Eşekten ata geçmek: Megane'dan Volvo XC70'e

Sağolun dostlar @Brk34 & @slck

Aklımda retrofit olarak, Youtube'da ta arabayı almadan önce :) gördüğüm andan itibaren yapmak istediğim tek bir şey vardı: Arka stoplardaki ışıkların sadece alt kısmının yanması değil üst kısmının da yanarak klasik Volvo silüetine kavuşmak.

Aktifleşen lambaların frene basınca daha fazla yanmasından ve dolayısıyla güvenlik sorunu çıkarmayacağından emin olduktan sonra ve makyajlanan modellerde de fabrika üretimi bu şekilde yandığını gördükten sonra modülü Litvanya'da ve Rusya'da buldum. Rusya'dan gelenle gümrükte sorun yaşama riskim olacağı için Litvanya'dan 20 Dolar'a aldım ve 10 günde geldi.

Image (20).jpeg

Kurulumu arka bagaj aydınlatmasının oradan ulaşılan soketlerle birleştirerek oldukça basit bir işlemdi fakat soketin erkek/dişi ayrımını yaparken bayağı uğraştım çok sıkı olduğu için fakat istediğim görünüme ulaştım.

Image (21).jpeg

İple çektiğim ilk kar kış tecrübesi... Aralık sonundaki Bartın - Kastamonu - Ankara - Bolu arasındaki karlı yollar, -15 derece ve birkaç parçayla ilgili küçük nazarlıklar:
Aralık'ın son haftası Bartın'dan Ilgaz'a geçerken hava durumlarında bayağı kar görünüyordu. Hem lastikler hem de silecek suyu olarak hazırlıklı olduğum için içim rahat, karda ilk sürüşlerimi gerçekleştireceğim için heyecanlıydım.

WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.49.46 (1).jpeg
(Aracın ve lastiklerin kar kabiliyetini bilmediğim için biraz tedirgin bir şekilde kar üstünde ilk duruş. Azcık gaza basınca dahi bir sürüngen gibi kımıl kımıl ederek kolayca çıkıvermesi acayip bir güven veriyor)
Kastamonu'ya geçmeden Horma Kanyonu'nu görmek istiyoruz (daha doğrusu 1-2 yıl önce gittiğimizde kaya düşmesi sonucu kapalı olduğu için yol üzeri uğruyoruz). Yolu oldukça karlı ve bu yüzden bir o kadar da boş.

WhatsApp Image 2026-02-10 at 14.02.59.jpeg
Şansımıza yine kapalı... Burada ilk asma köprüye kadar yürüyüp Kastamonu merkeze yollanıyoruz. İlçeler arası yollar kapanmaya başlıyor fakat araç bana mısın demiyor, karda iniş, çıkış, viraj, frenaj karakterini iyice öğrenmeye başlıyorum.

İlk kez gittiğim Kastamonu merkezde banduma yiyoruz. Böyle bir lezzet olamaz. Yolunuz düşerse muhakkak deneyiniz.

Anadolu'nun yüce bir dağı Ilgaz'a devam ediyoruz.

WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.49.46 (3).jpeg
(Ilgaz Kayak Tesisi. Sabah 8 suları. Aralık 2025, sezon açılmadan)
Gece soğuktan ve belki de karda ilk kez böyle kullanıldığından veya tamamen ömürlerini tamamlamalarından dolayı burada başımıza 3 şey geliyor: Sağ kısa far gidiyor, silecek suyu T valfi çatladığı için su cama ulaşmadan kaputun altına akıyor ve genleşme tankı kapağının üst kısmı elimde kalıyor :)

WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.49.46 (2).jpeg

Sağ far olmadan, tam da lâzım olduğu hava ve yol şartlarında sürekli kirlenen camlara su atamadan Ankara'ya devam ediyoruz. Ertesi gün Bolu'ya geçerken 1 Ocak'ta Gerede çevresini felç eden kar yağışına tutuluyoruz. Millet sağ ve orta şeritten "dörtlüleri yakarak" ilerlemeye çalışırken pek de uğraşmadan karla kaplı sol şeritten Bolu Doğu çıkışına kendimizi atıyoruz. Yarım saat sonra milletin maalesef o bölgede mahsur kaldığını öğreniyoruz; bu yüzden, o yolu o kadar güvenli ve konforlu geçmesinden dolayı arızalanan parçaları gözüm görmüyor. Üstüne bir de ertesi sabah -15 derecede tek seferde çalışmasıyla arızalanan parçalara "sizin canınız sağolsun" diyorum.

WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.49.46 (4).jpeg
Bartın'a ve Samsun'a dönünce sağ far beyninin gittiğini tespit ediyoruz. Tamiri deniyoruz olmuyor. Piyasada 3500 TL, yetkilide 13800 TL. Far beynini alıp takınca ve yetkili serviste far ayarı da yaptırınca cillop gibi oluyor (650 TL).
Silecek T valfini Temu'dan (250 TL), genleşme tankı kapağını (400 TL) piyasadan alıp değiştiriyorum.

WhatsApp Image 2026-02-10 at 13.49.46.jpeg
(Bu arada Kızılırmak kenarında aracın içinde bir kamp daha atıyorum)
11 ayda 24.200 kilometre ile araca daha da hakim olup bağlanıyorum ve yolları tepmeye devam ediyoruz 🧿 Güncel km 180.500.

'Bakarsan bağ olur' düsturuyla cılız kalan plaka aydınlatma ampulleri, park ampulleri ve H7 uzun farları da Osram'ın üst kalite gamında yer alan beyaz fakat göz almayan ışıklarıyla küçük dokunuşlarımızı şimdilik tamamlıyoruz.

Son düzenleme:
@SCC doğaya mı yorum yapayım arabaya mı yorum yapayım aktivitelerinize mi yorum yapayım bilemedim. En iyisi yazdıklarınızı okuyarak sizinle beraber mutlu olayım. Tekerinize taş değmesin :)

İple çektiğim ilk kar kış tecrübesi... Aralık sonundaki Bartın - Kastamonu - Ankara - Bolu arasındaki karlı yollar, -15 derece ve birkaç parçayla ilgili küçük nazarlıklar:
Aralık'ın son haftası Bartın'dan Ilgaz'a geçerken hava durumlarında bayağı kar görünüyordu. Hem lastikler hem de silecek suyu olarak hazırlıklı olduğum için hazır, karda ilk sürüşlerimi gerçekleştireceğim için heyecanlıydım.

(Aracın ve lastiklerin kar kabiliyetini bilmediğim için biraz tedirgin bir şekilde kar üstünde ilk duruş. Azcık gaza basınca dahi bir sürüngen gibi kımıl kımıl ederek kolayca çıkıvermesi acayip bir güven veriyor)
Kastamonu'ya geçmeden Horma Kanyonu'nu görmek istiyoruz (daha doğrusu 1-2 yıl önce gittiğimizde kaya düşmesi sonucu kapalı olduğu için yol üzeri uğruyoruz). Yolu oldukça karlı farklı ve bu yüzden bir o kadar da boş ve sakin.

Şansımıza yine kapalı... Burada ilk asma köprüye kadar yürüyüp Kastamonu merkeze yollanıyoruz. İlçeler arası yollar kapanmaya başlıyor fakat araç bana mısın demiyor, karda iniş, çıkış, viraj, frenaj karakterini iyice öğrenmeye başlıyorum.

İlk kez gittiğim Kastamonu merkezde banduma yiyoruz. Böyle bir lezzet olamaz. Yolunuz düşerse muhakkak deneyiniz.

Gece soğuktan ve belki de karda ilk kez böyle kullanıldığından veya tamamen ömürlerini tamamlamalarından dolayı burada başımıza 3 şey geliyor: Sağ kısa far gidiyor, silecek suyu T valfi çatladığı için su cama ulaşmadan kaputun altına akıyor ve genleşme tankı kapağının üst kısmı elimde kalıyor :)

Sağ far olmadan, sürekli kirlenen camlara su atamadan Ankara'ya devam ediyoruz. Ertesi gün Bolu'ya geçerken 1 Ocak'ta Gerede çevresini felç eden kar yağışına tutuluyoruz. Millet sağ ve orta şeritten "dörtlüleri yakarak" ilerlemeye çalışırken pek de uğraşmadan karla kaplı sol şeritten Bolu Doğu çıkışına kendimizi atıyoruz. Yarım saat sonra milletin maalesef o bölgede mahsur kaldığını öğreniyoruz; bu yüzden, o yolu o kadar güvenli ve konforlu geçmesinden dolayı arızalanan parçaları gözüm görmüyor. Üstüne bir de ertesi sabah -15 derecede tek seferde çalışmasıyla arızalanan parçalara "sizin canınız sağolsun" diyorum.

Bartın'a ve Samsun'a dönünce sağ far beyninin gittiğini tespit ediyoruz. Tamiri deniyoruz olmuyor. Piyasada 3500 TL, yetkilide 13800 TL. Far beynini alıp takınca. Yetkilide far ayarı da yaptırınca cillop gibi oluyor (650 TL).
Silecek T valfini Temu'dan (250 TL), genleşme tankı kapağını (400 TL) piyasadan alıp değiştiriyorum.

11 ayda 24.200 kilometre ile araca daha da hakim olup bağlanıyorum ve yolları tepmeye devam ediyoruz 🧿 Güncel km 180.500.

Ekli dosyayı görüntüle 89027
(Abant yolu, Kasım 2025)​
Usta SUV dediğin böyle olacak işte. 4x4 yüksek motor güçlü SUV. Bozulan parçalar da normal kaç yaşında araba. Öyle düz asfaltta da kullanmıyorsun hiç o yandan da düşün :)

Çocuklar meslek eline alırsa ben de böyle bı proje düşünüyorum. Tabi o zamana sağ salim kalırsak 😃 Yaş geçiyor

• Beğen
Tepkiler: SCC
Usta SUV dediğin böyle olacak işte. 4x4 yüksek motor güçlü SUV. Bozulan parçalar da normal kaç yaşında araba. Öyle düz asfaltta da kullanmıyorsun hiç o yandan da düşün :)

Çocuklar meslek eline alırsa ben de böyle bı proje düşünüyorum. Tabi o zamana sağ salim kalırsak 😃 Yaş geçiyor
Sanada bir Volvo V90 Cross Country yakışır abim :)

@SCC

Bizede kışın kuru asfaltta bile kış lastigi takın, contiye michelin e nokian a not verin diyolar.

Ne diye takıcam abicim.....?

• Haha
Aralık'ın son haftası Bartın'dan Ilgaz'a geçerken hava durumlarında bayağı kar görünüyordu. Hem lastikler hem de silecek suyu olarak hazırlıklı olduğum için hazır, karda ilk sürüşlerimi gerçekleştireceğim için heyecanlıydım.

Kastamonu'ya geçmeden Horma Kanyonu'nu görmek istiyoruz (daha doğrusu 1-2 yıl önce gittiğimizde kaya düşmesi sonucu kapalı olduğu için yol üzeri uğruyoruz). Yolu oldukça karlı farklı ve bu yüzden bir o kadar da boş ve sakin.

Sağ far olmadan, sürekli kirlenen camlara su atamadan Ankara'ya devam ediyoruz. Ertesi gün Bolu'ya geçerken 1 Ocak'ta Gerede çevresini felç eden kar yağışına tutuluyoruz. Millet sağ ve orta şeritten "dörtlüleri yakarak" ilerlemeye çalışırken pek de uğraşmadan karla kaplı sol şeritten Bolu Doğu çıkışına kendimizi atıyoruz. Yarım saat sonra milletin maalesef o bölgede mahsur kaldığını öğreniyoruz; bu yüzden, o yolu o kadar güvenli ve konforlu geçmesinden dolayı arızalanan parçaları gözüm görmüyor. Üstüne bir de ertesi sabah -15 derecede tek seferde çalışmasıyla arızalanan parçalara "sizin canınız sağolsun" diyorum.

Bartın'a ve Samsun'a dönünce sağ far beyninin gittiğini tespit ediyoruz. Tamiri deniyoruz olmuyor. Piyasada 3500 TL, yetkilide 13800 TL. Far beynini alıp takınca. Yetkilide far ayarı da yaptırınca cillop gibi oluyor (650 TL).

Ekli dosyayı görüntüle 89027
(Abant yolu, Kasım 2025)​
Güzel görüntüler eşliğinde, keyifli anlatımınızla o anları yaşamış kadar olduk. Keyifli gezmeler hocam, tekerinize taş değmesin.

Geçenlerde amcamın 2004 S60R için PCV valfi değiştirmeye karar verdik. yetkili serviste PCV valfi 2500 TL, PCV borusu da 2000 küsur, emme manifolt contası 1000 Tl gibi derken toplamı 7k filan tutuyor. Sipariş ettim yetkili servisten.

Volvo Parçaları bedavadan az pahalı.

VAG de 2500 TL ye hangi parçayı alabiliriz?

• Beğen
@SCC soğukta ilk marşta aldı demişsiniz :)

Ne kadar soğuk o kadar kolay çalışır o, tam sevdiği ortam :))

• Beğen
Hayırlı olsun benim de yıllardır hedefimde olup cesaret edemediğim bir araç. Motoru t4 lerde kullanılan 2.4 dizel ile ortak olduğunu duymuştum, bunu araştırabilir misiniz uygunluğunuzda. Eğer doğru ise milyonlar sizin olsun 😃 Kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim

Edit: Konu eskmiş yeni görüyorum yine de hayırlı olsun😃

• Beğen

Geri