı koyalı ama dün fazla yağı çektiğimde simsiyahtı. Biraz araştırıp olması gerekenin bu olduğunu öğrendim.

Zaten sizin kadar deneyimim de yoktur. Hayatımdaki ilk yağ değişimiydi :)

Ben kendi adıma biraz şu kafadayım. Evet yağ kaliteli bir yağ, teknolojisi diğerlerinden daha yeni. Full performans zaten bekleyemiyorum çünkü 10 senelik arabaya biniyorum. Benden önceki sahibi ayçiçek yağı mı koydu firita yağı mı koydu bilmiyorum. Filtreler desen hak getire…

Sadece arabayı ne kadar sağlıklı haline yaklaştırabilirsem o kadar iyi benim için.

Ben bilmiyordum distribütör olduğunu:)
selam arkadaşlar ;
,konuyla alakalı sıcağ sıcağına bir bilgi paylaşmak istiyorum sizlelerle,3 gün önce ravenol almanya firmasına mail attım,türkiyede ki yetkili satıcı/satıcıların iletişim bilgilerini istemiştim,dün Egemot firmasından yetkili Ozan bey den mail geldi mart 2025 den beri bu yağ ve ürünlerini sattıklarını söyledi,az önce de telefonla da görüştüm,bu yağı biizm forum sitemizde duydum o yüzden araştırma içiersindeyim dedim,yağla ilgili forzagilles arkadaş gibi bilgiler verdi ,konuşmamızın sonunda da madem bizim forum sitemizi bilyiorsunuz o zaman üyelere özel bir indirim uygulasanız dedim o da olur dedi,hatta sitenin yöneticisi Ahmet beyle bu konuyu daha önceleri konuştuklarını sizin vesilenizle hızlandırılmış olcak dedi,yakın zamanda bir indirim olacağını söyledi.
ben de bu güzel haberi sizlere de vermiş olmak istedim herkese keyifli sürüşler dilerim..

selam arkadaşlar ;
,konuyla alakalı sıcağ sıcağına bir bilgi paylaşmak istiyorum sizlelerle,3 gün önce ravenol almanya firmasına mail attım,türkiyede ki yetkili satıcı/satıcıların iletişim bilgilerini istemiştim,dün Egemot firmasından yetkili Ozan bey den mail geldi mart 2025 den beri bu yağ ve ürünlerini sattıklarını söyledi,az önce de telefonla da görüştüm,bu yağı biizm forum sitemizde duydum o yüzden araştırma içiersindeyim dedim,yağla ilgili forzagilles arkadaş gibi bilgiler verdi ,konuşmamızın sonunda da madem bizim forum sitemizi bilyiorsunuz o zaman üyelere özel bir indirim uygulasanız dedim o da olur dedi,hatta sitenin yöneticisi Ahmet beyle bu konuyu daha önceleri konuştuklarını sizin vesilenizle hızlandırılmış olcak dedi,yakın zamanda bir indirim olacağını söyledi.
ben de bu güzel haberi sizlere de vermiş olmak istedim herkese keyifli sürüşler dilerim..
Alacam ben çabuk yapsın :) Bakım zamanı geçti

Abi harika yorumlar için teşekkürler. Herhangi bi konudaki yorumunu okumak çok zevkli. Dmaxta tadilat tamirat izliyor gibi hissediyorum. :)
Direkt yaşayarak öğreniyorum çoğu yazdığın şeyi.
Kararma kısmı mesela, daha 1000 kilometre olmadı koyalı ama dün fazla yağı çektiğimde simsiyahtı. Biraz araştırıp olması gerekenin bu olduğunu öğrendim.

Zaten sizin kadar deneyimim de yoktur. Hayatımdaki ilk yağ değişimiydi :)

Ben kendi adıma biraz şu kafadayım. Evet yağ kaliteli bir yağ, teknolojisi diğerlerinden daha yeni. Full performans zaten bekleyemiyorum çünkü 10 senelik arabaya biniyorum. Benden önceki sahibi ayçiçek yağı mı koydu firita yağı mı koydu bilmiyorum. Filtreler desen hak getire…

Sadece arabayı ne kadar sağlıklı haline yaklaştırabilirsem o kadar iyi benim için.
Selam, güzel sözleriniz için teşekkürler,

Dizel motorların kaderidir, yağ hemen siyahlaşır, aslında siz öyle zannedersiniz,

1.000 km önce yağ değişimi olmuş dizel araçta karterin tapasını açıp yağı boşaltın veya sizin durumunuzdaki gibi fazla koyulan yağı çektiğinizde yağın siyah olduğunu görürsünüz,

ANCAK yağ çubuğunu çekip (kağıt havluya) yağ çubuğunu sildiğinizde, yağın halen (sarı renk) olduğunu görürsünüz,

Dışardan baktığınızda veya bir kaba numune aldığınızda yağ siyah gözükür ama kağıt havlu testi yağın durumunu ortaya çıkarır.

Not: yağ seviyesi veya yağın renginin durumunu gözlemlemek için kesinlikle kağıt mendil veya kağıt peçete kullanmayınız, riskler barındırır.!! bu işler için kağıt havlu veya tek kullanımlık temiz bir bez parçası kullanınız.

Yüksek km araçlarda (1 kereye mahsus) yağı 700-1.000 km kullandıktan sonra kısa sürede değiştirmek (yağ filtresiyle beraber) size ve motora olumlu etkileri olur, kurum yükünün sıfırlanması veya azalması, yağın halen yeni olması sayesinde henüz çok taze olan temizleyici - deterjan katkı maddelerinin kirleri içine çekmesi - bünyesine katması, katkı maddeleri taze haldeyken içeriyi temizlemişken yağ değişimiyle bunlardan kurtulmuş olunur, karterin dibindeki tortuların dışarıya atılması vs.. bir nevi detoks görevi görür. Ancak bir gün böyle bir karar verirseniz, kesinlikle Engine Flush vb isimler altında satılan sıvılardan uzak durunuz.

selam arkadaşlar ;
Bir gelişme var mı acaba?

Selam, güzel sözleriniz için teşekkürler,

Dizel motorların kaderidir, yağ hemen siyahlaşır, aslında siz öyle zannedersiniz,

1.000 km önce yağ değişimi olmuş dizel araçta karterin tapasını açıp yağı boşaltın veya sizin durumunuzdaki gibi fazla koyulan yağı çektiğinizde yağın siyah olduğunu görürsünüz,

ANCAK yağ çubuğunu çekip (kağıt havluya) yağ çubuğunu sildiğinizde, yağın halen (sarı renk) olduğunu görürsünüz,

Dışardan baktığınızda veya bir kaba numune aldığınızda yağ siyah gözükür ama kağıt havlu testi yağın durumunu ortaya çıkarır.

Not: yağ seviyesi veya yağın renginin durumunu gözlemlemek için kesinlikle kağıt mendil veya kağıt peçete kullanmayınız, riskler barındırır.!! bu işler için kağıt havlu veya tek kullanımlık temiz bir bez parçası kullanınız.

Yüksek km araçlarda (1 kereye mahsus) yağı 700-1.000 km kullandıktan sonra kısa sürede değiştirmek (yağ filtresiyle beraber) size ve motora olumlu etkileri olur, kurum yükünün sıfırlanması veya azalması, yağın halen yeni olması sayesinde henüz çok taze olan temizleyici - deterjan katkı maddelerinin kirleri içine çekmesi - bünyesine katması, katkı maddeleri taze haldeyken içeriyi temizlemişken yağ değişimiyle bunlardan kurtulmuş olunur, karterin dibindeki tortuların dışarıya atılması vs.. bir nevi detoks görevi görür. Ancak bir gün böyle bir karar verirseniz, kesinlikle Engine Flush vb isimler altında satılan sıvılardan uzak durunuz.
Engine flush için neden böyle düşünüyorsunuz,merak ettim doğrusu,biraz açarmısınız hocam?

Geri