1.4 TSI Motor Titreme & Bobin Değişimi

İsim
Oğuzhan
Araç
golf
Selamlar arkadaşlar,

Golf 7 1.4 TSI 122 HP manuel aracımda bu sabah ilginç bir problem yaşadım. Araç 105 binde.

Aracı çalıştırdığım anda motor arıza lambası yandı, motor aşırı sarsıntılı çalıştı. Yaklaşık 8–10 saniye sonra motor düzeldi, titreme geçti ve arıza lambası kendiliğinden söndü.
Gün içinde ustaya götürdüm, aracı OBD cihazına bağladı.
Bujilerim yeni, bu yüzden ustam bobin arızası olabileceğini söyledi ve bobin değişimi önerdi.
Sorunun direk bobine yüklenmesi doğru mu acaba

Ek olarak şunları da belirteyim:
  • Rölanti düşüklüğü yok, motor devri stabil
  • Aracın çekişi / gidişi gayet iyi
  • Ancak son zamanlarda yakıt tüketimi biraz arttı gibi
  • Özellikle dururken veya trafikte beklerken ara ara hafif sarsıntı hissediyorum
Şimdi kafama takılan konu şu:
  • OEM bobin (orijinal VAG / Bosch / Beru) mi almalıyım?
  • Yoksa kırmızı kafa NGK, HG, RacingLine gibi bobinlere mi yönelmek daha mantıklı olur?
Araç stok, şimdilik yazılım yok ama ileride Stage 1 düşünüyorum

Bu sorunu yaşayan ya da
OEM / performans bobini kullanıp tecrübesi olan varsa yorumlarını paylaşırsanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• IMG_4901.jpeg
    IMG_4901.jpeg
    532.9 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_4900.jpeg
    IMG_4900.jpeg
    635.3 KB · Görüntüleme: 6

Bence sorunu direkt bobine atmak yanlış,nitekim devamında araç kendine gelmiş.Bobin bozuk olsa,bozuk kalır kanımca.Sizin sorununuz bence TSI motorların sıkça başına gelen kurum olayı olabilir.Bu konuda araştırma yaparsanız You Tube'de epey bir bigi var.Yanma odasında kurum ve karbon temizliği yapıldıktan sonra motor kendine geliyor.
Bobin tavsiyesine gelecek olursak,bizim forumda dahil genel kanı orjinal bobinlerin yeterli olduğu ve daha yüksek güçlere çıkılsa dahi değiştirmenin gereksiz olduğu,fakat ben bu tavsiyelere uymadan Stage1 yapınca HG kırmızı bobine geçtim.Şöyle düşündüm,sonuçta ne kaybedebilirim ki,varsa bir artısı olur,olmazasada en kötü orjinalin performansını verir,hem adam bunu niye yapmış olsun ki faydası yoksa düşüncesiyle.Nitekim şuan herşey yolunda,fazla birşeyler veriyormu bilmiyorum,ama en azından psikolojik olarak daha iyi hissediyorum :)

Bence sorunu direkt bobine atmak yanlış,nitekim devamında araç kendine gelmiş.Bobin bozuk olsa,bozuk kalır kanımca.Sizin sorununuz bence TSI motorların sıkça başına gelen kurum olayı olabilir.Bu konuda araştırma yaparsanız You Tube'de epey bir bigi var.Yanma odasında kurum ve karbon temizliği yapıldıktan sonra motor kendine geliyor.
Bobin tavsiyesine gelecek olursak,bizim forumda dahil genel kanı orjinal bobinlerin yeterli olduğu ve daha yüksek güçlere çıkılsa dahi değiştirmenin gereksiz olduğu,fakat ben bu tavsiyelere uymadan Stage1 yapınca HG kırmızı bobine geçtim.Şöyle düşündüm,sonuçta ne kaybedebilirim ki,varsa bir artısı olur,olmazasada en kötü orjinalin performansını verir,hem adam bunu niye yapmış olsun ki faydası yoksa düşüncesiyle.Nitekim şuan herşey yolunda,fazla birşeyler veriyormu bilmiyorum,ama en azından psikolojik olarak daha iyi hissediyorum :)
Bobin konusunda fikirlerimiz bire bir aynı gereksiz bir şey olsa neden üretsinler kaldıki yapılan testlerde de uzun süreli sıcak çalışmalarda oem ile kırmızı bobinler arasında güç kayıpları gözlemleniyor. Kurum temizliğine gelince önceden bu olay yokmuş sanırım makine Türkiye’ye geldikten sonra popüler olmuş bir sistem herhalde

Bobin konusunda fikirlerimiz bire bir aynı gereksiz bir şey olsa neden üretsinler kaldıki yapılan testlerde de uzun süreli sıcak çalışmalarda oem ile kırmızı bobinler arasında güç kayıpları gözlemleniyor. Kurum temizliğine gelince önceden bu olay yokmuş sanırım makine Türkiye’ye geldikten sonra popüler olmuş bir sistem herhalde
Hayır,ne demek istediğinizi anladım.Sanki kurum temizliği mantıksız,para tuzağı gibi düşünceniz var sanırım.Ama öyle değil,tsi motorlar tasarımı gereği belli başlı aralıklarda kurum yaptığı tespiti yurt dışı kaynaklardada belirtiliyor.Bunu en kolay anlamanın yolu,ucuz yollu telefona bağlanıp ekran gibi kullanılan spiral şeklinde tespit kamerayla bobin ve bujiyi sökerek yanma odasını kontrol etmek.

Gönderdiğiniz konudaki sorun ile bendeki aynı değil diye düşünüyorum hocam benim gidişte vs sorun yok araç çalıştırılırken yaptı bu problemi
Benim başıma gelen buydu. Normalde bobinde başka türlü bir arıza olmaz diye düşünüyorum. Kontakları kontrol edin. Kablo soketlerini de ve bujilere giren kısımları da. Sorun yoksa enjektörleri, krank sensörü gibi noktaları da kontrol ettirmek gerekebilir.

Bobin değişimi sık yapılan birşey değil sanki.
Genelde ustaların varsayımıyla değiştiriyor çoğu kişi sanki. Doğru mudur ?
60 bin km buji değişim periyodu gibi belli bir km bobin değişimi kmsi var mıdır? Atıyorum 120 bin 160 bin falan

Hayır,ne demek istediğinizi anladım.Sanki kurum temizliği mantıksız,para tuzağı gibi düşünceniz var sanırım.Ama öyle değil,tsi motorlar tasarımı gereği belli başlı aralıklarda kurum yaptığı tespiti yurt dışı kaynaklardada belirtiliyor.Bunu en kolay anlamanın yolu,ucuz yollu telefona bağlanıp ekran gibi kullanılan spiral şeklinde tespit kamerayla bobin ve bujiyi sökerek yanma odasını kontrol etmek.
Ezbere parça değiştirip sorun bu değilmiş, şimdi de şu parça değişecek kısır döngüsüne girmek istemiyorum. yarın bahsettiğiniz yöntem ile yanma odasının içine baktırayım.

Benim başıma gelen buydu. Normalde bobinde başka türlü bir arıza olmaz diye düşünüyorum. Kontakları kontrol edin. Kablo soketlerini de ve bujilere giren kısımları da. Sorun yoksa enjektörleri, krank sensörü gibi noktaları da kontrol ettirmek gerekebilir.
normal şartlarda sensörlerde arıza olduğu zaman arıza tespit cihazında görünmesi gerekmiyor mu

Bobin değişimi sık yapılan birşey değil sanki.
Genelde ustaların varsayımıyla değiştiriyor çoğu kişi sanki. Doğru mudur ?
60 bin km buji değişim periyodu gibi belli bir km bobin değişimi kmsi var mıdır? Atıyorum 120 bin 160 bin falan
Ustaya ilk sorduğum şey bobin 100 bin km de ömrünü tamamlayan bir parça mı. Usta yabancı olsa şöyle düşünürüm piyasa zaten kötü ustanın eline düştük acısını çıkarıyor ama çok yakınım kendisi ve çoğu şeyde de işçilik vs almaz benden. VW kendi web sitesinde de şöyle bir yazı mevcut (Ateşleme bobini ömrü, genellikle araç kullanım koşullarına ve bakım sıklığına bağlıdır. Çoğu bobin, doğru bir şekilde kullanıldığında ve düzenli olarak bakımı yapıldığında 80.000 ile 100.000 kilometre arasında sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ancak aşırı sıcaklık, nem, düşük kaliteli yakıt veya yanlış buji kullanımı gibi faktörler, bobinin ömrünü kısaltabilir.)

Ateşleme bobin bağlantılarında ve bobin hem buji tarafta bir oksitlenme ve gevşeme yoksa bobin değişecek mecburen. Bobinin ECU soket girişi de kontrol edilmeli.
Ateşleme bobin değişimi ile sorun giderilmezseye bir cevap vermeli değiştirecek olan!

Geri