Araçlar için yeni düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı: Takip, kamera ve acil durum butonu zorunlu olacak

İsim
Onur
Araç
Golf 8,5 + Porsche 911

Trafikte güvenliği artırmak için yeni bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Türkiye’de ilk kez tescil edilecek araçlarda takip ve kamera sistemi zorunlu olacak. Eski araçlar için 2026’dan başlayıp 2028’e kadar sürecek bir geçiş planı belirlendi. Okul servislerinde ise yeni düzenlemelerin uygulanması 2027 yılı sonuna kadar ertelendi. İşte detaylar...

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle birlikte araçlarda bulunması zorunlu olacak araç takip ve kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ile acil durum butonu uygulamasının yürürlük esasları netleştirildi.

ZORUNLU OLACAK!

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk kez tescil edilecek araçlarda söz konusu cihaz ve sistemlerin bulunması zorunlu olacak.

Daha önce trafiğe çıkan araçlar için ise kademeli bir geçiş takvimi belirlendi:

2025–2023 model araçlar için: 1 Ocak 2026’ya kadar,

2022–2018 model araçlar için: 1 Ocak 2027’ye kadar,

2017 ve öncesi model araçlar için: 1 Ocak 2028’e kadar ilgili donanımlar aranmayacak.

UYGULAMAYI 3 BAKANLIK YÜRÜTECEK

Yeni yönetmelik hükümleri İçişleri Bakanlığı, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek.

1200xauto.webp

Son düzenleme:

Peki fabrikasyon kayıt özelliği olan araçlarda ekstra bir donanım takılması gerekli mi acaba, soru işareti çok. Mesela Tesla larda kendi kayıt yapıyor zaten veya yeni BMW lerde.
Bu araçlarda SOS da var üstelik.

Peki fabrikasyon kayıt özelliği olan araçlarda ekstra bir donanım takılması gerekli mi acaba, soru işareti çok. Mesela Tesla larda kendi kayıt yapıyor zaten veya yeni BMW lerde.
8 ve 8,5 kasa Golf’te de SOS tuşu mevcut. Piyasada takip cihazı ve kamera özelliklerini bir arada sunan sistemler var, ben de onlardan alıp aracıma takmayı düşünüyorum.

Kanun ve yasal zorunluluklar beni ilgilendirse de ilgilendirmese de, bu tür bir sistemin güvenlik açısından şart olduğunu düşünüyorum.

Zaten yeni nesil araçlar da artık kamera kaydı, SOS tuşu ve takip sistemi birlikte üretilecek

O zaman cihaz araştırmasına başlamak gerek…

Örnek;

IMG_1821.jpeg

Son düzenleme:
8 ve 8,5 kasa Golf’te de SOS tuşu mevcut. Piyasada takip cihazı ve kamera özelliklerini bir arada sunan sistemler var, ben de onlardan alıp aracıma takmayı düşünüyorum.

Kanun ve yasal zorunluluklar beni ilgilendirse de ilgilendirmese de, bu tür bir sistemin güvenlik açısından şart olduğunu düşünüyorum.

Zaten yeni nesil araçlar da artık kamera kaydı, SOS tuşu ve takip sistemi birlikte üretilecek
Ben Clio aracımda ön arka kamera, ve Apple Airtag taşıyorum mesela, bunlar yeterli sayılır sanırım.

Ben Clio aracımda ön arka kamera, ve Apple Airtag taşıyorum mesela, bunlar yeterli sayılır sanırım.
AirTag aslında sürekli takip cihazı değil, bilginiz olsun. Ben de çocuğun çantasına koydum. AirTag’in çalışma mantığı, yakından geçen bir Apple cihazı üzerinden konum bildirmesi şeklinde. Yani çevresinde Apple cihazı yoksa, konum veremez.

Ayrıca araçta zaten anahtar kumandası var; bu da sürekli aktif bir sinyal yaymaz. Dolayısıyla AirTag’in sürekli ve anlık takip sağladığını düşünmek doğru olmaz.

O zaman cihaz araştırmasına başlamak gerek…

Örnek;

IMG_1821.jpeg

Tesla şu anki mevzuatın gerekliliklerini fazlasıyla karşılıyor ve hatta birçok konuda önde gidiyor.

AirTag aslında sürekli takip cihazı değil, bilginiz olsun. Ben de çocuğun çantasına koydum. AirTag’in çalışma mantığı, yakından geçen bir Apple cihazı üzerinden konum bildirmesi şeklinde. Yani çevresinde Apple cihazı yoksa, konum veremez.

Ayrıca araçta zaten anahtar kumandası var; bu da sürekli aktif bir sinyal yaymaz. Dolayısıyla AirTag’in sürekli ve anlık takip sağladığını düşünmek doğru olmaz.
Evet farkındayım, arabanın yanından iphone bir cihaz geçmezse uzun süre konum ayarları şaşıyor.

yaklaşık 1 aydır ara ara boş vakitlerimde şu ürüne bakmıştım

videolu öneri şeklinde izliyorum genelde

reklam vs değildir.

Geri