eğer bu motorları ürettikten sonra kenara alıp 1000-2000 km kadar çalıştırmıyorlarsa , bence kesinlikle rodaj var..
onlarca metal parçanın bir araya gelip , senkron şekilde birbirlerinin geometrisine alışıp bunu da yük altında yapmayıp, en optimum streste hareket edip birbirlerine alışma süreci olacaktır. motor, zaten otomobilin strese en fazla maruz kalan kısmı.
bir yerde piston kolunun devir hızlandıkça silindir içinde katettiği mesafenin değişiklik göstereceğini duymuştum. içindeki neredeyse her parçanın esneme toleransı bile varken ve esnerken diğer her bileşeninde buna geometrik açıdan maruz kalacağı durum da göz önüne alındığında kim diyebilir ki rodaj yok....
en azından ilk kmler fazla yük verilmeden (3/2 demiş zaten üreten de) strese sokulmadan nazikçe atlatılmalı.
ben sıfır golf aldığımda ilk 1000-1200 km sonra gidip servise tekrar yağ değiştirmiştim. ve neredeyse 3000 e kadar yüklenmemiştim. 1.4 125lik golf 235'i görmüştü urfa otobanında.. stok hali ile.. 3. viteste (manuel) 140ı geçiyordu.. çok güzel devirleniyordu.. şu an 150 lik act kullanıyorum. manuelin tadını arıyorum.. keşke bu 150liği de ben rodajlasaydım. ha bi sorunu yok (yağ eksiltme v.b.) ama aklıma takılıyor işte.. nasıl kullanıldığını bilmiyorum.
ha bu arada araç dsg ise zaten siz bişey yapmadan dsg alt devirlerde vites değiştirecektir. bırakın ilk kmleri o halletsin.. siz abanmayın.