Güncel Bakım Masrafları

@forzaGilles

Hocam Shell AV-L 5w30 hakkında olağan dışı duyumlarınız var mı?

Geçen sene çarşıda, pazarda bulunan yağı bu sene bulamıyorum. Her yerde AV-L 0W30 var. Bazı internet sitelerin de satışta görünüyor ama sanıyorum ki tarihleri eski (2024) Birde son çıkan AV-L bidonları sarı renkliydi, internet sitelerinde satılanlar halen gri renkli. Amazonda buldum bir tane satıcı onunda yorumlar da birisi AV-L satın aldım ECT gönderildi yazmış.

Forumun birinde bir mesaja denk geldim vag grubu yeni dizellerde 0W30 'a geçtiği için bulunmuyor gibisinden ama belki de dedikodu sadece.
VW 504.00/507.00 onaylı yağ hakkında;

Shell bir süredir Helix AV-L 5W-30 ‘un üretimini sonlandırdı, Hatta uzun zaman önce sonlandırıldı, 3-4 senedir üretmiyor, yalnızca 0W-30 olarak üretilmektedir,

0W-30 geçilmesinin sebebi AB yasaları emisyon düzenlemerinden kaynaklanmaktadır, Belki %0,0003 fark yaratıyorsa falan işte, üreticiler katı yasalardan dolayı sineğin yağını çıkarımak zorunda kalıyorlar,

Benim bildiğim şişeler halen (altın sarısı) renginde, eski şişeler gri renk diye hatırlıyorum, Muhtemelen satıcılar ilan resimlerini güncellememiştir vey eski resimleri kullanıyorlardır.

Son düzenleme:

Golf 7.5 2017 1.4 tsi aracım var serviste arka balata ve diske 12 bin civarı fiyat verdiler dışarda yaptırmayı dusunuyorum hella mı önerirsiniz nereden aldınız ?
Verdikleri 12 bin tl. fiyat indirim yapılmış hali mi değil mi bunu sorunuz, Çünkü serviste (yedek parça ve işçilikte) %30 indirim hakkınız mevcuttur.

Golf 7 1.2 TSI 14.11.2025 tarihli yetkili servis bakımı(Aykan Kayseri) 12600 TL tuttu. Yağ, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, silecek takımı, genel kontrol.

İlk yıl bakımı
2024 model Golf Style,1.5 etsi, 150ps, DSG
12445 TL
4.3 lt 0w-20 yağ + yağ filtresi + o-ring + tapa contası + sözde bakım işçiliği
Doğuş Oto

Verdikleri 12 bin tl. fiyat indirim yapılmış hali mi değil mi bunu sorunuz, Çünkü serviste (yedek parça ve işçilikte) %30 indirim hakkınız mevcuttur.
Motor yağı değişimi yağ filtresi silecek ve suyuna 8078 tl verdim %30 indirimliydi muhtemelen 12 bin balata ve disk indirimli fiyatını söyledi

Serviste şimdiye kadar soğutma suyu, antifriz değişimi yaptıran oldu mu? Prosedür nasıl işliyor acaba, temizlik için birkaç kez saf suyla sistem devirdaim ettirilip yeni saf su ve antifriz dolumu yapıyorlar mı? Yoksa eski sıvıyı boşalt, yenisini doldur, havayı al şeklinde mi işliyor?

Bugün iş başa düştü, servisin yapacağı antifriz değişiminin kendi yapacağım kadar sağlıklı olmayacağını düşündüm, hafta içi 4x1lt. Liqui moly kfs 13 ve 16x1.5L. (24L.) saf su aldım, 2m. de hortum alıp su dönüş hortumundan başladım değişime, 8'er litre saf su + 20 km. yol yapma - 8 l. tekrar saf su şeklinde 3 döngüde işlemi tamamladım, son sefer sonrası 4l. antifrizi ekledim ve işlem bitti.

Değişim sırasında yalnızsanız benim gibi gaz pedalının üzerine 0.5l. su şişesi sıkıştırarak 2500 devirde değişimi sağlayabilirsiniz :)
Edit: kalorifer peteği içindeki suyun da değişmesi için işlem sırasında kaloriferi de orta fan hızı ve hi konumunda çalıştırmayı unutmayın, fan çok hızlı ayarlanirsa soğutma suyunu çabuk soğutacağı için termostat kapatma ihtimaline karşı sıcak yaz ayları dışında tavsiye etmem.

Araç 2019 1.6 TDI dgt a3

Maliyet:
Antifriz: 1370TL.
Saf su: 680TL.
Hortum: 50TL.
İşçilik: 0.
Toplam: 2100 TL.
Psikolojik rahatlama: paha biçilemez :)

Son düzenleme:
yine bir bakım geldi çattı 2017 tdi araç için 5.30 yağ hangisini kullanmalıyım artık serviste bakım yaptırmıyorm castrol yerine farklı yağ hangisini tavsiye edersiniz

1.5 TSI Impression 15.000 Bakımı

Aşağıdaki kalemlerle 12.643 TL.

Ekstra olarak 1 litre cam suyu istedim yedek dursun diye. Bir de servis danışmanı sadece sızdırmaz conta değişiyordu normalde dedi ben tapayı da değiştirttim dedi. Ben de tamam dedim. Bir de ayrı teslim aldıktan sonra çalıştırıp biraz bekledim yağ seviyesi maksimum iki diş altındaydı ekranda. Biraz daha bekledim seviye aynı kaldı sonra servis danışmanına ilettim. Ekleme yapabilir miyiz diye sordum ekleme yapınca fazla yağ uyarısı veriyor dedi oradan bir tekniker. Bu arada ben ilk aldığımdan beri maksimumdan üç diş eksilmişti yağ seviyesi. Şimdi dedim yine eksiltme yapıyor bu motorlar bu sefer minimum seviyeye iner siz dedim bir 200 ml ekleyin. Orada ustabaşı gibi bir şey sordular o da ekleyin dedi öylelikle eklettim seviye tam oldu maksimum çizgisine vardı.

IMG_3144.jpeg

1.5 TSI Impression 15.000 Bakımı

Aşağıdaki kalemlerle 12.643 TL.

Ekstra olarak 1 litre cam suyu istedim yedek dursun diye. Bir de servis danışmanı sadece sızdırmaz conta değişiyordu normalde dedi ben tapayı da değiştirttim dedi. Ben de tamam dedim. Bir de ayrı teslim aldıktan sonra çalıştırıp biraz bekledim yağ seviyesi maksimum iki diş altındaydı ekranda. Biraz daha bekledim seviye aynı kaldı sonra servis danışmanına ilettim. Ekleme yapabilir miyiz diye sordum ekleme yapınca fazla yağ uyarısı veriyor dedi oradan bir tekniker. Bu arada ben ilk aldığımdan beri maksimumdan üç diş eksilmişti yağ seviyesi. Şimdi dedim yine eksiltme yapıyor bu motorlar bu sefer minimum seviyeye iner siz dedim bir 200 ml ekleyin. Orada ustabaşı gibi bir şey sordular o da ekleyin dedi öylelikle eklettim seviye tam oldu maksimum çizgisine vardı.

IMG_3144.jpeg
yağ koyulduktan sonra Ertesi gün 1 diş yükselme yapıyor mk8,5 larda .....200 ml yi eklettirmesenizde olurdu. ama zararı yok
Yağ basıncını olumsuz etkliyecek miktarlar 500 ml den başlar.

Golf 7.5 2017 1.4 tsi aracım var serviste arka balata ve diske 12 bin civarı fiyat verdiler dışarda yaptırmayı dusunuyorum hella mı önerirsiniz nereden aldınız ?
Özel servis Hella markasını önerdi,bir şey söylemek için erken henüz 500 km yol yaptım. Şikayet yokmuş,Hella balata ve diskler çok sessiz. Servis iki tip balata ve disk kullanıyor,okonom olan j kodlu, diğeri orjinal imiş,fiyatı da 1,5 kat pahalı. Ate olabilir. Yetkili servis fiyatları kendi atalarında da değişiyor. Piyasa kötü,güvenilir yer bulmak zor,buna yetkili servisler de dahil.

Özel servis Hella markasını önerdi,bir şey söylemek için erken henüz 500 km yol yaptım. Şikayet yokmuş,Hella balata ve diskler çok sessiz. Servis iki tip balata ve disk kullanıyor,okonom olan j kodlu, diğeri orjinal imiş,fiyatı da 1,5 kat pahalı. Ate olabilir. Yetkili servis fiyatları kendi atalarında da değişiyor. Piyasa kötü,güvenilir yer bulmak zor,buna yetkili servisler de dahil.
Hellaları nereden temin ettiniz siz ayrı alıp mı taktırdınız özel servis direkt elinde vardı o mu taktı birde şuan benim araçta arkadan araç yavaslamaya baslayınca demir birbirine sürtüyor gibi ses geliyor bunu arada yapıyor sürekli değil ama rahatsızlık veriyor sebebi ne acaba

yağ koyulduktan sonra Ertesi gün 1 diş yükselme yapıyor mk8,5 larda .....200 ml yi eklettirmesenizde olurdu. ama zararı yok
Abi salıdan beri seviye aynı kaldı ama yine de dediğin gibi eklenen miktar az olduğundan çok sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

Abi salıdan beri seviye aynı kaldı ama yine de dediğin gibi eklenen miktar az olduğundan çok sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

• 160 binde- (önceki değişim 101binde 2020 yılında yapılmış aradan 5 yıl geçtiği için değiştirmek istedim)
  • Triger Seti ve devirdaim pompası değişimi, Yetkili servis 44000 dedi indirimli 31500 olur dedi, sadece parçaların fiyatını sordum 16030 lira dedi.

• Trigeri seti ve devirdaim pompasını INA marka, parçacılardan 7800 liraya aldım.
  • V kayışı Yetkiliden Servisten 1200 liraya aldım.
  • Özel serviste; triger seti ve devir daim pompasının değişimi+ V kayışı değişimi+ sistemin komple saf su ile durulanması akabinde 3litre antifriz ( antifrizleri kendim aldım 1250 lira ) + saf su ile yenilenmesi ve gergi bilyası değişimi (kendim aldım 200 lira) 6000 lira işçilikle yaptırdım,
  • toplam maliyet, 16450 liraya geldi.

yine bir bakım geldi çattı 2017 tdi araç için 5.30 yağ hangisini kullanmalıyım artık serviste bakım yaptırmıyorm castrol yerine farklı yağ hangisini tavsiye edersiniz
Uyumlu olan yağlar bunlardır istediğinizi tercih edebilirsiniz;

Yağ kapasitesi: 4,7 Litre (ustalar 5 Litre bidonun tamamını koymaya çalışır, müsade etmeyiniz)

5W-30 viskozite olarak;
-Liqui Moly Top Tec 4200 LongLife III 5W-30
-Mobil 1 ESP 5W-30
-Motul 8100 X-Clean+ 5W-30
-Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30
-Castrol Edge LL 5W-30

0W-30 vizkozite olarak (Erzurum/Kars/Sivas gibi karasal iklime sahip soğuk şehirler için);
-Liqui Moly Top Tec 4210 LongLife III 0W-30
-Mobil 1 ESP 0W-30 (dikkat ESP LV olanı uyumlu değildir)
-Motul 8100 X-Clean+ EFE 0W-30
-Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30
-Castrol Edge LL 0W-30

Geri