Golf 1.5 eTSI 116 Life Çift Egzoz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aria26
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

çalıştırırken 1 devirin altına inene kadar ısınıyor diye düşünüyorum
O kadar kısa sürede motor yağının ısınabilmesi için abartmıyorum motoru araçtan söküp volkanik yanardağın içine falan koymak lazım,

Motor yağının ideal çalışma sıcaklığı 80-90°C derecedir, motor yağı bu sıcaklıklara ulaşmadan 4-5 bin devir çevirmek intihar teşebbüsü gibi bişeydir.,

Gösterge panelinde yağ sıcaklığı 50°C ‘yi geçtikten sonra sıcaklık değerini göstermeye başlar. Eğer yağ sıcaklığı 50°C derecenin altındaysa göstergede sıcaklık değeri - - (çizgi halinde) gözükür yani sensör sıcaklığı düşük sıcaklıkta okuyamaz, yağ sıcaklığı 80-90°C ulaşmadan yüksek devir kesinlikle çevirilmemesi gerekir,

Zaten herşey yolunda olsa bile 3 silindirli 1.0 bir motor ile normal şartlarda bir yerden bir yere gitmek için üretilmiş bir ulaşım aracında yüksek devir çevirmek motor yağının erkenden eskimesine sebeb olur, Araç yüksek motor hacimli bir spor otomobil olsaydı o zaman işler değişirdi.

arabayı alalı 1 sene oldu ama tam anlamıyla soğuk havalarda kullanmak yeni nasip oldu. anladığım kadarıyla yağ tam ısınıncaya kadar çok yüklenmemekte fayda var. vites geçişlerinde bile verimsiz bir hissiyat, sanki yutkunuyormuş gibi bir durum oluyor. klima yada diğer ısıtmaların bir etkisi oluyor mu merak ediyorum. bu arada konudan çok kopmamak adına belirteyim benim aracım da sıfır ve bende de çift egzoz var.

Herkese merhaba,

Bugün 5 aydır kullandığım Golf 8,5 Life 116 arabamın çift egzoz oldugunu fark ettim. Yüksek bir güç çıkışına sahip olmayan, 1.5 TSI'ın bile kısılmış bir versiyonu olan bu motora VW neden çift egzoz koymuş olabilir işin teknik açıklamasını bilen var mıdır? Umarım merağımı yadırgamazsınız araştırdım fakat bir açıklama bulamadım :)
Merhabalar,
Egzoz sistemi tasarımı konusuna çok teknik detaylara girmeden bakarsak, burada temel amaç maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak.

1.Ortak platform kullanımı:
1.5 TSI 116 hp ile 150 hp versiyonun motoru ve çevre sistemleri büyük ölçüde aynı. Bu durumda mevcut egzoz sistemini doğrudan kullanmak mümkün hale geliyor. Böylece yeni bir sistem tasarlayıp onaylatma süreci (test, homologasyon vb.) gerekmediği için hem zaman hem de mühendislik maliyeti düşüyor.

2. Üretim ve tedarik avantajı:
Eğer tail pipe için özel bir boru büküm kalıbı tasarlanmışsa (ki bu pahalı bir yatırımdır ve pek ihtimal vermiyorum), bunu iki versiyon için ayrı ayrı yapmak yerine tek tasarımı korumak mantıklı. Ayrıca üretici açısından da, örneğin yılda 500 bin adet Golf 1.5 TSI üretiliyorsa, tek tip tail pipe kullanarak 500 bin adetlik sipariş vermek, 250+250 bin adetlik iki farklı parçayı tedarik etmekten birim başı maliyeti düşürür.

3.Seri üretim/Aynı hat:
Tail pipe çevresindeki kelepçe, braket, ısı kalkanı gibi elemanlar aynı kalınca, montaj hattında da değişiklik yapmaya gerek kalmaz. Bu da üretim sürecini daha standart ve otomasyona uygun hale getirir. Aynı banttan her iki versiyon da sorunsuz çıkabilir, bu da hem zaman hem para kazandırır.
Sonuç olarak, bu tamamen verimlilik ve maliyet optimizasyonu kararı. Görünüşte estetik bir detay gibi dursa da, arkasında oldukça mantıklı bir üretim stratejisi yatıyor.

Egzoz sistemi tasarım konusu akışkanlar mekaniği, ısı transferi, titreşim, emisyon normları ve regülasyonları gibi çok fazla teknik detayı barındırır. Sistemin tamamını incelemeden buralarda yorum yapmak da pek kolay değil.

Son düzenleme:
150’liğin ara susturucusu ile 116’lık versiyonun ara susturucuları aynı değil ancak son ve orta susturucuları aynı yani iki seride de aynı egzoz sistemi kullanılmış denmesi doğru değil. Bildiğim kadarıyla katalizörleri de farklı (giriş çapı aynı ancak katalizörün parça numaraları farklı diye biliyorum)

Sonda çift çıkış olmasında bir espiri aramaya da gerek yok çünkü 1.4 tsi mk7 kasada sonda 2 çıkış dışa verilmiş, 7.5 larda aşağı bakan 2 çıkış yine mevcut 1.4 tsi versiyonlarında.

Geri