Liquil Molly vb. molibden disülfürit bileşenli yağlar motor sağlığı açısından sakıncalı mı?

İsim
Faruk
Araç
Golf 8 Impression
Bu durumu bakım konusunda paylaştım ancak araya kaynadığı ve dikkat çekici bulduğum için ayrı bir konu ile tekrar paylaşmak istedim
Her ne kadar çok memnun şekilde nu yağları kullansak da içeriğinde yer alan söz konusu madde molibden disülfüritin motor içerisinde bir katman oluşturduğu ve bu katmanın zamanla belli deformelere sebep olduğuna dair epey argüman mevcut.
Size yapay zekaya yazdırdığım açıklamayı paylaşıyorum.

⚠️ Potansiyel Sakıncalar ve Tartışmalar

Motor yağına MoS₂ eklenmesi bazı durumlarda riskli olabilir. İşte eleştirilen bazı yönleri:

1. Filtre Tıkanması Riski:

Molibden disülfit çözünmeyen katı bir maddedir.

Özellikle mikron boyutunda olmayan tanecikler yağ filtresini tıkayabilir veya yağ kanallarını daraltabilir.

Bu, yağ akışını engelleyerek motorun aşırı ısınmasına veya yağsız kalmasına yol açabilir.

2. Modern Motorlarla Uyumsuzluk:

Yeni nesil motorlarda (örneğin direkt enjeksiyonlu turbo motorlar) toleranslar çok dardır.

Katkı maddelerinin bu sistemlerde valf kontrol sistemlerine, sensörlere veya partikül filtrelerine zarar verme riski bulunabilir.

3. İmalatçı Onayı Olmadan Kullanım:

OEM (orijinal ekipman üreticileri) bazı yağlarda Molibden disülfit kullanımını yasaklamaktadır.

Özellikle yağ ile çalışan supap zamanlamalı sistemlerde zararlı olabilir.

4. Karbon Birikimi ve Çamurlaşma Riski:

Kalitesiz katkı maddeleri motorda kurum, çamur veya karbon birikimine neden olabilir.

5. Yağın Kimyasal Dengesini Bozma Riski:

Özellikle dışarıdan (aftermarket) eklenen MoS₂ katkıları, yağın orijinal katkı dengesini bozabilir (örneğin deterjan, dispersan, anti-oksidan içerikleriyle tepkimeye girebilir).

---

📌 Hangi Durumlarda Kullanımı Uygun?

Eski motorlarda (özellikle 150.000 km üzeri), molibdenli katkılar motor performansını geçici olarak iyileştirebilir.

Ağır çalışma koşullarında (off-road, yüksek sıcaklık) motorun daha fazla korunmasını sağlar.

Performans odaklı spor araçlarda, molibden katkısı aşırı sıcaklıklarda avantaj sağlayabilir.

---

🚫 Hangi Durumlarda Sakıncalı Olabilir?

Yeni nesil motorlar (özellikle turbo, düşük viskoziteli yağ kullananlar).

Garanti kapsamındaki araçlar (yetkili servis dışı katkı eklenmesi garanti dışı bırakabilir).

Yağ tüketimi olan motorlarda (katı partikül egzozdan atılabilir – DPF tıkanma riski).

---

🧪 Bilimsel Kaynaklardan Örnekler:

1. SAE Paper 962026 (Society of Automotive Engineers): MoS₂ katkılı yağların sürtünmeyi düşürdüğü, ancak bazı durumlarda tortu oluşturabileceği bildirilmiştir.

2. Lubrizol Teknik Raporu: MoS₂’nin yüksek ısı ve basınç altında üstün performans sağladığı, fakat partikül boyutunun kritik olduğu vurgulanır.

3. OEM açıklamaları: BMW, Mercedes-Benz ve bazı Japon üreticiler, dışarıdan ek katkı maddesi kullanımını tavsiye etmemektedir.

Sonuç: Motor Sağlığı Açısından Genel Değerlendirme

Kriter Etki

Aşınma Koruması ✅ Olumlu
Filtre Tıkanması Riski ⚠️ Var (özellikle düşük kaliteli ürünlerde)
Yeni Nesil Motor Uyumu ❌ Şüpheli / Uyumlu değil
Eski Motorlarda Fayda ✅ Kısmen olumlu
Garantiyle Uyumluluk ❌ Genelde uyumsuz

---

🔄 Öneri:

Eğer aracınız yeni nesil, düşük kilometreli veya garanti kapsamındaysa Molibden katkılı yağ kullanmamanız daha güvenli olacaktır. Ancak eski bir motor için kaliteli bir markadan (örneğin Liqui Moly MoS2 gibi güvenilir ürünler) alınan katkı maddeleri kontrollü şekilde kullanılabilir.

Nihayetinde molibden disülfürit bileşeni motorumuzun yağ değişimi sonrası sessizleşmesi, daha da titreşimsiz ve pürüzsüz çalışması, yakıt verimliliği gibi avantajlarının sebepleri ve götürülerini forumda paylaşmak istedim. Eylülde bakımım var ve sırf liquil molly kullanayım diye bu kez özelde yapılsın diyordum. Ama kararsız kaldım şu an.

Nihayetinde molibden disülfürit bileşeni motorumuzun yağ değişimi sonrası sessizleşmesi, daha da titreşimsiz ve pürüzsüz çalışması, yakıt verimliliği gibi avantajlarının sebepleri ve götürülerini forumda paylaşmak istedim. Eylülde bakımım var ve sırf liquil molly kullanayım diye bu kez özelde yapılsın diyordum. Ama kararsız kaldım şu an.
Merhaba aracım 2017 model manuel 1.0 TSI bir çok kez dile getirdim buradada söyleyeyim ilk bakımda Motul 8100 xclean 5*30 yağ kullandım 504-507 onaylı 10k km de 1 gr eksiltme yapmadan bakıma girdim ikinci bakımda öneri üzerine lm toptec 5*30 yağ kullandım bariz bir fark görmemekle beraber aracım yağ eksiltti ve şaşırdım son bakımda tekrar Motula döndüm ve bu yağdan devam edeceğim artık. (125.000 km)

Hocam benim araç 17 model olduğu için 0w20 önerilmiyor servis bile 5w30 kullanıyor.
Sizin araç evet 5w30. Alıntı yaptığım cümlenizde "aracım yeni nesil olsa dahi sanırım Adana sıcağında yine de 5*30 kullanırdım." ifadenize istinaden o yorumu yaptım. Olur da yeni nesil bir araca geçerseniz onaylı yağ haricinde kullanmayın.

Sizin araç evet 5w30. Alıntı yaptığım cümlenizde "aracım yeni nesil olsa dahi sanırım Adana sıcağında yine de 5*30 kullanırdım." ifadenize istinaden o yorumu yaptım. Olur da yeni nesil bir araca geçerseniz onaylı yağ haricinde kullanmayın.
Anladım. Bilgi için teşekkür ederim peki sıcak memleket olsa dahi 0w20 kullanılması araca zarar vermez mi çünkü ilerleyen zamanda 8.5'a geçmeyi düşünüyorum.

Anladım. Bilgi için teşekkür ederim peki sıcak memleket olsa dahi 0w20 kullanılması araca zarar vermez mi çünkü ilerleyen zamanda 8.5'a geçmeyi düşünüyorum.
Trafikte sizin gibi binlerce araç var. Zarar gelseydi onlara da gelirdi. Çok performanslı sürüş yapmıyorsanız yağ viskotizesi ile oynamayın. Aracın soğutma sistemi 0w20 öngörülerek yapılıyor zaten.

Trafikte sizin gibi binlerce araç var. Zarar gelseydi onlara da gelirdi. Çok performanslı sürüş yapmıyorsanız yağ viskotizesi ile oynamayın. Aracın soğutma sistemi 0w20 öngörülerek yapılıyor zaten.
4 yaşında kızım var onu düşündüğüm için performanslı kullanmıyorum :)

Geri