Motor Soğutma Suyu Seviyesi

İsim
Kutlu
Araç
Golf 7,5 1.6 TDI DSG
Herkese merhaba,
Görselde de görüldüğü üzere motor soğutma sıvı seviyem düşük. Aracımı kapalı garajda muhafaza ediyorum. Şirket aracı kullandığım için kendi aracımı ayda yalnızca 1–2 kez kullanıyorum; kış mevsimi olması nedeniyle yaklaşık 1,5 aydır hiç çalıştırmadım.
Bu akşam kontrol amacıyla aracın yağ ve su seviyelerini kontrol ettiğimde, motor soğutma sıvısının eksik olduğunu fark ettim. Aracı kullanmıyor olmama rağmen bu durum içime sinmedi.
Sorum şu olacak: Görselde bulunan saf sudan, minimum seviyeye gelecek şekilde ekleme yapmam bir sorun oluşturur mu? Bunu sormamın sebebi, aynı renkte olsa bile farklı bir antifriz ile karıştırmak istemememdir.
Sizlerden alacağım görüşlere göre ya geçici olarak saf su ekleyeceğim ya da hafta sonu komple antifrizi boşalttırıp yenisiyle değiştireceğim.
Ayrıca bu seviyede bir eksiklikte aracın herhangi bir uyarı vermesi gerekmez miydi? Araçta şu ana kadar herhangi bir uyarı almadım.

1.jpeg2.jpeg

Aracımı yaklaşık 5 yıl önce aldım, aldıktan sonra tüm bakımları zamanında ve eksiksiz yetkili serviste yaptırdım bu süreç içerisinde antifriz değişimi yapıldı mı acaba hiç hatırlayamıyorum.
Antifrizin rengi (yeni mi yoksa eskimiş mi) kendini ele verir, Eczanelerde satılan (mama tipi enjektör) ile kabın içinden çok az sıvıyı çekerek rengini görebilirsiniz,

Motor soğukken max. çizgisine kadar saf su ilavesi yapabilirsiniz, Araç düz bir zeminde olsun, motor soğuk olsun Min. çizgisinin biraz üzerinde saf su doldurun,

Kapağı kapatırken —> kapat artık çevirilemeyecek duruma gelir, bu aşamada kapağa biraz daha çevirmek istediğinizde kapak hafiften biraz daha döner ve (tık diye bir ses) gelir, bu ses kapağın klitlendiği anlamına gelir,

Yani kapağı her açtığınızda işiniz bittiğinde kapağın klitlendiğinden emin olunuz, bu önemlidir,

Not: yakın zamanda ve ilerki zamanlarda antifrizi değiştirmek isterseniz, sanayide veya yetkili serviste size (isterseniz temizleyici sıvı veya ilaç ile) sistemi temizleyelim ondan sonra yeni antifriz dolumu yapalım gibi bir teklifleri olursa bunu kensinlikle kabul etmeyiniz..!!

Çünkü bu temizleyici sıvı ile temizlik yaptıklarında o sıvının bol su ile 3-4 kez iyice durulanması gerekir ancak malesef bunu yapmıyorlar, çünkü durulama yapmak onlara zaman kaybettiriyor, 3-4 kez temizlik yapmaları için neredeyse 1 gün sadece tek araç ile vakit ayırmaları gerektiği için, Sadece 1 kez durulama yapıyorlar ama bu yeterli gelmiyor çünkü içerde halen o sıvının bir kısmı kalmış oluyor, bunun neticesinde yeni antifrizi doldurdukları zaman sistemin içinde kalan o temizleyici sıvı —>yeni antifrizin yapısını bozuyor..!!

Genelde size bu tellifi (temizleyici sıvı ile) temizleyelim teklifini —>yetkili sevisler bu teklifi yapar bunu kesinlikle kabul etmeyiniz,

Zaten temizlik için kullamdıklaro bu sıvı çok pahalıdır, iş bittiğinde bu temizleyici sıvı içim sizden saçma sapan bir fatura çıkartıyorlar,

Sadece sistemin 10-15 litre saf su ile temizleyip (hiç bir temizlik maddesi sıvısı kullanmadan) sonrasında antifriz dolumu yapmalarını isteyiniz, ve ayrıca bilgisayar yardımı ile sistemin havasının alınması gerekir. Sistemin içinde hava kalması hiç istemmeyecek bir durum olduğu için mutlaka bilgisayar yardımı ile sistemin havasının alınması gerekir, Bu şekilde yaparsanız sorunsuz şekilde 4-5 sene daha hizmet verir,

Not 2: paylaştığınız resime baktığımda, antifriz genleşme kabınız (mit silikat) olan kablardan olduğunu görüyorum, Bu mit silikat yazan genleşme kablarının içinde bir (silikat poşeti) bulunur, bu silikat poşeti ince partiküllü silikat parçaları içerir, fakat zamanla bu silikat poşeti antifriz sıvısının sürekli ısınıp-soğumasından kaynaklı silikat poşeti yırtılıyor veya deliniyor, bunun neticesinde mikro silikat parçaları soğutma sistemini veya radyatörü tıkıyor, ve çok ciddi pahalı onarım maliyetleri baş başa kalıyorsunuz,

VW Almanya bu silikat poşeti olan genleşme tanklarını kullanmaktan vazgeçti, Yeni tip silikat poşeti olmayan kablara geçiş yapıldı, Antifriz değişimi yaptıracağınız zaman genleşme kabınızı değiştirmenizi öneririm, pahalı bir parça değildir, orjinal olarak yetkili serviste değiştirebilir veya satın alabilirsiniz, yani dışardan yan sanayi veya muadil parça almanıza gerek yoktur,
Aracınıza uyumlu olan antifriz tipleri;
G12 Evo
G13

Aracınıza (uyumlu olmayan) antifriz tipleri, bazı ustalar aşşağıdaki antifrizlerin de uyumlu olduğunu iddaa eder fakat uyumlu değildir;
G11
G12
G12 +
G12 ++

Upvote 0
@forzaGilles İlginiz ve verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Söylediklerinizi mutlaka dikkate alacağım. Öncelikle hafta sonu sizin de söylemiş olduğunuz gibi motor soğukken minimum seviyesini geçecek kadar saf su ekleyeceğim. Sonrasında biraz gezinti yapıp tekrar kontrol edip duruma bakacağım. Eğer eksiltme olursa servise gideceğim. ayrıca antifriz değişimi yaptırırsam mutlaka genleşme kabını da değiştireceğim.

Upvote 0

Geri