RAVENOL Motor Yağları [Ana Konu]

forzaGilles

Moderatör

İsim
Ali
Araç
Golf Mk7 1.6 TDI 110ps Highline /Tungsten Silver Metallic
Merhaba arkadaşlar, bugün ki konumuz PAO tip Group IV sınıfı (Gerçekten Tam Sentetik) olan yağlar üzerine olacak, bugün bu yazıda (PAO tip Group IV sınıfı) terimini pek çok kez duyacaksınız, buna hazırlıklı olun :)

Aslında bu yazıyı 6-7 sene önce yazmayı düşünmüştüm ancak o zamanlar PAO tip Group IV sınıfı (Gerçekten Tam Sentetik) olan bir motor yağı markasının ülkemizde bulunmadığı için yazma gereği görmemiştim,

3-4 gün önce “tesadüf eseri” Almanların ünlü yağ üreticisi olan Ravenol yağlarının sosyal mecralarda yapılan tanıtımlarda nihayet Egemot tarafından getirilmeye başlandığı haberini duyunca, sizlere de bu müjdeli haberi vermek istedim,

Bildiğiniz gibi uzun süredir Liqui Moly yağlarının distribütörü olan Egemot firması Ravenol yağlarının da distribütörlüğünü almış ve satışına başlamış,

Bunu öğrenmem ile hem sizlere de bu güzel haberi vermek istedim, hem de bu gün bu yazımda PAO tip Group IV sınıfı (Gerçekten Tam Sentetik Yağlar) nedir..? bunu detaylarıyla anlatacağım, teknik detaylara çok fazla girmeden sizi teknik detaylar ile boğmadan herkesin anlayacağı basit bir dilde anlatmaya çalışacağım (isterseniz teknik detaylara da gireriz o ayrı konu) :)

Buraya kadar açıklama yeterli sanırım, biz konumuza dönelim,

Ravenol markası Almanların (Premium Segmentteki) - butik bir yağ üreticisidir,

Arkadaş peki nedir bu Ravenol ‘ün alameti harikası, PAO tip Group IV sınıfı (Gerçekten Tam Sentetik) olan yağlar güzel şeyler söylüyorsun da., Zaten hepimizin kullandığı bilindik markaların mevcut yağları da (Tam Sentetik) değil mi..?

Kısa cevap: hayır malesef değiller,

Dünyadaki tüm bilindik yağ üreticileri yağlarını dünyanın her yerinde (1 ülke hariç) Full Synthetic, Fully Synthetic, %100 Full Synthetic, %100 Fully Synthetic gibi ifadeler ile satarlar ancak aynı markanın aynı yağını Almanya’dan aldığınızda bu ifadeleri göremezsiniz,

Ülkemizde veya diğer gelişmiş ülkelerde satılan bu yağlarda kocaman harfler ile %100 Full Sentetik yazmasına rağmen aynı yağı Almanya’dan almaya kalktığınızda etiketinde bu ifadelerin hiç birinin olmadığını görürsünüz,

Ben dahil hepimizin kullandığı bu bilindik üreticiler (kendi yağ portföyündeki) sattığı yağların %99’u aslında ‘tam sentetik” yağ değildir..!! Bu dev üreticiler maliyeti düşürmek adına ‘tam sentetik” yağ üretimi yapmayı tercih etmezler,

Bunun yerine Group III veya Group III+ sınıfı HC Synthetic (Hydrocracked Synthetic) adıyla geçen Türkçesi (40-50 yıl önce kullanılan mineral yağların kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edilen “mineral bazlı sentez”) yağlardır,

Almanlar da ise daha doğrusu Almanya’da ise durum farklıdır, heyy dostum sen bize ve müşteriye yanıltıcı bilgiler veremezsin..!! ürettiğin yağ hangi tip ise onu yazacaksın derr, bu dev üreticiler gık diyemez seslerini çıkaramazlar, Yani global üreticiler esasen HC Synthetic - Group III sınıfı olan bu yağlarını Almanya’da (%100 Tam Sentetik) ifadeleri kullanarak satamazlar, yasaktır..!!

Alman yasaları eğer ürettiğin yağ (Tam Sentetik) değil ise bunu yazmasına müsade etmez, üreticiler dünyanın geri kalanında buna engel bir durum olmadığı için (tam sentetik olmayan) yağları herhangi bir sınırlama olmadığı için bir güzel etiketin üzerine (%100 Tam Sentetik) ibaresi ile satarlar, Diğer önemli husus üreticilerin “en üst segmenteki yağları” dahil esasen hiçbiri Tam Sentetik değillerdir..!! Bu yağların %98 oranda yani tamamına yakını (Mineral bazlı sentez) yağlardır,

(Mineral Bazlı Sentez Yağ) nedir..?
az önce bahsettiğim 40-50 yıl önce kullanılan mineral yağların kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edilen (mineral bazlı sentez yağlara) HC Synthetic Group III ve Group III+ tip yağlar diyoruz,

Hatta çoğu üretici HC Synthetic Group III tip yağların biraz daha iyileştirilmiş hali olan Group III+ tip yağ üretimine bile gerek duymazlar,

Peki neden..?
Cevap çok basit: maliyet maliyet maliyet.., çünkü artık yaşadığımız dünyada hem yağ üreticileri hem de otomobil üreticileri satın alınan bir arabanın eskisi kadar uzun ömürlü olması ile ilgilenmemektedir, Artık yaşadığımız dönem “hızlı tüketim devri” olduğu için sıfır km satın alınan bir arabanın 10 yıl ve üstü gibi uzun süreler kullanma devri onlar için bu devir çoktan kapanmıştır,

Almanların 70 küsür yıldır Üstün Alman Mühendisliği ve Yüksek Alman Teknolojisi gibi gururu olan bu terimleri sağlamakta zorlandığı bir devirde yaşıyoruz,

Bu konuda pek şanslı olduğumuz söylenemez, Bilenleriniz vardır ailemizdeki büyükler ve babalarımızdan Üstün Alman Mühendisliği ve Yüksek Alman Teknolojisi kelimeleri ile büyüdük, ilerde biz de büyüdükçe bu araçlara sahip olmanın hayalini çoğumuz kurmuştur, Fakat bu şanslı döneme büyüklerimiz denk gelmişlerdir, bizler ise ancak ucundan teğet geçti veya yaşı yetenlerin bazılarının küçük bir miktar ağozına bal çalınmış gibi sadece kısa süre tadına bakabildi keyfini süremedi,

Zaten hepimizin bildiği gibi beyaz-eşya, televizyon gibi dayanıklı tüketim mallarının bile artık uzun ömürlü olmadığını hepimiz biliyoruz ve evlerimizde bu cihazları kullanarak şait oluyoruz, bu cihazlar artık hepimizin bildiği gibi belirli bir kullanım sonrası ömrünü tamamlayan bir üretim mantığı ile üretiliyor,

Neyse biz konumuza geri dönelim,

(Gerçekten Tam Sentetik) olan yağlar ise;
PAO tip Group IV sınıfında “çok yüksek saflıkta” yağlardır, bu yağlar moleküler olarak çok yüksek saflıkta yağlardır,

Moleküler olarak yüksek saflık ve yüksek kararlılık işte PAO Group IV sınıfı yağların tanımlayan en doğru ifade budur,

PAO tip Group IV (gerçekten tam sentetik) yağların avantajları:

-Yazın (temmuz-ağustos) gibi yüksek hava sıcaklıklarında özelliğini - viskozitesini kaybetmez, üstün viskozite dayanımı sağlar,

-Yüksek yağ sıcaklıklarında yani motor yağının (100°C ve üstü) sıcaklıklara ulaşması durumunda viskozitesini kararlı şekilde koruyarak, olabilecek “maksimum” aşınma koruması sağlar,

-Sürüş tarzı olarak yüksek hız ve yüksek devir çevirmeyi -performanslı kullanımı sevenlerde yaşanan yağın kısa sürede yaşlanması gibi durumlara karşı yüksek dayanıma ve ömüre sahiptir,

-Tabii bunun neticesi olarak sakin kullanım tarzı olan, yüksek devirlere nadir çıkan agresif sürüş tarzı olmayan insanlara da (normalden daha uzun süre) yağın yaşlanmadan hizmet vermesi avantajını da beraberinde getirir, VW, Mercedes vb markalarda servisler yurtdışı bakım periyodlarının 30 bin km’de bir yani (LongLife servis / Esnek servis bakım periyodu) şeklinde yapıldığını duymuşsunuzdur, Hepimiz yahu bir motor yağı bu kadar süre dayanamaz diye söyleriz, Evet bu konuda haklıyız çünkü bir yağın bu kadar fazla km’ler boyunca dayanması çok çok zordur, yağ belirli bir km’den sonra zamanla viskozitesini kaybetmeye ve yaşlanmaya başlar, İşte bu PAO tip Group IV (gerçekten tam sentetik) yağlar moleküler olarak çok yüksek saflık oranı ve moleküler kararlılıkta olmasının avantajı olarak (LongLife servis / Esnek servis) bakım periyodu imkanı sağlayan tek yağ tipidir,

-Özelikle TSI ve eTSI motorların “yüksek sıkıştırma oranlı” tasarım mühendisliği yüzünden bu motorların kanayan yarası olan buharlaşma kaybı (Noack) yani halk arasında (yağ eksiltme - yağ yakma) sıkıntılarına karşı en güvenli ve en kararlı kalabilen yağlar PAO Group IV sınıfı (gerçekten tam sentetik) yağlardır,

-Çok iyi aşınma korumasına ek olarak sabahları motor yağının akşamdan sabaha kadar geçen sürede yağın soğuduğu, sabahları ilk çalıştırma anında yani Cold-Start anında aşınmaların en çok gerçekleştiği bu evrede aşınmaya karşı çok iyi koruma sağlarlar,

-Motorun ve yağın soğuk olduğu ilk çalışma anından —>motorun ve yağın ısındığı ideal çalışma sıcaklığına kadar geçen 15-20 dk.’lık zamanda (HC Synthetic Group III) yağlara göre çok daha akışkan kalarak motor için (en riskli olan bu periyodu) mükemmel aşınma koruması sağlayarak önüne geçer, ve ayrıca bunu kışın soğuk zamanlarda da muhafaza ederler,

-İçten yanmalı motorlarda kaçınılmaz olan (bakım aralıkları arasında geçen sürede) araba km yaptıkça motorun temiz kalmasını sağlayan yağın içindeki deterjan katkılarının özelliğini kaybetmesi sonucu oluşan tortuların önüne geçer, yağın zamanla yaşlanarak incelmesi sorununa karşı yüksek viskozite direncine sahiplerdir,

-Yağın yaşlanarak incelmesi sadece km yaptıkça yaşanmaz, Aynı zamanda günümüz modern motorlarındaki her 200-400 km’de devreye giren benzin OPF filtresi ve dizel DPF filtresinin devrede olduğu rejenerasyon sırasında enjektörler yanma odasına normalden daha fazla yakıt püskürtürler, bu sonucu olarak yanmasından yağın olduğu alt tarafa çok daha fazla yakıt karışır ve sirekli her 200-400 km sürekli yaşanan bu rejenerasyon yüzünden yağ çabucak yaşlanma başlayarak viskoziteni kaybederek incelir,

Sonuç olarak;
Ravenol markası PAO tip Group IV sınıfı (gerçekten tam sentetik) yağ üreten butik premium segmentte butik iüretim anlayışına sadık kalmış ama aynı zamanda da sektörün teknolojik gelişimleri de sıkı şekilde harmanlayan bir üreticidir,

Kendisi gibi bir elin parmağını geçmeyen PAO Group IV yağ üreticisi 4-5 marka daha vardır fakat o üreticiler PAO tip Group IV yağlar üretse de bir yağdaki en önemli konulardan biri olan (Approved) üretici onayı almayı çoğu premium - butik üretici tercih etmemektedir,

Peki neden..?
Çünkü bir motor yağının (Group III ve Groub IV) olması fark etmeksizin araç üreticisinin taleb ettiği (üretici onayı) almak için yağ üreticisi üretiği yağda çok katı ve zorlu testlerden geçmesi ve bunun maliyeti karşılaması gerekir, PAO Group IV sınıfı yağlarda ise fazladan maliyet yükü getirir, Çünkü üreticiler onayı bir kez testleri geçtim artık bu belge ile ömür boyu hak sahibi oldukları anlamına gelmez, bunu sürekli olarak belirli aralıklarda tekrardan testleri başarıyla geçip yeniden alması gerekir, bu yüksek maliyet yükü yüzünden Royal Purple, Gulf, Red Line gibi premium segment - butik yağ üreticilerinin çoğu bu üretici onayını (Approved) almayı tercih etmezler, Çünkü farklı farklı araç markası için ve aynı zamanda farklı farklı motor tipleri için üretici onayı almak çok maliyetlidir, bu sebebten butik üreticilerim çoğu sadece (yarış odaklı pist kullanımına) odaklanırlar,

Ancak Ravenol ise hem yarış odaklı pist kullanımına odaklanır hem de bizler gibi araba sevdalılarına özel günlük kullanılan araçlara odaklanmıştır,

Ravenol adlı bu köklü üretici WRC (Dünya Ralli Şampiyonası), Le Mans 24 Saat, Dakar Rallisi, WTCC (World Touring Car Championship) ve Formula 1 gibi (dayanıklılık ön planda olan) yarışlarda uzun yıllardır yarış takımlarının yağ üreticisidir.

Ama aynı zamanda bizler gibi arabasını seven insanları bu yüksek kaliteli yağlardan bizleri mahrum bırakmaz, bu forumda arabasını seven - ülkemizin şartları gereği dışınden tırnağından artırıp fedakarlıklar yaparak ancak bir araba sahibi olan insanlar için de bu yüksek kaliteli yağların üretiyor,

Bizler gibi aracını uzun yıllar sorunsuz binmek isteyen motor sağlığına önem veren insanlar için biçilmiş kaftandır,

Ravenol geçmişi oldukça eski olan bu köklü markanın kendisini diğerlerinden ayıran farkı budur, hem PAO tip Group IV yağ üretimi yapar hem üretici onayı (approved) şartlarını eksiksiz sağlar, yarış odaklı pist kullanıma odaklı yağlar üretir, tüm bunları yaparken de bizler gibi arabasını seven insanları da yüksek kaliteli PAO Group IV sınıfı yağlardan mahrum etmeyen premium segmentte bir üreticidir,

Not:
Liqui Moly ‘nin bazı nadir yağlarında da PAO tip Group IV sınıfı yağ üretimi vardır, ama çok kısıtlı 2-3 yağında bu mevcut, ve bu yağların üretici onayı yoktur,

Ravenol ve Liqui Moly bu konuda çok açıktır müşteriyi yanıltıcı bilgiler vermeyen günümüz dünyasındaki bu kadar şeffaf mantıkla üretim yapan nadir kalan markalardır, Yağı ister Almanya’da satsın isterse dünyanın en ücra ülkesinde satsın yağın etiketine yanıltıcı olmayan doğru bilgileri yazarlar.,

Ülkemizde PAO Group IV sınıfı (gerçekten Tam Sentetik) bir yağ üreticisinin artık distribütör çatısı altında gelmiş olması beni heyacanlandırdığı için bu yazıyı yazma gereği duydum sizlere de haber vernek istedim,

Artık benim tercihim eskiden (ahh keşke gelse) dediğim Ravenol ‘den yana yapacağım,

Evet arkadaşlar umarım okurken keyif alırsınız, saygılar… :)

@AhmetCakmak @Ender @Furkan @calik @HONEY @SCC @Savatage @Brk34 @metinkar @omer @GokhanB @zulalyol @İlker34 @CemK @ogzogz @tankut27 @ZaGani @apranaxi @UBC53 @memin @Xcorpit39 @Backup @Rust @driven @Halilo @chnekn @Holigan @mustafacagri @BestOnur @cengiz74 @agacmalzeme @Baho_34 @iamalegend @ozdemir0629

VW grubu bünyesindeki araçlar için uyumlu olan Ravenol yağlar;

1.0 ve 1.5 TSI ve eTSI yeni nesil motorlar için 0W-20 uyumlu yağlar;

Ravenol VSE 0W-20 (PAO tip Group IV - premium)
Ravenol VSH 0W-20 (HC Synthetic tip Group III+ yüksek kalite)

1.2 / 1.4 TSI ve TDI motorlar için uyumlu 5W-30 yağlar(Golf Mk7 ve Mk7.5 gibi önceki nesil motorlar);

Ravenol VMP 5W-30 (PAO tip Group IV -premium )
Ravenol SMP 5W-30 (HC Synthetic tip Group III+ yüksek kalite)

1.0 / 1.2 / 1.4 / 1.5 TSI ve TDI motorlar için uyumlu 0W-30 yağlar;

Ravenol VSW 0W-30 (PAO tip Group IV -premium)
Ravenol HSW 0W-30 (HC Synthetic tip Group III+ yüksek kalite)

Dikkat ederseniz;
Ravenol ‘ün yukarda yazdığım (HC Synthetic) yağları diğer bilindik markalar gibi (Group III tip) yağlar değildir,

Ravenol diğer üreticiler gibi Group III yağlar üretmez..!! Bunun yerine HC Synthetic Group III yağların daha da iyileştirilmiş haki olan yüksek kalitelli Group III+ sınıfı yağlar üretir,

Ravenol ‘ün ürettiği Group III+ yağlar esasen HC Sentetik temelli olsa da içeriğinde belirli miktarda %20-30 oranında PAO tip Group IV yağ içermektedir. :)

Yani markanın HC Synthetic Group III+ yağları hepimizin kullandığı bilindik üreticilerin (eski nesil Group III) yağlarından halen daha iyidir,

Teknik değerlerine bakmak isteyen, bilindik markalar ile karşılaştırma yapmak isteyenler Ravenol’ün sayfasında her bir yağ için ayrı ayrı tüm teknik verilerini paylaşmaktadır., isteyenler inceleyebilir :)

Eline emeğine sağlık Ali abi. Bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. Yağlar konusunda ileri seviye bilgisi olmayan benim gibiler için çok faydalı bilgiler.

Biraz baktığımda fiyat olarak rakiplerinden pek fark yok gibi duruyor. Bence ülkemiz şartlarında kalitesinden ziyade ismi satan yağ markaları yerine kaliteli içeriği sebebiyle tercih edilebilir.

Eline emeğine sağlık Ali abi. Bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. Yağlar konusunda ileri seviye bilgisi olmayan benim gibiler için çok faydalı bilgiler.

Biraz baktığımda fiyat olarak rakiplerinden pek fark yok gibi duruyor. Bence ülkemiz şartlarında kalitesinden ziyade ismi satan yağ markaları yerine kaliteli içeriği sebebiyle tercih edilebilir.
Kendi aracım için (1.2 TSİ 1.4 TSİ 1.6 TDİ) 5-30 VMP serisi fiyat olarak neredeyse özel serviste yaptırılan işçilik dahil bakım parası :)

Ancak 5-30 SMP serisi fiyat olarak neredeyse 1500-2000 TL daha ucuz. Neredeyse Liqui Moly yağ parasına satılıyor.

Ancak tamamen meraktan 1 seferliğine VMP serisi alıp denemek isterim. Tabii VMP serisindeki asıl merakım soğuk havalarda ve soğuk motorda yakıt tüketimine nasıl etkisi olacağı. Gerçekten bizim TSİ motorlarda yaz ve kış mevsimi arasında çok büyük yakıtta fark oluşuyor. Acaba bu tam sentetik yağ bu işi nasıl yapacak ?

Kendi aracım için (1.2 TSİ 1.4 TSİ 1.6 TDİ) 5-30 VMP serisi fiyat olarak neredeyse özel serviste yaptırılan işçilik dahil bakım parası :)

Ancak 5-30 SMP serisi fiyat olarak neredeyse 1500-2000 TL daha ucuz. Neredeyse Liqui Moly yağ parasına satılıyor.

Ancak tamamen meraktan 1 seferliğine VMP serisi alıp denemek isterim. Tabii VMP serisindeki asıl merakım soğuk havalarda ve soğuk motorda yakıt tüketimine nasıl etkisi olacağı. Gerçekten bizim TSİ motorlarda yaz ve kış mevsimi arasında çok büyük yakıtta fark oluşuyor. Acaba bu tam sentetik yağ bu işi nasıl yapacak ?
5W-30 SMP serisi fiyat olarak bizzat rakibi olan Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30 ‘dan bile 300-350 tl. ucuza satılıyor,

5W-30 WMP serisi nispeten pahalı olması bence normal bir durum, ben hayatımda hem kaliteli hem uzun ömürlü olan bir ürünün (bir malın) aynı zamanda da uygun fiyata satıldığını 40 küsür senedir şait olmadım :)

8-10 gün önce toplu olarak tüm markalara genel bir zam yaptıklar, bunun etkisini fiyat anlamında yeni fark ediyoruz, sanırım genel olarak A markası yapınca B markası da hemen aynı zamları yaptılar, %15-20 oranında bir zam söz konusu,

Bu yağların çok kaliteli olması bile 1 kez deneme ile vvad edilen tam performansı için jet hızıyla farkında olmanızı sağlayacak kadar son nesil NASA teknolojisi birşey değildir, 2-3 kez kullanımdan sonra tam olarak farkıını ortaya koyacaktır,

Çünkü yağ değişimi yaptığızda halen motorda eski yağdan içerde ciddi bir miktar yağ halen içerdedir,

-Motor bloğunın ana yağ galerilerinde
-piston segmanları ve silindir duvarlarında
-egzantrik mili ve yataklarında
-hidrolik subab iticilerinde,
-krank mili gibi hayati parçalarda
-yağ soğutucusu ve kanallarında
-yağ pompasında ve dişlilerinde

Buralarda en az 300-900 ml. kadar içerde yağ kalmak zorundadır.,

Bu hayatı bölgelerre içerde eski yağdan olmasaydı, usta yeni yağı doldurup aracı çalıştırdığında motoru kucağınıza almış olurdunuz :)

Son düzenleme:
Elinize emeğinize sağlık sayenizde yine bir sürü şey öğreniyoruz. Lütfen daha teknik detaylı yazılardan da bizi mahrum bırakmayın :)

Bu bilgilendirici detaylı yazınız için tebrik ederim hocam. Millet olarak en eksik olduğumuz konulardan bir tanesi.

Benim de bildiğim kadarıyla bu çakma sentetik yağ olayını ilk başlatan Castrol olmuş. Yağ ile ilgili konularda da çeşitli mecralarda sıkça hatırlatılan Mobil markasının Castrol markasına açtığı çakma sentetik yağlar konusunda ki davada amerkan mahkemelerinin Castrol'u haklı bulup "Sentetik" ifadesinin bilimsel bir bilgi değil bir pazarlama unsuru olduğunu ve kullanılmasında bir sıkıntı olmadığı kararını verdiğini de ekleyelim ve konuya nacizane katkımız olsun. Tabi bundan sonrada diğer üreticilerde bundan cesaret alarak olay patlamış gitmiş. Yinede münkün oldukça satıcı firmalar mürşteriyi bilgilendirmek için bazen "Yarı sentetik" ifadesini ekleyebiliyorlar.

Bu yüzden PAO ifadesinin geçip geçemediği daha çok önem arz etmektedir, bağlayıcılık açısından. Eğer bu tür yağları denemek isteyen arkadaşlar varsa.

Bir de yine bir yağ formunda öğrenmiş olduğum bilgiye göre: Gerçekten PAO bir yağ olsa bile içerisine eklenen katkıları taşıması için belli bir miktarda madeni/mineral yağ kullanmak zorunda olduklarını öğrenmiştim. Çünkü tam sentetik yağların doğrudan çeşitli katkı maddeleriyle birleştirilmesinin yeterli/mümkün olmadığı söyleniyordu.

Revenol markasını bundan bir süre önce şanzıman yağı konularında araştırma yaparken tanımıştım ve insanların üretici onayı olsun/olmasın gözü kapalı tercih ettiği bir marka olduğunu gördükten sonra bende şanzıman yağımı bu marka yağ ile yenilemiştim. Şimdiye kadar 17-18bin KM dir şanzımanımda bu yağ bulunmaktadır ve hiç bir sıkıntısını görmedim.

Motor yağların da ise fiyat farkı olarak değerlendirdiğimde fiyat/fayda oranı aklıma yatmadığı in tercih etmedim. Aynı şekilde Mobil 1 içinde geçerli. Şimdi Mobil1'i atıyorum 60 birime alıyorsam ve kalite/performans olarak belki %10-15 bile fark bulunmadığı halde Shell, Castrol, Total gibi yağları kampanya kovalayıp neredeyse yarı fiyata almayı tercih ediyorum.

Sizinde değindiğiniz gibi yağ seçiminde istisna durumlar haricinde ilk önemsememiz gereken şeyin üretici onayı olması. Sonuç olarak üretici onayı almış bir yağ kötü olamaz. Sonrasında ise kaliteye göre seçimler yapabilir.

Bu yüzden ben yağ seçerken fiyat/ fayda oranına bakıyorum. Atıyorum yağ performans olarak motoruma emsallerinden 10% daha çok fayda sağlıyor ancak %30 daha maliyetli oluyorsa normal kullanıcı için seçim basitleşiyor.

Geri