YAZILIMDAN SONRA YAKIT TÜKETİMİ ARTIŞI


turhanbursa

Yeni Üye
Katılım
10 Mar 2021
Mesajlar
21
Tepkime puanı
6
İsim
turhan
Herkese merhabalar ben yaklaşık 3 ay önce 1.6Tdı 2015 model aracıma Dr.Ecu stage 1 yazılım attırdım.3 keredir aracımı aynı yakıt istasyonunda fullüyorum.Araç bilgisayarındaki ortalama yakıt tüketimiyle gerçek yakıt tüketimi  arasında 0.5 litre fark oluyor.Aracıma fullerken pompa attığı anda durduruyorum yakıt almayı.Bugün resimde görüldüğü gibi bu durumda yakıt aldım fulledim.183 liraya fullendi.183/371=0.49 TL yapıyor.Ancak ben hesapladığımda araç bilgisayarından 6.2*7,32/100=0.45 TL yapıyor.Sizce bu fark yazılımdan sonra mı oluşmuştur.Yoksa yazılımla bir alaksı olmayıp pompanın + - bu kadar sapma yapması normal midir ? Yani bir seferinde 2 litre mazot farkı oluşurmu pompa attığında ?

araç yakıt.jpeg

 
@turhanbursa yazilimdan sonra tuketim artmasi normal cunki hava yakit karisimi arttirilmakta yani aractan daha fazla guc alina bilmesi icin zengin karisima cekiliyor buda yakit artisi demek. Pompadan olcum en sagliklisi olarak kabul gormekte (pompa duzenli kalibre ediloyorsa) su anda havalar sicak birde kışın havalar soguyunca pompa verileri ile karsilastirin. 

 
@turhanbursa Aldığınız yakıt ile yol bilgisayarındaki ortalamayı karşılaştırmanız yanlış bir tespite yol açar. tol bilgisayarı genelde 0.2-0.5 arası az gösterir. örnek olarak yaz ayında olduğumuz için tabanca atınca tl olarak rakamı yuvarlatırım, aldığım yakıta göre yaktığım yakıt oranı yol bilgisayarında 6,7 lt gösterirken gerçekleşen 7.1 lt.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bizim gibi yol bilgisayarı ile ölçüm sonucu tutmayan var mı acaba ?

 
@turhanbursa yazılım ile fabrika tarafından tüm şartlar için düzenlenmiş optimum ayarların dışına çıkıyorsunuz. Yazılımdan sonra az yaktı muhabbetlerine kanmayın aksi durum üreticinin aklıyla dalga geçmek olur. Aracınıza verdiğiniz zarar cabası.

 
Araç yol bilgisayarı ile pompodan pompaya kendi tuttuğunuz veriler ile yapılan ölçümün tutmaması normal bir durumdur. Kendi aracımdan örnek verecek olursam son depo yakıt ortalamam araç bilgisayarında 6,8 l/100km, kullandığım uygulamaya girdiğim verilere göre gerçek ölçüm değeri 6,98 l/100km. Bir önceki aldığım depo için de 7,5 l/100km ye 7,87 l/100km idi.

 
@mehmetmert Uzun süre kullanım tecrübesi olan ve artık Ankara'da da profesyonel olarak yazılım uygulamasını da yapan arkadaşımız en doğru bilgileri verecektir.

 
183/7.32 = tam 25 litre yapıyor
6.2 x 3.71= tam 23 litre yapıyor.

Bence bu kadar sapma normal ama bir tık fazla da diyebiliriz, çünkü pompanın dolduğunda atma oranları farklı oluyor(sıcaklık genleşme...vs)


-Mesela çok eski videom neredeyse 5 yıl önce, arabam stage1 idi. 
-440 kilometre yol yapmışım, yol bilgisayarı 4.3 litre gösteriyor(yakıt alındıktan sonra). 4.4x4.3= 18.92 litre yakıt almam gerekiyor
-Pompa 19.2 litrede atıyor. Kabaca 440 kilometrede 0.3 litre sapma gösteriyor ama yol bilgisayarı birer bir göstermiyor demek yanlış olur. (Yol Bilgisayarı 0.06lt/100km az göstermiş)
- 19.2 /4.4 = 4.36 litre ortalamam var ve yol bilgisayarı 4.3 gösteriyor. İki hassasiyete sahip olmadığı için bir alta yuvarlıyor diyebiliriz. Defalarca test ettim, yol bilgisayarı ile pompa tutuyor :)  
 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt