Manevra Frenleme Fonksiyonu Devre Dışı Hatası

thelordof

Paylaşımcı Üye

İsim
Samet
Araç
Tiguan Elegance 1.5TSI evo2
Merhaba arkadaşlar, 2-3 haftadır bazen yarım kontakda bazen de araç motoru çalışır çalışmaz anlık " park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı "diye hata alıyordum. Araç ünlem veya sarı ışık yakmıyordu tabi. Bu hata sonrası Şerit takip pasife düşüyor tekrar aktif ediyordum. Araç kamerasında park modu açıkken de kapalıyken de alıyordum. Açıkken nerdeyse istisnasız alıyordum.

Perşembe günü otoparkta yerini değiştirmek için çalıştırdığım da aracın çalışmasında sıkıntı yoktu, sadece yine park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı vermişti o kadar. Bundan yaklaşık 2 saat sonra aracı çalıştırmayı denediğimde çalışmadı. 1 saniye kadar tık edip çalışmadı ardından akü uyarısı verdi. VW yol yardım aradım geldi, booster bağlayıp 5-10 saniye sonra düğmeye bastım ve çalıştı.

Obdelevenle 3-4 gün öncesi akü doluluğuna baktım, %51 civarıydı. Adama sordum akü doluluğuyla ilgisi var mı gibisine . Yok dedi , voltaj önemli dedi. Yetkili serviste bir ara kontrol ettirin dedi.

Bu olaydan önce aracı çalıştırmaya çalışırken yani marş sırasında obd üzerinden Akü voltajı 9.5V indiğini daha sonra motor çalışınca 11.5 V ardından 13.7 civarlarına yükseldi.

Park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı hatasını kamera montajı sonrası almaya başladım. Acaba aküde yıpranmışlık vardı da kamera vesilesiyle görünür mü oldu?

Yaklaşık 2.5 Yıllık fabrikasyon akü

Ekli dosyalar

• akü uyarı.jpeg
    akü uyarı.jpeg
    113.4 KB · Görüntüleme: 26
  • akü uyarı1.jpeg
    akü uyarı1.jpeg
    131.9 KB · Görüntüleme: 26
  • booster.jpeg
    booster.jpeg
    190.8 KB · Görüntüleme: 23
  • 10Nisan2026 tarihli anlık hata.jpeg
    10Nisan2026 tarihli anlık hata.jpeg
    71.5 KB · Görüntüleme: 9

Aynen taaa kendisidir.

Manevra frenleme devre dışı uyarısı / akü zayıflığı ile bağlantılı

Akünün xx gün ömrü kalmış

Aynen taaa kendisidir.

Manevra frenleme devre dışı uyarısı / akü zayıflığı ile bağlantılı

Akünün xx gün ömrü kalmış
Obd den araç kontrol ünitelerini check edince de hiç hata vermiyordu. Teşekkür ederim hocam.

Havalar sıcak oldugundan bu sekilde 3 ay daha idare edebilir?

Kış olsaydı pattt diye mefta olabilirdi !

Havalar sıcak oldugundan bu sekilde 3 ay daha idare edebilir?

Kış olsaydı pattt diye mefta olabilirdi !
Ne bileyim çok erken bitti gibi bu akü o zaman. Araç memlekete gitti, gelsin garantiden gösterteceğim. (Umarım orda hata almaz :) )

Herhangi başka uyarıda vermedi, o çok tuhafıma gidiyor. Voltaj kaynaklı sorun anladığım.

Dediğim gibi Yaşanmış tecrübelere göre 3-4 ay daha gidebilir. (Yaz mevsimine girdigimiz icin )

Uzun yolu görünce akü kendine gelir bir süre hata vermez.
Ta ki şarjı tekrar azalana kadar.

Adama sordum akü doluluğuyla ilgisi var mı gibisine . Yok dedi , voltaj önemli dedi.
Voltaj önemli dediği sanki aküden kaynaklı değilmiş gibi 😀 akü doluluk seviyesi düştükçe voltaj da düşmüyor mu 😅

Uzun yolu görünce akü kendine gelir bir süre hata vermez.
Ta ki şarjı tekrar azalana kadar.

Voltaj önemli dediği sanki aküden kaynaklı değilmiş gibi 😀 akü doluluk seviyesi düştükçe voltaj da düşmüyor mu 😅
Uzun yol gördü sonrasında. Bakalım takipteyiz.

Adamla detaylı konuşmadım açıkcası. Akü test cihazıda yokmuş, yetkili serviste oluyor dedi.

Araç 1 ay süre gibi yatmadıysa kesin aküde sorun vardır dedi. 3 gün önce kullanılmıştı dedim.

Araç çalışmadığı sırada akünün doluluk seviyesi %45 altı olacağını sanmıyorum. 10 gündür doluluğu takip ettim %49-50 doluluk gösteriyordu. 5 dk çalıştı mı %55 oluyordu. Araç kamerası montajı sonrası kullanım akünün durumunu galiba gözler önüne serdi.

Ayrıca aracın start stop sistemininde bol bol devreye girmemesi !

Menüden Araç durumunda

Aracın enerji ihtiyacı yüksek uyarısını sıklıkla vermesi durumuda varsa

Akü icin bitiklik ihtimalleri %99 a dayanır.

Merhaba arkadaşlar, 2-3 haftadır bazen yarım kontakda bazen de araç motoru çalışır çalışmaz anlık " park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı "diye hata alıyordum. Araç ünlem veya sarı ışık yakmıyordu tabi. Bu hata sonrası Şerit takip pasife düşüyor tekrar aktif ediyordum. Araç kamerasında park modu açıkken de kapalıyken de alıyordum. Açıkken nerdeyse istisnasız alıyordum.

Perşembe günü otoparkta yerini değiştirmek için çalıştırdığım da aracın çalışmasında sıkıntı yoktu, sadece yine park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı vermişti o kadar. Bundan yaklaşık 2 saat sonra aracı çalıştırmayı denediğimde çalışmadı. 1 saniye kadar tık edip çalışmadı ardından akü uyarısı verdi. VW yol yardım aradım geldi, booster bağlayıp 5-10 saniye sonra düğmeye bastım ve çalıştı.

Obdelevenle 3-4 gün öncesi akü doluluğuna baktım, %51 civarıydı. Adama sordum akü doluluğuyla ilgisi var mı gibisine . Yok dedi , voltaj önemli dedi. Yetkili serviste bir ara kontrol ettirin dedi.

Bu olaydan önce aracı çalıştırmaya çalışırken yani marş sırasında obd üzerinden Akü voltajı 9.5V indiğini daha sonra motor çalışınca 11.5 V ardından 13.7 civarlarına yükseldi.

Park manevra frenleme fonksiyonu devre dışı hatasını kamera montajı sonrası almaya başladım. Acaba aküde yıpranmışlık vardı da kamera vesilesiyle görünür mü oldu?

Öyle bir başlık yazmışsınız ki magazin haber sayfası başlığı gibi olmuş. Ünlem de ekleyince ekstra hissettirdi.

2.5 yıllık ömür akü için gayet ideal. Değiştirme vakti gelmiş. 2 yılda 1 akü değiştiriyorum ben.

İstanbuldan Ankara’ya dönerken highway dinlenme tesisinde hanımla biraz gezdikten sonra ( 4 saat :) ) arabaya tekrar bindiğimde aracı çalıştıramamıştım. Uzun yol, sıcak hava vs de fayda etmiyormuş onu o gün anladım.

Geldikten sonra akü değişimi sağlayın. Mekatronik kartına çok zararı oluyor düşük voltajlı akü.

Ayrıca aracın start stop sistemininde bol bol devreye girmemesi !

Menüden Araç durumunda

Aracın enerji ihtiyacı yüksek uyarısını sıklıkla vermesi durumuda varsa

Akü icin bitiklik ihtimalleri %99 a dayanır.
Start stop hiç kullanmıyoruz. O uyarıyı multimedya da hiç bu zamana kadar görmedim.

Öyle bir başlık yazmışsınız ki magazin haber sayfası başlığı gibi olmuş. Ünlem de ekleyince ekstra hissettirdi.

2.5 yıllık ömür akü için gayet ideal. Değiştirme vakti gelmiş. 2 yılda 1 akü değiştiriyorum ben.

İstanbuldan Ankara’ya dönerken highway dinlenme tesisinde hanımla biraz gezdikten sonra ( 4 saat :) ) arabaya tekrar bindiğimde aracı çalıştıramamıştım. Uzun yol, sıcak hava vs de fayda etmiyormuş onu o gün anladım.

Geldikten sonra akü değişimi sağlayın. Mekatronik kartına çok zararı oluyor düşük voltajlı akü.
Foruma hareketlilik gelsin dedim ya 😁

Araçta herhangi ışıklarında veya kilit açma kapamada bir olumsuz belirti olmayınca şaşırdım.

Hava olaylarında benim bildiğim ya çok soğuk yada çok sıcak akü yıpranmışsa birden iyice öldürür diye biliyorum.

Evet DSG yi sonradan kucağımıza almayalım. Bakalım önemli olan diğer husus yetkili servis evet aküde sorun var diyecek mi, akü sağlığından anlaşılır galiba.

eTSI mı..?

Aracın km’si nedir..?

Normal şartlarda senede uzun km’ler yapılmıyor ise akide üretimsel hata-arıza yoksa, start-stop’ta kullanmadığınız için 2,5 yılda akü bitmez,

Kaliteli bir EFB akünün ömrü ortalama 4-6 yıldır,

Kaliteli bir AGM akünün ömrü ortalama 7-10 yıldır,

Akünün obd cihazı üzerinden yüzdesel (%) olarak verilen oranın hiç bir veri olarak karşılığı yoktur,

Marş esnasında 9,5V düşen akü ölü demektir,

Sağlıklı bir akü durağan halde 12V ‘un altına düşmez,

Sağlıklı bir akü marş esnasında minimum 10,5V ‘un altına düşüyorda (aslında 10,5V ‘den daha yüksek olması tavsiye edilir) o akü son zamanlarını yaşıyordur,

Durağan haldeyken;
12,5 V ‘yi %50 dolu gibi düşünün,
12,15 V’yi %60 dolu gibi düşünün,
12 V’un altı değerler akü için alarm zillerini çaldırır,

13 V’yi %100 dolu gibi düşünün,

Ancak alternatör aküyü %100 dolu seviyesine getirmesi istenmez.

Geri