Golf 7.5 1.4 TSI Manuel aracımda 1'den 2. vitese geçerken ki zorluk

noble035

Yeni Üye
İsim
Halil Arda
Araç
Golf 7.5
Merhabalar, Golf 7.5 1.4 TSI 150 bg Manuel 126 bin KM'de bir aracım var. Aracı aldığımdan beri (yaklaşık 9 ay) debriyaj'da sorunlarım vardı yoğun trafikte veya bazen durduk yere tam bastığımda çekmeye başlarken rastgele konumlarda takılıyordu debriyaj ve ayağımla yukarı çekmek durumunda kalıyordum ve o zamanlar para sorunum olduğu için aracı yaklaşık 6-7 ay böyle kullandım. Ayrıca bana göre asıl önemli sorun 1'den 2. vitese ve geri vitese alırken ki zorluktu. 1'den 2'ye geçerken sanki oraya bir duvar konulmuş gibi asılmam gerekiyordu vitese debriyaja tam basmama rağmen. Geri viteste'de tam durmama rağmen ayağım frende olmasına rağmen bazen dişli sesi geliyor "cart" şeklinde ses çıkıyor veya rahat bir şekilde girmiyordu vitese ben biraz ileriye kuvvet uygulayarak tık diye yerine oturtuyordum. Başka bir sorunum da araç kalkarken fazla sarsıntı yapıyordu. Debriyaj sorunlarımı üst merkezi ve pedal'da bir kaç şeyi tamir ettirerek düzelttirdim ama hala viteslerle olan sorunlarım devam ediyordu. Mekaniğim bana sorunun Baskı balata'da olduğunu söyledi ve değişmemizi önerdi (Türkiye'de polonya varşova'da yaşıyorum.). Onun lafı üzerine değiştirdik araçtaki kalkınca ki sarsıntı gitti ama hala 1'den 2. vitese zor geçiyordu tabi bu yaptığımız tonla şeyden sonra yine bir tık daha rahatladı ama hala zor geçiyor özellikle 6 bin devirde sanki yıkılmaz bi duvar var, vites geçsin diye asılıyorum vitese. Tabi bu tamir sürecinde 3 kere mekanik değiştirdim bir öğrenci olarak Polonya'nın dilini bilmediğim için genellikle azeri mekaniklere gittim ama nafile en son bir öneri üzerine şuanki mekaniğime geçtim.

Aramızda mekanik arkadaşlar veya bu sorun daha önceden yaşamış olanlar varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Herkese iyi günler dilerim.

Tabii cozume kavusturursam burada paylasacagim. Evet hocam varsovadayim
Selamlar tekrardan, bir gelişme oldu mu aracınızda? Ben Türkiyeye geldim aracımla, yaşadığım zor geçiş nerdeyse kayboldu. Sanırım şanzıman yağının özelliğini kaybetmesinden dolayı soğuk havada geçiş zor oluyordu. En yakın fırsatta yağı değiştirip güncelleme yapacağım.

Upvote 0

Bende temmuzda baskı balatayı değiştirdim değiştirmeden önce sadece 1 geçerken geriye geçerken konum farkı oluyordu bazen yani gçer gibiydi ama geçmiyordu sonra baskıyı değiştirdim aynı benimde sorun var usta halatlardan dedi 2 ye geçerken sanki vites ben geçmeyecem diyor baskı balata değişirken halatları söküyorlar galiba bu yüzden olduğunu söylemişti benim her zman yapmıyor

Upvote 0
Bende temmuzda baskı balatayı değiştirdim değiştirmeden önce sadece 1 geçerken geriye geçerken konum farkı oluyordu bazen yani gçer gibiydi ama geçmiyordu sonra baskıyı değiştirdim aynı benimde sorun var usta halatlardan dedi 2 ye geçerken sanki vites ben geçmeyecem diyor baskı balata değişirken halatları söküyorlar galiba bu yüzden olduğunu söylemişti benim her zman yapmıyor yaptıkları şeyin arkasında da durmuyorlar cidden kafayı yemelik bir durum baskı balatayı değiştrdik iyi olsun diye 2 ye geçerken sanki kas yapcaz evet her zamn olmuyır ama olunca sinir bozuyor önerilerinize açığım bide tamirciye yukarda anlatıcağınız şeyi nasıl anlatıcaz

Upvote 0
Selamlar tekrardan, bir gelişme oldu mu aracınızda? Ben Türkiyeye geldim aracımla, yaşadığım zor geçiş nerdeyse kayboldu. Sanırım şanzıman yağının özelliğini kaybetmesinden dolayı soğuk havada geçiş zor oluyordu. En yakın fırsatta yağı değiştirip güncelleme yapacağım.
Şanzıman yağını mı değiştirdiniz veya değiştireceksiniz..?

Upvote 0
Şanzıman yağını mı değiştirdiniz veya değiştireceksiniz..?
Şanzıman yağı değişti fakat Türkiye’de değiştirdim. Ankara, Riga kadar soğuk olmadığından dolayı o geçiş zorluğunu zaten yaşamadım, umarım Rigaya tekrar geri döndüğümde biraz düzelmiş olur.

Başka tavsiyeniz varsa dikkate alırım.

Upvote 0
Şanzıman yağı değişti fakat Türkiye’de değiştirdim. Ankara, Riga kadar soğuk olmadığından dolayı o geçiş zorluğunu zaten yaşamadım, umarım Rigaya tekrar geri döndüğümde biraz düzelmiş olur.

Başka tavsiyeniz varsa dikkate alırım.
Bu soruyu özellikle sordum,

-Hangi marka ve model şanzıman yağı kullanıldı?

-yağ dolumu aracın hangi bölgesinden yapıldı? (bu önemli)

-Kaç Litre yağ dolduruldu?

Bu işlemi ülkede doğru şekilde yapmayı bilen insan sayısı 1 elin parmağını gezmez, Genellikle %98 yanlış yöntem ile yapılmaktadır malesef.

Upvote 0
Bu soruyu özellikle sordum,

-Hangi marka ve model şanzıman yağı kullanıldı?

-yağ dolumu aracın hangi bölgesinden yapıldı? (bu önemli)

-Kaç Litre yağ dolduruldu?

Bu işlemi ülkede doğru şekilde yapmayı bilen insan sayısı 1 elin parmağını gezmez, Genellikle %98 yanlış yöntem ile yapılmaktadır malesef.
Motul manuel şanzıman yağı kullandılar, gittiğim servis Ankara’da otogök, vag grubu araçlar için yoğunluk çalışıyorlar. Dediğiniz incelikleri ben tam bilmiyorum, sanırım kendim kontrol edemem. Ankara’da Erwin otoya triger için gittiğinde kontrol ettirme şansım olur mu acaba eğer bakılabilirse?

Upvote 0
Motul manuel şanzıman yağı kullandılar, gittiğim servis Ankara’da otogök, vag grubu araçlar için yoğunluk çalışıyorlar. Dediğiniz incelikleri ben tam bilmiyorum, sanırım kendim kontrol edemem. Ankara’da Erwin otoya triger için gittiğinde kontrol ettirme şansım olur mu acaba eğer bakılabilirse?
Detaylarını ve sebeblerini anlatıcam fakat öncelikle elinizde bir fatura veya yapılan - değişen - kullanılan ürünler ile ilgili bir evrak var mı..?

O belgede en azından kullanılan yağın adet miktarı veya kaç litre yağ kullanıldı görebiliriz, ve motul ‘un hangi model yağı kullanıldı görebiliriz,

Hani bazı servisler bir kağıt - evrak verir, şunlar değişti, şu kadar adet şu üründen kullanıldı diye

Upvote 0
Detaylarını ve sebeblerini anlatıcam fakat öncelikle elinizde bir fatura veya yapılan - değişen - kullanılan ürünler ile ilgili bir evrak var mı..?

O belgede en azından kullanılan yağın adet miktarı veya kaç litre yağ kullanıldı görebiliriz, ve motul ‘un hangi model yağı kullanıldı görebiliriz,

Hani bazı servisler bir kağıt - evrak verir, şunlar değişti, şu kadar adet şu üründen kullanıldı diye
Hatırladığım kadarıyla verdikleri faturada parça numarası yazmıyordu, aracım şu anda benden uzakta otoparkta duruyor. Yaklaşık 10 gün sonra torpidoya koyduğum evraktan kontrol edeyim.

Upvote 0
Hatırladığım kadarıyla verdikleri faturada parça numarası yazmıyordu, aracım şu anda benden uzakta otoparkta duruyor. Yaklaşık 10 gün sonra torpidoya koyduğum evraktan kontrol edeyim.
Parça numarasının yanında (adet / miktar) yazar oradan anlaşılabilir, kaç km önce değişti.?

Upvote 0
250km önce değişti, bir süredir otoparkta kullanılmıyor araba
Aracınızın şanzıman bilgileri:

MQ200 / 6 ileri manuel
Design Type: 0AJ
Şanzıman kodu (Gearbox ID): SEL
Yağ kapasitesi (servis ikmali): 2,3 Litre

Not: 2,3 litrelik hacim sadece rutin yağ değişimi (servis ikmali) içindir. Şanzımanın tamamen sökülmesi, indirilmesi veya revizyonu durumunda (kuru dolum), sistemde hiç yağ kalmayacağı için gereken yağ miktarı artar.

Olayın özeti şöyle (eskiden yazdığım bir yazıdan alıntı yapıyorum);

Golf Mk7 kasalarda ve güncel diğer VW grubu araçlarda da kullanılan manuel şanzımanların geçmişi 20-25 sene öncesine dayanmaktadır, bu şanzımanlar aradan uzun zaman geçmesine rağmen değişikliğe uğramadan herhangi bir revizyona uğramadan Golf Mk7 dahil pek çok VW grubu araçta kullanılmaya devam etmektedir,

FAKAT 2012 yılında MQB platformuna geçiş ile beraber, yeni platformun tasarımı gereği manuel şanzımanın (açısal konumu ve eğimi) eski platformlara nazaran 12° derece farklı şekilde konumlandırılmış, bunun sonucu olarak şanzıman yağı dolum tapası işlevini kaybetmiştir,

şanzıman yağı dolum tapası aynı zamanda yağ dolumu esnasında seviye ölçümü için kullanılırdı,

Bazen şanzıman yağı dolum tapası olarak geçer, bazen de şanzıman yağı seviye ölçüm tapası okarak geçer, iki ifade de aynı şey için kullanılır,

Eskiden (MQB platformu öncesi) teknisyen buradan yağı doldurur, ve yağ taşmaya başladığında istenilen miktarda yağ dolumu gerçekleştiği anlamına gelirdi,

Ancak artık MQB platformu sonrası şanzımanın açısal konumu 12 derece değiştiği için işlevini kaybetmiştir,

VW bu şanzımanlarda hiç bir değişiklik yapmadan yeni nesil MQB platformunda da kullanmış fakat seviye ölçüm tapasında değişikliğe gidilmemiştir, tapa halen yerinde durmaktadır, ancak artık herhangi bir işlevi yoktur,

Ustanız eski şanzıman yağını alt kısımdaki yağ boşaltım tapasından boşalttı, buraya kadar sorun yok, fakat yeni şanzıman yağını yan taraftaki işlevini kaybetmiş bu seviye ölçüm tapasından doldurmaya kalktığı zaman şanzımanın açısal konumu değiştiği için koyulacak yağ henüz yeteri kadar dolmadan geri akmaya başlar ve sonuç olarak şanzıman olması gerekenden daha az yağ ile çalışmaya maruz kalacaktır,

VW Almanya MQB platformu kullanılan araçlarda şanzıman yağı değişimi için by tapa işlevini kaybettiği için artık yağ değişimlerinin nasıl yapılması ile ilgili yeni bir TSB dosyası (Technical Service Bulletin) yayınlamıştır,

Yayınlanan bu TSB dosyasında yağ dolumunun artık bu işlevini kaybetmiş seviye kontrol tapasından yapılmaması gerektiğini açıkça belirtilmiştir,

Usta bu uyarıyı dikkate almadan işlevini kaybetmiş bu yağ dolum tapasından (kontrol seviye tapasından) yağ dolumu yaptığı taktirde eksik yağ dolumu gerçekleşir, bunun sonucu olarak şanzıman için istenmeyen şeyler yaşanması kaçınılmazdır,

Ve malesef manuel şanzıman yağı değişimi yapan ustaların %90 ‘nı halen bu işlevini kaybetmiş tapanın olduğu yerden dolum yapıyorlar (bana göre %99)

Bu konu hakkında ne zaman bir VW ustasıyla konuşşam dünyadan haberleri yok,

Peki MQB platformu (Manuel Şanzımanlı) araçlarda şanzıman yağı değişimimlerinde yağ dolumu nereden yapılmalıdır..?

Araç üreticisi MQB platforma sahip araçlarda şanzıman yağı değişiminde yeni yağ dolumu için motor kaputunu açtığınızda motorun sağ tarafında hava filtre kutusunun alt kısmına doğru, akünün altında hafif sağ tarafında konumlandırılmış olan (geri vites müşürü) sökülerek oradaki küçük delikten (havalandırma deliği) yeni yağ dolumu yapılması gerekmektedir.

Küçük bir delik olduğu için akvaryum hortumu ve boyut olarak küçük bir huni ile dolum yapılır, ve delik küçük olduğundan için biraz sabır ve biraz da zaman almaktadır,

Yağ dolumu esnasında dikkat edilmesi gereken önemli olan diğer husus bu esnada kesinlike vitese dokunulmaması gerekir..!!
Çünkü vites ile oynanır ise veya dolum esnasında vites değişikliği yapılır ise tüm vitesler birbirine karışır ve eski haline getirmek için uğraştırıcı başka bir süreç başlar,

Yapılması gereken: yağ dolumu esnasında hiç bir şekilde vites koluna dokunulmaması ve vites değişikliği yapılmaması gerekir,

Veya geri vites müşürünün orada bulunan yerden işlemler bitene kadar şanzımanı (kitlemek) gerekir, son olarak yağ dolumu bittikten sonra geri vites müşürünü yerine takmadan önce (Loctite marka) o bölgeye özel olan Loctite kullanarak geri vites müşürü yerine sabitlenmesi gerekir, Bu bilgiler VW ‘nin yayınladığı TSB dosyasında açıkça belirtilmiştir,

Ayrıca Loctite marka yapıştırıcıların kullanım alanına göre pek çok farklı çeşidi olduğu için doğru olan hangisi ise o kullanılmalıdır, şuan hatırlamıyorum ama Loctite marka yapıştırıcıların Loctite 243 / Loctite 270 gibi kullanım alanına göre pek çok farklı çeşidi mevcuttur, doğru olan hangisi ise o kullanılması gerekir,

Loctite marka yapıştırıcıların fiyatları koduna ve kullanım alanına göre fiyatları değişkenlik gösteriri ve oldukça pahalı olabilir, alternatif markaların aynı işi yapan yapıştırıcıları vardır ancak aynı işi yapan doğru ürün şarttır

Bazı süper zekalı kiişiler bu yapıştırıcıya gerek yok ben oraya (sıvı conta) çekerim bişey olmaz gibi Türk usülü cevaplar verenler de olmaktadır,

Ayrıca doğru şanzıman yağı kullanımı çok önemlidir, Aracınız için üreticinin (üretici onay kodu) şartnamelerini karşılayan yağ kullanılması gerekir,

Normalde en doğrusu fabrikanın kullandığı orjinal yağdır, ancak bu yağ biraz pahalı olduğundan çoğu kişi dışardan başka bir yağ ile bunu çözmeye çalışır, fakat yanlış yağ dolumu istenmeyen sonuçlar doğuracağı için,

Fabrikanın kullandığı orjinal yağ kullanılmayacak ise doğru yağı tespit edebilmek için yetkili servisten araca uyumlu olan şanzıman yağının parça kodu öğrenilir, o parça kodu aynı zamanda (üretici onayını) temsil eder, bunu öğrenildikten sonra, o üretici onay kodunu karşılıyan uyumlu olan yağ alınması gerekir, Aksi taktirde şanzıman arızaları ile karşılaşırsınız,

Dışarda çoğu zaman kafasına göre uyumlu/uyumsuz olduğunu dikkat etmeden ellerinde ne varsa onu koyanlar oluyor, bu çok hassas bir konudur yoksa başınıza iş alırsınız.

Upvote 0

Geri