Golf 7 1.4tsi yağ eksiltme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Nisam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nisam

Yeni Üye
İsim
Hüseyin Emir
Araç
Volkswagen Golf 1.4 TSI BMT Highline
Herkese merhaba,
Bugün başımdan geçen can sıkıcı bir durumu ve ustamın verdiği teşhisi sizlere danışmak istiyorum. Aranızda bu durumu tecrübe etmiş veya VAG grubuna hakim olanların fikirleri benim için çok değerli.

Araç Bilgileri:
Model: 2015 Volkswagen Golf 7
Motor: 1.4 TSI (CXSA kodlu EA211 motor)
Şanzıman: Manuel
Kilometre: 141.727 km
Kullanılan Yağ: Liqui Moly 5W-30
Olayın Gelişimi (Kronoloji):
136.854 km: Aracın rutin yağ ve filtre bakımları yapıldı.

140.641 km: Araç ilk defa sarı "Düşük Yağ Seviyesi" uyarısı verdi. Bagajdaki yedek yağımdan kendim yaklaşık 200-300 ml kadar ekledim, uyarı söndü ve yoluma devam ettim.

141.727 km (Bugün): İzinliydim, sanayinin yanından geçerken bizim araba sanayiyi görünce duramadı herhalde, yine sarı yağ uyarısını yüzüme vurdu ve doğrudan sanayiye girdim.

Ustanın Teşhisi: Usta yağı kontrol etti, eksiltme olduğunu söyledi ve 1 litreden fazla (yaklaşık 1.5L) yağ ekledi. Sonrasında hiçbir detaylı test (kompresyon, intercooler sökümü vb.) yapmadan doğrudan "Bu araba motor istiyor (Rektefiye)" dedi.

Kendi Gözlemlerim ve Testlerim (İşte Burası Kafamı Karıştırıyor):
Usta motor bitti deyince içim rahat etmedi, eve gelince aracı kendimce test ettim.

Gözlemlerim şu şekilde:
Çekişte Zerre Kayıp Yok: Aracım manuel. Özellikle 2. ve 3. viteste 2000-2500 devirden sonra ivmelenmesi, koltuğa yapıştırması harika. Yığılma, tekleme veya sağırlaşma kesinlikle yok. Kırmızı yağ basıncı lambası veya motor arıza lambası da hiç yanmadı.
Yağ Eklenen An (Sıcak Motor): Usta yağı ekledikten hemen sonra, araba sıcakken boşta gaz verdiğimde egzozdan bariz bir şekilde "puf" halinde mavi duman attı. Ancak rölantide duman yoktu, sadece gaz yediğinde atıp kesiyordu.

Akşam Testi (Soğuk Motor - Cold Start): Akşam motor tamamen soğukken marşa bastım. İlk çalıştırmada egzozdan zerre kadar duman çıkmadı. (Motor bitik olsa soğukken çiğ yağ atmaz mıydı?)

Akşam Testi (Isınmış Motor): Aracın 90 derece çalışma sıcaklığına gelmesini bekledim. Sıcakken boşta tekrar gaz vererek denedim ama bu sefer mavi dumandan eser yoktu. Öğlen yağ eklendiğinde attığı o mavi duman akşamki testte tamamen kaybolmuştu.

Benim Şüphelerim:
Sadece bu belirtilere bakarak kompresyon kaçak testi yapmadan "motor istiyor" demek bana çok erken ve ezbere bir teşhis gibi geldi. Çekişin yerinde olması ve dumanın akşamki testte kesilmesi sebebiyle piston/segmanlardan ziyade şunlardan şüpheleniyorum:

Turboşarj Keçeleri: Yağı oradan sızdırıp intercooler'a dolduruyor olabilir mi?

Supap Lastikleri (Kılavuzları): Rölantide beklerken sızan yağ, gaza ilk basıldığında yanıyor olabilir mi? (Özellikle üstten taze yağı ekleyip hemen gaza bastığımızda duman atıp, sonra kesmesi bunu mu işaret ediyor?)

Değerli fikirlerinizi, tecrübelerinizi ve İstanbul'da (veya bulunduğunuz şehirde) ezbere iş yapmayan, nokta atışı arıza tespiti yapacak VAG ustası tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler!

MQB Platformu 1.4 tsi 122hp ve 1.2 tsi 105 hp ler kronik yağ yakar. Genelde segman onarımı sonrası düzelir. Bir ihtimal HPFP (High Pressure Fuel Pump) yani Yüksek basınç benzin pompasını test edin. Bunun testini ise araç düz bir zeminde 1-2 saat bekledikten sonra yağ çubuğunu çekin. Benzin kokuyorsa HPFP parçamız arızalıdır. Benzin, yağa karışıyordur. Benzin yapısı gereği yağı inceltir ve aracın yağ yakmasına neden olur. Turbo keçeleri sızdırırsa kaçak olur ki 1.5 litrelik bir kaçak motorunuzun altını göl edecektir. Bizim araçlarda aftercooler olduğu için bahsettiğiniz durum pek mümkün değil. Intercooler yok yani bizim araçlarda.

Taze yağı ekleyince neden duman attı sorusuna gelirsek, aracınız çalışma sıcaklığında iken ortam sıcaklığında yağ eklediniz. Yağ aniden ısındığında duman çıkartır. Bu normal bir durumdur.

Upvote 0
Merhabalar, o km de aracın doğal yollarla bu kadar fazla yağ eksiltmesi anormal geldi bana. motor hava filtresinin bobinlerin hemen üzerinde yuvarlak motorla hava filtresini bağlayan pcv valfi var. O alet bozulursa turboya yağ kaçırabilir ve yağ eksiltir. çok basittir kontrolü çıkartın hem üfleyin hem içinize çekin. bir tarafın açık bir tarafın tıkalı olduğunu kontrol edin. eğer iki tarafa da hava geçiriyorsa bozuktur srviste 2500tl gibi bir rakam alın kendiniz yenisini takın.

//

Sayın Backup Bey'in bahsettiği hpfp arızası için de kendi yorumumu yapayım. araçda hpfp bozuksa eğer dediği gibi motor yağına benzin karışır ve motor yağı benzin kokar ama yağ eksiltmez araç. Aksine motor yağı konulanın üzerinde çıkar.

İyi forumlar.

Upvote 0
Merhabalar, o km de aracın doğal yollarla bu kadar fazla yağ eksiltmesi anormal geldi bana. motor hava filtresinin bobinlerin hemen üzerinde yuvarlak motorla hava filtresini bağlayan pcv valfi var. O alet bozulursa turboya yağ kaçırabilir ve yağ eksiltir. çok basittir kontrolü çıkartın hem üfleyin hem içinize çekin. bir tarafın açık bir tarafın tıkalı olduğunu kontrol edin. eğer iki tarafa da hava geçiriyorsa bozuktur srviste 2500tl gibi bir rakam alın kendiniz yenisini takın.

//

Sayın Backup Bey'in bahsettiği hpfp arızası için de kendi yorumumu yapayım. araçda hpfp bozuksa eğer dediği gibi motor yağına benzin karışır ve motor yağı benzin kokar ama yağ eksiltmez araç. Aksine motor yağı konulanın üzerinde çıkar.

İyi forumlar.
Bende sizinle aynı fikri düşünüyorum motor yağ eksiltmez aksine seviye artardı benim düşüncem supap lastiklerinden yana

Upvote 0
Önce ucuzdan başlamak gerek. PCV valfini deneyin bakalım bir sıkıntı var mı? Eğer düzgün çalışıyorsa turbo hortumunu kelepçeyle çıkarın bakın turbo ağzında çok yağlanma var mı? Orda da çok yağlama yoksa eğer kompresyon testine sokturun aracı maslak oto sanayide 2cr ye. Sezgin vardır işinde profesyoneldir hem conta testi hem de kompresyon testini kısa sürede ücreti mukabilinde yapar yorumlar aracınızı.

Upvote 0
Bu motorlarda 1 adet pcv valfi yok. Silindir bloğuna entegre bir adet ana yağ separatörü var ve buna bağlı 3 adet pcv valfi var. Yüksek devirdeyken buharı turboya verir,düşük devirdeyken direkt emme manifoldundan emme subaplarına verir. O hava filtresinden motora bağlanan yuvarlak valf sadece hava filtresinden temiz havayı alıp motorun içine temiz hava verir yani motorun içinden vakum yapıp bunu turboya veya emme manifolduna vermez. Görevi sadece gerektiği durumda az veya çok motorun içine temiz hava vermektir. O bozulduğunda yağ yakma olmaz motor çalışırken kayış ötme sesi veya ıslık sesi gibi ses olur

Upvote 0
iyi bir ustaya gösterin eğer istanbuldaysan bir yer önereyim sana ustamın kendisi servisteydi ayrıldı kendi dükkanını açtı işin ehlidir sordugun sorulara eksiksiz cevap verir

Upvote 0
Aynı motor koduna sahip biri olarak nerdeyse aynı km de benim aracımda yağ eksiltmeye başladı 2 bin de 1 lt söylenen kronik sorun segman değişimi gerekiyor dendi egzozda da siyahlık vardı büyük ihtimalle sizin araçta da vardır.ben o şekilde sattım alan kişi daha sert kullandığı için bin km de 1 lt eksiltme yapmaya başlamış onun da denediği bir yöntem olmuş 5w30 yerine 5w40 yağ koymuşlar eksiltme 6 binde 1 lt düşmüş sizde bu şekilde yapabilirsiniz son çağre olarak

Upvote 0
Bu motorlarda 1 adet pcv valfi yok. Silindir bloğuna entegre bir adet ana yağ separatörü var ve buna bağlı 3 adet pcv valfi var. Yüksek devirdeyken buharı turboya verir,düşük devirdeyken direkt emme manifoldundan emme subaplarına verir. O hava filtresinden motora bağlanan yuvarlak valf sadece hava filtresinden temiz havayı alıp motorun içine temiz hava verir yani motorun içinden vakum yapıp bunu turboya veya emme manifolduna vermez. Görevi sadece gerektiği durumda az veya çok motorun içine temiz hava vermektir. O bozulduğunda yağ yakma olmaz motor çalışırken kayış ötme sesi veya ıslık sesi gibi ses olur
O zaman bi yağ seperatörüne de bakmak gerek :)

Upvote 0
O zaman bi yağ seperatörüne de bakmak gerek :)
Evet segmanlardan olup olmadığını anlamak için kompresyon testine sokulmalı basit bir test. Eğer segman piston değilse. Birkaç ihtimal kalıyor ya turbo mili aşındı ya pcv valfi yağ separatörü bozuldu. Ya subap lastiği özelliğini kaybetti ya da keçelerden borulardan yağ kaçağı var

Upvote 0

Geri