Yeni araba yeni heyecan sonuç hüsran..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan adem19
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hayırlı olsun öncelikle.
Avrupada ikinci el araç alırken motor,şanzuman,yürüyen aksam,elektronik vs bakılır.Kaportaya gelince alıcı araca bakınca herhangi bir yerinde hasar görmemesi yeterli,yani araç dıştan bakılınca kusursuz olması önemli,ama mesela bir çamurluğu kaç kere boyanmış,kaputu değişmişmi orasında burasında rütüş varmı bakılmaz,adam bakınca kusursuz bir kaporta görmek istiyor.Bizdeise bu yeterli değil,misal kapı orjinal hatta orjinal boyasıyla farklı bir araçtan takılmış,tamam bunun namusu bozulmuş.Kaputa ayar yapılmış eywah araç bitik,şaka gibi.Fabrikanın attığı mikronla aynı ölçüde boyalı çamurluk vay efendim sana gelmez bu araç vs vs.Bu hep bizim piyasanın icadı,dünyada bir örneyi varmı bilmiyorum.Bizim piyasanın fiyat kırmak,elini güçlendirmek için icaat ettiği birşey.Milleti paranoyak yaptılar,experler bir sector oluşturdu bu sebeple.Bugüne kadar 7-8 tane araba değiştirdim 1 tanesi hariç hepsi ikinci eldi,hiçbir zaman önceliğim hatasız şartı kovalamadım.Hatasız alırsın 3 gün sonra gelir biri tıklar hevesin kaçar.Mesela günümüzde bir far olmuş 20k ufak bir tıklamada tamponda giderse hiç kaporta akasamına gelmeden hop tramerde 50K,halbuki araç tertemiz,sırf bu hasar kaydından satıcı fiyatı 100-150k kırıyor,ama sırf bu hasarsızlık takıntısından belkide elindeki paraya alabileceği en iyi arabayı kaçırıyorlar.
Neyse,çok uzattım ama bu gerçekten çok büyük bir problem,keşke bir kanun,yapılandırma vs gelse bu konudada miletçe kurtulsak,ama sanmıyorum.
Konumuza gelirsek,yazınızı alın bakın keyfinize,üstelik elinize bir avantaj geçti bu sayade.Misal örnek:Allah korusun kaputunuza bir şey oldu ileride ve başka bir orjinal ve orjinal boyalı kaputla değiştirdiniz,e nasıl olsa elinizde yazı var,o şekilde satışta eliniz hep güçlü olur.Hiç etik değil felan demeyin,bakın koca VW bile etiği düşünmemiş.
Söylediklerinize bir sebep, Ülkemizde her eline boya tabancası alanın kendisini boyacı ustası ilan etmesi boyalı diye gidilen araçların bir çoğunun gökkuşağı gibi çıkması. Yeterli bir sebep isterseniz, Avrupa'dan örnek verdiğiniz için söylüyorum, Airbag açmış Direk/marşpiyel/Kapı İÇ sacları hasar almış (şase podye bile demiyorum dikkat ederseniz) modelli araçlar buradakine istinaden kolaylıkla hurdaya ayıklanıyorken burada airbag açan araçları dışarıdan orijinale en yakın eksper garantili onarıp piyasaya ufak sürtmeden dolayı lokal boyalı temizlikten dolayı lokal boyalı diye piyasaya sürmeleri.

Yurt dışında estetik amaçlı eski model araçların güneş yanığı olan yaşı olan araçların boyanması bir sorun teşkil etmiyor olabilir. Avrupai bir perspektifle aracın boya masrafı yok diyip alınabilir tıpkı bizim burada komple fırın boyalı restore edilmiş şahin doğan gibi kuş serisi araçların 200-300.000 bandına satılması gibi yani boyası yeni olduğu için daha yüksek paralara fiyatlanması gibi.

Ülkemizde bu algının sebebi adamın kaputu lokal boyalı tamam saksı mı düşmüş yoksa kaza , mı yapmış sensöre mi denk gelmiş airbag mı açmış kemerini çıkma mı takmış airbagler kemerler aynı tarih sökme mi almış.... İnsanlar neye bakacaklarını şaşırıyorlar. Yani araçlar "boyalı" olduğu için değil de araçlar patlak mı diye endişe duyulduğu için böyle bir algı var ki haklılar. Kaputu değişmiş avrupai bir araç airbag açtıysa perte ayrılır arkadaşım. Ülkede aynı kaputu değişmiş araba airbag açarsa hatasız ayarında onarılır, piyasaya ufak bir darbeden dolayı kaput değişti diye pazarlanır.

Avrupa düzeninde kaza geçirmiş araçlar hoppa hurdaya giderken, Ülkemizde "geliyor bir hatasız" diyerekten onarıma başlanır temizlik boyalı diye satılır konu bu kadar net.

Yani anlayacağınız,kıyas ettiğiniz düzende hafif-ağır kaza yapmış araçlar hurdaya ayrılıyorken ülkemizde hafif-ağır kazaya karışmış araçlar boyalı değişenli temizlikten takıntıdan saksıdan çizikten ötürü işlemli diye satılıyor. Ayıbı örtülmüş bir dünya haberlere çıkan araçları görüyorsunuz. Gerçekten çizikten dolayı boyatılmış araçla, kazaya karışmış kusurları örtülmüş araç aynı kefede ilanlanıyor. Müşterisi gerçekten çizildi de mi boyandı soldan vurdular ağır kaza yaptı da mı boyandı bilemediğinden "hatasız" araçlara yöneliyor ve yine aynı sebepten hatasız araçlar daha değerli oluyor.

Avrupada karpuzda kelek var mı diye kuşku yok çünkü karpuzun kabuğu çatlak olanı sapı yaş olanı tezgaha konmuyor ancak burada kabuğu çatlak sapı yaş karpuzu tokmaklayarak seçmek zorunda kalıyoruz ekspertiz de o misal :)

Merhaba golf 8 imp sattığım aracımdan sonra, bugün golf 8,5 life paket doğuş esenyurttan araç aldım hayırlı olsununuzu alacaktım heyecanla.. taki ekspere sokana kadar, sol çamurluk ayarlı kaput sök tak çıktı hiçbirşey kalmadı içimde arabadan soğudum araç incelenip fabrikaya sorulup yazı verilecekmiş iade hakkım değişim hakkım olmadığı söylendi yardımlarınızı rica ederim
Hocam bu durum o kadar yaygın ki;
fabrikadan çıkan yaklaşık 10 aracın 3'ünde ayar, sök tak veya çift kat boya var.

Biride benim mesala.. 2024 sıfır aldığım Golf'de Kaput+Bagaj söktak ve tüm araç çift kat boyalı.

Bu kadar çok olduğunu nerden biliyorsunuz derseniz Türkiye'nin en ünlü ekspertizcisine sordum. (İsim vermeyeyim belki istemeyebilir)

Fabrikaların üretim aşamasında son kontrol diye bir aşama var.
Bizim ülke için bunu yok mu saysınlar?
Arabalar boyandıktan sonra çok yüksek dereceli fırınlara giriyorlar.
Orada parçalar tabi ki esniyor. Adamlar düzeltmesinler mi?
Yada boyada hata var. Tekrar boyamasınlar mı?
Bunlar aracın gidişini duruşunu değiştiren şeyler mi?
Al satçıların ve galericilerin para kırmak için uydurduğu işler.

Ben Doğuş Oto'dan Pdi raporlarını ve resmi yazıyı aldım klasöre attım.
Yarın birgün sıkıntı çıkarıp almak isteyen olursa keyfi bilir.

Zaten bir çok ekspertiz olayın farkında. Parçaların seri numarasına bakıp orjinal mi değil mi anlayabiliyor.

Farkında olmayan ekspertizler de var. Onlarda ya işi bilmiyen yada risk almayıp kendini güvene alanlar.

Sonuç olarak arabadan soğuyacak bir şey yok.
Keyifle iyi günlerde kullanın.

Hayırlı olsun öncelikle.
Avrupada ikinci el araç alırken motor,şanzuman,yürüyen aksam,elektronik vs bakılır.Kaportaya gelince alıcı araca bakınca herhangi bir yerinde hasar görmemesi yeterli,yani araç dıştan bakılınca kusursuz olması önemli,ama mesela bir çamurluğu kaç kere boyanmış,kaputu değişmişmi orasında burasında rütüş varmı bakılmaz,adam bakınca kusursuz bir kaporta görmek istiyor.Bizdeise bu yeterli değil,misal kapı orjinal hatta orjinal boyasıyla farklı bir araçtan takılmış,tamam bunun namusu bozulmuş.Kaputa ayar yapılmış eywah araç bitik,şaka gibi.Fabrikanın attığı mikronla aynı ölçüde boyalı çamurluk vay efendim sana gelmez bu araç vs vs.Bu hep bizim piyasanın icadı,dünyada bir örneyi varmı bilmiyorum.Bizim piyasanın fiyat kırmak,elini güçlendirmek için icaat ettiği birşey.Milleti paranoyak yaptılar,experler bir sector oluşturdu bu sebeple.Bugüne kadar 7-8 tane araba değiştirdim 1 tanesi hariç hepsi ikinci eldi,hiçbir zaman önceliğim hatasız şartı kovalamadım.Hatasız alırsın 3 gün sonra gelir biri tıklar hevesin kaçar.Mesela günümüzde bir far olmuş 20k ufak bir tıklamada tamponda giderse hiç kaporta akasamına gelmeden hop tramerde 50K,halbuki araç tertemiz,sırf bu hasar kaydından satıcı fiyatı 100-150k kırıyor,ama sırf bu hasarsızlık takıntısından belkide elindeki paraya alabileceği en iyi arabayı kaçırıyorlar.
Neyse,çok uzattım ama bu gerçekten çok büyük bir problem,keşke bir kanun,yapılandırma vs gelse bu konudada miletçe kurtulsak,ama sanmıyorum.
Konumuza gelirsek,yazınızı alın bakın keyfinize,üstelik elinize bir avantaj geçti bu sayade.Misal örnek:Allah korusun kaputunuza bir şey oldu ileride ve başka bir orjinal ve orjinal boyalı kaputla değiştirdiniz,e nasıl olsa elinizde yazı var,o şekilde satışta eliniz hep güçlü olur.Hiç etik değil felan demeyin,bakın koca VW bile etiği düşünmemiş.
Keşke bizim ülkemizde yukarıda bahsettiğiniz refaha kavuşsa ve Adem'in endişesi hepimize tuhaf gelse. Ama maalesef yurt dışında kullanılan tüm otomobillere ARAÇ olarak bakılırken bizim ülkemizde bu otomobillere DEĞER olarak bakılıyor. Haklıyız da bu kadar detay bakmaya... Bir çuval para bütün araçlar. Sonra bizde aileden birine teselli yazmaktan öteye gidemiyoruz. Allah güzel insanlarla karşılaştırsın inşallah.

Kardesim gule gule kullan kazasiz belasiz. Bu is eninde sonunda maddi olarak negatif yansiyacak. Bakim hediyesi almaya bak, belki indirim olabilir vs. Burasi yurt disi degil maalesef ve sen de bunu satip yenisini alacaksin birkac sene sonra ve alirken bunu bahane edecekler.

2 gun once sifir a3 aldim, satin almadan once ilk yaptigim is butun vidalarina bakmak oldu.

Hayırlı olsun öncelikle.
Ya boyalı olmasın diye güneş yanığı ile kullananlar var ülkemizde, halbuki dediğiniz gibi araba gerekirse boyansın tertemiz olsun ama bizim ülkemizde gereksiz bir kıymet veriliyor illa boyasız vs olacak diye. Sağı solu sürtülmüş göçüklü güneş yanıklı ama orjinal :)

fabrikadan çıkan yaklaşık 10 aracın 3'ünde ayar, sök tak veya çift kat boya var.

Biride benim mesala.. 2024 sıfır aldığım Golf'de Kaput+Bagaj söktak ve tüm araç çift kat boyalı.

Bu kadar çok olduğunu nerden biliyorsunuz derseniz Türkiye'nin en ünlü ekspertizcisine sordum. (İsim vermeyeyim belki istemeyebilir)

Zaten bir çok ekspertiz olayın farkında. Parçaların seri numarasına bakıp orjinal mi değil mi anlayabiliyor.

Farkında olmayan ekspertizler de var. Onlarda ya işi bilmiyen yada risk almayıp kendini güvene alanlar.

Sağolun teşekkürler

Kardesim gule gule kullan kazasiz belasiz. Bu is eninde sonunda maddi olarak negatif yansiyacak. Bakim hediyesi almaya bak, belki indirim olabilir vs. Burasi yurt disi degil maalesef ve sen de bunu satip yenisini alacaksin birkac sene sonra ve alirken bunu bahane edecekler.
Sağolun teşekkür ederim, evet sıfır alıyoruz sonuçta bilgi vermeli müşteriye geldikten sonra kontrollerini onlar yapıyor sıkıntı olmasın diye ordan alıyoruz söktak, ayardı vidaydı eksperdi diye uğraşıyoruz

Sağolun teşekkür ederim

Bu durum araç sahibinde 1 yıl boyunca takıntı durumu olusturur. Kaçınılmaz bu .

1 yıl geçince insan unutuyor.AMA aracın başka hata error arıza vermemesi kosuluyla

Araç hatasız sekilde keyifli sürüş sunuyorsa
Kendini affettirir.

Benimde hem kaput hem bagaj somunları oynamalı çıktı . Aracı aldıktan 8 ay sonra expertiz isi yapan bir dostum ücret almadan bir muayene edeyim dedi aracı ...orada haberimiz oldu.

Esas teslimat öncesi bakmak lazım bu vida somunlara. Expertizciye falan gerek yok. Her vatandaş bu durumu çıplak gözle tespit edebilir.

Bende araç tesliminde ayakta uyuyanlardanım evet.

Çakal vw-tr den araç alırken uyanık olmak lazım

Takım elbiseli kravatlı galerici alsatçı lisanslı araba esnafı bunlar.

Resmi Distribütörmüş falan hikaye

1 yıl geçince insan unutuyor.AMA aracın başka hata error arıza vermemesi kosuluyla

Kendini affettirir.

Benimde hem kaput hem bagaj somunları oynamalı çıktı . Aracı aldıktan 8 ay sonra expertiz isi yapan bir dostum ücret almadan bir muayene edeyim dedi aracı ...orada haberimiz oldu.

Esas teslimat öncesi bakmak lazım bu vida somunlara. Expertizciye falan gerek yok. Her vatandaş bu durumu çıplak gözle tespit edebilir.

Kapora verdikten hemen sonra yani Plaka ve ruhsat çıkmadan bakmak gerekiyor.
Fakat o aşamada göstermiyorlar aracı.

Ruhsat çıkınca zaten geçmiş olsun.
Teslim almasan belki gönüllerinden kopar 10-20 binlik bakım verirler o kadar.(Bugüne kadar ruhsatı çıkmış geri alınan 1 araba duydum)

Mahkemede de haklı çıkma şansın yok.
Hakim Bey benim arabanın her yeri düzgün ama vidalarından ayar yapmışlar mı diyeceğiz? :)

Bunu ne Doğuş ne de Almanya sorun olarak görmüyor.
Bu işten ne kadar etkilensem de haksız değiller.
O vida ayar yapılsın diye var..

Kendini affettirir.

önceki aracımıda mez den almıştım golf 8 göçük düzeltme çıkmıştı kapıda bunlarada özellikle belirttim böyle bişey yaşadığımı. bizde öyle bişi olmaz ,biz söyleriz müşteriye falan alaycı bir gülümsemeyle biz doğuşuz falan tabi ben inanmadım direk gittim ekspere. Gelince bayiye hepsi çıktı dışarı dedim ne oldu doğuştun sen sinirliydim baya sakinleştirmeye çalıştılar yalandan. incelenecek diye beni kaporta bölümüne yönlendirdiler o kadar hepsi gitti başbaşa kaldık arabayla kimsede ilgilenmedi ondan sonra kendin uğraş dur.

Arabayı göstermediler biz istedik görelim diye merkezden gelecek dediler. anca teslim alırken gördük, plaka çıkıncada sonra geri dönüş yok, araba alırkende o heyecanla aklıma gelmedi böyle bişi olacağı, kuş pisliği yanığı var tavanda iki tane ne olacak o bişey değil ki olur o diyor, oğlum sıfır bu araba sıfır ne anlatıyorsun demi

Geri