Bir dizel motor ömrü, bir benzinliyi rahatlıkla 2'ye, bazen 3'e katlayacak ve ne kadar çok kullanılırsa ekonomiklilik derecesi o kadar artacak ancak...
Ülkemizde ki genel duruma baktığımda, eşten, dostan,akrabadan, forumlardan çıkardığım sonuç;
Ülkemizde istisnalar haricinde çok büyük bir çoğunluk için dizel araç gereksiz. Burada bazen paylaşılıyor şaşırıyorum 2015-2016 araç 40.000-50.000km civarı. Yani ben ayaklarımla bile arabadan çok kilometre yapmışım. Şimdi bu adama sıfır dizel bir araç almak çok çok mantıksız. Dünyanın hemen hemen her yerinde genel görüş yılda 15.000 km altı yapan kişi için dizel gereksiz yada lüks kaçıyor. Ama ikinci elde atıyorum 100bin de alır aracı 5-6 yıl kafada sıfır soru işreti ile kullanıp elden çıkartabilir. Tek yapacağı yağ ve filtre bakımı.
Masraf konusunda arada sıkıntılı araçlar çıksada genelde 200.000 km altı bir dizel de herhangi bir ek masraf çıkma olasılığı düşük. Hatta araç çok fazla kilometre yapan bir araç ise 300-400bin kilometre ye kadar enjektör yada DPF sorunu bile çıkarmayabilir. Ancak aynı kilometreyi bir benzinli zaten kuvvetle muhtemel hiç göremeyecektir.
Dizel'in 200bin üzeri tıkanan EGR yi sayıyoruz ancak 150bin KM de bir benzinli aracın subapları, piston kafaları nasıl berbat bir durumda bir açıp bakmak lazım.