Güncel Bakım Masrafları

Merhaba Adana da yaşayan arkadaşlara sorum. Var mı bildiğiniz güvendiğiniz dürüst işinde iyi bakımları yaptırabileceğim bir özel servis?

Konuyla alakasiz ama gozlemdigim kadariyla cogu insanda bir orjinal filtre duskunlugu var.Arkadaslar Bosch Filtron Mann bunlar iyi filtrelerdir sandiginiz gibi orjinal olmadigi icin arabamiza zarar verir gibi bir durum yoktur.her sene 10bin kmde degisiyosan hic korkmana gerek yok.gonul rahatligiyla bunlardan birini alip takabilirsiniz.Kapitalizme bu kadar angaje olmayin ve arabanizi taniyin.saygilar

Kötü komşu ev sahibi yapar misali, bu defa yağ, filitreler ve karter tapa bulunu aldım, usülüne uygun kendim değiştireceğim.;)
Bilgi vereyim. Yıllarca dışarıda yaptırdığım yağ flitre değişimini, elim yatkın deyip bir cesaretle kendim yaptım. Fakat bir iki sorunla karşılaştım.
1. Filitre setini bir üst modelin seti olarak sipariş etmişim. Bunu da, karter tapasını söküp eski yağı boşaltırken, yağ filitresini arkadaşımın filitre sökme aparatı ile söküp, sipariş ettiğim filitreyi kutusundan çıkarınca fark ettim. Flitre uymayınca yenisini alıncaya kadar eski filitreyi düzgünce yerine vira edip sıkıştırdım. Zaten contaları yağlı olduğundan ayrıca yağ sürmemiştim.
2. Karter tapasını takıp yeni yağı doldurduktan sonra her şey yolunda mı diye motoru çalıştırdım, yağ filitresi taraftan tık tık diye ses gelmeye başladı. Sürüş esnasında da uyarı sesi ile yağ uyarı işareti kırmızı tenkte yanıp söndü. Bu durum epeyce canımı sıktı. Sonuçta filitreyi tekrar sökme kararı alıp söktüm ki ne göreyim. Filitreyi çok sıkıca sıkmasam da dış kısımdaki lastik contanın bir kısmının yırtıldığı, iç kısımdaki lastik contanın da yerinden çıktığını gördüm. Contaları yağ girişinden alıp yeni bir filitre satın alıp, contalarını yağlayıp taktım ve hiç bir sorun kalmadı.

Kullanılmış filtrenin sıcakta contalarının yapısı bozulmuş olabilir. Belki yerine takarken contaların tam yerlerinde olmadığını fark etmemiş olabilirim.

Eli nornavida, anahtar tutan, eli yatkın biri için, 10-15 dakkalık işlemde, malzeme parasının birkaç katına kadar işçilik hiç içime sinmiyordu! :cautious:

Bilgi vereyim. Yıllarca dışarıda yaptırdığım yağ flitre değişimini, elim yatkın deyip bir cesaretle kendim yaptım. Fakat bir iki sorunla karşılaştım.
1. Filitre setini bir üst modelin seti olarak sipariş etmişim. Bunu da, karter tapasını söküp eski yağı boşaltırken, yağ filitresini arkadaşımın filitre sökme aparatı ile söküp, sipariş ettiğim filitreyi kutusundan çıkarınca fark ettim. Flitre uymayınca yenisini alıncaya kadar eski filitreyi düzgünce yerine vira edip sıkıştırdım. Zaten contaları yağlı olduğundan ayrıca yağ sürmemiştim.
2. Karter tapasını takıp yeni yağı doldurduktan sonra her şey yolunda mı diye motoru çalıştırdım, yağ filitresi taraftan tık tık diye ses gelmeye başladı. Sürüş esnasında da uyarı sesi ile yağ uyarı işareti kırmızı tenkte yanıp söndü. Bu durum epeyce canımı sıktı. Sonuçta filitreyi tekrar sökme kararı alıp söktüm ki ne göreyim. Filitreyi çok sıkıca sıkmasam da dış kısımdaki lastik contanın bir kısmının yırtıldığı, iç kısımdaki lastik contanın da yerinden çıktığını gördüm. Contaları yağ girişinden alıp yeni bir filitre satın alıp, contalarını yağlayıp taktım ve hiç bir sorun kalmadı.

Kullanılmış filtrenin sıcakta contalarının yapısı bozulmuş olabilir. Belki yerine takarken contaların tam yerlerinde olmadığını fark etmemiş olabilirim.

Eli nornavida, anahtar tutan, eli yatkın biri için, 10-15 dakkalık işlemde, malzeme parasının birkaç katına kadar işçilik hiç içime sinmiyordu! :cautious:
Yavaş yavaş oluyor hocam. Hepimiz anne karnında öğrenmedik ya :) Bir müsibet bin nasihatten daha değerli oluyor bu tarz durumlarda. Ne kadar çok hata yaparsanız o kadar çok profesyonelleşiyorsunuz. Tabii hatanın da dozunu kaçırmamak lazım.

Eliniz bir an önce tutmaya başlasın genel olarak periyodik bakım işçiliği 1500-3000 TL arası değişiyor. O parayı sevdiğime harcamak bana her zaman daha mantıklı geliyor. Tabii vakti olan yapsın vakti olmayan için el mahkum :(

Bu araba kültürü bizden daha eski olan batıda, malum bir garaj olayı var. Birçok kişi bu tür işleri kendleri yapıyorlar. Zamanı, imkanı olan için arabayı yıkayıp temizlemek gibi keyifli bir uğraş. Ayrıca 10-15 dakikalık bir iş için onca paraya yazık değil mi?

Adamlar rz drain adında, eski yağı kolayca boşaltmak için, karter tapasını sökmeye gerek olmayan bir aparat da yapmışlar.

Bu tür olan da var;

Bu işlemde tabi ki dikkatli olmak gerekiyor!
Karter tapasını gereğinden fazla sıkmamak, doğrusu torklu bir anahtar kullanmak ve yağ filitresinin lastik conta kısmını yağlayıp yerine yeterince sıkmak gerekiyor. Ben mevcut filitre fazla sıkıldığından zincirli anahtarla sökebildim. Yeni filitreyi, contalarını yağlayıp elle yerine sıktım.

Arkadaşlar 15 bin bakımına gideceğim, fiyatlar ne kadar, bakımda elzem olmayan işlemlerden neleri çıkarmalıyız, 1 yılı dolduktan sonra 15 gün geçse sıkıntı olur mu?

Eli nornavida, anahtar tutan, eli yatkın biri için, 10-15 dakkalık işlemde, malzeme parasının birkaç katına kadar işçilik hiç içime sinmiyordu!
Arastirmamissiniz eski yag filtresi uzerine yeni yagi koyunca o yag ziyan oldu zaten en yakin zamanda tekrar bakim yapmaniz gerekir

Geri