Amortisör üst takozu ve bilyesi değişimi sonrasında yaşanan problemler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozdmr084
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozdmr084

Yeni Üye
İsim
Akın
Araç
2016 Golf 7 1.2 TSI Bluemotion
Merhabalar. 2016 model 1.2 TSI Golf 7 kullanıcısıyım aracımda bozuk yollarda giderken gelen lıkırtı sesi ve parka girip çıkarken düşük hızlarda direksiyonu çevirdiğim anda gelen ufak ama insanın içini huzursuz eden tıkırtı sesi şikayetiyle aracımı bir çok ustaya gösterdim. Nihayetinde sanayide amortisör üst takozları ve bilyeleri değişimini yaptık. Aracı teslim alıp düz bir yola çıktığımda direksiyonumun yamuk olduğunu fark ettim (ilk başta aracımdaki sesler kesilmişti) bugün tekrardan ustanın yanına gittik rot ayarı yaptırmamı istedi yaptık fakat bu sefer de araç bariz bir şekilde sağa çekmeye başladı. Yazılımsal bir problem olduğunu ve bilgisayar ile sorunun çözüleceğini söyleyip hafta içi tekrardan gelmemi istediler Aksi gibi şikayetiyle gittiğim bütün sesler tekrardan aracımda geliyor. resmen hem paramdan oldum hem de durduk yere başıma iş açtım

Hocam selamlar,

Aracım 2018 model Volkswagen Golf 7. Bende de benzer şikayetler mevcut. Özellikle kasislerden geçerken gelen gıcırtı sesi uzun zamandır vardı; havalar soğuduktan sonra daha belirgin hale geldi. Son bir haftadır ise direksiyonu çevirirken de ses gelmeye başladı (aşağıya ilgili videoyu ekledim).

Bugün (04.05.2026) Kayseri Aykan Volkswagen Yetkili Servisi’ne gittim. Ön takımı komple kontrol ettirdim; gerekli tamirler yapıldı ve rot ayarı gerçekleştirildi. Seslerde bir miktar azalma oldu ancak tamamen kesilmedi. Usta, asıl sorunun direksiyon kutusundan kaynaklı olduğunu ve yaklaşık 95.000 TL maliyeti olacağını belirtti. Ancak ben sorunun direksiyon kutusundan ziyade amortisör takozundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Kısa bir araştırma sonrası durumu şu şekilde özetleyebilirim:

• Direksiyonu tam sağa veya sola çevirdiğimde gelen ses için:
    (Videodaki kullanıcı amortisör takozunu değiştirdikten sonra sorunun çözüldüğünü belirtmiş. Ben de 1 ay içinde değiştirip sonucu güncelleyeceğim.)
  • Kasislerden geçerken gelen ses:
    (Birçok VAG grubu araçta görülen bir durum. Yetkili serviste lityum gres uygulanarak geçici çözüm sağlanabiliyor. Amortisör veya salıncak değişse bile bir süre sonra tekrar edebiliyor. Bu nedenle ekonomik açıdan hemen değişim gerekli olmayabilir.)
  • Ayrıca park manevraları sırasında direksiyonu çevirirken ince “tıkır tıkır” şeklinde bir ses de geliyor. Bunun da amortisör takozundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Yaklaşık 1 ay sonra amortisör takozu değişimi ve genel bakım için tekrar yetkili servise gideceğim. Gelişmeleri buradan paylaşırım.

Saygılar.

Upvote 0

Hocam selamlar,

Aracım 2018 model Volkswagen Golf 7. Bende de benzer şikayetler mevcut. Özellikle kasislerden geçerken gelen gıcırtı sesi uzun zamandır vardı; havalar soğuduktan sonra daha belirgin hale geldi. Son bir haftadır ise direksiyonu çevirirken de ses gelmeye başladı (aşağıya ilgili videoyu ekledim).

Bugün (04.05.2026) Kayseri Aykan Volkswagen Yetkili Servisi’ne gittim. Ön takımı komple kontrol ettirdim; gerekli tamirler yapıldı ve rot ayarı gerçekleştirildi. Seslerde bir miktar azalma oldu ancak tamamen kesilmedi. Usta, asıl sorunun direksiyon kutusundan kaynaklı olduğunu ve yaklaşık 95.000 TL maliyeti olacağını belirtti. Ancak ben sorunun direksiyon kutusundan ziyade amortisör takozundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Kısa bir araştırma sonrası durumu şu şekilde özetleyebilirim:

• Direksiyonu tam sağa veya sola çevirdiğimde gelen ses için:
    (Videodaki kullanıcı amortisör takozunu değiştirdikten sonra sorunun çözüldüğünü belirtmiş. Ben de 1 ay içinde değiştirip sonucu güncelleyeceğim.)
  • Kasislerden geçerken gelen ses:
    (Birçok VAG grubu araçta görülen bir durum. Yetkili serviste lityum gres uygulanarak geçici çözüm sağlanabiliyor. Amortisör veya salıncak değişse bile bir süre sonra tekrar edebiliyor. Bu nedenle ekonomik açıdan hemen değişim gerekli olmayabilir.)
  • Ayrıca park manevraları sırasında direksiyonu çevirirken ince “tıkır tıkır” şeklinde bir ses de geliyor. Bunun da amortisör takozundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Yaklaşık 1 ay sonra amortisör takozu değişimi ve genel bakım için tekrar yetkili servise gideceğim. Gelişmeleri buradan paylaşırım.

Saygılar.
Merhabalar tekrardan. Birebir aynı sorunları yaşıyoruz. Bana da benzer şeyler söylendi amortisör takozu ve bilyeleri gibi (değiştirdim sesler bir gün kesildi) direksiyon kutusu olabileceği gibi ama kesinlikle direksiyon kutusu olduğunu düşünmüyorum. Daha önce de belirttiğim gibi salıncaklar ve z rotlar değiştiğinde bir sorun kalmayacağını düşünüyorum ancak ustaların işçilik maliyeti parça maliyetini geçtiği için şuan yaptıramıyorum. Siz benden önce yaptırsanız ve tecrübenizle bizleri de bilgilendirirseniz sevinirim.

Ayrıca şuan serviste güncel rot ayarı fiyatı nedir paylaşabilir misiniz.

Upvote 0
@ozdmr084 Merhaba

Bende de aynı araba var 2016 1.2 tsı 68000km de.Arabamda bu ses mevcut lokurtu yapıyor.
İlk kalkış anında dönüşlerde yapıyor.
Düz kalkışta yok düşük hız yüksek hızlarda yok sadece dönüşte 1. Viteste yapıyor.Paket taş bozuk yollar da daha belirgin oluyor.5 yıldır vardır bu ses.Sanayide bakım yapan “Kalfaya”söyledim “usta”ile tur attık yok bir şey abim dedi.
Benim arabada gıcırtı yok.Direksiyon kutusu ile alakalı olduğunu sanmıyorum.
Düşüncem amortisör,takoz vb aksamlardan olabilir.Sürüşte sağ sol gezme yada bir sıkıntı yok böyle kullanıyorum.

Upvote 0
@ozdmr084 Merhaba Hocam, yetkili serviste güncel rot balans ücreti yaklaşık 2.300 TL.

Siz bu değişim ve onarım işlemlerini yetkili serviste mi yaptırdınız, yoksa fiyat bilgisini oradan mı aldınız? Eğer işlemler yetkili serviste yapıldıysa, mümkünse fiyat bilgilerini paylaşabilir misiniz?

Upvote 0
Yetkili servisten yalnızca fiyat aldım 10 bin Tl arıza tespit ücreti, 2 askı kolu, salıncak, alt salıncak, salıncak yatağı değili işçilik dahil 32.172 tl, 7 yaş ve üzeri araçlarda %30a varan indirim ile birlikte 27.024 TL ye düşüldü

Upvote 0
Yetkili servisten yalnızca fiyat aldım 10 bin Tl arıza tespit ücreti, 2 askı kolu, salıncak, alt salıncak, salıncak yatağı değili işçilik dahil 32.172 tl, 7 yaş ve üzeri araçlarda %30a varan indirim ile birlikte 27.024 TL ye düşüldü
Teşekkür ederim hocam, askı kolu (Z Rotlar) çabuk bozulabiliyor belki onları da değiştirmekte fayda olabilir. Salıncak burçlarında sadece yukarda bahsettiğim kasislerden geçerken gacırtı sesi alıyorum lityum gres uygulaması yapıldıktan sonra seste bayağı azalma oldu. Muhtemelen serviste Z Rot ve amortisör takozu ve rulman değişimi yaptıracağım bayramdan sonra, gelişmeleri yazarım.

Upvote 0

Geri