Yan sanayi filtreli bakım !!!

thelordof

Paylaşımcı Üye

İsim
Samet
Araç
Tiguan Elegance 1.5TSI evo2
Selamlar arkadaşlar,

Arkadaşımın annesinin Golfü var. Arkadaşımda şehirdışında yaşayan birisi. Ankaraya gelince araçlarını birlikte temizlerken polen filtresine bakayım dedim. İçimde ki kuşkularda yanılmamışım.

Bu zamana kadar Bosch servise giden araç bu sefer lastik değişimi yaptırdığı sırada orada periyodik bakıma girmiş. Polen böyleyse yağ, hava filtreleri ve konulan yağ iyice kuşku uyandırdı.

Polen filtresini gördüğüm kadarıyla terste takmışlar.

Annesinin iş yerinde ki şöförün iş güzarlığı. Lastiği değiştirmeye götürmüşken aracınızın bakımını da yaptıralım olayı vs.
Orjinal olarak bakım yapılmış demesi de ayrı üzücü.

Ekli dosyalar

• 70068.jpg
    70068.jpg
    89.3 KB · Görüntüleme: 89

Evet filtre yönü hatalı, yukarıdan gelen hava aşağıya doğru gitmeli.

Son düzenleme:
Polen filtresi yönü doğru hocam ama marka için bir şey diyemiyorum. Kullanılan yağ ve viskozitesi nedir, yağ filtresi hangi marka, bunlar hep soru işareti.

Aracı ağır bakıma götürdüğümde, başka bir Golf 1.2 TSI Midline araç da geldi. Araçtan çıkan hava filtresi zar gibi. Çıkan yağ filtresi güya "Mann" teneke gibi hafif. Maalesef durumlar böyle...Bilinçli arabasıyla ilgilenen insanlar olduğu gibi, böyle kullanıcılar da var!

Polen filtresi yönü doğru hocam ama marka için bir şey diyemiyorum. Kullanılan yağ ve viskozitesi nedir, yağ filtresi hangi marka, bunlar hep soru işareti.
yön aşağı bakacak diye biliyorum. Sonrasında internetten baktım, baktığım ustalar aşağı ok olarak yapmış.

1-2 bakımda “SAHTE FİLTRE” ile bakım yapsanız araca kolay kolay bir şey olmaz. Piyasada ne denli sahte filtreli araçlar dolaşıyor bir bilseniz. Ki zaten bu foruma da atmış olmalıyım 3-4 ay önce.

Gold filtre Ankara Sincan’da tüm markalar için filtre üreten bir marka. Peugeot dan tutun Mercedes’in yeni modellerine kadar.

Öyle bakıldığında çok kötü bir marka değil ancak filtreler arası 100-200 lira fark oynayacak diye Volkswagen Golf gibi bir araca böyle filtre takmanın ne gereği var diye sorgulamak gerekiyor öncelikle. Tüm filtrelerde en kaliteli filtre ile karşılaştırıldığında edeceğiniz kar 600 lira bile etmiyor.

Belki de sadede polen filtresini ucuz bir marka takmış olabilirler yağ ve hava filtresi daha iyi bir markadır.

İnsanımız araç içinde çok zaman geçiren birisi ise en önemli filtrenin polen filtresi olduğunu unutuyor maalesef.

Öyle ahlar vahlar edilecek, korkulacak bir durum yok 👍🏻

Polen filtresinde ok işaretleri (Air flow) aşağıya bakmalıdır. Dış hava yukarıdan gelip, filtreden geçerek aşağıdan sisteme dağılır.

Bende hatalı biliyormuşum, mann kitapçığında da okların yukarıdan aşağıya doğru olması gerektiği yazıyor.

1786360557096.png

Konu sahibinin taktığı filtreyi takınca yazılar ters olmaz mı ? Böyle bir üretim hatası yapmış olamazlar bence. Acaba filtrenin üst ve alt yüzeyleri, Mann 'a kıyasla ters mi ki ?

Konu sahibinin taktığı filtreyi takınca yazılar ters olmaz mı ? Böyle bir üretim hatası yapmış olamazlar bence. Acaba filtrenin üst ve alt yüzeyleri, Mann 'a kıyasla ters mi ki ?
Hocam air flow ile işaret edilen ok yönü Vag araçlarında her zaman zemini göstererek takılmalıdır. Yani arkadaşın attığı polen filtresi fotoğrafında maalesef ters yönde takılmış filtre.

Hocam air flow ile işaret edilen ok yönü Vag araçlarında her zaman zemini göstererek takılmalıdır. Yani arkadaşın attığı polen filtresi fotoğrafında maalesef ters yönde takılmış filtre.
Polen kısmını açmadan önce internetten araştırdım. Lastikçide bakımı yapılmış denilince aklıma her senaryo geldi.

Dün idaretenlik filtreyi çıkarıp bir iki pisliğini temizleyip aşağı yöne bakacak şekilde takmıştım.

Neyse ki araç çok kullanılmıyor. 34bin km de :)
Son periyodik bakım sıkıntılı yerde yaptırmış oldular. Neyse ki bu zamana kadar direkt VW servisi olmasada Bosch Car servislerinde düzenli bakıma girmiş.

Polen kısmını açmadan önce internetten araştırdım. Lastikçide bakımı yapılmış denilince aklıma her senaryo geldi.

Dün idaretenlik filtreyi çıkarıp bir iki pisliğini temizleyip aşağı yöne bakacak şekilde takmıştım.

Neyse ki araç çok kullanılmıyor. 34bin km de :)
Son periyodik bakım sıkıntılı yerde yaptırmış oldular. Neyse ki bu zamana kadar direkt VW servisi olmasada Bosch Car servislerinde düzenli bakıma girmiş.
Kimi lastikçiler bakım işini de halledebiliyor yani lastikçi diye periyodik bakımı kötü yapmış diye genelleme yapmak doğru değil.

Ankara iskitlerdeki bazı lastikçi arkadaşlar bakım işini de piyasadan çok çok ucuza yapıyor. Daha yeni tarihlerde Aciliyetten dolayı Corolla “1.4 dizel” aracımın bakımını yaptırdım orta kalite filtreler yaptırdığımda sadece 4 bin lira ödedim. Sanayide bu bakımı aynı parçalarla yapmak istediğinizde fiyat 5-6 bin lira tutuyor.

Ancak şu da bilinmelidir ki lastik değişimi ile uğraşan kişilerin asıl işi lastik üzerine olduğu için sanayi ortamındaki bakım işlemindeki araçla alakalı ekstra şeylerin kontrolü YAPILMAZ.

Örnek verecek olursak ;

-Refraktometre ile antifriz donma sıcaklığı ölçümü

-Motor soğutma suyu miktarı kontrolü

-Araç alt takım kontrolü

-Benzinli araçlarda buji kontrolü

-V kayışı kontrolü

-Yağ ve su kaçağı kontrolü

-Balata ve disk kontrolü

-Cam suyu kontrolü

-Hava filtre kazan temizliği

-Motor temizliği

gibi gibi şeyleri %90 ı hatta %95 i BAKMAZ

Bundan dolayı lastikçide : lastik değişimi, lastik satın alımı, lastik tamiri, jant tamiri için işlem yaptırılması en doğru yoldur. İşi erbabına teslim etmek her zaman en iyisidir.

Filtreyi ters çevirerek iyi iş yapmışsınız hocam. 👏👏

Kimi lastikçiler bakım işini de halledebiliyor yani lastikçi diye periyodik bakımı kötü yapmış diye genelleme yapmak doğru değil.

Ankara iskitlerdeki bazı lastikçi arkadaşlar bakım işini de piyasadan çok çok ucuza yapıyor. Daha yeni tarihlerde Aciliyetten dolayı Corolla “1.4 dizel” aracımın bakımını yaptırdım orta kalite filtreler yaptırdığımda sadece 4 bin lira ödedim. Sanayide bu bakımı aynı parçalarla yapmak istediğinizde fiyat 5-6 bin lira tutuyor.

Ancak şu da bilinmelidir ki lastik değişimi ile uğraşan kişilerin asıl işi lastik üzerine olduğu için sanayi ortamındaki bakım işlemindeki araçla alakalı ekstra şeylerin kontrolü YAPILMAZ.

Örnek verecek olursak ;

-Refraktometre ile antifriz donma sıcaklığı ölçümü

-Motor soğutma suyu miktarı kontrolü

-Araç alt takım kontrolü

-Benzinli araçlarda buji kontrolü

-V kayışı kontrolü

-Yağ ve su kaçağı kontrolü

-Balata ve disk kontrolü

-Cam suyu kontrolü

-Hava filtre kazan temizliği

-Motor temizliği

gibi gibi şeyleri %90 ı hatta %95 i BAKMAZ

Bundan dolayı lastikçide : lastik değişimi, lastik satın alımı, lastik tamiri, jant tamiri için işlem yaptırılması en doğru yoldur. İşi erbabına teslim etmek her zaman en iyisidir.

Filtreyi ters çevirerek iyi iş yapmışsınız hocam. 👏👏
Tabi hocam, her sektörde alanda iyisi de kötüsü de vardır.

Evet, yağ ve filtreler dışında diğer şeylere bakacaklarını sanmıyorum. İlgili ekipmanları yoktur bence(en azından çoğunun)

Aracı sürdüm 100-110km/h üstünde sallantı hissettim. Araç sağa sola sallanıyor biraz. Aynı yere tekrar balans için götürmüşler, bir sorun yok demiş.

Araştırmalarım sonucuda ya balans yada lastik tabanı kaynaklı düşünüyorum. Başka lastikçiye de götürmemişler.(Şu an araca az binmediklerinden)

Geri