Golf 8 itibariyle bende henüz hiç DSG ile yaşanan bir arıza duymadım. Öncesinde de yine 2017-2020 yılları arasında daha sorunsuz gibi görünüyor.
Ancak arızaların yanı sıra insanlardan DSG şanzımanlarının ses çıkarttığı, titrediği, sarsıntı yaptığı, bazen saçma vites geçişleri gibi şeyler duymak hoş görünmüyor. Bir de asıl trafikte işe yaraması gereken bir şey iken bir çok kişiden trafikte manuele geçin lafını duyuyorum. Konfor arttırması gereken bir özellik tam tersi konforu kısıtlıyor gibi görünüyor.
Bakım maliyeti ise zaten tartışmasız olarak Manuel şanzımanın avantajına. İşçiliği bir kenara koyup sadece parça maliyeti bile kıyaslandığında manuel yarı fiyatına geliyor Volan+Debriyaj seti
Bir de manuel bir şanzımanda aracın ortalama ömrü boyunca istisna bir durum olmadıkça 1 kez değişiyor. Yani fabrika volan ve debriyajı ile 180.000-200.000KM yapsa sonra değişse yine en az 150.000-170.000 daha yapsa buda ortalama 350.000KM bir ömür anlamına geliyor. Ancak 300.000km de bile hiç değişmemiş kimseleri görmekte mümkün fakat biz çoğunluğu ele alalım.
DSG de ise kullanımdan çok fazla etkilenmekle birlikte değişken bir periyod var gibi. Kimisi 60.000km de kimisi 160.000km de değişiyor. Yinede yukarıdaki gibi bir kilometre ye ulaşmak için ortalama 3 kez değişim gerektireceğini tahmin ediyorum. Ancak dediğim gibi adam hiç şehir içi sürmüyorsa belki 2kez değiştirmesi de yeterli olur.
Bir de DSG de yağ+filtre değişimi yapılması gerekiyor bu da ek masraf, ancak manuel şanzıman da tamamen keyfiyete bağlı.
Zaten artık kimse için seçim şansı da kalmadı gibi, mecbur DSG almak zorunda kalınıyor.