Motor Soğutma Suyu Seviyesi

İsim
Kutlu
Araç
Golf 7,5 1.6 TDI DSG
Herkese merhaba,
Görselde de görüldüğü üzere motor soğutma sıvı seviyem düşük. Aracımı kapalı garajda muhafaza ediyorum. Şirket aracı kullandığım için kendi aracımı ayda yalnızca 1–2 kez kullanıyorum; kış mevsimi olması nedeniyle yaklaşık 1,5 aydır hiç çalıştırmadım.
Bu akşam kontrol amacıyla aracın yağ ve su seviyelerini kontrol ettiğimde, motor soğutma sıvısının eksik olduğunu fark ettim. Aracı kullanmıyor olmama rağmen bu durum içime sinmedi.
Sorum şu olacak: Görselde bulunan saf sudan, minimum seviyeye gelecek şekilde ekleme yapmam bir sorun oluşturur mu? Bunu sormamın sebebi, aynı renkte olsa bile farklı bir antifriz ile karıştırmak istemememdir.
Sizlerden alacağım görüşlere göre ya geçici olarak saf su ekleyeceğim ya da hafta sonu komple antifrizi boşalttırıp yenisiyle değiştireceğim.
Ayrıca bu seviyede bir eksiklikte aracın herhangi bir uyarı vermesi gerekmez miydi? Araçta şu ana kadar herhangi bir uyarı almadım.

1.jpeg2.jpeg

Yağ seviyesini kontrol ederken: ısınmış motoru birkaç dk dinlendirip öyle bakıyorduk.

Motor suyu kontrolünde de buna benzer bir prosedür olabilir mi ?

Upvote 0
Yağ seviyesini kontrol ederken: ısınmış motoru birkaç dk dinlendirip öyle bakıyorduk.

Yok hocam hatta motor uzun süreli yatıştayken bakılması en doğru yol.

Upvote 0

Su seviyesi motor sıcakken oluşan basıncıın etkisiyle 1-2 cm. yukarı çıkar, motor soğuyunca sistemdeki basınçta düştüğü için 1-2 cm. aşşağı düşer,

Sağlıklı olanı motor soğukken olan kontrol etmek ve gerekiyorsa ilave yapmaktır,

Fakat işler her zaman istenildiği gibi gitmeyeceği için, motor sıcakken saf su ilavesi gerekiyor ise, motor sıcakken sistemde yüksek basınç olduğu için, Olası yanıkları / yaralanmaların önüne geçmek için 15-20 dk. beklenir, bu süre geçtikten sonra halen sistem basınç altındadır ancak genleşme kabının kapağı yavaş yavaş dikkatli olarak içerdeki basıncı tahliye ederek (kapak yavaş yavaş açılarak basınç azalır) bu sesi duyarsınız, bu şekilde kapak açılır ve saf su ilavesi yapılır,

Kapak kapatılırken artık son dayanma noktasına gelir ancak bu aşamada biraz daha güç uyguladığınızda kapak 1 kademe daha hareket eder (tık sesi duyulur) bunun anlamı kapak kilitlenmiş anlamına gelir.

Upvote 0
Benim de takıntılı şekilde periyodik olarak kontrol ettiğim şeylerdir bu araç sıvıları.

Diyeceğim odur ki,

Güvenebileceğin en son şey, bu sıvıları azaldığında bildirim verecek switchleri olsun.

Hani suyum azaldı, yağım azaldı diye bir uyarı beklersen sorun yaşaman işten bile değilmiş gibi geliyor.

Senin durumunda da, 1.5 aydır kullanmadıgin aracın suyu eksilmiş, lakin 1.5 ay önce tam mıydı acaba. Bunu bilebiliyorsan daha iyi bir teşhis konabilir.

Benim başıma gelse, soluğu serviste alıp, antifirizi yeniletirdim sanırım.

Upvote 0
Aracın 1.5 aydır çalışmıyor soğutma suyun devirdaim olmuyor haliyle bulduğu en ufak yerlere gitme ihtimali var. Yer çekimi gereği de bu aşağı yönlü olacaktır. Aracını çalıştır 5-10 dakika devirdaim yapsın hatta biraz şehir içi sürüş yapıp fan açtırırsan daha iyi olur. Bu işlemlerden sonra arabanı düz zemine park edip 1-2 saat sonra kontrol et. Aracında şuan soğutma sıvısı var. Kullanmanda bir sakınca olmaz. Sadece ilk çalıştırdığında 5-10 dakika gözünle kontrol et. Büyük kaçak varsa aniden boşalmasın soğutma sıvısı.

Upvote 0
aynı durum geçen gün başıma geldi uyarı da verdi. baktım seviye sizinkiyle aynı yerde.

servise götürdüm hemen ekleme yaptılar. o gündür takip ediyorum bir eksilme yok. nedeni ben de anlamadım.

Upvote 0

Geri