Güncel Bakım Masrafları

5 ayda 10.000 bakımı geldi çattı ve Kasım başında aldığım malzemeleri kullanarak bakımı kendim yaptım.

Yağ 2600 TL (6 Litre)
Filtreler (yakıt dahil) 2600 TL (hava filtresi Mann kalmamıştı)
Tapa ve pulu yetkiliden 250 TL
İşçilik 0 TL ve 3 saat = Toplam 5550 TL.

Yakıt filtresi uğraştırdı; evaporatörü de temizlemek için torpidoyu da sökmemden dolayı biraz uzun sürdü ve acemilik çıktı.

Bir önceki bakım özel serviste yakıt filtresi değişmeden 7200 TL tutmuştu.
Yetkili geçen yıl 18.000 TL fiyat veriyordu.

Ayrıca, 5 adet kızdırma bujisi de aldım fakat henüz taktırmadım; fikir vermesi açısından yetkili servis tanesine 2800 TL fiyat verdi, piyasada NGK ve Denso bulamasam da Bosch olarak beşini 3300 TL'ye aldım.

WhatsApp Image 2026-04-14 at 13.39.55.jpeg

WhatsApp Image 2026-04-14 at 13.39.56.jpeg
İşçilik nasıl 0 TL hocam ayıp. İnsan kendine bir bardak çay ısmarlardı.

Kızdırma bujisi olarak bosch da iyidir kullanılabilir sorun yok. 1.3 dizel astrada uzun kmler kullanmıştım saat gibiydi maşallah.

• Haha
Tepkiler: SCC
Bahsettiğiniz şey ile benim söylediğim şey farklı şeyler,

Ben yetkili servisteki bakım fiyatlarndan bahsetmedim,

benim bahsettiğim yetkili servisteki (fren hidrolik sıvısı değişimi ve buji değişimi) gibi işlemlerin yetkili serviste yaptırmanın —>dışarıya göre benzer rakamlara geldiğinden bahsettim,

Örneğin;
Buji değişimi için konuşalım, dışardan NGK marka buji alsanız servise göre yaklaşık 1.000-1.400 lira tasarruf edersiniz ANCAK dışardan aldığınız bujinin 30 bin km ömrü varken, yetkili servisteki bujinin 60 bin km ömrü vardır, servisteki de aynı marka buji ama kalite farkı var,

Biraz tasarruf edip buji dışarda değiştirip 30 bin km ömrü olması mı daha iyi, yoksa cuzi bir miktar fazla verip 60 bin km dayanması mı daha iyi..?

Diğer husus dışardan buji aldığınızda sahtesi çok olduğu için güvenilir bir satıcı bulmak zordur,

Fren hidroliği için konuşalım: şimdi bu işlemi dışarda yaptırmak istediğinizde değişim yaptırmak için gittiğiniz yerde fren hidrolik değişim makinesi olan bir yer olması gerekir, makine yoksa eski usül frene bas-çek bas-çek şeklinde kara düzen şeklinde yapılır, bu şekilde değişim yapılırsa aracın her yeri fren sıvısı içinde kalır, fren sıvısı her yere sıçrar ve en ufak boyaya teması halinde aracın boyası mahvolur, ayrıca geleneksel eski yöntemde (makinesiz değişim) fren sistemine hava girer, sistemde hava olması demek frenlerin frene bastığınızda iyi tutmaması demektir,

Yetkil serviste ise bu işlem özel bir fren hidrolik makinesi le yapılır, bu makine fren sistemine hava girmesini önler, fren sıvısının boyaya sıçraması önler, fren sıvısının -fren tertibatına o bölgedeki diğer bölgelere sıçramasını önler, fazladan 1.000 lira vermek ile bu can sıkıcı sorunların önüne geçmiş olursunuz,

Ayrıca aracınız 3 yaşında olduğu için yetkili serviste (tüm yedek parçalarda ve tüm işçilik kalemlerinde) %20 zubizu indirimi hakkınız mevcuttur, seneye aracınız 4 yaşına geldiğinde bu oran %25 olacaktır, sonra %30 olacak,

Yapılacak bu indirim ile dışarda buji değiştirmek ve fren hidroliği değiştirmek ile yetkili serviste değiştirmek arasındaki fiyat farkı küçük rakamlar veya hemen hemen benzer rakamlara gelmektedir,

Örneğin (arka cam sileceği) serviste kayıt açtırırsanız (sadece kayıt açtırıyorsunuz) bu şekilde satın alırsanız dışarsı ile aynı rakama geliyor, araç 4.cü yaşını doldurduğunda ön cam sileceği içinde benzer durum oluyor., buna benzer örnekler çoğaltılabilir.

Yani işin özü size serviste bakım yaptırmak yaptırmaktan bahsetmedim :)
Hocam soyledikleriniz bana cok ilginc geldi.Ben wv parcasindan Ngk iridyum buji aldim disarda degisim yaptik cikan bujilerin uzerinde Ngk wv yaziyordu sadece.Nasil oluyorda ikisinin aradinda 30 bin km fark oluyor? Kullanilan meteryal mi farkli uretim sureclerini mi gordunuz?Luffen bu konuda bizi aydinlatirmisiniz?Yoksa insanlari servise gitmeleri icinmi şirin gösteriyorsunuz?

İşçilik nasıl 0 TL hocam ayıp. İnsan kendine bir bardak çay ısmarlardı.

Kızdırma bujisi olarak bosch da iyidir kullanılabilir sorun yok. 1.3 dizel astrada uzun kmler kullanmıştım saat gibiydi maşallah.

4 kızdırma bujisinden biri arıza vermisti benim tdi aracta

Araç üzerinden sökülen fabrikasyon arızalı buji bosch idi. Yine bosch taktık

Ek olarak çıkanda takılanda made in france üretimdi

Bir ekleme yapayım

Bosch / ngk degisim yapılacağı zaman güvenilir markalar

Ama uzmanlığı KIZDIRMA BUJİSİ olan
bir alman markası daha var . Bunu da full güvenip alabiliriz

" BERU "

27887.jpg

@fanajal Hocam otomotiv firmalari herhangi bir parcayi ürettirirken cok sıkı ve net standartlar koyar. Üretilen parca gereken nitelikleri sağlamiyorsa otomotiv firmasi üretici firmanin kendi adina üretim yapmasina izin vermez. Ngk vw amblemiyle satis yapamaz yani. Ama ngk kendi malini kendi standartlari ölçüsünde üretip satabilir. Vw standartlarini saglayan parcayla saglamayan parca arasinda üretici marka ayni olsa bile elbet kalite farki olacaktir. @forzaGilles hocamin kastettigi husus bu.

Son düzenleme:
Hocam soyledikleriniz bana cok ilginc geldi.Ben wv parcasindan Ngk iridyum buji aldim disarda degisim yaptik cikan bujilerin uzerinde Ngk wv yaziyordu sadece.Nasil oluyorda ikisinin aradinda 30 bin km fark oluyor? Kullanilan meteryal mi farkli uretim sureclerini mi gordunuz?Luffen bu konuda bizi aydinlatirmisiniz?Yoksa insanlari servise gitmeleri icinmi şirin gösteriyorsunuz?
Ngk ‘nın o bujiyi VW amblemiyle satmaya yetkisi yoktur, üzerinde (vw ibaresi) bulunan parçayı sadeceVW nin kendisine tedarik edebilir,

Dışarda VW logosuyla satılan parçalar, nasıl olabilir..?
Olasılık 1) sahte parçadır

Olasılık 2) ülkeye kaçak yollar ile sokulmuştur

Olasılık 3) çalıntı parçadır

Geri