312 mm disk geçiş

Hocam şöyle söyleyelim bugatti veyron 1900 kg, chiron 2000kg iken golf 7 1.4 tsi 1250 kg, 2.0 TSI 1300-1400 kg civarında. Aradaki fark yüksek hızda oldukça belirgin olacaktır. 100-0 fren testi ile 250-0 fren testini karşılaştırırsanız farkı anlayacaksınızdır. Mevzu sadece disk çapı değil diskin malzemesi de önemli. Seramik disklerin ortaya çıkarttığı performans ile standart disk arasında dağlar fark var. Hem ömür olarak hem performans olarak. Disk çapı ile birlikte balatayı da büyüttüğünüz için balatanın nüfus ettiği alan artacak ve ısı daha fazla yüzeye yayılacaktır. Fizik kuralları gereği bu daha iyi frenleme performansı getirtecektir. Kağıt üstünde evet 0.2 saniye fark gözükse de ben standart bir fren ile 250 km/h hızlarda sert fren yapmaya çekinirken 2.0 TSI bir araçta gözlemlediğim kadarıyla korkusuz fren yapılabiliyor. Ayrıca freni sert kullanınca aracın kontrolü kaybetmemesi için taşıyıcı, jant ve lastik faktörleri de oldukça fazladır.
Sizlere katılıyorum zaten, belirtmek istediğim şey daha büyük ve daha güçlü frenlerin şehir içi kullanımda bir etkisi olmayacağı yönündeydi. Yoksa yüksek hızlarda karşılaştırmak mümkün bile değil.
bu videoyu biliyorum hocam ancak arkalara bir müdahale edilmiyor
Ancak nasıl değişeceğini anlatıyor diye hatırlıyorum.

Genel olarak aracın frenlemedeki ağırlık merkeziyle oynayacağı için çok gereksiz bir değişim olur. Eğer 50/50 çalışırsa frenler, araç en ufak frenlemede ya önden ya arkadan kaybeder çünkü aracın bir tarafı her zaman daha ağır, bir tarafı her zaman daha hafif. Sadece GT araçlarının fren ayarlarıyla düzenli oynanıyor bu da hem frenaj hem de viraj performansı için.

Aynı zamanda ufak bir bilgi, frenlerin büyümesi aracın günlük frenlemelerde fark edilir bir değişiklik yaratmaz. Büyük frenler, aracın zorlu koşullarda örneğin yüksek hızlarda, çok ağır yük altında ya da rampa inerken devamlı frenajı kaldırabilmesi için varlar. Bakılcak olursa stok bir Golf 7'nin 100-0 fren mesafesi 2.7 saniye, 33-35 metre aralığında. Çok yüksek mühendisliğe ve araçlara takılan en büyük frenlerden -420mm kadar- birine sahip Bugatti Chiron'un 100-0 fren mesafesi 2.5 saniye, 31-32 metre aralığında. Büyük frenler yanlızca çok yüksek hızlarda, üst üste top speed denemelerinde, pist kullanımında fark yaratıyor ki çok ironiktir, 7 R'ın kendi frenleri pistte çok yetersiz kalıyor. O yüzden araç çok ve sürekli hızlanıp durmayacaksa fren büyütmenin bizler için kozmetik dışı bir olayı da yok. Ancak sırf güzel dursun diye ikisini de 312mm takıp boşuna sıkıntı yaşamaya değmez diye düşünüyorum, ancak ön 312mm daha dolu dolu gözükecektir. Eğer arkaya 288mmler takılıyorsa onlar da denenebilir.
100-0'da fren o kadar farketmiyor. Orada limitleyici faktör lastiğin yere tutunması oluyor. Benim 312'ye geçiş hikayem 250km/h'den 100'e birden fazla fren yapıldığında frenin yetmemesiydi. Yoksa bir kez 200-0'da bile 288mm frenler yetiyor. Tekrarlı frenlemelerde büyük fren işe yarıyor.

Yahu arka disklerin önler ile aynı büyüklükte olduğu hiç bir araç göremezsiniz,

Formula 1 aracında bile arkalar önlerden daha küçüktür,

Bir yarış mühendisi sokakta gezerken önler ile aynı boyutta arka disk görse, çok açık söylüyorum kahkaha atar, alay konusu olursunuz,

Bir film vardı, filmde adam belirli bir yaştan sonra zengin oluyor, Yeni evi için kütüphane yaptıracak ünlü bir marangozcu ve yine kitab-roman satan ünlü bir kitabevi’nin sahibini çağırıyor,

Marangoz ‘a diyor ki; bana bu duvarın ölçülerinde büyük bir kitaplık yapınız,

Kitabevi sahibine dönüyor; yapılacak bu kitaplığın boyutlarında bir kitap almak istiyorum.

Mantık aynı mantık..

Yahu arka disklerin önler ile aynı büyüklükte olduğu hiç bir araç göremezsiniz,

Formula 1 aracında bile arkalar önlerden daha küçüktür,

Bir yarış mühendisi sokakta gezerken önler ile aynı boyutta arka disk görse, çok açık söylüyorum kahkaha atar, alay konusu olursunuz,

Bir film vardı, filmde adam belirli bir yaştan sonra zengin oluyor, Yeni evi için kütüphane yaptıracak ünlü bir marangozcu ve yine kitab-roman satan ünlü bir kitabevi’nin sahibini çağırıyor,

Marangoz ‘a diyor ki; bana bu duvarın ölçülerinde büyük bir kitaplık yapınız,

Kitabevi sahibine dönüyor; yapılacak bu kitaplığın boyutlarında bir kitap almak istiyorum.

Mantık aynı mantık..
288den 340'a geçmiyoruz hocam. 312'i 288e göre çok fark etmese de ön arka aynı olsun istiyorum. amacım sadece görsellik

Golf 7 için daha büyük fren diskine geçince daha iyi frenleme alma ihtimaliniz düşük. Türkiye yollarında genellikle fren mesafesini frenden çok lastik belirliyor. Frenleme sırasında lastiklerin kilitlenebildiğini fark etmişsinizdir. Yani mevcut frenlerin performansı zaten üstündeki kaliperden dolayı yeterli.

312mm’e geçince fark edececeğiniz şey frenlerin daha geç ısındığı ve biraz daha iyi pedal hissi olacaktır. Onun dışında 33m’den kısa yavaşlama ihtimali zor.

Aracın üstündeki fren kaliperi zaten gti ve passat ile aynı kaliper. Aslında 312 için tasarlanmış ama 15” janta da sığabilmesi, maliyet ve performans olarak yeterli olduğu için 288 ile fabrikadan çıkmış diye tahmin ediyorum.

Kozmetik olarak kazancı bile yeterli bence. Standart bir kullanıcı aradaki farkı hissedemeyecektir diye tahmin ediyorum.

Geri