Ayak altı atdınlatma ve konfor modülü güncellemesi

rsimsek

Katılımcı Üye

İsim
Recep Şimşek
Merhabalar arkadaşlar,

Prensibim "en iyi araba, senin olan arabadır" parolasıyla Yeti ile birlikte 2 ay sonra 10 seneyi geçirmiş olacağız.

Boş zamanlarımda kendime meşgale buluyorum.
Bu ara ayak altı aydınlatma yapayım dedim.

Araştırmalarım sonucu 1K0 937 086 H BCM'ye sahip, PQ35 M (midline) platform 2011 Skoda Yeti 1 2 TSI DSG Active arabamda (Golf MKV veya MKVI'yı esas alıyor bildiğim), adı geçen konfor modülünün T52b B soketi 50. pini olduğuna ulaştım. Fakat 50.pin dolu. Kontrol ettiğimde de ayak altı aydınlatma hazırlığı için herhangi bir kablo da göremedim. Yabancı bir forumda bu pin ve yanındakilerin başka ampullere atandığı, ODIS ile onları başka yere alıp 50.pini ayak altı için kullandığını yazmış. O konuda herhangi bir bilgim yok.
https://www.briskoda.net/forums/topic/493222-footwell-light-pin-in-bcm/

Bu konuda bilgisi olan var mı?

Bir de bu modülün yazılımını (SW) nasıl güncelleyebilirim?
Mevcut 0615 yenisi 0651 (led aydınlatmayı desteklediğini oludum).

Ekli dosyalar

• 1000227969.jpg
    1000227969.jpg
    59.6 KB · Görüntüleme: 22
  • 1000227968.jpg
    1000227968.jpg
    143.7 KB · Görüntüleme: 22
  • 1000227944.jpg
    1000227944.jpg
    310 KB · Görüntüleme: 22

Tekrar Merhaba, verdiğim yabancı forumdaki sorunun aynısını yaşıyorum. T52b soketinin 50.pini ayak altı aydınlatma için ayrılmış olmasına rağmen, aynı pine arka sol sis lambası bağlı görünüyor. Dolaysıyla güvenlik için, aracı park edince, arka sis lambasının görünebilirlik ve güvenlik açısından yandığını düşünürken (belki o amaçla yapılmıştır?), olay bambaşka bir şekle döndü. VCP veya ODİS ile yapılabiliyor sanırım, arka sol sis lambası da aynı pine atanmış. :o
Elinde bu cihazlardan olup bu atamayı orijinal yerine taşıyabilecek arkadaş var mı?
Burada arka sol sis T52c soketinin C 47.pininde görünüyor.

Ekli dosyalar

• 1000228525.jpg
    1000228525.jpg
    183.9 KB · Görüntüleme: 10
merhaba daha önce yapmadım ama yukarda yazdığınız gibi yapılabilir. Bcm’nizi kontrol edin resimdeki kanallara göre boş olan bir kanala b50 pinindeki kabloyu taşıyın sonrasında vcp ve vaghelper ile yeni kanalı arka sis lambası olarak kodlayın. Sonrasında ayak altı bölmesini b50 numaralı pine takıp kodlama ile aktif edin

Ekli dosyalar

• IMG_4790.png
    IMG_4790.png
    46.8 KB · Görüntüleme: 13
Hocam bahsettiğiniz yabancı forum konusunu okudum. Orada vatandaş sizin gibi pin50 yi kullanmak istemiş ancak vatandaşın birisi demiş ki hiç bir yeti de ayak aydınlatması donanımı sunulmadığı için buna ayrılmış bir pin de bulunmuyor demiş. Bu yüzden ona pinlerin kodlanması gerektiğini söylemişler. Bu kodlama için de ODIS gerekiyor ki bu da zaten herkeste bulunmayan ücretli bir hizmet.

Size tavsiyem beslemeyi farklı bir şey üzerinden alın. Örneğin çakmaklık aydınlatması, konsoldaki düğme aydınlatmaları vs. gibi bir şey üzerinden alın.

Böylece araç çalıştığı sürece ayak aydınlatmalarınız da çalışır. Hatta eğer iç aydınlatma seviye ayarınız varsa bu seviye ayarıylada çalışacaktır.

Aslında boş olan ama aktif olan bir kanal bulup bağlanılabilir ve ELM327 yada vcds ile belki ayarlanabilir ancak bulmak lazım.

Benim araç ta mesela C konnektöründe 72 numaralı pin'e takılı.

Son düzenleme:
merhaba daha önce yapmadım ama yukarda yazdığınız gibi yapılabilir. Bcm’nizi kontrol edin resimdeki kanallara göre boş olan bir kanala b50 pinindeki kabloyu taşıyın sonrasında vcp ve vaghelper ile yeni kanalı arka sis lambası olarak kodlayın. Sonrasında ayak altı bölmesini b50 numaralı pine takıp kodlama ile aktif edin
Aynen bu şekilde olmalı.
A6 ve C47 kanalları boş mu?
Tekrar soketi söktüğümde bakacağım. Modülde her soketin 52 pini de dolu değil. Bazıları pcb'ye bağlantısız.
Hocam bahsettiğiniz yabancı forum konusunu okudum. Orada vatandaş sizin gibi pin50 yi kullanmak istemiş ancak vatandaşın birisi demiş ki hiç bir yeti de ayak aydınlatması donanımı sunulmadığı için buna ayrılmış bir pin de bulunmuyor demiş. Bu yüzden ona pinlerin kodlanması gerektiğini söylemişler. Bu kodlama için de ODIS gerekiyor ki bu da zaten herkeste bulunmayan ücretli bir hizmet.

Size tavsiyem beslemeyi farklı bir şey üzerinden alın. Örneğin çakmaklık aydınlatması, konsoldaki düğme aydınlatmaları vs. gibi bir şey üzerinden alın.

Böylece araç çalıştığı sürece ayak aydınlatmalarınız da çalışır. Hatta eğer iç aydınlatma seviye ayarınız varsa bu seviye ayarıylada çalışacaktır.

Aslında boş olan ama aktif olan bir kanal bulup bağlanılabilir ve ELM327 yada vcds ile belki ayarlanabilir ancak bulmak lazım.

Benim araç ta mesela C konnektöründe 72 numaralı pin'e takılı.
Bendeki modülde stantart T52b soketinin 50. pinine atanmış. Ayak altı olmadığından ya da olmayacağı düşünüldüğünden her iki lambanın tek çıkışa atanması ya gözden kaçtı ya da bilinçli olarak aynı pine atanmış. Şimdi 50 nolu pine giren arka sol sis lambası kablosu sokete giriş kısmından soyularak ayak altı kablosu bağlanabilir fakat o zaman da biri yanarken diğeri de yanar.

Düz kullanım için kapı iç aydınlatmaya bağlanabilir. Ben kodlaması olduğu için, modül de mümkün kıldığına göre orijinal halde olsun isterim. Mümkün olmazsa iç aydınlatmadan alabilirim.

Ayrıca Yeti'de çakmaklıklarda sürekli enerji var.

Vcds kablom ile sadece ayak altı ışıkları açılıp kapatılabiliyor (ELM327 de var). Yukarıda yazmıştım, kapı açıldığında iç ışıklarla birlikte arka sol sis de yanıyor. Bu, modülde ayak altı aydınlatma desteğini gösteriyor. Sorun, iki ayrı aydınlatma aynı çıkış pinine atanmış. Birinden biri ayrılıp başka boş/kullanılmayan bir pine bağlanırsa sorun kalmayacak. Tek sorun VCP veya ODİS cihazı olan bir arkadaşın yardımı?

Hocam siz de kapı açıldığında sis lambası neden yanıyor bilmiyorum, normal bir şey değil bence. Daha önce aydınlatma ile ilgili kodlama yapıldı mı hiç? Belki bir hata olabilir.

Dediğim gibi bu araçta ayak altı aydınlatma diye bir şey yok, yani atanmış bir pin de yok. Bu yüzden bir pin'e iki ayrı aydınlatma atanmamış. Kendim de dökümanı buldum baktım, hiç bir yerde ayak aydınlatması diye bir ibare geçmiyor. B konnektör pin 50 tek bir şeye adanmış o da sis lambası. Ancak bu pin atamaları araçtan araca değişebiliyor. Yani mesela Yeti de B pin 50 arka sis lambasıysa, Golf de C pin 28 arka sis lambası. Dolayısıyla var olmayan bir şeyi eklemek için dediğiniz gibi VCP veya ODIS lazım. Forumda olan var mı bilmiyorum belki bulunur. Böylece dediğiniz gibi orijinal bir şekilde eklenebilir.

Ben vakit kaybı olmaması için alternatif önerdim.

Çakmaklığın kendisindeki enerji değilde çevresinde bir aydınlatma var mı? Çünkü dökümanda çakmaklık aydınlatması ve çakmaklığın kendisi iki farklı hat olarak belirtilmiş.

Bir de yukarıdaki arkadaşın söylediği A6 ve C47 pinleri gündüz farları olarak geçiyor. Boş olmasa bile bu pinlerden birisi de kullanılabilir. Böylece araç çalışıyorsa gündüz farları yanıyordur ve araç çalışıyorsa ayak aydınlatmasıda çalışmalıdır.

Ekli dosyalar

• 1000046729.png
    1000046729.png
    262.6 KB · Görüntüleme: 9
  • 1000046730.png
    1000046730.png
    260.7 KB · Görüntüleme: 9
  • 1000046731.png
    1000046731.png
    223.9 KB · Görüntüleme: 9
Bilgiler için teşekkürler!

Yeti'de ayak altı aydınlatma orijinalde yoktu. Fakat modül bir çok vag grubu marka/modelde ortak kullanıldığından modülde desteği var. Ben de bu desteği hayata geçirmek istiyorum.

Arka sis farının kapı açılırken yanması tamamen ayak altının da aynı çıkış pinine atanmasından ve aynı pini sis farı ile ortak kullanmasından kaynaklı. Vcds ile ayak altı (footwell installed) kurulu satırı işaretlediğimde ortaya çıkıyor (Byte 20 Bit 0).

Bir de bu dokümanlara nasıl ulaştınız? Marka/model ve paket de önemli fakat modül kodu da önemli. Bendeki 1K0937086H (midline) PQ35 platform. Farklı model, yıl ve paketlerde farklı bağlantılara sahip olsa da, modülün çıkışları aynı olmalı. Aksi halde versiyon farkı oluyor. Sondaki harf farklı oluyor. Ayrıca led desteği için modülün güncellenmesi gerekiyor diye de bir yerde okudum.

Hedef, boş kullanılabilir T52b soketindeki bir pine ayak aydınlatmayı atamak. Önce yardımsever bir arkadaş bulmam gerekiyor. Servislerin bu tür işlere gireceğini düşünmüyorum. Hem kendi yapma işi (Do It Yourself) daha keyifli.;)

Bilgiler için teşekkürler!

Yeti'de ayak altı aydınlatma orijinalde yoktu. Fakat modül bir çok vag grubu marka/modelde ortak kullanıldığından modülde desteği var. Ben de bu desteği hayata geçirmek istiyorum.

Arka sis farının kapı açılırken yanması tamamen ayak altının da aynı çıkış pinine atanmasından ve aynı pini sis farı ile ortak kullanmasından kaynaklı. Vcds ile ayak altı (footwell installed) kurulu satırı işaretlediğimde ortaya çıkıyor (Byte 20 Bit 0).

Bir de bu dokümanlara nasıl ulaştınız? Marka/model ve paket de önemli fakat modül kodu da önemli. Bendeki 1K0937086H (midline) PQ35 platform. Farklı model, yıl ve paketlerde farklı bağlantılara sahip olsa da, modülün çıkışları aynı olmalı. Aksi halde versiyon farkı oluyor. Sondaki harf farklı oluyor. Ayrıca led desteği için modülün güncellenmesi gerekiyor diye de bir yerde okudum.

Hedef, boş kullanılabilir T52b soketindeki bir pine ayak aydınlatmayı atamak. Önce yardımsever bir arkadaş bulmam gerekiyor. Servislerin bu tür işlere gireceğini düşünmüyorum. Hem kendi yapma işi (Do It Yourself) daha keyifli.;)
@chnekn hocamın attığı dökümana göre C48 ve C49 boş görünüyor. Bunlarda sizin bcm de boş ise b50’de ki pini buraya alıp arka sis farı olarak kodlanabilir. Bu işlemler maalesef vcds ile olmuyor. Vcp veya odis lazım. Mersin’de olsaydınız yardımcı olurdum

Servis ve tamir dökümanlarını aşağıdaki siteden buluyorum.

1.Kablo B soketinde ve ayırmak zor. Öncelikle T52b'de boş pin var mı bakacağım.

3.Sis farı ışıklandırma kuralına (Byte 18) dahil olduğundan, onu B50'de bırakıp ayak aydınlatmayı müsait pin'e atayıp bağlamak daha mantıklı olacak.

@chnekn hocamın attığı dökümana göre C48 ve C49 boş görünüyor. Bunlarda sizin bcm de boş ise b50’de ki pini buraya alıp arka sis farı olarak kodlanabilir. Bu işlemler maalesef vcds ile olmuyor. Vcp veya odis lazım. Mersin’de olsaydınız yardımcı olurdum
Teşekkür ederim. Umarım yakınımda cihazı olan biri çıkar. Olmazsa iç mekan aydınlatmaya (T52c C10 teyit ederek) ekleyeceğim.

Buradaki BCM modülün genel pin yapısında sis farlarından hiç biri T52b B50'de olmadığı anlaşılıyor. B50'ye ayak aydınlatma atanmış.

Aynı pindeki ayak aydınlatma ile arka sis lambasını ayırmak için tercihen Anadolu yaksında VCP ve ODİS cihazı olan gönüllü bir arkadaş var mı?

Geri