@SCC
@omer
DE ile başlayan kod bidona kazınmış halde mi yoksa siyah baskı halinde mi..? Bir ara bidonun ön-arka göresellerini paylaşırsanız
Öncelikle kapağı açılmamış ve doğru saklama koşullarında saklanmış yağın raf ömrü üreticiler tarafından 3-5 yıl olarak söylenmektedir,
Kapağı açılmış yağ hakkında.,
Benim edindiğim tecrübe;
Castrol Edge Professional kullandığım zamanlar, bakım sonrası (kalan yağı) evde kapalı dolabta saklardım, Saklama sebebim sonraki bakımda kullanmak için falan da değildi,
Üretici ara sıra ambalaj değişiklikleri yaptığını bildiğimden eski ile yeni bidonu karşılaştırmak içindi,
Ev ortamında güneş görmeyen dolapta, rutubetsiz ortamda ve kapağı düzgün şekilde kapatılmış şekilde saklamama rağmen,
Bir süre sonra enteresan şekilde bidonun kapak kısmından yağın dışarıya sızma yaptığını fark ettim, dolabı da benden başka açıp kurcalayan birisi yok, yani bidonlar devrilmiyor, dik şekilde duruyor, hatta bidonun enjeksiyon birleşim yerlerinden de sızma yaptığını fark ettim,
Bu durumu farklı farklı ortamlarda yağ hakkında tecrübeli insanlara sorduğumda bunun çok normal okduğunu, Yeni yağın kapağı bir kez açıldıktan sonra hava ile teması etmesinden kaynaklandığını, Yağın zamanla oksidasyona uğradığını söylediler,
Ayrıca sonradan okuduğum kaynaklarda da yağ üreticilerinin maliyeti düşürmek için ve AB çevre yasaları gereği bidonları( geri döşümlü plastikten) imal ettikleri bilgisine ulaştım, Hatta 2-3 senedir bidonlarda eskiye mazaran daha fazla oranda geri dönüştürülmüş plastik kullanılmaya başlandı,
Ayrıca benim Castrol kullandığım zamanlarda %0 geri döşümlü plastik veya şimdikilere nazaran çok daha az geri döşümlü plastik kullanılıyorken ben bu durumu yaşadım,
Ayrıca şöyle bir durum daha yaşanıyor:
yağın kapağı “bir kez” açıldıktan sonra yağın hava ile (oksijen ile) teması başlamış oluyor, Bidon da geri dönüştürülmüş plastikten imal edildiği için bir şekilde dış ortam —>zamanla bidona baskı uyguluyor ve bu baskı neticesimde bidonun gövdesi içe doğru çökmeye başlıyor, Daha doğru bir ifadeyle sanki birisi eliyle bidona baskı yapar ya öyle düşünün,
Sıfır kapağı açılmamış yağ bidonu ile kapağı açılmış bir süre beklemiş bidonları yan yana koyun, eski olan bidonun gövdesinde içe doğru baskı oluşmuş olduğunu fark edeceksiniz, Sanki ketçap şişesi gibi şişeyi sıktıkça içeriye ezilen/çöken gibi düşünün,
Ancak bu durun yağ bidonunda bizim dışardan müdahale etmememize rağmen kendi kendine oluşuyor, Aşırı derecede değil ama dikkatli bakınca farkı görebiliyorsun,
Ayrıca
Castrol yağların son ambalaj değişikliğinden sonra bidonun plastiğinde eskiye nazaran daha fazla oranda geri dönüşümlü plastik kullanıldığını kendi reklamlarında söylüyorlardı diye hatırlıyorum, Ambalaj/etiket değişikliğimden sonra benzincide raflarda gördüğüm zaman incelediğimde hemen fark etmiştim, sanki plastik değilde farklı birşeye dokunmuşum gibiydi ve bidonun plastiği kağıt gibi incecik idi,
Sonuç olarak: kapağı açılmış ve bir miktar kullanılmış yağın, diğer bir değişle kapağı açılmış ve içindeki alüminyum folyosu yırtılmış ve bir miktarı kullanılmış yağın istediği kadar düzgün bir şekilde saklanmış olsa da edindiğim tecrübelere göre 3-4 aydan daha fazla beklemişse ben kullanmam, Hadi bilemedin maks. 4-5 ay, kınuştuğun kişilerde 6 aydan sonrası riskli olduğunu söylüyorlar,
Mümkünse
5+1 Litre veya
4+1+1 Litre olarak almak en mantıklısı, Belki 500-600 lira fazla vermiş olurum ama kafamz rahat olur.
Motor yağı ve yağ filtresinin hayati bir önemi var, Özellikle dizel motorlarda bu durum daha önemli,
Dizel motor küçük bir çocuk gibidir sürelli bakım ister, Ona bakarsan seni üzmez çok uzun km’ler sorun çıkarmaz,
Bunu söylerken de uzun zamandır VW - Mercedes - Opel gibi dizel motorlu araçlar kullanan biri olarak söylüyorum. Saygılar..