Soğutma Suyu

Fikirmizah

Üye
İsim
Doğu
Merhabalar antifirizin derecesini refraktometre ile olctum -32 cikti.Avometre ile iletkenligini olctum korozyon riski var ki diye 2mV cikti.200 mVdan sonra korozyon baslayabilir derler.Şuan degerler gayet iyi durumda fakat arac 2016 model ve ustundeki sogutma suyu fabrikasyon 10 senelik.Simdi ne yapmaliyim sizce

Merhabalar antifirizin derecesini refraktometre ile olctum -32 cikti.Avometre ile iletkenligini olctum korozyon riski var ki diye 2mV cikti.200 mVdan sonra korozyon baslayabilir derler.Şuan degerler gayet iyi durumda fakat arac 2016 model ve ustundeki sogutma suyu fabrikasyon 10 senelik.Simdi ne yapmaliyim sizce
Değiştirmeye gerek yok kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu 10 yılda devirdaimde sorun çıktı mı hocam ?

2015 Seat Leon aracım vardı, 2017’de aldım 2025 Aralık ayına kadar kullandım. Aşırı performanslı kullanımım yoktu, en fazla 3500 devir görmüştür araç. 10 yıllık bir araç olmasına rağmen devirdaim hararet vs hiçbir sorun yaşatmadı bana. Ben kullanıcı olarak deneyim paylaşmak istedim size, teknik anlamda mutlaka yazanlar olacaktır :)

Triger kayış + triger rulmanları +devirdaim + antifiriz

Bunların hepsine ortak paydada bir ömür bictigimizde

Yılda optimal 15 bin km den

10 yılda 150 bin km
12 yılda 180 bin km

10-12 yıl civarı hepsinin degisimi icin ortalama bir süre verebilir

Bu sürecte

Motor suyuna hicbir sekilde çeşme suyu eklenmeyecek

Eksiltmelerde orjinal derişimi aşırı seyreletecek saf su eklemelerinden kaçınılacak. Mümkünse araçtaki orjinal antifirizden (g13/g12 evo) eklenecek

Bu sartlarda 10-12 yıl max süre olarak düsünebilinir antifiriz için.

Son düzenleme:
Müsait bir zamanda yenisiyle değiştir 10 yıl olmuş yetmezmi

Bende sizin durumdayım.
2016 1.2 motor arabam 66000 km de ve hiç soğutma suyu değişmedi azalma eklemede olmadı.
Sanayi ustaları gerek yok değiştirsekte aynı olmuyor diyorlar nedeni kendi beceriksizlikleri ve angarya iş olarak görmeleridir.
Ben bir sıkıntı olmazsa 5 yıl daha böyle devam ederim o zamana kadar 100k olur olmaz araba.
Bildiğiniz iyi bir usta varsa soğutma suyunu yenilemekte fayda vardır.

Bu arada arac 57500 km de 2016 model araci cok zorlamiyorum en fazla dpf icin 3000 devir gormustur standart olarak otobanda

Distile su aldim. Yaklasik 25 litre kadar.Motulun g12 evo ultrasini aldim konsantre 5 litre . Aracta suan g13 var.Ben kabida degismek istiyorum.Silikattan kurtulmam lazim kendim cikartamiyorum ulasilacak yerde degil torba.mahlenin 1000 liraya kabi var onu alacagim.G13 g12 ile karisirsa rengi siyahlasiyormus bu riski almayacagim tabi distile suyla kapali sistem hic taba acmadan suyu devirdaim yaptirip araca termostat actirip g12yi ekleyecegim.5 litre antifirize gider seyreltmek icin.20 litre saf su butun sistemi temizlemeye yeter mi sizce

"G13 g12 ile karisirsa rengi siyahlasiyormus" yanlış bilgi G12 (farklı versiyonları G12, G12+, G12++). Durulama yapabilirsiniz ancak çok daha yorulmaya gerek yok. Kendi aracımda da G13 var fabrika çıkışı. Şimdiye kadar 1-2 litre G12 evo ekledim (partial displacement). Kolay gelsin

Distile su aldim. Yaklasik 25 litre kadar.Motulun g12 evo ultrasini aldim konsantre 5 litre . Aracta suan g13 var.Ben kabida degismek istiyorum.Silikattan kurtulmam lazim kendim cikartamiyorum ulasilacak yerde degil torba.mahlenin 1000 liraya kabi var onu alacagim.G13 g12 ile karisirsa rengi siyahlasiyormus bu riski almayacagim tabi distile suyla kapali sistem hic taba acmadan suyu devirdaim yaptirip araca termostat actirip g12yi ekleyecegim.5 litre antifirize gider seyreltmek icin.20 litre saf su butun sistemi temizlemeye yeter mi sizce

Ben passat ın antiftizini 5. senesinde yine G 13 kullanarak değiştirmiştim.

G12 EVO antifriz diğer bütün antifrizler ile karıştırılabilir, sadece pas koruma derecesi olumsuz etkilenir

Anormal kararma çamurlaşma oluşmaz.

G12 EVO ya geçecekseniz genleşme kabındaki silika poşetini uzun karga burun ile koparmalı yada yeni genleşme kabı almalısınız.

Motor ısındıktan sonra kapağı açarsanız basınç nedeni ile fışkırma yapabilir.

Genleşme kabı kapağı açık şekilde aracı çalıştırın.

Termostat açtığında ince borudan genleşme kabına su akışı başlayacaktır.

İnce hortumu genleşme kabından çıkarıp

Hazırladığınız G12 EVO + Saf su karışımını doldurmaya başlayınız.

Hazırladığınız karışımı büyükçe bir tencerede iyice ısıtıp kullanırsanız

Termostat hiç kapanmadan işlemi daha hızlı halledersiniz.

Sistemin 8 - 8.5 litre kadar kapasitesi var. 10 - 12 litre karışım ilave ettiğinizde sistem tamamen yenilenmiş olacaktır.

260 no lu mesajda yaptığım işlem mevcut

https://www.golftutkusu.com/topic/6716-antifiriz-degisimi/page/18

.
.

Son düzenleme:
@hosmyy

Tüm işlemler bittikten sonra

Antifiriz seviyesi max seviyesine ayarlanır kaput kapatılır.

Antifiriz değişimi yapıldıktan sonraki ilk 20-30 km kullanımdan sonra antifiriz seviyesinde garip bir sekilde seviye düşmesi yaşanabilir. Min cizgisi altına dahi düsebilir. (Bu durum sistemde kalan hava boşluklarını antifiriz suyunun yavaş yavaş doldurmasından kaynaklanır

Böyle bir durumda arac kullanımından hemen sonra (10 dk beklemek iyidir elimizi yüzümüzü yakmayalım)
Genleşme kapağı dikkatlice açılır , ertesi gün sabaha kadar kapaksız sekilde beklenir

Bu sürecte sistemde daha da sıkışmıs hava varsa acık kapatan tahliyesi sağlanmış olur. Bu sürecte seviye daha da düsebilir.

En son seviye tekrar max çizgisine tamamlanır işlem biter

(Bu durum sistemde kalan hava boşluklarını antifiriz suyunun yavaş yavaş doldurmasından kaynaklanır
Bu konuda forzaGilles'in daha önceden paylatşığı mesajda
TDI ve TSI motorlarda bu tip işlemler sonrası diagnoz (bilgisayar yardımııyla) sistemin havasının alınması şarttır..!! Üretici kesimlikle yapılmasını belirtmektedir,

Servisten bilgisayar yardımıyla sistemin havasının alınmasını taleb ediniz, Normalde bunu yapmaları gerekirdi, 15-20 dk. basit bir işlemdir.
yazmıştı. Bunu eklemek istedim, belki özel servislerdeki yazılımlar da bu havayı alabiliyordur diye..

Genleşme kabını dışardan almanıza gerek yok, yetkili serviste orginal genleşme kabı pahalı değil, yeni genleşme kaplarında (silikat poşeti) kaldırılmıştır,

20-25 litre saf su sistemi temizlemek için yeterli,

Aldığıkız 5 Litre antifrizin 4,5 Litre’si yeterlidir. Fazlasına getek yok,

Genkeşme kabına giren 2 hortum var, bunlardan 1 tanesi geri dönüş hattı hortumudur, bu hortumu (geri dönüş hattı hortumunu) çıkartıp, Oradan akan suyu damacana (sıcaklığa dayanıklı) bir bidona dolduracaksınız,

Ancak geri dönüş hattının hortumu kısa olduğu için bidona yetişmez, Hırdavatçılardan daha geniş çaplı bir hortum alıp atabanın geri dönüş hattının hortumunu aldığınız hortumun içine sokarak yani bir nevi uzatma yaparak eski antifrizi damacanaya dokdurunuz, Ancak hırdavatçıfan aldığınız hortum da sıcaklığa dayanıklı olmalıdır, Yüksek sıcaklığa dayanıklı kauçuktan yapılmış çelik takviyeli hortumlar satılmaktadır, 2 metre falan işinizi görecektir, merak etmeyin pahalı değildir, Ancak alacağınız hortumun iç çapı —>arabanın geri dönüş hattının dış çapından daha geniş olmalıdır, bu sayede içine geçirip uzatma yapmış olacaksınız,

Not: işiniz bittiğinde bu damacana şişesini evde kesinlikle içme suyu için kullanmayınız, bahçe veya çiçek sulamada kullanmayınız, O damacana artık çöpe gider veya ilerde tekrardan antifriz değişimi için kullanabilirsiniz, Antifriz zehirli bir sıvıdır ve ne damacanın içini ne kadar iyi yıkarsanız yıkayın antifrizin içinde insan sağlığına zararlı maddeler mevcuttur,

Su sıcak yani kaynar olduğu için 5 ‘lik pet şişeleri eritir, Damacana su satan yerler ücreti karşılığında boş damacana şişesi satıyorlar, Genelde 19 Litre olur bu damacanalar, depozitolu olduğu için ücreti karşılığında satıyorlar.

Bu konuda forzaGilles'in daha önceden paylatşığı mesajda

yazmıştı. Bunu eklemek istedim, belki özel servislerdeki yazılımlar da bu havayı alabiliyordur diye..

3 ihtimal var

***Değişim sonrası belki sistemde hic hava yapma durumu olmayacak

*** Minimal miktarma hava yapma durumunda benim belirttigim sekilde sistem havayı kendi kendine tahliye edebilir

***Sistemde hallice (makro) hava kalmışsa sistemin havasını @forzaGilles in dedigi gibi cihaz baglayıp almak gerekir

Geri